AJÁNLÓ
 
18:41
2014. 10. 26.
Kiböjtöltük, hát, reggel végre elrajtolt a 2014/2015-ös Alpesi Sí Világkupa! A hagyományos...
A bejegyzés folyatódik
 
18:41
2014. 10. 26.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
18:41
2014. 10. 26.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
 
18:41
2014. 10. 26.
Három versenynapnyi szünet után (a csapatversenyt csak ne soroljuk már a komolyabb...
A bejegyzés folyatódik
 
18:41
2014. 10. 26.
Garmisch-Partenkirchenben is a szakág két legjobbjának különversenyét hozta az óriás-műlesiklás....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Osztrák szempontból kifogástalanul kezdődött a 2014/2015-ös Világkupa-idény. Anna Fenninger tegnapi – holtversenyes – győzelme után újból egyik klasszisuk aratta le a babért. Marcel Hirscher ráadásul demoralizáló fölénnyel utasította maga mögé a világ legjobb óriás-műlesiklóit, mondhatni ütősen kezdte hadjáratát a negyedik összetett elsőség felé. Az osztrák utánpótlás-nevelést dicséri a német színekben versenyző Fritz Dopfer második helye, mi több, a közönség kedvenc Benjamin Raich is remek formáról tett tanúbizonyságot, egyetlen századdal szorult le a dobogóról, s Alexis Pinturault idejétől. Ted Ligety irtózatosan elrontotta második futamát, csupán a 10. helyen végzett.

Elérkezett a férfiak bemutatkozásának a napja, s ne kerteljünk, Sölden kapcsán elsősorban mindig is az erősebbik nem óriás-műlesiklását várjuk nem csillapodó lelkesedéssel. Maga a Rettenbach- gleccser ugyanis kiemelten férfi pálya, nehézségeit rájuk szabta a természet. Minthogy maga a pálya az első említésre érdemes településtől pár száz méterre feljebb található, már az nem semmi logisztikai fegyvertény, ahogy az uszkve 10-15 ezer embert felirányítják a helyszínre. Ezúttal egy teherautó balesete miatt még komplikáltabbá vált a dolog, de azért a verseny kezdetére csak megteltek a lelátók, így méltó körítés és szikrázó napsütés mellett kezdődhetett az első futam.

A hiányzók névsora sajnos igazán illusztris volt ezúttal. Aksel Lund Svindal Achilles- sarkát, Manfred Mölgg térdszalagját szakította el a felkészülés során – előbbi focizás, utóbbi edzés közben. Bár a remény hal meg utoljára, de szinte biztosan véget ért mindkettejük számára az idény, még mielőtt az egyáltalán elkezdődhetett volna. Az olimpiai bajnok Matthias Mayer kisebb térdsérüléssel bajlódik, míg Felix Neureuther és Bode Miller hátát fájlalta, előbbi Leviben már rajthoz állna. 77 síző csatolt ma sílécet.

No, de térjünk rá gyorsan az első futamra, melynek pályáját az olaszok edzője tűzte, különösebben nem trükkösre. A napsütötte és árnyékolt részek mozgása alapjaiban felforgatja a verseny kimenetelét Söldenben, irreálisnak tűnő eredményeket ma szerencsére nem láthattunk, aki jól síelt, általában az őt megillető helyre is tudott sorolni.

Benjamin Raich (4.) rögtön kellemes meglepetést okozott, egy rontást követően hamar megtalálta a ritmust, régen látható dinamikával síelte a meredeket, s a végére sem fogyott el. Mindez meglátszott Ted Ligety (2.) csúszása után, az amerikai alig több mint 5 tizedet vert a veterán osztrákra, valamivel pattogósabb, ám ezzel együtt a tőle megszokottnál több hibával tarkított menetével. Alexis Pinturault (5.) révén aztán összejött Raich első trófeája, a letörést követően volt pár komoly túlsodródása a franciának. Fritz Dopfer (3.) egy kései kanyarral együtt sokáig vezetett, meredeken hozta Ligety tempóját, a végén összegyűlt 3 tizedes hátrány után joggal csapott a levegőbe. Marcel Hirscher (1.) megdöbbentő fölényt mutatott meredeken, 74 századot adott az amerikai címvédőnek két szektor alatt, s ha ügyesebben sáfárkodik lendületével a végén, akár el is dönthette volna a versenyt. Ehelyett szűk 2 tizede maradt, kiélezettnek ígérkezett a folytatás. Thomas Fanara (8.) tempójával akadtak gondok, másfél másodperces elmaradása távolra sodorta a dobogótól. Steve Missillier roppant zaklatott menetének kiesés lett a vége.

Mathieu Faivre (6.) volt a soron következő francia, jelentős késései is kellettek furcsamód ahhoz, hogy a pálya végén fogjon keveset Hirscheren. Végül egyetlen századdal szorult Pinturault mögé, s utolsóként maradt másodpercen belül. Roberto Nani (7.) a futam legjobb meredeksízését bemutatva jó eséllyel pályázott pedig ugyanerre, kár a lapos részen bemutatott vánszorgásért. Tim Jitlofftól (12.) sosem várható tiszta sízés, ma sem kaptuk meg tőle, elsőként zárt két másodpercen túl. Svindal kiválásával Henrik Kristoffersen (56.) vállára is nagyobb teher nehezedik, s ezúttal elvitte a lendület az ifjú norvégot, visszafordult, s újraindult ugyan, de továbbjutási esélyeit eljátszotta. Leif Kristian Haugen (13.) léceit már gazdagon dobálták a buckák, néha csak durva fékezésekkel bírta menetbe helyezni magát. Luca De Aliprandini (11.) szép stílusú sízéséhez nem párosult erős sebesség, Stefan Luitz (9.) például látványosabb mozgással is fél szekundumot osztott ki az olasznak. Matts Olsson (17.) rakkolós, sok-sok mentéssel egybekötött csúszással csak a mezőny végére tudott besorolni.

Philipp Schörghofer (22.) megmutatta, mi vár arra a sízőre, aki a laposon kerül térvesztésbe: átszakította a három másodperces különbséget. A szakág egykori klasszisából univerzális sízőt faragnának, ez lehet Kjetil Jansrud (19.) veszte, technikája, dinamikája nem idézte régi önmagát. Victor Muffat- Jeandet (10.) csupán 5 tizedet kapott a meredeken, tőle feltétlenül bravúr a TOP10. A folytatásban egymást érték a szakág ex-klasszisai. Marcus Sandellben (15.) speciel még lehet jövő, Davide Simoncelli (14.) klasszis meredeket síelt, Carlo Janka (20.), Cyprian Richard (25.) és a bukó Max Blardone viszont már igencsak kifelé áll.

Harmincon túlról a legjobb helyen a szlovénok kétszeres junior-vb ezüstérmese, Žan Kranjec (32-essel a 18.) futott be, a legnagyobb bravúr ugyanakkor a többszöri sérülése után végre visszatért Justine Murisier (55-essel a 21.) neve mellé kerül. Pontszerzés kapujába érkezett még az olasz Florian Eisath (52-essel a 24.), a svéd Calle Lindh (40-essel a 26.), a svájci Manuel Pleisch (38-assal a 28.) és a kanadai Phil Brown (36-ossal a 30.). A bejutási határ ma 4 másodpercre rúgott.

.......................................................................................................................................

Brown (21.) a biztonságot helyezte előtérbe, így is legjobb VK- eredményének örülhetett. Az osztrákok pedig gyors hazai vezetésnek, Christoph Nösig (19.) középen visszahozta laposon elszenvedett hátrányát. Rögtön át kellett adnia a vezetést, némi meglepetésre egy ifjú svájcinak, Manuel Pleisch (16.) a legjobb délutáni csúszással élete legjobbján zárt. Rövid technikai szünet után Borsotti (18.) egészen kulturált menettel vétette észre magát. Új neveket kell megtanulnunk idén, Calle Lindhről (14.) Universiade- érmei óta nem nagyon hallottunk, most egy előkelő helyezéssel tette még inkább emlékezetessé első VK- pontjait.

Cyprien Richard (23.) már a múlt embere, laza másodperccel kapott ki a fiatal svédtől. Evileg Florian Eisath (13.) sem mai gyerek, ehhez képest több kezes-talpas korrigálással együtt is élre tudott ugrani. Ondrej Bank kötése leoldódott, már az is bravúrszámba ment, hogy nem bukott hatalmasat. Schörghofernél (25.) ennyi pozitívumot sem tudunk kiemelni, rettentően bizonytalan kapuvételekkel a tökutolsó hely jutott neki.

Bármily hihetetlen, kis túlzással élve sziporkáztak a svájci óriás-műlesiklók. Justin Murisier (12.) két durván szélesre vett forduló ellenére a végén nagy hátrányból fordítani tudott, Carlo Janka (11.) pedig épp ott volt résen, ahol a honfitárs hibázott, 1 tizeddel élre állt Vancouver olimpiai bajnoka. Jansrud (15.) sízéséből megint csak hiányzott az átütőerő, Kranjec (24.) pedig a biztos pontszerzésre hagyatkozott. Svéd viszonylatban Lindh vitte a prímet, Olsson (22.) rettentően zaklatottan síelt, Myhrer (20.) a pálya ritmusát kereste hiába.

Délután már nemcsak kockás ruhájával, hanem erős meredeksízésével is felhívta magára a figyelmet Marcus Sandell (7.), reményteljes idénykezdet volt tőle, nem beszélve Davide Simoncelliről (5.), a letörés után ihletett sízést láthattunk tőle. Haugen (17.) menetét gyorsan feledtük, nem úgy Jitloffét (26.), igaz, az amerikai WATTS- blokkba passzoló sodródó, visszamászós, fenékre ülős futamával alkotott emlékezeteset. De Aliprandini kísérlete hiábavaló volt, nem sikerült leutánoznia Tim mestert, ugyanazon kapu vezette ki a pályáról.

A nap egyik embere Victor Muffat-Jeandet (5.) volt, fent duplázta előnyét, korrekt meredeket követően 15 század megmaradt előnyéből. Élete legjobbját síelte, immáron öt klasszis francia specialista van a fedélzeten + szegény Richard. Stefan Luitz (27.) a kritikus kapunál tévesztett, visszafordult, de folytatta a vergődést – időhatáron kívül ért célba.

Reklámszünet után érkeztek a legjobbak. Fanara (8.) speciel annyira nem volt jó, jó széles íveken abszolválta a pályát, leszorult a pillanatnyi dobogóról. Mintha megrettent volna a nagy esélytől, ezzel magyarázhatjuk Roberto Nani (9.) gyönge csúszását meredeken, ahol bő másodpercet szedett össze. Faivre hibát hibára halmozott, kétszer teljesen kifordult, a másodikból már nem volt visszaút.

Alexis Pinturault (3.) sem ragyogott a középső részen, a végén viszont csodát tett, magunk se értjük, de 8 század mellette döntött a célban. Benjamin Raich (4.) viszonylatában pedig csak egyetlen század, hiába a roppant összeszedett és tiszta siklás, no meg az asszonyság drukkolása, a dobogóról leszorult. Fritz Dopfer (2.) rendíthetetlenül tette dolgát, bő fél másodperces előnye szinte teljesen kitartott a végig. Extrát azért nem nyújtott, nagy mázlival jöhetett volna össze innen a győzelem. Ted Ligety (10.) sízése távol volt a briliánstól, 4-5 tizedes előnyt így is hozott a lapos részre. Ott azonban késésbe került, ami végső soron két másodperces időveszteséget eredményezett. Marcel Hirscher (1.) nem bízott semmit a véletlenre, szektorról szektorra hizlalta előnyét, amiből a célban bő másfél másodperc kerekedett. Ligety-s magasságokban síelt.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el!

Marcel Hirscher úgy diadalmaskodott az idénynyitón, hogy egy hibátlan Ligety sem tudta volna érdemben megszorítani. 24. alkalommal győzött a Világkupában. Először győzött Söldenben. Csak nem akar összejönni az első siker Fritz Dopfernek, bár gyaníthatóan nem búslakodik az elherdált esély miatt a német, mivel nem volt ma olyan. Ötödszörre állt dobogóra. Alexis Pinturault-nál ugyanez a szám már a 23-as, teljesítettek ma nála többen jobban, de a stopper most mellette volt.

Három hét szünet után Leviben folytatják fiúk, s lány, mégpedig szlalomban.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk