AJÁNLÓ
 
23:05
2014. 02. 20.
Alig több mint egy hét van már csak hátra az alpesi sízők hagyományos söldeni szezonnyitójáig,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:05
2014. 02. 20.
Gyarmati Panka 14. helyen végzett az idei év talán legfontosabb slopestyle versenyén,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:05
2014. 02. 20.
Mozgalmas hetet tudhat maga mögött a magyar snowboardos közösség. Gyarmati Panka az...
A bejegyzés folyatódik
 
23:05
2014. 02. 20.
Gyarmati Panka szombat délután Svédországban vett részt egy meghívásos big air versenyen...
A bejegyzés folyatódik
 
23:05
2014. 02. 20.
Vészharangot kongattak, ami alaposan felpezsdítette a Felix Loch vezette germán szánkócsapatot:...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az olimpia vége felé közeledve egyre több sportág búcsúzik el a XXII. téli játékoktól: így tett ma az északi összetett is. A RusSki Gorki Jumping Centerben ennek megfelelően egy hosszú és kiváló csapatversenyre volt kilátás, hisz ha valahol, itt semmit sem lehet biztosra mondani. Szerencsére az időjárás is a versenyzők kegyeibe férkőzött, törlésről és miegymásról szó sem lehetett: mint ahogy arról sem, hogy a norvégok Joergen Graabak "segítségével" nem nyerik meg újabb aranyérmüket, s búcsúznak el szépen Szocsitól.

Sochi 2014 Day 14 - Nordic Combined Team Gundersen LH  4x5 km

Bár voltak aggasztó körülmények (lásd: eltöröltek néhány edzést az eső miatt), senki és semmi nem foghatta vissza az északi összetettezőket a 2014-es szocsi olimpia csapatversenyén való versenyzéstől. A szakág befejezőszámaként ráadásul igazi ínyencséget láthatott a Krasznaja Poljana melletti RusSki Gorki Jumping Center délelőtti és délutáni közönsége: a nemzetektől bemutatott négy-négy ugrást a 4x5 kilométeres futás követte a nyolcvannyolc méter emelkedőt tartalmazó pályán.

Előzetes esélyest a teljes szezonban, illetőleg az itt az olimpián látott teljesítmény ellenére sem lehetett jó szívvel kikiáltani: talán a norvégok (Magnus Moan, Haavard Klemetsen, Magnus Krog, Joergen Graabak) és a németek (Eric Frenzel, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek, Fabian Riessle) harcát lehetett a legjobban várni, de nem szabadott leírni a négy éve hatalmas harcban diadalmaskodó osztrákokat (Lukas Klapfer, Christoph Bieler, Bernhard Gruber, Mario Stecher) vagy a mindig veszélyes franciákat (Sebastien Lacroix, Francois Braud, Maxime Laheurte, Jason Lamy Chappuis) sem, ugyanakkor mind a kilenc váltóban láthattunk fantáziát.

Sochi 2014 Day 14 - Nordic Combined Team Gundersen LH  4x5 km

Az ugrósorozat során 36 ugrást láthatott a kilátogató publikum, s bár akkora szórás nem volt a 140 méteres zsűritávolságon, mint az egyéni verseny során, érdekességekben ezúttal sem volt hiány. Az első embereket követően például már lemondhattak a későbbi éremről az olaszok és az amerikaiak Armin Bauer és Todd Lodwick jóvoltából, ellenben Akito Watabe Japánt repítette az élre (128 méter), miközben Fabian Riessle (126,5 méter) és Magnus Moan (125,5 méter) ott loholt mögötte. A helyzet ellenben felfordult néhány perc múlva, a második sorozat végén ugyanis Christoph Bieler (133 méter) mutatta meg az osztrák virtust, a németek Björn Kircheisen (131 méter) révén tapadtak rájuk, míg a Magnus Krog-Yusuke Minato páros egy kicsit lemaradt, utóbbi a nap leggyöngébb ugrását követően fogott talajt (110,5 méter).

Mario Stecherre (132,5 méter) is kihatott csapattársa jó szereplése, a veterán "SuperMario" növelte az előnyt  a németekkel szemben (Johannes Rydzek - 130 méter). Eközben a franciák Francois Braud-nak (130 méter) köszönhetően taszították hátrébb a többieket, sőt, a norvégok elé is bejöttek, hisz az olimpiai bajnok Joergen Graabak csak 124 méterig jutott, azaz a K-pontot sem érte el.

Az utolsó körben Alessandro Pittin (116,5 méter) érkezett először - no comment, az olaszok őrületesen gyengén produkáltak -, majd Bryan Fletcher (115 méter) próbálta menteni az amerikaiak számára a menthetetlent. Evgeniy Klimov (130,5 méter) azt hozta, amit vártak a hazaiak; Yoshito Watabéval (126 méter) zártak a felemás érzésekkel távozó japánok; a csehek felettébb jó teljesítményére pedig Pavel Churavy 125,5 métere tette fel a koronát. Aztán jött a legjobb négy. Haavard Klemetsen (137,5 méter) nyitott, aki messze a legjobb ugrást mutatta be - ráadásul a zsűritől sem kapott különösebben rossz pontokat -, s végül könnyen utasította maga mögé az élete legrosszabb világversenyét teljesítő Jason Lamy Chappuis-t (129,5 méter). Eric Frenzel pedig hiába nem mutatta meg igazán kiváló repülési képességét, a 129 méter így is elég volt a nagyot betliző Bernhard Gruberrel (122 méter) szemben: ezzel a németek vezettek az első rész befejeztével, hét másodpercnyi hátrányban tanyáztak az osztrákok, majd huszonöt szekundumra - nagy esélyesként - készülődhettek a norvégok. 

Sochi 2014 Day 14 - Nordic Combined Team Gundersen LH  4x5 km

Az ugrósorozat eredménye

Kíváncsian vártuk tehát a futósorozatot, ahol a csapatok a szokásokhoz híven felborították a taglistát - szinte mindenki úgy taktikázott, a legerősebb embert a végére hagyja.

Ennek megfelelően futották két 2,5 kilométeres körüket az első emberek. Nagyjából az történt, amit vártunk, s amit a nagysáncos egyéniben már láthattunk - azaz Frenzel felengedte magára előbb Klapfert, majd a könnyűszerrel (másfél kilométer alatt) felzárkózó Moant is. Okosan tette, hisz összedolgozásukkal jóformán eldőlt, hogy mindhármuk nyakába érmet akasztanak a későbbi díjátadó során.

Klemetsen-Gruber-Kircheisen hármas is ezen az elven volt, s csak fórjuk növelésére törekedtek - sikerrel, hisz sem a "magányos farkas" Braud, sem pedig Tomas Slavik vagy Lodwick nem tudott érdemben közelebb férkőzni. 23 és fél percnél adták át a stafétát a következőknek, s ők már a kordonok mögül figyelhették a többieket.

Avagy azt, hogy Krog és Rydzek le akarja-e rázni Grubert. Nem úgy tűnt, hisz bár Krog végignyomta az öt kilométert, sőt, az utolsó ezresen meg is húzta a tempót, érdemi munkát nem sikerült elérnie, a három váltó fej-fej mellett viaskodott a dicsőségért.

Maradt tehát a döntés a befutóemberekre, három kiváló hajrázóra: GraabakRiessle és Stecher keltette a reményt a szurkolókban. Támadni nem is nagyon akarták egymást, az emelkedőkön amolyan erőpróba gyanánt tettette magát a norvég. aki azonban nem akart alábbhagyni egészen az utolsó néhány száz méterig a lendülettel. A célegyenesre fordulva is ő állt az élen, s a sprintet is ő kezdte elsőként: miután pedig a német és az osztrák nem tudott kellően felgyorsítani, megszerezte saját maga második aranyát, egyben olimpiai bajnoki címet nyert Moan, Klemetsen és Krog számára is. Az ezüstöt a németek gyűjtötték be, míg az osztrákoknak ezúttal maradt  a bronz. Negyedikként a franciák értek be, majd Japán, USA, Csehország, Olaszország, Oroszország lett a sorrend.

Sochi 2014 Day 14 - Nordic Combined Team Gundersen LH  4x5 km

Teljes végeredmény

Ezzel befejeződtek a számok az északi összetettezőknek, azt hiszem, jár a kalaplengetés minden éremszerző előtt. Ha mégis ki kell emelni egy versenyzőt, mint legnagyobb sztárt, a nagy felfedezett Joergen Graabakra voksolnék, aki két aranyával a legsikeresebb lett. Kiváló viadalokat láthattunk, szó mi szó. Folytatás a többi sportággal...

A képek forrása: www.sochi2014.com - Szocsi 2014 közösségi média 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk