AJÁNLÓ
 
14:10
2016. 01. 05.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:10
2016. 01. 05.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:10
2016. 01. 05.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:10
2016. 01. 05.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:10
2016. 01. 05.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megkezdődött a 2016-os év az alpesi sízők számára, a hölgyek mezőnye Santa Catarinán műlesiklásban csapott össze. Több elhibázott esély után immár a női mezőnyben is megvan a norvég siker, Nina Løseth mindkét futam legjobb idejével, másodperc feletti előnnyel szerezte meg első Világkupa-győzelmét. Cseh-szlovák dobogó: Šárka Strachová és Veronika Vélez-Zuzulová fért még fel a pódiumra. A szakágit vezető Hansdotter az 5. helyen zárt. Vlhová az első futamban búcsúzott, a féltávnál 2. svájci Chable pár kapuval a vége előtt elesett.

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

A havatlan Zágráb helyett az eredetileg hívatlan Santa Catarina látja vendégül a 2016-os évnyitón a női alpesi sí Világkupa mezőnyét. Bizony, nem ugyanaz a két helyszín, és ez nemcsak a nézőszámból látszott (a Sljemén mindig az évad egyik leglátogatottabb versenyét rendezték), de a mindössze 59 nevezőből is.

Az első futam pályáját az osztrák Stefan Bürgler, a másodikét az olasz Marco Liore jelölhette ki - utóbbinak ez volt az első ilyen munkája. Kevéssel fagypont alatti hőmérséklet, borongós idő, enyhén szállingózó hó fogadta a síelőket.

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

Nina Løseth nyithatta a versenyt, gond nélkül leért a ritmustalannak tűnő pályán (1.). Petra Vlhová minimális hátránnyal követte a norvéget, ám  pálya közepére fordulva elcsúszott. A szlovákoknak így csak Veronika Vélez Zuzulová maradt, ám már felül jelezte, hogy ez nem az ő pályája, végig szenvedve másodpercen túli hátránnyal zárt (13.). Maria Pietilä-Holmner hasonlóan enervált menetet produkált, végül kevéssel másodpercen belül maradt (9.). Wendy Holdener láthatóan pattogósabb menetet mutatott be, ám rontogatott, így végül ő is másodpercen túli hátrányt szedett be (12.).

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

Šárka Strachová nyugodt, ám hibátlan menettel, a pálya második felében a legjobb részidőket produkálva, 35 századdal a norvég mögé sorolt be (3.). Frida Hansdotter tőle szokatlanul bevállalósan kezdett, kisebb hibák után még időben visszavett, ám utána talán túl sokat is hagyott a pályában: ő is épphogy másodpercen belül maradt (10.). Michelle Gisin lendületesen kezdett, a pálya második felében beszedett 6 tizednyi hátrányt, de így is elégedett lehetett (4.). Carmen Thalmann az osztrák tűzésű pályán érthetően jól megtalálta a ritmust, egyetlen századdal kapott ki Gisintől (5.). A házigazdák egyetlen reménye, Chiara Costazza ezúttal is elizgulta: alig néhány kapu után menthetetlen késésbe került, és kiesett. Sokat nem ért így a második futam tűzésének joga…

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

Erin Mielzynski lefelé lógott ki a mezőnyből, 2 másodpercen túli hátránnyal keserítette a kanadaiakat (22.). Az osztrák tűzésből Michaela Kirchgasser is profitált, pár századdal Thalmann mögé sorolt be (7.). A jó menetek közé csatlakozott Nastasia Noens produkciója is, csak a második szektorban kapott sokat, befurakodott a két osztrák közötti keskeny résbe (6.). Marie-Michele Gagnon kicsit javított a kanadaiak renoméján, így is másodpercen túli hátránnyal zárt (11.). A tengerentúliak vergődését Resi Stiegler folytatta, másfél másodpercen túli hátránnyal ért célba (16.).

Az első reklámszünet után két újabb osztrák folytatta a versenyt, ám sem Eva-Maria Brem (30.), sem Bernadette Schild (21.) nem tudott 2 másodpercen belül maradni. Lena Dürr számára már a 3 másodperc és a második futam is elérhetetlennek bizonyult (35.), utána viszont Anna-Swenn Larsson jelezte, hogy még lehetne jól síelni a pályán (15.). Emelie Wikström egy hatalmas mentés után is bizakodhatott a második futamban (25.), rögtön utána Laurie Mougel sok apró hibával ki is kapott tőle (27.). A blokkot Irene Curtoni zárta, második olaszként a második kiesést produkálta.

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

A taljánok harmadik reménye, Manuela Mölgg is megszenvedett a pályával, 2,5 másodperces hátrányával aggódhatott a második futamért (26.). Az osztrákoknak se volt azért minden fenékig tejfel: Katharina Truppe túl nagy elánnal rongyolt neki a pályának, egy kék kapu jelentette a végállomást. Anne-Sophie Barthet a leggyorsabb kezdést produkálta, végül 8 tizedes hátránnyal jött be az élmezőnybe (8.). A következő francia, Adeline Baud Mugnier nagy hibákkal vergődött végig a pályán (34.), majd Denise Feierabend túlságosan biztonságira véve a figurát csak kevéssel bizonyult jobbnak nála (28.). A svájciaknak viszont volt még egy nagy meglepetése a mezőnynek: Charlotte Chable 1 százados előnnyel nyitott, a második szektorban beszedett két tizedet, ám ezt utána végig nagyjából tartani tudta (2.). Két német zárta a top-30-at: Christina Geiger bejött a középmezőnybe (17.), majd Maren Wiesler még őt is felülmúlta (14.).

Magas rajtszámmal fért be a második futam mezőnyébe három szlovén, Maruša Ferk (18.), Ana Bucik (20.) és Katarina Lavtar (29.). Továbblépett még az osztrák Katharina Gallhuber (19.), a svájci Chiara Gmür (23.) és a japán Haszegava Emi (24.).

------------------------------------------

A második futamot Brem nyithatta, hamar bajba kerülve, ám a pálya aljára összekapta magát (26.). Lavtar már másodpercnél is többel vezetett, végül 8 tizeddel vette át a vezetést (23.). Feierabend a második szektor elején szinte leállt, a pálya második felében viszont majd egy másodpercet hozott vissza, így Bremet megelőzte (25.). Mougel villámgyorsan kiesett, majd érkezett a hazaiak egyetlen megmaradt reménye: Mölgg gyorsan eltört egy kaput, majd további jelentős rombolások árán eljutott a pálya aljáig, ahol megtáltosodva fél másodperc alá csökkentette hátrányát (24.). Wikström egy nagy késést még átvészelt, ám végül a pálya közepén látványos eséssel fejezte be mutatványát. Haszegava is kamikáze-tempóban kezdett, ám ő még időben visszavett, 7 századdal átvette a vezetést (22.). Az első valóban jó futamot az élete első pontjaira hajtó Gmür mutatta be, szinte egálról indulva 1,36 másodperccel vette át a vezetést (20.)!

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

Mielzynski hamar elrontotta a svájci örömöt, még egy fokozattal nála is jobb volt, egy megbillenéssel együtt is majd 9 tizedet vert rá (13.). Bernadette Schild besorolt a két élmenő mögé (21.), majd Bucik rengeteget kockáztatva épphogy kikapott Mielzynskitől (15.). Gallhuber végig minimális hátránnyal jött, az utolsó szektorban viszont nem lehetett tartani a lépést a kanadaival, sőt, Bucikkal sem (18.). Ferk a pálya feléig tartotta előnyét, a pálya alja viszont csak "gallhuberi" lett, így végül Bucik mögé sorolt be (17.). Geiger hamar leadta előnyét, az alján viszont csak keveset kapott, így befurakodott a szlovének közé (16.). Stiegler már 6 tizedes előnyről indult, az utolsó szektorig megfelezte, ott pedig ő is megkapta a szokásos tizedeket, 6 százados hátránnyal ért célba (14.).

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

A rajtlista második felét Swenn-Larsson nyitotta, igencsak gyengécske kezdés után már hiába igyekezett (19.). Wiesler viszont kiválóan kezdett, másodperc felett is járt az előnye, az aljára belassulva is majd 4 tized megmaradt belőle (11.). Zuzulová az első szektor végén nagyon messzire került a kapuktól, de a pálya második felében őrült tempóval síelve így is másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést (3.). Holdener másodjára is csak szenvedett a pályán, a végén magára talált, de ez csak arra volt elég, hogy 8 tized alá csökkentse a hátrányát (6.). Gagnon talán túlzottan is biztonságira vette a figurát, ez végül még Holdener ellen sem bizonyult elégnek (7.).

Hansdotter is megszenvedett a pályával, végül épphogy befért Holdener elé (5.). A svédek bánatára Pietilä-Holmner is csak honfitársával viaskodott, végül a századokkal se volt szerencséje, Holdener is megelőzte (8.). Az utolsó blokkot nyitó Barthet is csak egy szektoron át veszélyeztette a szlovákot, a végére nagyon belassulva jócskán hátracsúszott (9.). Kirchgasser stabilan lassúnak bizonyult, ám kifizetődött a biztonsági menet: az alját jól síelve könnyedén befért Zuzulová mögé (4.). Noens látványosan szenvedett, épphogy másodpercen belüli hátránnyal vergődött célba (10.).

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

Thalmann is eladta fél másodperc feletti előnyét a pálya feléig, és a végére fájdalmasan belassult (12.), horrorisztikus félmeztelen szurkolótábora nem is került most képernyőre. Michelle Gisin épphogy befért egy jobbosba a felső részen, ezután csak a középmezőnnyel csatázhatott, az alján ki is esett. Strachová látványtalan, ám precíz síeléssel, no és 8 tizednyi hozott előnnyel már át tudta venni a vezetést, de csak negyed másodperc maradt a fórból (2.). Chable a pálya feléig a csehhel azonos részidőket produkált, ám a laposabb alsó részen előbb hátrányba, majd a hóra került. Felállt, célba síelt, de az épphogy 108%-on túli idő biztos nem vigasztalja (27.). Nina Løseth brutális tempóban kezdett, a pálya felénél már 8 tized volt az előnye, amit az alján kicsit megakadva is másodperc fölé növelt (1.). Már megint több mint egy másodperccel nyert valaki, aki nem Shiffrin. De nem is Vlhová!

alpesi si alpesi sí világkupa Santa Caterina szlalom Nina Løseth

Nina Løseth 98. Világkupa-versenyén megszerezte élete első győzelmét. Ez volt a negyedik alkalom, hogy befért a top-3-ba. Lassan 10 éve ott van a mezőnyben, de még mindig csak 27 éves a norvég testvértrió utolsó megmaradt tagja (a már visszavonult Lene és Mona is hosszú ideig a Vk-ban versenyzett), aki alighanem élete formájában síel ebben a szezonban. Šárka Strachová (Zahrobská) 221. versenyén 14. alkalommal állhatott fel a dobogóra. Veronika Vélez-Zuzulová 165. versenyén 21. pódiumát húzta be, kicsit helyrerakva a Vlhová által megtépázott hírnevét a szlovák csapaton belül.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk