AJÁNLÓ
 
18:09
2016. 02. 22.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
18:09
2016. 02. 22.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:09
2016. 02. 22.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
18:09
2016. 02. 22.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
18:09
2016. 02. 22.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

A kuopioi csapatverseny legnagyobb tanulásága, hogy Norvégián és Németországon kívül jelenleg egy nemzet sem képes kiállítani négy stabil ugrót. Norvégia óriási dominanciával, majd’ 55 ponttal verte a második helyezett németeket, akik további hatvanöt ponttal verték a harmadik helyezett japánokat. A norvégok győzelme és a németek második helye már az első sorozat után kikristályosodott, komoly meglepetés kellett volna a helycseréhez is. A verseny izgalmát a „bronzmeccs” adta, ami az utolsó pillanatig nyitott volt: hol Japán, hol Szlovénia, hol Ausztria tudott felülkerekedni, vagy épp visszaesni.

 

A vasárnapi, kissé kaotikusra sikerült normálsáncos kényszerkitérő után visszatértek a nagysáncra és egy rögtönzött csapatversenyen mérkőztek meg Kuopioban. Az eredetileg szombatra tervezett versenyen a legesélyesebb norvég-német-szlovén trió és a megszokott osztrák, lengyel, japán illetve cseh csapat mellett a házigazda Finnország és Dél-Korea válogatottja tudott még négy főt rajthoz állítani, azaz a második sorozatot csak az egyetlen kieső, Korea nem folytathatta.

síugrás

Kezdetben gyenge szembeszél és havazás volt jellemző az időjárásra. Az egyéni kvalifikáció és a csapatverseny közti rövid átállás nem volt elég, így már négy ugró után rögtönzött technikai szünet következett, melynek talán csak a pálya mellett szánkózó gyerekek örülhettek. Az első ugrók után Kenneth Gangnes (127 m) szerezte meg a vezetést Norvégiának a németek és a japánok előtt. Az egyetlen nagyobb meglepetés, hogy Jurij Tepeš (106 m) révén már 40 pont hátrányban voltak a szlovének.

Daniel-André Tande (136 m) egy 1998-as sáncrekordot megdöntve tartotta meg a norvég előnyt, de rossz talajfogása miatt Freitag 132,5 méterrel még faragni is tudott a német hátrányon. Az aktuális dobogóra legalsó fokán a csehek váltották a japánokat.

Az időjárás sajnos ismét megmakacsolta magát és a harmadik ugrók érkezésekor már kavargott a szél a sáncasztalnál. Az újabb rövid kényszerszünet után Hvala és Kraft egyaránt 119 méteres ugrással léptett előre saját csapatát egészen a harmadik-negyedik helyig. Andreas Wellinger (117 m) gyengébb ugrása után pedig Fannemel (128 m) már 25 pontosra hizlalta a norvég előnyt Németországgal szemben, akik mögött egy harmincöt pontos szakadékkal következtek a szlovének.

Természetesen Norvégia előnye az első kör végéig is bőven kitartott a németekkel szemben, sőt öt ponttal még nőtt is. A harmadik helyen azonban Szlovénia Peter Prevc (133,5 m) lerázta magáról az osztrákokat, és ami fontosabb, majdnem megfelezte hátrányát a második helyezett Németországgal szemben.

Az első sorozat eredménye

síugrás

A második sorozatban két ugró után is maradt a status quo, ami a norvég-német viszonyt illeti, de a dobogó harmadik helyén továbbra is csapatok jöttek-mentek. Szlovéniát egy ugró erejéig Japán taszította le a dobogó legalsó fokáról Takeuchi (132,5 m) révén. Az utána következő honfitárs, Kento Sakuyama (114,5 m) azonban már nem tudta megtartani ezt, így ezúttal ismét a szlovének álltak a harmadik helyen, de a bronz sorsa továbbra is nyitott volt: a szlovén-japán-osztrák hármasnak szinte egyenlő esélye volt még.

Az utolsó két ugró során már-már teljes érdektelenségbe fulladt a győzelemért folytatott „harc”: Andreas Wellinger (120,5 m) és Severin Freund (132 m) nem tudott mit kezdeni a Fannemel (126 m) és Forfang (131,5 m) révén 55 pontosra hízó norvég előnnyel.

A bronzért folyó kűzdelem azért tartogatott még izgalmakat: a harmadik ugrók után ismét Japán került jobb helyzetbe. Ito (118,5 m) tartani tudta a nem túl acélos formát mutató Stefan Kraftot (119 m), így szűk másfél pont választotta el a két csapatot. Jaka Hvala (110 m) révén pedig Szlovénia visszacsúszott az ötödik helyre, tizenöt pontos hátránnyal. Peter Prevc odatette magát egy 129,5 méteres ugrással, de ez még a talajfogásba belebakizó Hayböckel (127 m) szemben sem volt elég, Kasai (125 m) pedig a jobb stíluspontoknak köszönhetően elhozta a bronzérmet Japánnak.

Hivatalos végeredmény

Nemzetek kupája

síugrás

síugrás

Alexander Stöckl fiai idei ötödik sikerüket aratták, másodszorra győztek csapatversenyen. A zakopanei győztes csapathoz képest ezúttal Stjernen helyett Anders Fannemel fért be Daniel-André Tande, Johann André Forfang és Kenneth Gangnes mellé.

A folytatásban holnap este, 19 órától egyéni versenyt rendeznek Kuopioban!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk