AJÁNLÓ
 
21:06
2015. 02. 12.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:06
2015. 02. 12.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
21:06
2015. 02. 12.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
21:06
2015. 02. 12.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
21:06
2015. 02. 12.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Anna Fenninger nyerte a női óriás-műlesiklást az alpesi sí VB-n Beaver Creekben. Az osztrák az első futamban behozhatatlan előnyre tett szert az egész mezőnnyel szemben, és a másodikban - hajszál híján ugyan, de - nem hibázta el az esélyt. Viktoria Rebensburg hatalmas második futammal szerzett ezüstöt, Jessica Lindell-Vikarby viszont szintén első futamának köszönheti a bronzérmet. Tina Maze most először szorult le a dobogóról, kifejezetten rosszul jött neki, hogy edzője tűzte az első futam pályáját. Furcsa egy nap volt ez: hasonló kudarcot jelentett a második futamban a svéd pályatűzés a svédeknek. A magyarok közül Miklós Edit befért a 60 fős második futamba, ezzel kihozva esélyeinkből a maximumot.


Elkezdődött a hosszú hajrá Beaver Creekben az alpesi sí VB-n, azaz ráfordultunk az utolsó négy napra, a négy technikai versenyre. Elsőként ma a hölgyek óriás-műlesiklására került sor. Szokás szerint rengetegen neveztek - a technikai szakágakban eleve könnyebb elérni a nevezési szintet -, 116 síelő neve szerepelt a rajtlistán. Köztük négy magyar lány is kipróbálta magát, igaz, ezúttal már komolyabb remények nélkül. Miklós Edit 63-assal, Berecz Anna 65-össel indult ugyan, de előbbitől fájó térdei, utóbbitól kérdőjeles formája miatt nem várhattunk sokat - Editnek egyébként is lesz még dolga a VB után a Világkupában. A 101-essel induló Csima Réka és a mindössze 18 éves, 108-assal induló Maróty Mónika célja csak a tapasztalatszerzés lehetett. Az első futam pályáját Maze edzője, Valerio Ghirardi, a másodikét a svéd Christian Thoma jelölhette ki.

Igaz, bizonyos értelemben az első futamban is egy svéd jelölte ki a csapást, hisz Maria Pietilä-Holmner nyitotta a versenyt. A svéd lány a csapatversenyes bohóckodáson botrányosan gyengének bizonyult, bár ebből komoly következtetést nem lehet levonni, most hiba nélkül lejött (9.). Tina Maze végig tartotta Pietilä-Holmner tempóját, az alján viszont nagyon ellépett tőle, fél másodpercnél is többel vette át a vezetést (4.). A hazaiak reménysége, Mikaela Shiffrin hamar beszedett két tizednyi hátrányt, és bár alul kevésbé volt rossz, mint a svéd, mindkettejüktől kikapott (13.). Az osztrákok napját Eva-Maria Brem rémálomszerűen nyitotta, egy elrontott ugratóval elegánsan elszállt egy kapupár mellett. Végülis - az első időmérő pontnál garantáltan övé lett a legjobb idő, épp csak nem a pályavonalon ért oda. Jessica Lindell-Vikarby komoly előnnyel érkezett az alsó részre, és ott csak felét hagyta el, így két tizeddel visszavette a vezetést Svédországnak (3.).

Kathrin Zettel se sokat javított sógorék kedvén, végig lassú volt, több mint 8 tized lett a hátránya (13.). Anna Fenninger jelentette az újabb - papíron utolsó - esélyüket, és élt is vele: úgy tűnt, ő az egyedüli az élmezőnyből, aki odateszi magát ebben a futamban. 9 tizeddel vert mindenkit, gyakorlatilag az egész versenyt megnyerte vele (1.). Maze pedig verhette a fejét a falba, amiért saját edzője pályáján nem adott bele mindent. Igaz, Ghirardi tűzése már a kombinációs szlalomban is az osztrákoknak jött legjobban... A liechtensteini Tina Weirather magához képest kifejezetten jól síelt, be tudott sorolni Maze mögé (5.). A svájci Lara Gutnak már nem sikerült ilyen jól a váltás a gyorsról a technikai szakágra, villámgyorsan kaput tévesztett. Anemone Marmottan legjobb franciaként indulva remek részidőt produkált, bejöhetett volna Fenninger mögé, ám a pálya alján ártalmatlan helyen hibázott és kiesett.

Első olaszként Nadia Fanchini érkezett, jelezve, hogy a taljánok fekete VB-jén nem ma fognak javítani: bőven 2 másodperc feletti hátránnyal ért célba (18.). A folytatásban újabb francia-olasz páros következett, először Tessa Worley örvendeztette meg célbaéréssel a gallokat - nála se sokon múlt (20.). Federica Brignone viszont a kiesők táborát növelte, ugyanúgy az ugratót rontotta el, mint Brem. A németek egyetlen reménye (nem is indítottak mást!), Viktoria Rebensburg jó kezdés után a közepére belassult, végül 1,7 másodperces hátránnyal is előkelő helyre érkezett (11.). A harmadik svéd, Sara Hector hasonló menettel egyetlen századdal Rebensburg elé sorolt be (10.).

Az első tévészünet után rögtön jöhetett is az utolsó svéd (csapatszinten nem kérdés, hogy ők a legerősebbek), Frida Hansdotter. Jó kezdés után nála a középső részen se nőtt másodperc fölé a hátrány, ám cserébe az alsó részre sokallt be, egy századdal Rebensburg mögé ért be (12.). Jól belőtték ezt az időt a lányok... A sérülésből lábdozó Dominique Gisinnek viszont esélye se volt ebbe a bolyba csatlakozni, gyenge síeléssel, 2,5 másodperces hátránnyal szomorította a svájciakat (26.). A norvég Nina Løseth viszont remekelt: az alsó rész ugyan nála sem volt az igazi, de így is csak 1,4 másodpercre nőtt a hátránya (6.). Az utolsó osztrák, Michaela Kirchgasser is kihasználta a Ghirardi-pályát, 8 tizedes hátránnyal bejött a második helyre. Lehet, a sógorok már ajánlatot is tettek Maze edzőjének...

Az újabb norvég, Ragnhild Mowinckel a mezőny hátuljára sorolt be (23.), majd Manuela Mölgg kevéssel jobb idővel is úgy tűnt, a legjobb olasz lehet (16.). Hosszúnevű kanadaiak folytatták: Marie-Pier Prefontaine jó részidő után nagyon lecsúszott, szinte megállva a top-30-ra se lehetett esélye (31.), Maria-Michele Gagnon viszont sikerrel követte a "lassan járj, tovább érsz" elvet (24.). A francia Adeline Baud a középmezőnyt gazdagította (19.), a szlovén Ana Drev kevéssel mögé érkezett (22.). A hazaiak bánatára Julia Mancuso végig a mezőny hátuljával küzdött, vagy inkább küszködött (29.), a nevesincs olasz, Marta Bassino viszont hihetetlenül jó kezdés után végül másfél másodperces hátránnyal az élmezőnybe érkezett (8.). A harmadik szlovén, Katarina Lavtar a második futamért küzdött, jó alsó szakasszal sikerült is bebiztosítania (21.). Az olaszokat utánozták a franciák: Taina Barioz váratlanul jó síeléssel mentette meg a gallokat a teljes apátiától, egyetlen századdal Bassino elé érkezett (7.). A top-30-at a svájci Wendy Holdener zárta, a középmezőnybe illő síeléssel (15.).

A 30-on túli csoportban is voltak persze még bőven neves indulók, elég csak a "maradékot" nyitó Lindsey Vonnt hozni példaként. Igaz, az amerikaiak hangulatán csak tovább rontott ex-Kildow kisasszony (jövőbeni Tigrisné?), épphogy Mancuso elé, a mezőny végére sorolt be (27.). Igaz, végül mindketten továbbléptek, a folytatásban ugyanis kevés volt a jó teljesítmény. Kiemelendő a cseh Katerina Paulathová 17. helye. Befért még a 30-ba a kanadai Mikaela Tommy (24., Gagnonnal holtversenyben), a szlovén Ilka Štuhec (28.) és a japán Haszegava Emi (30.)

Miklós Edit a körülményekhez képest szépen síelt, kimagaslott környezetéből, végül 5,45-ös hátránnyal ért célba (45.). Berecz Anna sajnos alátámasztotta jelen formájával kapcsolatos félelmeinket, 13,5 másodperces hátrányával ő bizony a másik irányban lógott ki (73.)... A két fiatalunkra persze más szemmel néztünk, a célbaérés lehetett elvárás. Csima Rékának sajnos ez sem sikerült, már a pálya elején kiesett. Maróty Mónika jelezte, hogy jobb síelő ő a rajtszámánál, a pálya alján alighanem nagyot hibázva szedett be 18,6-os hátrányt (84.). A VB szabályai szerint a szokásos 30 síző után a 31.-60. helyezettek is síelhetnek a második futamban, vagyis Miklós Editnek sikerült kívívnia a továbbjutást.

----------------------------------------------------------

A második futamot tehát Haszegava nyitotta, gond nélkül végigjött az elsőnél jóval bonyolultabbnak tűnő nyomvonalon (28.). Mancuso követte, mérsékelt menettel, de hatalmas előnyt hozott, ami bőven elégnek bizonyult (26.). Štuhec nyugodt menettel is növelte hozott előnyét (25.), majd Vonn több mint egy másodpercet pakolt a legjobb időre (14.). Dominique Gisintől jelen formájában fél másodperc hátrányra telt (19.), az alul-felül hibázgató Gagnont így is megelőzte (23.). Tommy menetén érződött a rutintalanság, ám alul jobban síelve így is ő lett a jobbik kanadai (22.). Mowinckel a lassú kezdését sajnálhatja, főleg emiatt szorult az amerikai mögé (18.). Két szlovén folytatta a verseny: Drev nagyon gyengén síelt (24.), Lavtar pedig a középső szektorban kapott sokat (21.). Worley is belassult kissé a pálya közepén, de az alját szebben síelve sikerült átvennie a vezetést (13.).

Baud rögtön gondoskodhatott volna a kettős francia vezetésről, de óriásit hibázott a végén, szinte megállva pár századdal még Vonntól is kikapott (15.). Nadia Fanchini szétcsúszkáló lábakkal is nagyjából tartotta a tempót egy darabig, de a végére jócskán a dobogósok mögé szorult (16.). Paulathová hozta volna a jósolható visszaesést, ám az alján ráadásképp el is esett. Manuela Mölgg zárta az első blokkot, kritikán aluli síeléssel (20.).

Holdener is váratlanul sokat kapott az élbolytól, négy tizedes előnyt fordított ugyanekkora hátrányra (17.). Shiffrin már majd 7 tizedről indult, hogy egy szektor alatt ennek majdnem felét eladja - utána viszont összekapta magát, visszahozta eredeti előnyét (8.). Zettel nem vétett hasonló hibát, több mint 3 tizedet pakolt a legjobb időre (7.). Hansdotter a svéd pályatűzés szokott hatását szenvedte el, azaz kínlódott rajta, még Shiffrint se tudta megelőzni (12.). Rebensburg viszont remek kezdés után a pálya közepére már 4 tizedre növelte előnyét, a vége háromnegyed másodperc lett - némi meglepetésre a német mutatta be a futam első igazán szép menetét (2.).

Nem Hector lett a svéd edző trójai falova, neki se feküdt a tűzés, több hibával hatalmas hátrányt gyűjtött be (10.). Pietilä-Holmner se javított Thoma mester megítélésén, különösebb hiba nélkül küzdötte le magát még a pillanatnyi dobogóról is (9.). Terített svéd betli... Az újabb reklámszünet után jött a meglepetésember Bassino, ezúttal viszont az volt a meglepetés, hogy csak az alján esett el - alaposan túlvállalta magát. Az olaszok napja ezzel kukázódott, majd Barioz korai kiesése után a franciák is betársultak melléjük. Nina Løseth már az első kapuknál fékezett egy nagyot, innentől ő is a középmezőnnyel küzdött, majd másfél másodperc lett a vége (11.).

Weirather a felső részen veszített előnyéből, ám aztán a legjobb középső részt mutatta be, a végén viszont ez is kevésnek bizonyult, épphogy kikapott Rebensburgtól (4.). Maze csúnya kapuvételekkel kezdett, 6 tizedes előnyét a közepére szinte teljesen eladta, a végére 3 tizedes hátrány lett belőle (5.). A mai nem az ő napja volt, most először csúszott le a dobogóról ezen a VB-n. Thoma utolsó esélye, Lindell-Vikarby 8 tizedes előnyt adogatott el szorgosan, ő sem érezte az íveket, a végén 9 századdal szorult a német mögé (3.). Ez az a ritka eset, amikor alighanem az edző felelős egy csapat gyengélkedéséért. Kirchgasser már majd 9 tizeddel gazdálkodhatott, ám hasonlóan veszített belőle, majd az utolsó letörésnél hatalmasat hibázva egyetlen századdal még Mazétől is kikapott (6.). Fenninger 1,7 másodperces előnyével kis túlzással hóbakancsban is mehetett volna, csak végig kellett battyognia a pályán - így is keresztbeállt a letörésnél, de persze ez is bőven belefért (1.).

A később induló bolyból csak Prefontaine tudott előzni egyet, így a 27. helyre küzdötte fel magát. A kiesések miatt befért még a top-30-ba a kanadai Candace Crawford (29.) és a cseh Petra Vlhová (30.). Miklós Edit végül a 40. helyet szerezte meg.


Anna Fenninger majdnem tökéletes VB-t zárt, hisz már második aranyát nyerte a szuper-G után Beaver Creekben, ráadásképp lesiklásban is ezüstöt szerzett. Beérte Mazét az éremmennyiségben, igaz, ő már biztosan nem gyarapítja, hisz szlalomban nem indul.


Viktoria Rebensburg hatalmas második futama ezüstöt ért - tulajdonképpen csak ebben a futamban jött ki igazán a lépés a németnek ezen a VB-n. Ez az első érme világbajnokságon. Jessica Lindell-Vikarby ezzel szemben első futamának köszönheti az érmét, számára is új élményt jelent a VB-dobogó.


Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk