AJÁNLÓ
 
19:25
2015. 02. 09.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:25
2015. 02. 09.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
19:25
2015. 02. 09.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
19:25
2015. 02. 09.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
19:25
2015. 02. 09.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A női szuper-kombinációval zárult az alpesi sí VB első része. Egyértelműnek tűnt, hogy ez Tina Maze száma lesz, és a szlovén lány be is húzta a győzelmet. Nem volt azért olyan egyszerű a dolga, a kanyargós lesiklópálya komoly esélyt jelentett az oszták szlalomosoknak, azonban csak megszorítani tudták Mazét. Nicole Hosp lett a második, Michaela Kirchgasser a harmadik. Anna Fenninger és Lara Gut hiába tett meg mindent, ebben a kombinációban a gyorssízők csak a dobogós hely mögé férhettek. Miklós Edit eddigi eredményeihez mérten gyengén jött a lesiklásban, ráadásul a jeges pálya kikészítette a térdét, így szlalomban el sem indult.


A gyorssízők számára ma ért végérvényesen véget a VB Beaver Creekben, hisz lezajlott a női szuper-kombináció is. Ismételni magunkat felesleges, közel sem ez a szakág a VB fénypontja, a férfiaknál tegnap történtek végképp elvehették a nem-osztrák szurkolók kedvét ettől a mára önmaga paródiájává vált egykori alapszakágtól. Csakhogy egy pozitívumot azért ki kell emelni az előző mondat ellensúlyaként: a hölgyek mezőnyében még mindig bőven vannak olyan síelők, akik jól tudnak szlalomozni, mégsem tojják össze magukat a legvadabb lesiklólejtőtől sem. Itt tehát valódi versenyre volt kilátás, ahol nemhogy nem nyerhetett, de még dobogóra se állhatott olyan, aki nem mozog otthonosan mindkét szakágban.

Pillanatnyi hurráhangulatunk után visszatérve a rögvalóságba: mindössze 32 hölgy gondolta úgy, hogy nevezésével emeli a versenyszám pislákoló fényét. Mondhatni, mi előljártunk a jó példával, hisz Miklós Edit 5-össel ott volt a listán - pedig, világért sem megbántva első (reméljük, nem utolsó) sí-világsztárunkat, szlalomban bizony elvétve találhattunk nála alacsonyabban jegyzett síelőket a sorban. A lesiklóspecialisták jelentős, és a szlalomosok döntő része viszont nem így gondolkodott. A nagy esélyes Tina Maze persze nem hiányzott, és csak hogy még inkább neki álljon a zászló: a szlalomfutam pályáját a szlovén csapat kötelékébe tartozó (persze egy országgal nyugatabbra született) Valerio Ghirardi tűzhette.

A chilei Noelle Barahona nyithatta a lesiklást, gyorssízőhöz méltóan gond nélkül lejött, no persze, nem Vk-tempóban (25.). A francia Margot Bailettől már többet várhattunk, itt-ott szétcsúszó lábakkal is majd 4 másodpercet adott a chileinek (14.). Az amerikai Jacqueline Wiles korábban nem fért be a csapatba, ehhez képest alig több mint fél másodperccel kapott ki (18.). Elena Curtoni váratlanul gyenge csúszással keserítette az olaszokat, idő előtt búcsúzott is. 5-össel aztán jött Miklós Edit, eleinte a franciához hasonló részidőkkel. A harmadik szektorban egy-két széles ívvel kis hátrányba került, és hiába hozta vissza, a végén 27 százados hátrányt mutatott az óra (16.). Ezzel bizony aligha lesz elégedett...

A szlovén Vanja Brodnik remekül jött magához képest, egy nagy megbillenéssel együtt is épphogy Wiles mögé szorult (20.). Honfitársa, Ana Bucik lesiklásban lényegesen szerényebb képességekkel bír, csak a chileit előzte meg (24.). A német Veronique Hronek majd fél másodperces hátrányt váltott ugyanekkora előnyre a kanyargós részen, ebből két tizedet a célig is megőrzött (12.). Kathrin Zettel profitált abból, hogy a nevében lesiklópálya szokatlanul kanyargós, technikai képzettségét kihasználva átvette a vezetést (11.). Ez azért végképp be is árazta a Raptor lejtőt: egy szlalomos jobban tud végigjönni rajta, mint a vérbeli lesiklók... Az olasz Francesca Marsaglia 35 századdal átvette ugyan a vezetést, de a szlalomban sok jóra nem számíthatott (9.).

Az ausztrál Greta Small egész tisztes hátránnyal ért célba (23.), majd jött Lara Gut, és a verseny első igazán jó menetével majd 1,4 másodperccel vette át a vezetést (2.). Az újabb svájci, Priska Nufer viszont nagyon megszenvedett a pályával, a mezőny második felébe érkezett (19.). Laurenne Ross tudta, hogy mit vár tőle a hazai szurkolósereg, nagy elánnal nekivágott - viszont jöttek a hibák, és nagyra nőtt a hátrány, Marsagliától is kikapott (10.). A szokásosnál korábbi reklámszünetet követően érkezett az újabb osztrák technikai síző, Michaela Kirchgasser, és ő is kihasználta a sajátos gyorspályát: néhány századdal még Marsagliát is megelőzte (8.).

A kanadai Marie-Michele Gagnon is szlalomos, viszont paradox módon épp ezért indult most jó esélyekkel lesiklásban, ám nagy késésbe került, és végül ki is esett. Tina Maze végig tartotta Gut tempóját, a végén 2 század az ő javára döntött (1.). Az amerikaiak napját Julia Mancuso se dobta fel: hajszál híján megsimogatta a hálót, utána pedig sorjáztak a hibák, Edit mögé sorolt be (17.). Lindsey Vonnban bízhattak még, ám ugyanolyan íveken és hibákkal haladt, mint Mancuso - nem fogja szívébe zárni a Raptort (7.). Anna Fenninger meglepően alacsony sebességgel szedett be hátrányt felül, amit aztán csak faragni tudott, negyed másodperccel kapott ki (3.).

Az osztrákok közül Nicole Hosp indult utolsóként, és közepes menet után jelezte, hogy az osztrákok az alján valamit nagyon eltaláltak: másodperc alá küzdötte hátrányát (4.). A norvég Ragnhild Mowinckelre kellett még figyelni, ám egy elrontott ugrató miatt másodpercen túlra csúszott (5.). Az újabb reklámszünetet az olasz Johanna Schnarf menete követte, pocsék síeléssel (21.), majd a norvég Maria Therese Tviberg a középmezőnyt gazdagította (13.).

A horvát Andrea Komšić hozta a tőle várt utolsó helyet (26.), majd a cseh Klára Křížová se bizonyult sokkal jobbnak (22.). Macarena Simari Birkner tovább gyarapította az argentin klán utolsó helyezéseinek számát (27.), a kanadai Valérie Grenier pedig saját tudását túlbecsülve komoly hibák után kiesett. Elena Fanchini más célokkal indulhatott, legalábbis lesiklásban, ám pocsék formája mostanra is kitartott (15.). A top-30-at a szlovén Ilka Štuhec zárta, a legjobb felső résszel, ám utána széles ívekkel ő is másodpercen túlra került honfitársával szemben (6.). A versenyt aztán a horvát Leona Popović gyors kiesése és látványos kiborulása, majd a monacói Alexandra Coletti kiváló részidővel történő kaputévesztése zárta.

---------------------------------------------

A második futamra, azaz a szlalomra már jóval fagypont feletti hőmérsékleten került sor. Csak 27-en maradtak viszont, így 31-ből 30-at varázsló bűvésztrükkre nem volt szükség a FIS-részéről, egyszóval most alapvetően a pályán dőlt el minden. Az viszont sajnos pályán kívül dőlt el, hogy Miklós Editet itt már nem látjuk: megviselte térdét a jeges lesiklópálya, és nem akart kockáztatni, nem indult el. Végül hozzá hasonlóan Schnarf is visszalépett - maradt 25.

Kedvenc Simari Birknerünk nyitotta a szlalomot, nem árt azért magunkban rögzítenünk, hogy szlalomban ő nem gyengébb egy átlag-gyorssízőnél (21.). Komšić el is adta hozott előnye egy részét, fél másodperc azért maradt belőle (19.); Barahona vérbeli lesiklóként viszont elvesztette a kontinensharcot, az argentin mögé szorult (22.). Bucik hatalmas előnyről indult, és hatalmasat tett is hozzá, 3,5 másodperccel vette át a vezetést (11.). Small nevéhez illő reményekkel állt a szlalomhoz, ám a szlovén mögött tátongó űrbe befért, így ő lett a déli félgömb legjobbja (18.). Křížová mindenkinél lassabban szlalomozott, csak hozott előnye miatt előzte meg Birkneréket (20.), Brodnik viszont egész jól jött, persze csak magához képest (12.). Nufer villámgyorsan kapura lépett, majd Wiles amerikaiként elhitte magáról, hogy tud szlalomozni - rengeteg hiba lett a vége (17.). A hazaiak nemcsak emiatt bánkódhattak: Mancuso 2 másodpercen túli előnyről indult, ám lagymatag tempóval a végére ő is a két szlovén mögé szorult (15.).

Elena Fanchini már 2 és fél másodpercet adott el, végül még Mancuso is megelőzte (16.). Úgy gondolhattuk, Bailet esetén is csak a hátraesés mértéke a kérdés, ám a francia gyorssíző remek tempóban végig tudott jönni, több mint egy másodpercet megőrzött előnyéből (10.). Tviberg norvégként nyilvánvalóan tud szlalomozni, de hogy mennyire, az nem igazán derült ki - az első szektor végefelé kapura lépett. Hronek nagy lendülettel indult ugyan a pályának, ám hibázgatott, a végén egy századdal még Brodnik is elé került (13.). Zettel első valódi szlalomosként hozta a kötelezőt, több mint másfél másodperccel vette át a vezetést (6.). Apró szépséghiba: szlalomban negyed másodperccel kikapott Buciktól. Ross menete tulajdonképp csak arra volt jó, hogy rápihenjünk a verseny további részére - nem tanult meg szlalomozni az ebben a szakágban korábban is gyenge amerikai (14.).

Marsaglia is csak a minél kisebb hátrányért küzdött, magához képest remek menettel másodpercen belül maradt az osztrák mögött (8.). Kirchgasser aztán megmutatta, hogy Zettel tényleg gyengén jött magához képest - 1,3 másodperccel vette át a vezetést (3.). Vonn is tulajdonképp a várhatót hozta: a kiesést. Ez nem az ő VB-je volt, de szlalomban egyébként se nagyon szokott célba érni, most az első időmérő pontig se jutott el. A harmadik szlovénként érkező Štuhec lesiklóként persze sokat kapott, de nem lehet elégedetlen: csak a két osztrák előzte meg (7.). Mowinckel is hasonló részidőket produkált, végül nem volt szerencséje, egyetlen századdal Marsaglia mögé sorolt be (9.).

Jött egy kis reklámszünet, majd következhetett az utolsó négy. Hosp négy tizedes előnyét a pálya közepéig eladta, ám aztán összekapta magát, és szerencséje is volt: egy tizeddel átvette a vezetést (2.). A hármas osztrák vezetést Fenninger négyessé varázsolta, igaz, épp csak a gyengélkedő Zettelt tudta megelőzni honfitársai közül (4.). Gut esélytelenül indult Hospék ellen, Fenningerrel küzdött, ám pechje volt, 5 századdal kikapott tőle (5.). Maze 9 tizedes előnyről indult, ám túl óvatosan kezdett, előnye nagy részét egy szektor alatt eladta. Tudott viszont váltani, két tizedet a célig megőrzött előnyéből (1.). A vártnál szorosabb versenyben ugyan, de behúzta a kötelezőt a szlovén.

Aligha kérdés, hogy ez a VB Tina Mazéről szól. A szlovén lány reálisan pályázhat arra, hogy öt érmet hozzon el Beaver Creekből. Szuper-G-ben ezüst, lesiklásban és kombinációban arany - így már 3 VB-címnél és 8 dobogónál jár összességében. Már csak a szlalom hiányzik a gyűjteményéből...


Nicole Hosp is rutinos résztvevője a VB-pódiumoknak, már 6. alkalommal állhatott fel rájuk, 2013-ban Schladmingban ugyanúgy kombinációban 3. volt. Michaela Kirchgasser másodszor került fel a VB-dobogóra, Schladmingban szlalomban volt 2. helyezett.

----------------------------------------------

A VB programjában most hosszabb szünet következik, a következő valóban versenypresztízsű esemény (a holnapi csapatversenyt bohóckodásnál többnek maguk a síelők se tartják) csütörtökön jön, a hölgyek óriás-műlesiklásban mérik össze tudásukat.


Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk