AJÁNLÓ
 
19:00
2014. 10. 25.
Osztrák szempontból kifogástalanul kezdődött a 2014/2015-ös Világkupa-idény. Anna...
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2014. 10. 25.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2014. 10. 25.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2014. 10. 25.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2014. 10. 25.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kiböjtöltük, hát, reggel végre elrajtolt a 2014/2015-ös Alpesi Sí Világkupa! A hagyományos söldeni nyitány pedig kielégítette igényeinket, kemény, kiélezett küzdelmet hozott – a végén két győztessel. Az első futamot követően hajszálnyival vezető Mikaela Shiffrin életében először győzött óriás-műlesiklásban, de a szakági címvédő Anna Fenninger számára sem bizonyult végzetesnek a gyöngébb meredeksízés. A dobogó legalsó fokára Eva-Maria Brem állhatott fel, pár századdal leszorítva onnan honfitársát, Kathrin Zettelt. A szakági legjobbak közül Lindell-Vikarby tízen kívül, míg Marmottan, Gagnon és Gut pont nélkül zárt.

Mondhatni kifogástalanul alakult az időjárás Söldenben, az FIA pályaellenőrzései nyomán – a meteorológiai előrejelzések figyelembe vételével – már múlt hét elején zöld utat kaptak a verseny szervezői. Azóta hét elején esett további jó méternyi hó, tehát az elmúlt esztendőkben oly gyakran használt hóágyúkra sem volt szükség. Ha a várt szikrázóan szép napsütés ezúttal el is maradt, a lanyha szélmozgás mellett ez sem okozott fejtörést a lányoknak.

A 70 fős mezőnynek, melyben a maximális 10-10 indulóval egyedül házigazda Ausztria, valamint Olaszország képviselte magát. Svéd és francia részről heten-heten indultak, míg a szomszédos Svájcból hat lány csatolt ma sílécet. A megszokott szláv országok mellett egzotikumként kiemelhető a három japán leányzó, no és persze Mexikó újdonsült élversenyzője, a második szülés után váratlanul visszatérő Sarah Schleper.

A söldeni pálya karakterisztikáját már unalomig ismételtünk az elmúlt években, így most csak röviden mennénk bele. Fifikásan lankás részt követi a meredekes szakasz (vagy ahogy a német szakzsargon mondaná, a „Steilhang”), ami különösen a női sízőket iszonyatosan megterheli, nem mindennapi fizikummal lehet csak erőteljes sebességgel a megfelelő íveket tartani. De ha valaki azt hinné, itt vége a lejtő érdemi részének, nagyot tévedne. A jó időeredmény, ezzel együtt a győzelem kulcsa ugyanis ott van, hogy a meredekről leérve mekkora sebességet bír átvinni a roppant lankás záró szakaszra a versenyző. Akinek a lendülete elveszik, vagy rossz íven kezdi a végét, hiába volt bármennyire pazar sízés azelőtt, mindent elbukhat. Évtizedes statisztika ez, mely nem téved. A fizika alaptörvényei szerint a kisnövésű sízőknek túlzottan nem kedvez a lejtő, így ha nagyot akarnak szakítani, a Steilhangon kell reszkírozniuk.

Mondjuk ki, félelmetes helyszín a Rettenbach, amit csak tovább fokoz az átlagosnál keményebb állagú pálya (noha gleccserhez mérten persze porhanyósabb). Nem véletlen tehát, hogy Marlies Schild visszavonulásáig Sölden- szindrómában szenvedett, de az óriás-műlesiklással kacérkodó gyors sízők, illetve szlalomosok zöme inkább kihagyja a szezonnyitót. Például Lindsey Vonn sem tette tiszteletét, vele először az észak-amerikai gyors versenyeken találkozhatunk. Rajta kívül – Tanja Poutiainen és Denise Karbon személyében – két visszavonult egykori szakági Világkupa-győztes hiányzott a rajtlistáról.

Sölden nehézségi fokát méltóképp illusztrálja, hogy eleddig senkinek nem sikerült zsinórban kétszer győznie ott, idén Lara Gut próbálhatta felülírni a tendenciát. Netán Tina Maze rekordot ad át a múltnak negyedik sikerével? Térjünk rá gyorsan a versenyekre!

Mikaela Shiffrin (1.) pályabejárása a jelek szerint jól sikerült, kiváló érzékkel megtalálta ugyanis a kompromisszumot kockázatvállalás terén. Apró hibák így is becsúsztak, de jobb időt már nem síeltek nála. Tessa Worley (3.) alacsony termete miatt eleve hendikeppel indult, a meredeken ennek megfelelően gazdagon dobálta léceit, sokra nem ment vele, a lankás részen beszedte az előirányzott tizedeket. Sebaj, gondolhatta, 4 tizednél nagyobb hátrányból is nyertek már itt versenyt. Lara Gut (5.) egy időigényes mentést kivéve szépen ment, dobogós reményeiről nem kellett lemondania, ellentétben a remekül kezdő Anémone Marmottannel, a francia leány túl közelről támadta a kapukat, kiesése törvényszerű volt. Anna Fenninger (2.) egy megingást követően szépen összeszedte magát, majd’ 4 tizeddel járt már az amerikai előtt. A lapos részre azonban kipukkadt, lendület híján 9 századdal csak a második pozíció jutott neki. Hiába tűzte svéd edző az egyébként ritmusos pályát, tanítványai nem éltek a lehetőséggel. Jessica Lindell-Vikarby (9.) széles ívei gyakran a porhanyós havat is érintettek, ennek megfelelő bűn lassan érkezett a záró szakaszra; míg Maria Pietilä- Holmner (6.) egy rosszul időzített fékezéssel szúrt el egy remek indulópozíciót délutánra.

Tina Weirather (11.) következett, a sérülése után visszatért liechtensteini érezhetően nem akart sokat kockáztatni, 2 másodperces hátrány lett jutalma. Nem úgy Federica Brignone (4.), az olaszok virgonc specialistája hamar felvette a ritmusát, amit érdemi hiba nélkül végig is tudott síelni, vérmes reményei lehettek. Az osztrák vaxmesterek vakarhatták fejüket, embereik másodperc körüli hátrányt szedegettek össze rendre a lankás részen. Pedig Eva-Maria Brem (7.) és Kathrin Zettel (8.) is energikusan síelte a meredeket, jobban, mint például Shiffrin. Nadia Fanchini (10.) hozta az olaszos rizikós menetet, bukásveszély nem állt fönn, így is csaknem egy másodpercet szedett be csak ez utóbbi két osztráktól. Tina Maze (16.) meg ennek négyszeresét az éllovastól, tavalyi szezonkezdetét is alulmúló, indiszponált sízéssel keserítette a szlovénokat. Nem különben olimpiai bajnok társa, Dominique Gisin két durván zaklatott szakasz után kiforgott a pályáról. Viktoria Rebensburg (12.) korrekt kezdés után kemény feladat elé állította magát délutánra.

Gagnon, Görgl, majd Nina Løseth esete alapján már sejteni nem fognak túl sokan célba érni, ami maga után vonta, hogy akiknek viszont sikerülni fog, azok egészen nagy hátrányból is könnyen a második futamban találhatják magukat. Húszon túlról Manuela Mölgg (14.) szereplése emelhető ki, de a kellemes meglepetések közt számolhatunk be Julia Mancuso (18.) helyezéséről, aki a szám egykori olimpiai bajnokaként csupán a 47-es rajtszámmal volt kénytelen indulni. Ebből a szempontból persze az igazán nagy bravúrt Michelle Gisin (65-össel a 19.) könyvelhette el, de hasonlóan megilleti a kalapemelés Ramona Siebenhofer (57-essel a 25.), a kanadai Candace Crawford (43-assal a 28.), a sérülésből visszatérő Veronique Hronek (56-ossal a 29.) és az amerikai Megan McJames (54-essel a 30.) produktumát. Utóbbi közel hat és fél másodperces hátránnyal jutott tovább. 48-an értek célba, utolsóként – már 10 s-en túli elmaradással – Sarah Schleper.

......................................................................................................................................

A második futam tűzéséért német edző volt felelős, így fokozottan vártuk Rebensburg futamát. McJames (26.) biztonságit futott, Hronek (25.) már valamivel bevállalósabb volt, de egy satufék megpecsételte sorsát. A német idejét hamar helyére rakhatta volna Crawford, vezetett másodperc környéki előnnyel, amikor is a lankás részen koncentrációját vesztve pályán kívülre került. Adeline Baud (19.) becsülettel megdolgozott, remek időt síelt, komoly előrelépéssel mégsem kalkulálhatott. Andrea Fischbacher (13.) sem, ám ő fütyült rá, még a rondább kapuvételekből is jól jött ki, megsíelte a délután legjobb idejét.

S egy jó darabig nem veszélyeztették elsőségét a többiek. Préfontaine (24.) szép íveken, ezzel együtt nagyon lassan síelt, Kajsa Kling (23.) a meredeken táncolt pengeélen, valahogy azért leért. Francesca Marsaglia egészen életképes csúszását a célegyenesre fordulva szúrta el, belerongyolt az egyik kapuba, szerencsésen megúszta. Marta Bassino (21.) a szám junior-világbajnokaként első ízben jutott önerőből a második futamba, amit pontra is szándékozott váltani. Igaz, ami igaz, egy kis híján letarolt kapu után jutott csak jobb belátásra az olasz. Sara Hector (11.) taszította le az élről Fischbachert, miután csupán 2-2 tizedet fogyasztott le szektoronként előnyéből, s még a letöréstől sem jött zavarba.

Michelle Gisin (17.) koncentrációja sem bírta a célig, az alapvetően műlesiklóként számon tartott svájci lány ezzel együtt begyűjtötte első pontjait GS-ben – a küzdelmes menettel érkező Mancusóval (17.) holtversenyben. Ranghild Mowinckel (15.) újabb fontos pontokkal gyarapította eredménylistáját, de lehetett volna ez jobb is, megértettük elégedetlenségét. Mazét (22.) nemkülönben, nagy bravúrral délelőtti siklását is sikerült alulmúlnia. Csüggedt arckifejezéséből ítélve nem látja a fényt az alagút végén.

Reklámszünet után három felejtős menet volt soron. Hansdotter (16.) hol nem találta a ritmust, hol meg túlvállalta magát, Mölgg egy tőle klasszikussá vált kieséssel jelentkezett, míg Irene Curtoni (14.) egészen épületes meredek után elvacakolta az utolsó kanyarokat. Eztán érkezett végre Viktoria Rebensburg (6.), aki nem okozott csalódást, 2 s-es előnnyel állt a tabella élére. A meredeken elkövetett látványos megingásai azért sokba kerültek neki. Tina Weirather (10.) nem akarta emlékezetessé tenni visszatérését, a biztonságra ment, s végül neki lett igaza, hisz’ fontos pontokkal gazdagodott azzal, hogy Hector elé csak beférkőzött. Nadia Fanchini (9.) meg honfitársa elé, meredeken egyébként szorosan tartotta a németet, Lindell Vikarbyval (11.), aki az első két szektorban már beszedett annyit, mint az olasz összességében. Kicsúszott eredmény lett volna tavalyi szárnyalása?

Újabb reklámszünet, s pályatakarítás következett, ami kapóra jött az osztrákoknak. Kathrin Zettel (4.) erős kezdés után néhány mélyen vett kapu ellenére további 7 tizeddel növelni tudta előnyét. A végét azonban alaposan elszúrta, így csupán szűk 3 tizeddel állt élre. Ezen múlt dobogója, Eva-Maria Bremnek (3.) ugyanis hiába gyűlt meg a baja a meredekkel, a végén visszahozott 5 tizedet, s 2 századdal beelőzte honi riválisát. Pietilä-Holmner (8.) egy pillanatig sem volt partiban velük, Lara Gut pedig hamar kihullott a versenyből.

Fede’ Brignone (5.) ritmusos meredekrésze dacára hátrányból érkezett a laposra, ahol visszahozott valamicskét, de ez csak a pillanatnyi harmadik helyhez volt elegendő. Tessa Worley (7.) pontosan tudta, rátaláltak az osztrákok a lankás szektor ízére, így neki nem maradt más, mint kompenzálni ottani várt elmaradását. Szélesen vett kapuvételekkel csak tovább növelte hátrányát. Anna Fenninger (1.) magabiztos kezdést követően valósággal lefagyott a letörésnél, másodpercet herdált el ott, amiből valamit a végén aztán mégis visszahozott, erős 6 tizeddel üzent hadat Mikaela Shiffrinnek (1.). A hazaiak nagy örömére rögtön 7 tizedet elbukott fent az amerikai, ha másról lenne szó, laza 2 másodpercet már jóvá is írhattunk volna neki. Shiffrin más kaliber, meredeken összeszedte magát, remekbe szabottan síelt, a végén pedig lenullázta hátrányát. Holtverseny tehát az élen! Könnyen lehet, hogy az összetettért harcoló két klasszis közt.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Mint bevezetőnkben tettünk róla említést, Mikaela Shiffrin először győzött VK- óriás-műlesikláson, 9 szlalomos sikerével együtt pedig akárhogyan is számoljuk, már tíznél jár. Anna Fenninger egyelőre eggyel kevesebbnél, de ez aligha szegi kedvét, elvégre Isten tudja hány éve nyert utoljára osztrák nő Söldenben. Eva-Maria Brem is köszöni, jól van. Utóbbi négy GS-n harmadszorra állhatott dobogóra, s átmentette tavalyi formáját minden jel szerint.

A csajok Leviben folytatják 3 hét múlva, a fiúkra viszont vár még egy óriás holnap!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk