AJÁNLÓ
 
21:05
2015. 02. 06.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:05
2015. 02. 06.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
21:05
2015. 02. 06.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
21:05
2015. 02. 06.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
21:05
2015. 02. 06.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tina Mazénak visszadta a sors a kölcsönt: a hajszállal elbukott szuper-G után hajszállal megnyerte a lesiklást a beaver creeki alpesi sí VB-n. Hogy teljes legyen a szimmetria, a szuper-G-t nyerő Anna Fenninger szorult 2 századdal a második helyre. Csak Lara Gut az új arc a dobogón, aligha véletlenül - ez a lesiklópálya főleg a középső részen szuper-G-nek is elment volna. Mindez azért meglepő, mert az amerikai szervezők ezzel a frissen épült lejtővel alaposan keresztbetettek fő esélyesünknek, Lindsey Vonnak, aki csak 5. lett. Miklós Editnek sem erőssége a rengeteg kanyar, nem vagyunk biztosak benne, hogy elégedett az egyébként remek 13. helyével. Pedig - újabb sporttörténelem, magyar VB-rekordot döntött. Épp csak evés közben jön meg az étvágy...


Elérkezett az alpesi sí VB magyar szemmel leginkább várt viadala, a női lesiklás. Meglepően kevesen neveztek a versenyre, mindössze 39 név szerepelt a rajtlistán. Miklós Edit nem panaszkodhatott a rajtszámára, 5-össel vághatott neki főszámának.

Az olasz Nadia Fanchini nyitotta a versenyt, különösebb gond nélkül, ám nagy rutinja ellenére egy-két szuper-G-be illő kanyar mintha megtréfálta volna (12.). Az egyszemélyes spanyol sísport, azaz a veterán Carolina Ruíz Castillo pocsék edzésteljesítmények után sok jóra nem számíthatott, ennek ellenére vezetett egy darabig - ám ahogy haladt előre, egyre gyarapodtak a hibák (23.). Jennifer Piot révén a franciák is hamar bemutatkozhattak, ám csak a spanyollal harcolt, és végül még tőle is kevéssel kikapott (24.). Nicole Schmidhofer az osztrák válogatón Hospot győzte le, ezt figyelembe véve illett átvennie a vezetést, több mint 4 tizedet rá is vert Fanchinire (4.). 5-össel aztán jöhetett Miklós Edit, nem a legjobb rajttal, de aztán hamar nagyon begyorsulva. A kanyarokban viszont most is érződött, hogy ez a pálya nem neki való, a végén már hiába faragott keveset, 6 tizedes hátránnyal ért célba (13.). Csak azért szurkolhatunk, hogy a következő VB-n kevébé kanyargós lesiklást alakítsanak ki, ne pedig fél-szuper-G-t - és akkor lesz ez még jobb is.

Nadja Jnglin-Kamer fél másodpercnél is nagyobb előnyt dobott el egy-két rosszul sikerült kanyarral, a végén 5 századdal kapott ki Schmidhofertől (7.). A monacói Alexandra Coletti a kevés induló miatt került váratlanul előkelő rajthelyre, mégsem lógott ki a mezőnyből, alig nőtt másodperc fölé a hátránya (21.). Az olaszok hangulatán Daniela Merighetti se javított sokat, az arcsérülése miatt védőmaszkban induló veterán helyenként alig fért be a kapukba, jó zárórésszel a pillanatnyi dobogóra azért felfért (8.). A házigazdák első képviselője, Stacey Cook hozta a szokott őrült menetét, közepes eredménnyel - nem esett el, mint a tegnapi edzésen, de pocsék ívei miatt nem is ment sokra vele (19.). Julia Mancuso se adott sokkal több okot az őrjöngésre az amerikaiaknak, hasonlóan rossz ívekre csúszott, épphogy Cook elé tudott besorolni (16.).

A svéd Kajsa Kling remek edzésteljesítmények után vághatott neki a versenynek, remekül is kezdett, ám talán túlzottan nagy sebességgel ért a nagyobb kanyarokhoz, így a végén ő is másodperc feletti hátrányt szedett be (18.). A kanadai Larisa Yurkiw egész jó részidővel a harmadik szektor végén épphogy befért pár kapuba, így kevéssel Edit mögé sorolt be (14.). A liechtensteini Tina Weirather követte, meglepő módon a leggyengébb rajtidővel - ami nagyobb baj, hogy ugyanott lesodródott, ahol Yurkiw, így a pillanatnyi dobogóra se fért fel (11.). Laurenne Ross jelentette az amerikaiak harmadik esélyét, ám az első nagyobb kanyarokhoz érve ő is jelezte, hogy a hazai síelők lelkesedésükben a rajtban hagyták a jobbik eszüket (17.)... Fabienne Suter volt még hátra az első reklámszünetig, és Schmidhofer most először aggódhatott - az utolsó kapukban azonban lassabbnak bizonyult a svájci, ráadásul a századokkal se volt szerencséje (9.).

A szakági legjobbak sorát Anna Fenninger nyitotta, tehát garantálható volt az osztrák vezetés. Fenninger friss VB-győztesként a szuper-G-re hajazó pályán nyugodtan számíthatott a duplázásra - a kanyarokban valóban rengeteget vert az egyszámos lesiklókra, egy másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést (2.). Viktoria Rebensburg elméletben ellenfele lehetett volna az osztráknak, hisz ő is remek óriás-műlesikló - mégsem tudott megfelelő íveken kanyarogni (10.).

Az újabb osztrák, Elisabeth Görgl hasonlóan megszenvedett a lesiklásba nem igazán illő középső résszel, honfitársai mögé így is be tudott sorolni (6.). A szuper-G-ből kiindulva a svájciak fő esélyese, Lara Gut se számíthatott sok jóra, ám lőtávolban tudott maradni egészen a végéig, igaz, három tizedet így is kapott a célban (3.). Az olaszok legfőbb esélyese Elena Fanchini menete érthetetlen volt, a kanyarokhoz érve teljesen elvesztette a fonalat (26.).

A mezőny legkomplexebb síelője, Tina Maze számára nem okozhatott gondot a szuper-G-be oltott lesiklópálya, mindenütt jobb volt Fenningernél, igaz, az utolsó ugratót kissé elrontva 2 századra csökkent az előnye a célra (1.). Szuper-G-ben fordított volt a helyzet kettejük közt - a sors igazságos? Lindsey Vonn a gyors felső részen tartotta ugyan Mazéék tempóját, de ezek a kanyarok számára is soknak bizonyultak, másodpercen felül zárt (5.). Adódik persze a kérdés: az újonnan épült amerikai pályát miért nem rá szabták honfitársai?

Jött az újabb reklámszünet, amely papírforma szerint az élbolyt illetően a verseny végét jelentette. Igaz, az osztrák szárnyalásból kiindulva Cornelia Hüttert még be kellett várnia Mazénak az ünnepléssel. Valójában elég volt a második részidőig várnia a szlovénnek, érthetetlenül gyengébben teljesített most, mint szuper-G-ben (15.). A francia Margot Bailet a mezőny többségéhez hasonlóan a kanyarokig tartotta magát, ott viszont még az átlagnál is nagyobb hátrányt szedett be (21.). Az olaszok utolsó reménye, Johanna Schnarf csak rontotta az amúgy sem igazán fényes talján hangulatot, elorozta Elena Fanchinitől az utolsó helyet (28.).

Marianne Abderhalden nagyot küzdött a svájci csapatba kerülésért, mégsem tudott élni az eséllyel - magunk részéről annyira nem is bántuk, hogy az előtte síelőkhöz hasonlóan ő se veszélyezteti Miklós Editet (29.). Maze árnyékában szép csendben fejlődik a szlovén női sízés, Ilka Štuhec ennek jeleként a kanyarokig jobban is jött neves honfitársánál - a középső rész viszont neki sem volt ínyére, végül ő is a mezőny második felébe szorult (20.). A franciák utolsó indulója, Marie Jay Marchand-Arvier szeretett volna első lenni - bölcsen belátta, hogy csak a kiesők sorában tudja ezt elérni, és ártalmatlan helyen kaput tévesztett. 29-essel jött aztán régi mumusunk, Ragnhild Mowinckel - nem mintha most sokat számított volna, hogy hátrébb tolja-e Editet, de azért örömmel konstatálhattuk, hogy ezúttal a norvég is jócskán kikap tőle (25.). Újabb norvég, Maria Therese Tviberg zárta a top-30-at, a mezőny végével küzdve (27.).

Nem sokan maradtak hátra, köztük pedig már keresve se találtunk meglepetésre esélyes síelőt. A szlovén Vanja Brodnik még Štuhec szintjétől is messze volt - ahogy mindenki másétól is az előtte indulók közül (30.). A cseh Klára Křížová a papírformának megfelelően nála is lassabb volt (32.), majd Veronique Hronek jelezte, hogy komoly bajok vannak a német gyorssízéssel (31.). A kanadai Valerie Grenier közel volt egy nagy bukáshoz, megúszta, de nem sokkal később már nem fért be egy kapuba. Az ausztrál Greta Small már 6 másodpercnél is többet kapott (33.), majd aktuális Simari Birknerünk, Macarena újabb VB-célbaéréssel öregbítette az argentin klán hírnevét, széles mosollyal hajolt meg a célban a közönség előtt (34.). Eredményeik nincsenek, de egyéniségek... A chilei Noelle Barahona menete (35.) után ráadásul az is kiderült, hogy az argentin nyeri a dél-amerikai kontinensversenyt. Két horvát zárta a versenyt: Andrea Komšić senkit nem előzött meg (37.), a tinédzser Leona Popović pedig csak honfitársánál bizonyult jobbnak pár századdal (36.).

Tina Maze immár három szakágban mondhatja magát világbajnoknak: óriás-műlesiklás (Garmisch 2011) és szuper-G (Schladming 2013) után immár a leggyorsabb szakágban is megszerezte az aranyérmet. Már csak a szlalom és a kombináció hiányzik a gyűjteményből - utóbbiban már van két ezüstje, és nem mernénk rá fogadni, hogy sokáig kell várnia az aranyra. Szuper-G-s ezüstje után könnyen lehet, hogy Vonn helyett róla szól majd ez a VB.


Igaz, nemcsak Maze áll egy arannyal és egy ezüsttel két női szám után, hanem Anna Fenninger is. Nem elhanyagolható különbség azonban, hogy papírforma szerint az osztrák hölgy ezzel befejezte az éremgyűjtést - igaz, óriásban még nem lenne olyan nagy meglepetés tőle egy villanás. A dobogó egyetlen új tagja Lara Gut, aki kicsit unhatja már a pódiumokat - most negyedszer szerzett ugyanis VB-érmet, ám az aranyra még mindig várnia kell.


Miklós Edit tovább döntögeti a rekordokat. Két éve Schladmingban 23. helyet szerzett a VB-n lesiklásban, szuper-kombinációban pedig volt egy 19. helye. Most egy lesikló 13. hellyel saját legjobbját, és persze egyben a magyar alpesi sí történetének legjobb VB-eredményét produkálta. Idei célja nem is a VB, hanem a Vk-dobogó volt - csak így tovább a kitűzött úton!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk