AJÁNLÓ
 
15:50
2015. 12. 13.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:50
2015. 12. 13.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
15:50
2015. 12. 13.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
15:50
2015. 12. 13.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
15:50
2015. 12. 13.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A női alpesi sízők számára szlalommal zárult a svéd hétvége. A térdsérülése után Amerikába utazó Shiffrin hiányában izgalmas és kiszámíthatatlan versenyre számíthattunk, és nem is kellett csalódnunk. Igaz, ha csak a különbséget nézzük, azt is mondhatnánk, cseberből vederbe: a semmiből előtűnő szlovák Petra Vlhová nagy fölénnyel nyert. Második a házigazdák színeiben Frida Hansdotter, a norvégek napját pedig Nina Løseth dobogója tette még szebbé.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Åréban -4 °C és kissé felhős idő fogadta a hölgyeket, a tegnapi napot felkavaró szél viszont búcsút intett a Skandináv-középhegységnek. Az első futam pályáját a szlovén Denis Šteharnik, a másodikét a svájci Werner Zurbuchen jelölhette ki.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Maria Pietilä-Holmner síelhetett elsőként a hazai havon, magabiztos, ám nem feltétlenül gyors menettel ért célba (8.). Erin Mielzynski a középső részen sokkal gyorsabb volt, ám a sebesség a biztonság rovására ment, nagy eséssel ért véget a kanadai versenye. Frida Hansdotter két szektoron át kisebb hátránnyal követte honfitársát, az alján aztán 3 tizedes előnyt szedett össze (5.). Šárka Strachová menete is jelezte, hogy a középső részen még bőven lehet gyorsabban síelni, de összességében csak egyetlen századdal bizonyult gyorsabbnak (4.). Veronika Vélez-Zuzulová inkább Pietilä-Holmner futamát másolta, pár századdal jobbnak bizonyult nála (7.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Wendy Holdener a felső részen begyűjtött 2 tizedes hátrányát a célig őrizte (6.), majd Nina Løseth megmutatta, hogyan kell még jobban teljesíteni ezt a pályát, végig vezetve harmadmásodpercnyi előnyt szerzett (2.). Hihetetlen formában vannak a norvég alpesi sízők. Anna Swenn-Larsson az addigi leglassabb menettel sem tudott eljutni a célig, az alján intimtornát próbált végezni egy kapuval. Nastasia Noens egy hatalmas hiba után legalább biztosan továbblépett (12.), a hegyet mászó Bernadette Schild ebben sem bízhatott (48.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Michaela Kirchgasser felcsillantotta a reményt az osztrákoknak, egy szektoron át Løseth tempóját síelte, majd az alján remekül kanyarogva épphogy befért Strachová elé (3.). Michelle Gisin már másodpercen túli hátránnyal jelezte, hogy a legjobbak elvileg már lenn vannak (11.), Carmen Thalmann pár századdal jobb síeléssel húzta alá ezt a tényt (10.). Marie-Michele Gagnon versenye hamar véget ért, a felső szakaszon kiesett. A top-15-öt Chiara Costazza zárta, stílszerűen az addigi leglassabb futammal, 2 másodperc feletti hátránnyal (27.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

A reklámszünet után elkezdődött a középmezőny viaskodása. Laurie Mougel kevéssel fért csak 2 másodpercen belülre (20.), Lena Dürrnek pedig a másfél másodperc jelentette az álomhatárt (15.). Resi Stiegler tovább folytatva a sorozatot néhány századdal a német elé érkezett (13.), majd váratlanul befutott a futam legjobb ideje, Petra Vlhová prezentációjában. A szlovákok új csillaga két szektoron át minimális előnyben volt Løsethtel szemben, az alján pedig még rá tudott tenni egy lapáttal, így 28 századdal vette át a vezetést (1.). Emelie Wikström ekkora csodára nem volt képes, de másodperces hátrányával ő is elégedett lehetett (9.). Adélie Baud-Mugnier visszarántott bennünket a középszerűnél is rosszabb valóságba (28.), majd Charlotte Chable sok apró hibával lassított menete (31.) után jöhetett az újabb reklámszünet.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

A top-30-ból hátralévők sorát Charlotte Säfvenberg nyitotta, gyenge menet végén kieséssel. Manuela Mölgg biztonsági menettel célba ért (14.), majd Irene Curtoni valamivel lassabban követte honfitársát (19.). Anne-Sophie Barthet épphogy 2 másodpercen túli hátránnyal biztosította helyét a második futamban (18.), és Denise Feierabendnek se kellett túlzottan idegeskednie (24.). Nathalie Eklundnak is sikerült belül maradni a 2 másodpercen (17.), a top-30-at záró két német, Maren Wiesler és Barbara Wirth viszont kieséssel zárta rövidre mai napját.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Bár egyszer mi lennénk olyan gödörben, mint jelenleg az osztrákok: 30-n túlról lett második futamos Julia Grünwald (16.), Katharina Huber (21.), Katharina Truppe (23.) és Eva-Maria Brem (25.). Rajtuk kívül továbblépett még, a német búbánatot kicsit orvoslandó, Christina Geiger (22.), valamint a szlovén pályatűzésből profitáló Ana Bucik (26.), illetve Taina Barioz (29.) és Rahel Kopp (30.). Lara Gut hiába próbálkozott, 35. helyen búcsúzott.

-----------------------------------------

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Kopp a svájci pályatűzés ellenére alaposan megszenvedett a második futam pályájával, de mint kiderült, az idejére nem lehetett panasz (22.). Barioz menete jelezte, hogy nem lesz egyszerű ez a futam, majd egy másodperces hátrányt szedett be (28.). Baud-Mugnier a pálya alján jól jött, ám addigra már beszedett egy komolyabb hátrányt (25.). Costazza is hasonló menetet produkált, fél másodperces hátrányából csak 3 tizedet tudott visszahozni (23.). Bucik remek kezdés után a közepén akadt meg, egyetlen századdal Baud is megelőzte (26.). Brem viszont már megbüntette Koppot lassú alsó szakaszáért, ennek köszönhetően tudta átvenni a vezetést (17.). Feierabend besorolt kettejük közé (19.), majd Truppe bemutatta a futam első értékelhető idejét, és majd 7 tizeddel átvette a vezetést (13.).

Geiger rögtön elrontotta az osztrákok örömét, minimális előnyét sikerrel őrizte (11.). Huber rögtön visszavehette volna az elsőséget a sógoroknak, de a végére nagyon belassult, és hátraesett (20.). Mougel fél másodperces előnnyel fordult az utolsó szektorra, ahol viszont kapura lépett, majd Irene Curtoni óvatos menettel kapargatott össze néhány pontot (21.). A franciáknak nagyon nem ment ebben a futamban, Barthet se jelentett kivételt: fogyó előnnyel az utolsó szektorban búcsúzott. Eklund a pálya alján vesztette el sebességét, így épphogy felfért a pillanatnyi dobogóra (16.), Grünwald pedig 7 tizedes előnyről ült popóra a pálya aljára fordulva, felpattanva azért célba ért (27.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

A top-15-öt Lena Dürr nyitotta, óvatosra véve a figurát jócskán hátraesett (24.). Manuela Mölgg fél másodperc feletti előnyét majd egy másodpercig növelte, hogy aztán belassulva ezt mind eladja alul, még Truppétől is kikapott (14.). Stiegler hasonló pályaívet mutatott be, épp csak lassabb tempóban, így jócskán hátraesett (18.). A franciák hangulatán utolsó indulójuk, Noens javított: már egy másodperc felett is járt az előnye, ebből azért 4 tizedet meg tudott őrizni (9.). Michelle Gisin biztonságinak látszó menettel talán nem hozott ki mindent a futamából (15.), Thalmann pedig óriási mentések után egyetlen századdal befért Truppe elé (12.). A házigazdák örömére Wikström bátran síelve, a végén kicsit kövérebb ívekkel is megőrzött 5 századot hozott előnyéből, így svéd előnnyel jött az utolsó reklámszünet (8.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Pietilä-Holmner az alján nem volt az igazi, 2 tizeddel kikapott, Vélez-Zuzulová viszont nagyon odatette magát, és majd egy másodperccel vette át a vezetést (6.). Meglepetésre mégsem örülhett sokáig a szlovák, Holdener ugyanis pár századdal még nála is jobban teljesítette a pályát (5.). Hansdotter folytatta a hihetetlen menetek sorát, 6 tizedet pakolt rá a legjobb időre (2.). Strachová nem tudott felnőni melléjük, csak a visszaesés mértéke lehetett kérdéses, a pillanatnyi dobogóra se fért fel (7.). Kirchgasser is már felül elvesztette győzelmi esélyeit, jó alsó résszel azért befért Hansdotter mögé (4.). Nina Løseth felül eladta hozott előnyét, és végül nem volt szerencséje: 6 századdal szorult Hansdotter mögé (3.). Vlhová 6 tizedes előnyről indult, felét rögtön eladta, ám nem esett kétségbe: középütt csak tartotta Hansdotter tempóját, a végén pedig remekül kanyarogva majdnem teljes hozott előnyét visszaszerezte (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

A Liptószentmiklóson született, 20. életévét épphogy betöltő Petra Vlhová junior-világbajnokként ebben az idényben robbant be igazán a felnőttek mezőnyébe. 22. Világkupa-versenyén először állhatott fel a dobogóra, rögtön annak legmagasabb fokára. Az örök második, Frida Hansdotter 153. versenyén 18. pódiumának örülhetett. A norvég testvértrió egyetlen megmaradt tagja, Nina Løseth 94. versenyén 2. alkalommal fért be a top-3-ba.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Are Vlhová

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk