AJÁNLÓ
 
11:45
2015. 02. 22.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:45
2015. 02. 22.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
11:45
2015. 02. 22.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
11:45
2015. 02. 22.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
11:45
2015. 02. 22.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mariborban szlalommal zárult a női alpesi sízők hétvégéje. A körülmények a tegnapi naphoz képest talán még rosszabbá váltak, olvadozó pályán, csepergő esőben küzdhettek a hölgyek. Mikaela Shiffrint ilyen körülmények közt se tudta megszorítani senki. A megboldogult Csehszlovákia ünnepelhet: a szlovák Veronika Vélez-Zuzulováé az ezüst, a cseh Šárka Strachováé a bronz. Maze pocsék síelés végén kiesett, a svédek szenvedtek, az osztrákok szintén a vert mezőnyben. Érdekesség: 2011-ben a mostaninál aligha rosszabb körülmények között botrányos módon félbeszakítottak egy óriás-műlesiklást ezen a helyszínen. Akkor azt diktálták a FIS sportpolitikai érdekei, most nem - és láss csodát, rendben lezajlott a második futam...


Az első futam pályáját az olasz Livio Magoni, a másodikét a német Herbert Renoth jelölhette ki. A nyomvonalnál most többet számíthatott a pálya állaga: reggel 6°C-ról indultunk felfelé, ráadásul szemetelő eső rontotta még tovább a hó állagát.

Frida Hansdotter kezdhette az első futamot, a fröcsögő hóban óvatosan, gond nélkül végigment - ilyen körülmények közt ez akár jónak is tűnhetett (5.). Nicole Hosp nagy ledülettel indult neki a pályának, ám már a közepére fordulva hegyet mászott, az alján pedig végleg búcsúzott. Mikaela Shiffrin helyrerakta a svéd menetét, a bizonyára máris romló pályán pakolt majd egy másodpercet a legjobb időre (1.) - Hansdotter ezt az esélyt csúnyán elrontotta. Tina Maze pedig a tegnapi után már a második esélyét rontotta el hazai pályán, megdöbbentően lassú volt, még Hansdottertől is kikapott (6.). Maria Pietilä-Holmner formája szintén a vöröshasú unka hátsója alatt van, ez már a VB-n és tegnap is kiderült - jobb körülmények közt talán még a második futamért is aggódhatott volna (13.).

Šárka Strachová viszont tartja jó formáját: az amerikai menetével ő se tudott igazán mit kezdeni, de kétharmad másodperccel is be tudott sorolni mögé (2.). A második osztrák, Kathrin Zettel Hosppal ellentétben már célba ért, de ebben se volt sok örömük a sógoroknak, nagy hibával, 2 másodpercen túli hátránnyal verekedte át magát a pályán (15.). Wendy Holdener nagy hiba nélkül se volt sokkal jobb ennél (12.), Nina Løseth pedig remek kezdés után a sűrűn tűzött középső részen szedett be óriási hátrányt (11.). Marie-Michele Gagnon érezhetően próbált kockáztatni, de ennek görcsös mozgás, és mindenkinél rosszabb idő lett a vége (20.).

A harmadik osztrák, Bernadette Schild se jött hibátlanul, ám a mai napon ezek a hibák is belefértek a csigalassúságot választó többség ellen, néhány századdal Hansdotter elé sorolt be (4.). Veronika Vélez-Zuzulová is hihetetlen lassúsággal jött át a középső részen, így hiába volt felül-alul egész jó, 1,3-as hátrányával legfeljebb a dobogóban bízhatott (8.). Michaela Kirchgasser rögtön az elején kapura lépett - Ausztria megszerezte az első két helyet a kiesők között. A francia Nastasia Noens is az óvatos verziót választotta, 2 másodpercen túli hátrány lett a büntetése (17.). Az osztrákok ötödik indulója, Carmen Thalmann újat tudott mutatni a sógoroknak: nem esett ki, nem hibázott nagyot, de cserébe nem is jött gyorsan - a végén Zetteltől is kikapott (22.).

A reklámszünet után jöhetett az első olasz, Chiara Costazza - kihasználta a pályatűzés előnyét, az alján talán kissé belassulva, 1,2-es hátránnyal is jó helyre érkezett (7.). A kanadai Erin Mielzynski remek menetét már nem lehetett az olasz tűzésre fogni, nem elvéve a kanadai érdemeit, alighanem a pálya reklámszünet alatti rendbetétele is segítette az ekkor indulókat (3.). A svédeken viszont semmi nem segíthetett ezen a hétvégén: Anna Swenn-Larsson is csak szenvedett, épphogy 2 másodpercen belül maradt (14.). A svájciak se lehetnek vígabbak: Holdener után Michelle Gisin is lefelé lógott ki környezetéből, senkit nem előzött meg (30.). Emelie Wikström is maribori svéd-szinten teljesített, a középső rész nála is nagyon darabos volt (19.). A németek első képviselője, Barbara Wirth nagyot küzdött azért, hogy egyáltalán elindulhasson a második futam német tűzésű pályáján - sikertelenül (37.). A francia Laurie Mougel lendülete is csak a középső szektorig tartott ki, a középmezőnyre ennyi elég volt (18.).

Az újabb reklámszünet után Denise Feierabend tovább rontotta a svájciak hangulatát: rossz volt nézni a mozgását a felső részen, utána a második futamért is hiába küzdött (31.). A svájciak így jobb híján annak örühettek, hogy a nagy rivális osztrákok újabb képviselője, Alexandra Daum enervált menettel és sok hibával még ennél is gyengébb időt megy (36.)... Charlotte Säfvenberg tovább gyarapította a svédek számát a mezőny hátsó felében (20.), majd Christina Geiger tovább keserítette a második futamosért imádkozó németeket (32.). Lena Dürr aztán megnyugtatta a germánokat: rég látott bevállalós menettel, 1,3-as hátránnyal top-10-be érkezett (9.). Irene Curtoni nem ment sokra az olasz tűzéssel, a mezőny hátsó fele jutott neki (23.). A top-30-at a francia Adeline Baud lassúcska menete (25.) után újabb olasz, Manuela Mölgg zárta - szemre is darabos menettel (24.).

A kacsaúsztató-jellegű pályán sok jóra nem számíthattak a magasabb rajtszámmal indulók. Senki ne kérdezze tehát, milyen földönkívüli síelést produkált a német Maren Wiesler (10.) vagy a svájci Charlotte Chable (16.). Ez a két versenyző, persze, csak szabályt erősítő kivétel volt, rajtuk kívül a második futamba csak Nathalie Eklund (25.), Anne-Sophie Barthet (27.), Eva-Maria Brem (28.) és Petra Vlhová (29.) fért be - a szlovák lány kivételével csupa rutinos, neves síelő. A győzelem tehát egy futam után gyakorlatilag eldőlt. Shiffrin fölénye átvitt értelemben mégis jót tett a versenynek: mivel egy sportpolitikai nagyhatalom képviselője állt az élen, meg se fordulhatott a versenyirányítás fejében, hogy 2011-hez hasonlóan az "irreális körülmények miatt" megszakítsák a versenyt.

-------------------------------------------------

Michelle Gisin nyitotta a második futamot, a közepén igencsak szenvedősnek tűnt, de célba ért (27.). Vlhová sokkal nagyobb tempót vállalt be, ám másfél másodperces előnnyel az alján elesett. Brem fél másodperccel lassabb volt ugyan a szlováknál, de célba ért, így hatalmas előnnyel átvette a vezetést (25.). Franciák folytatták: Barthet az alján gyújtotta be a rakétákat, további fél másodpercet javított a legjobb időn (18.), Baud pedig nagy tempóval, de sok késéssel besorolt honfitársa mögé (21.). Eklund lassúcska síeléssel nyitotta a svédek futamát, a franciák mögé így is befért (24.). Mölgg jó kezdés után megakadt, végül egyetlen századdal ki is kapott (19.), Irene Curtoni viszont pattogósabb síeléssel már megszerezte az olaszoknak a pillanatnyi vezetést (14.). Thalmann a középső részen borzasztóan síelt, a túlvállalós menet végül 7 tizedes hátrányt jelentett (23.).

Gagnon másodjára se érezte a lejtőt (22.), Säfvenberg viszont erősen túlmozgásos menete ellenére az addigi leggyorsabb futamot mutatta be (10.). Hamarosan már két svéd állt a dobogón: Wikström kissé szenvedett ugyan a meredekebb részeken, de Curtoni mögé így is befért (17.). Igaz, Mougel rögtön átvette ezt a helyet, épphogy Curtoni mögé szorult (15.), majd Noens gyenge menete véget is vetett a franciák szomorkás, esős vasárnapjának (26.). Chable a VB után most először a Vk-ban is villanthatott egyet, érthető módon kicsit a biztonságra is figyelve Säfvenberg mögé sorolt be (11.).

Jöhetett az első reklámszünet, majd Zettel folytatta a versenyt, a rendberakott pálya előnyét nagyjából kihasználta (7.). Swenn-Larsson helyenként azt se tudta, merre menjen, a célba érésért küzdött, az alján aztán ki is esett. Pietilä-Holmner végigszenvedte magát a pályán, ám ezzel csak a vesszőfutását hosszabbította (20.) - a két svéd most valójában csak a pályát rontotta. Holdener hatalmas rössel vágott neki, a közepén viszont megbillent, így csak pár századdal tudta átvenni a vezetést (6.). Nina Løseth látszólag kicsit túlóvatoskodta a menetét, de végül minimális előnyét a célig meg tudta őrizni (4.).

Német pálya ide vagy oda, Wiesler a közepén nagyon megakadt, és utána nem talált vissza a helyes ritmusra - rajtszámához képest így is óriásit jött (12.). Honfitársa, Lena Dürr is meglepően szenvedett a pályán, szerencséje se volt, 5 századdal szorult a norvég mögé (5.). Az újabb reklámszünet után Vélez-Zuzulován volt a sor, veszített ugyan előnyéből, de át tudta venni a vezetést (2.). Costazza túlvállalta magát, nagyokat mentett, alaposan hátrazuhant (16.). Maze másodjára is csak szenvedett, a közepén ki is esett - érthetetlen formahanyatlásával izgalmassá tette az összetett versengést, szakági reményeit pedig igen alacsonyra csökkentette. Igaza lett a második futamra alaposan megfogyatkozó szlovén közönségnek...

Hansdotter hasonlóan gyenge volt, mint Maze, ám ő legalább célbavergődött - épphogy befért Säfvenberg elé (9.). Bernadette Schild alaposan megbillent már a pálya tetején, eladta előnyét, a pálya alján újabb csúnya ívekkel Zettel mögé esett vissza (8.). Mielzynski látványos hiba nélkül adta el előnyét egy szektor alatt, egyszerűen megbénította a lehetőség, másodperces hátrány lett a vége (13.). Stráchová megfontolt kezdés után próbált feljebb kapcsolni, de sikertelenül, és szerencséje se volt: 2 századdal kapott ki a csehszlovák párbajban (3.). Shiffrin így 1,3-as előnyről indulva korzózhatott egy kényelmeset - már megszokhatta ezt a helyzetet, most se aludt bele a menetébe (1.).

Mikaela Shiffrin megint adott egy másodpercet a mezőnynek, 64. versenyén megszerezte 22. dobogós helyét és 13. győzelmét. Szakágiban eljött a régóta jósolt pillanat, azaz átvette a vezetést - nagy meglepetés lenne, ha nem tudná megtartani a folytatásban. Veronika Vélez-Zuzulová 158. versenyén 18. alkalommal állhatott fel a dobogóra. Šárka Strachová (szül. Zahrobská) mostanában régi önmagát idézi, 214. versenyén 12. dobogóját ünnepelhette.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk