AJÁNLÓ
 
01:59
2014. 12. 29.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
01:59
2014. 12. 29.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
01:59
2014. 12. 29.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
01:59
2014. 12. 29.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
01:59
2014. 12. 29.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Négysánc első állomását, Oberstdorfot enyhén szólva sem fogadta kegyeibe az időjárás, hiszen az előrejelzések szerint nagy mennyiségű havat és szeles időt jósoltak a verseny idejére, ami be is jött! A lebonyolítás kissé bohózatba illő volt, hiszen a lelkes szurkolósereg több órát (az igazán lelkesek 5-6 órát is) fagyoskodtak, mint utólag kiderült a semmiért! A többszöri halasztás sem hozott szerencsét, így a zsűri kénytelen volt ész szerű döntést hozni, törölték a versenyt! Azért ismét bebizonyosodott az, hogy a szponzorok FIS-re gyakorolt nyomása, akik hirdetést vásároltak a sáncon, a televíziós közvetítések, valamint a szurkolók, akik fizetnek a show-ért sokkal fontosabb, mint a józan ész és a sportolók biztonsága, hiszen a bizarr-rá fajult „verseny” mintegy 5 órán át borzolta az idegeket.

Nagy várakozás előzte meg az idei Négysánc első etapját, viszont az első versenynap hagyott kívánnivalót maga után! Sajnos az időjárás semmit és senkit nem kímélve másképp alakította az aznapi programot. A síugrók több mint 5 órát töltöttek az Erdinger Arena stadionban, előbb a próbaugrással próbálkoztak kevés sikerrel, mert már azt is törölni kellett! Aztán a 16.30-as kezdés is csúszott, negyed órás időközönként ugrott 1-2 ugró, aztán a vége közel 3 órás kínlódás volt, mindössze 11 ugró próbálkozott, de mind hiába… A zsűri jobb belátásra kényszerült, hiszen az ugrók testi épségét nem kockáztathatták, nem beszélve arról, hogy egyes ugrókat hátrányosan érinthetett volna a zord időjárás. Nem egy átlagos Vk versenyről volt szó, a Négysáncverseny ennél többet ér, mint hogy a végső győzelemre is esélyes ugrók már az első verseny után esélytelenek legyenek a hőn áhított kupáért vívott küzdelemben.

„A körülmények nagyon nehezek voltak ma, mindent megtettünk, hogy a verseny  tisztességes lebonyolításának eleget tegyünk. Mi harcoltunk mind a szél, mind a hó ellen, de nem tudtuk legyőzni ezt a  két elemet!” – nyilatkozta a félbeszakított verseny után Walter Hofer, a FIS verseny igazgatója.

Az erős széllökések 5-6 másodpercenként követték egymást, nagyon nyögvenyelős volt a verseny, ami  megnehezítette mind az ugrók, mind a szervezők dolgát, nem beszélve az oberstdorfi szurkolók türelméről, akik több órán át fagyoskodva állták a sarat, hátha kedvezőre fordul az időjárás és ha csak egy kör erejéig, de letudják zavarni a versenyt. A legrosszabb az egészben az, hogy sem a versenyzők, sem az edzők nincsenek hatással, hogy megváltoztassák a FIS döntését. Sajnos ez a kínos közjáték nem volt valami jó propagandája a sportágnak!

A Négysáncversenyek történetében egyébként törlésre, illetve más helyszínen való lebonyolításra nem sűrűn volt példa. 2007/08-ban fordult elő, hogy a torna történetében először lett Háromsáncverseny (a helyszíneket illetően), ugyanis az innsbrucki futamot a szél miatt teljesen törölni kellett, a pótlásra pedig Bischofshofenben kerítettek sort! Törlés történt már egyébként 1956-ban is, akkor azonban egy negyedik helyszínen, Halleinben pótolták a bischofshofeni ugrást!

Na de lássuk az első verseny hétvége történéseit kronológiailag:

A kvalifikáció 8000 néző előtt zajlott le igen komoly hátszélben. 18 nemzet 71 ugrója állt rajthoz, mely a 18-as beülőből indult és két alkalmat leszámítva végig ebben is maradt. A selejtezőt Taku Takeuchi nyerte, aki 135 m.-es ugrásával jutott a 2000 eurós jutalomhoz. Mivel a Négysáncverseny lebonyolítása első köre merőben eltér  a hagyományostól, így a kvalifikáción a prekvalisok is ugranak (bár továbbra sem kötelező számukra), hogy a helyezésük alapján alakuljanak ki  a párbajok párosításai. Ezt figyelembe véve Peter Prevc volt a legjobb, aki a selejtező leghosszabb ugrását (138,5 m.) produkálta. A szlovén ugró egyébként az összes pontozóbírótól 19-es osztályzatot kapva kapta a legmagasabb stíluspontot (57,0) ugrására. Mivel a prekvalisok közül Roman Koudelka, Michael Hayböck és Simon Ammann sem vállalta az ugrást (gyaníthatóan nem a taktikára alapoztak, hanem a kvali végére felerősödő hátszél miatt döntöttek így), ezért az utolsó 3 helyre rangsorolódtak, ami az ő esetükben igen érdekes és izgalmas párbajt ígért a másnapi versenyen.

pirossal kiemelve az érdekesebb párosítások

A selejtező legnagyobb vesztese kétség kívül Reruhi Shimizu volt, aki ugrását nem tudta megfogni landoláskor, elesett (szerencsére semmi baja nem esett), viszont ő vele legközelebb már csak az újévben Garmisch-Partenkirchenben találkozhatunk. Így a nagyobb nevek közül nem csak ő, hanem a 2005/06. évi Négysánc bajnok, Jakub Janda és az osztrákok csapat világbajnoka, Manuel Fettner is végleg elszállt a Négysánc összetettet illetően!

A selejtező végeredménye:

http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3832/2015JP3832RLQ.pdf

A verseny napján hatalmas havazás érkezett Oberstdorfba, kb. 20 centis hó esett, ami önmagában nem lett volna probléma, de sajnos komoly szél is társult hozzá, aminek köszönhetően  többszöri halasztásra került sor Walter Hoferék döntésének értelmében. Korábban a szervezők azért fohászkodtak, hogy essen a hó, hiszen a nélkül egy kicsit problémás versenyt rendezni. Aztán kapott az égi áldásból bőven a kis falu, jóval többet, mint reméltek, ami már a verseny zavartalan lebonyolítását veszélyeztette.

Telt ház, kb. 25.000 néző volt kíváncsi a 63. Négysáncverseny nyitó versenyére, ami végül másfél órás csúszással kezdődött el, de az első ugró, Junshiro Kobayashi tudott csak leugrani (127,5 m.), párbaj ellenfele, Robert Kranjec már nem jöhetett le, mert a szél addigra újból felerősödött, minden honnan fújt, így újból fél órás csúszás következett. Aztán közel 2 órával már a hivatalosan kiírt kezdést követően ismét nekivágtak, Kranjec pedig komoly szembeszélben ugorhatott, 138 m.-es ugrására volt levonása bőven, de így is közel 8 ponttal ment tovább a japán ugróval szemben. A zsűri 2 beülővel lejjebb jött (14-ből 12-esbe), aztán Lauri Asikainen következett, akinek kedvezett az időjárás, 132,5 m.-ig repült.

Ellenfelének, Marinus Krausnak már nem volt ilyen szerencséje, ugyanis egy erős széllökés megbillentette és elveszítette az egyensúlyát a levegőben, de szerencsére megúszta bukás nélkül. Az „akrobatikus mutatvány” után igen vontatottá vált a verseny, nem tudtak a sportolók folyamatosan ugrani, csupán 11-en jöttek le rekord hosszúságú (közel 3 órányi) idő alatt. Előre vetítette annak lehetőségét, hogy itt aznap bizony nem lesz verseny. A zsűri mindent megtett, hogy ne így legyen, de az időjárás keresztül húzta számításaikat. Bár Hoferék a végsőkig elmentek, hogy a több órát fagyoskodó, Glühweinnal magukat átmelegítő szurkolók ki legyenek szolgálva, de végül a józan ész diadalmaskodott. A versenyt törölték, melyet másnapra halasztottak!

Werner Schuster, a német csapat trénere így nyilatkozott a törlés után: „Nem akarom megítélni, hogy a versenyt túl korán vagy későn szakították-e félbe. Megértem, hogy 25 ezer néző előtt próbálták végig vinni a versenyt. Boldog voltam, hogy Marinus (Kraus) biztonságosan landolt. Egy új esélyt kap majd holnap. Sajnálom a rajongókat, a hangulat viszont fantasztikus volt! Ha nem lett volna ennyi néző korábban is lehetett volna törölni a versenyt. Sportszakmai szempontból ez jó döntés volt!”

A zsűri végül arra az elhatározásra jutott, hogy az oberstdorfi versenyt nem viszi át a Négysáncverseny második állomására, Garmisch-Partenkirchenbe, hanem másnap, azaz hétfő délután  adnak még egy esélyt Oberstdorfnak, bár az előrejelzések szerint az időjárás várhatóan rosszabb lesz, mint vasárnap. További havazást és 3 m/s sebességű szelet jósolnak, mindenesetre a szervezők és a zsűri elemezték a helyzetet és arra a megállapításra jutottak, hogy az időjárás állítólag stabilizálódni fog az este folyamán. Így hétfőn 16.30 órai kezdettel próbaugrást tartanak, majd egy órával később, 17.30-kor megpróbálják újra a versenyt, talán több szerencsével járunk, mint ma!


Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk