AJÁNLÓ
 
20:36
2017. 01. 06.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
20:36
2017. 01. 06.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:36
2017. 01. 06.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
20:36
2017. 01. 06.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
20:36
2017. 01. 06.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kamil Stoch megnyerte a négysáncverseny bischofshofeni állomását, ezzel pedig az összetett versenyt is megnyerte. Több esélyest is láthattunk elbukni: Tande a második futamban rontott hatalmasat, míg Kraftnak egész nap nem sikerült egy jó ugrást összehozni. A napi dobogóra Hayböck és Żyła állhattak fel, így a lengyel az összetett második helyét is megszerezte, míg Tande visszacsúszott a harmadik helyre. Kraft lecsúszott a dobogóról, így 11 év után nincs osztrák dobogósa a nívós versenynek.

 

A mai verseny előtt arra kerestük a választ, hogy vajon Daniel-André, Kamil Stoch, vagy esetleg Stefan Kraft viheti-e haza az aranysast Bischofshofenből – utóbbi már második alkalommal. A lengyel 1, míg az osztrák körülbelül 10 méteres hátrányból várhatta a az utolsó két ugrást az immár jócskán behavazott Bischofshofenben. A Paul-Aßerleitner-Schanzén hagyományosan január 6-án, vízkeresztkor rendezik a Dreikönigsspringent (háromkirályok versenye), mely a négysánc döntő fordulója is egyben.

Az első körös ugrásokat a zsűri a 9-es beülőből indította el az eleinte változó szélviszonyok mellett, mely a sorozat közepétől stabil hátszéllé alakult. Az első 130 méter feletti ugrást – ami gyakran egyfajta vízválasztó a nagysáncos versenyeken – már az első versenyző, a korábbi bajnok Jakub Janda (132,0 m,  12.) bemutatta, amivel természetesen könnyedén lépett tovább a második sorozatba. A hazaiak örömére Markus Schiffner (133,0 m, 9.) (aki a nem túl messzi Hallein szülötte) nem sokkal később Jandát is megelőzte egy szép repüléssel. Azonban ennél is jobban vártak Stefan Kraftra (128,0 m, 16.), de eddigi bischofshofeni ugrásai mintája nem szakadt meg, a nagyon alacsony ívű ugrás még Richard Freitag (130,5 m, 8.) ellen sem volt elég, szerencsés vesztesként mehetett tovább. A német egyébiránt a vezetést is átvette időközben. A páros után a stadion addigi hangereje komoly csöndbe fordult át. Ezután biztossá vált: a mai kérdés egyértelműen a Tande-Stoch párharcra korlátozódott.

A stadion hangerejét a Kraft utáni sokk közepette Michael Hayböck (130,5 m, 6.) hozta vissza, aki erősebb hátszélben ugrott 130 méter fölé, amivel a továbbjutás mellett a vezetést is megszerezte. A szponzorfal előtt azonban nem állhatott sokáig, Jurij Tepeš (141,0 m 1.) ismét jó szerepléssel rukkolt elő, 140 méter feletti ugrása miatt pedig a zsűri egyből két beülővel lejjebb hozta Daniel-André Tandét (135,0 m, 3.). Túlságosan acélos ugrásról még a beülőmódosítással együtt sem beszélhettünk. Bár ellenfelét, Domen Prevcot épp megelőzte (130,5 m, 5.), de pontszámban jelentősen elmaradt az élen álló szlovéntól. A 130 méter körüli ugrások ezután hosszú időre elmaradtak, ami valószínűleg a kitartóan fújó hátszélnek is köszönhető volt.

A gyenge ugrások után visszatértek az ugrók a 9-es beülőbe, így Maciej Kot (130,5 m, 7.) tudott hosszú idő után először a „bűvös 130-on” túljutni. Majd honfitársa Piotr Zyla (131 m, 4.) megérezte a kínálkozó dobogó esélyét és kerek 13 pontot vert az összetett 3. Stefan Kraftra. Kamil Stoch (134,5 m, 2.) már 134,5 méternél járt, amivel 4,5 pontot hozott Tandén, így egy ugrással a vége előtt már 2,8 pontos összetett előnyt tudhatott magáénak a lengyel. Párja, Manuel Fettner (123,5 m 17.) még alul tudta múlni az eddig sem túl acélos hazai szereplést – legalább a harmadik legjobb szerencsés vesztes lett. Zárásként német párharc volt soron: Eisenbichler (128,5 m, 10.) nem tudta hozni azt az erős ugrást, mint előtte a lengyelek. Andreas Wellinger (123 m, 31.) a tegnapi kvalifikáció győzteseként azonban tovább sem tudott jutni a második körbe.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot a már stabilan fújó hátszél miatt a 12-es beülőből kezdte a mezőny, ahonnan az első említésre méltó ugrást az immár világkupa dobogós Robert Johannson (131 m, 20.) mutatta be, aki kihasználta a pillanatnyi enyhébb szelet. Dawid Kubacki (127,5 m, 18.) tudta hosszabb idő után megelőzni a norvégot, amihez egy nagy adag kompenzációs pontra is szüksége volt. Majd gyors egymásutánban Klimov (127,5 m, 16.) és Descombes-Sevoie (129,5 m, 15.) váltották egyműst az élen.

Manuel Fettner (131 m, 12.) úgy ahogy ki tudta köszörülni a csorbát, de Stefan Krafttal (121 m, 25.) komoly probléma lehet. Utóbbi egy hete még nyerni tudott, viszont ma a második körben tovább rontott eddig sem erős helyezésén. Stefan Leyhe (132 m, 8.) még Fettner ugrását is meg tudta fejelni, amivel egy időre bebetonozta magát az első helyre. Honfitársai, Eisenbichler (128,5 m, 13.) és Gegiger (132,0 m, 9.) is elmaradtak tőle.

Az utolsó tíz ugró közül elsőként Andreas Stjernen (129,0 m, 10.) és Markus Schiffner (129,5 m, 11.) még sikertelenül próbálták átvenni a vezetést, végül egy újabb német kellett, a mai utolsó: Richard Freitag (134,0 m, 6.) a sorozat addigi legnagyobb ugrásával vette át a vezetést, amit Maciej Kot () egy még nagyobb ugrással egyből el is vett tőle. Michael Hayböck (142,0 m, 2.) kellett ismét, hogy a stadion letargiáját az elmúlt évek ismerős eufóriájává változtassa. Az osztrák 142 méteres ugrásával nagy előnnyel vette át a vezetést. Domen Prevc (139,5 m, 4.) és Piotr Żyła (137,0 m, 3.) is messze voltak tőle.

Az utánuk következő Daniel-André Tandének (117,0 m, 26.) nem Hayböckre kellett figyelnie. Elugrás után az oldalszél annyira kibillentette, hogy szabályosan leesett a levegőből, a K-pontig sem jutott. Kamil Stochnak (138,5 m, 1.) így már egy közepes ugrással is toronymagasan vezette volna az összetettet, de a lengyel Hayböckel konkurálva végül az első helyet is megszerezte. Jurij Tepeš (124,5 m, 7.) nem tudta megismételni elsőkörös remek ugrását, így a dobogóról is lecsúszott végül.

Kamil Stoch mai győzelmével a 2016-2017-es négysáncverseny bajnoka lett, így a lengyel olimpiai- és világbajnok, összetett világkupagyőztes, és 2017. január 6-a után már négysáncgyőztes. A patinás sorozatban a második lengyel siker született, az elsőt Adam Małysz jegyzi 2001-ből. Piotr Żyła dobogója második helyet ért, így a lengyelek kettős sikert ünnepelhetnek, Maciej Kot pedig negyedik lett összetettben. Daniel-André Tande mai rontott ugrása miatt az első helyről a harmadikra csúszott vissza. A nap elején még harmadik Stefan Kraft hatodik helyig esett, így az ötödik Manuel Fettner lett a legjobb osztrák. A sógorokkal 10 kiírás után először esett meg, hogy egy versenyzőjük sem fért fel az összetett dobogóra, igaz, az állomássiker így sem maradt el. Michael Hyayböck mai második helye pedig tegnapelőtti influenzás megbetegedése fényében nem kis teljesítmény.

Bár a négysáncnak vége, a világkupa folytatódik: jövő héten Wisłában rendeznek két villanyfényes egyéni versenyt, a mai események után valószínűleg a szokásosnál is felfokozottabb hangulatban.

Hivatalos végeredmény

Négysáncverseny

Összetett világkupa

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk