AJÁNLÓ
 
15:25
2015. 01. 25.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 25.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 25.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 25.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 25.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sok időnk nem volt felocsúdni Miklós Edit tegnapi fergeteges teljesítménye, a magyar sísport első Világkupa-dobogója óta, ma következett a hölgyek utolsó VK- versenye a világbajnokságot megelőzően. A Szuper-G őrült versenyt hozott papírforma eredménnyel. Lindsey Vonn nagy mentése ellenére magabiztosan nyerte a futamot, megelőzve a szakági tabella éléről ezzel lekerülő Anna Fenningert, míg a dobogó alsó fokára Nicole Hosp állhatott fel – immáron másodpercen túli hátránnyal. S mitől volt őrült egy verseny? 62 indulóból mindössze 36-an zártak helyezettként. Két biztató szektor után sajnos Miklós Edit sem folytathatta.

Változóan felhős égbolt alatt, enyhén szeles időben rendezték a szezon negyedik szuperóriás-műlesiklását. Sokesélyes küzdelemre volt kilátás, éppúgy benne volt a képben egy ellenállhatatlan csúszás Lindsey Vonntól, vagy egy újabb győzelem Lara Guttól, a trükkösen kanyargós pálya azonban inkább a technikai számokban jeleskedő Maze- Fenninger duó hajthatta a vizet – legalábbis előzetes esélylatolgatásaink szerint.

A Szuper-G nehézségét pedig épp az adja, hogy a nagy sebesség és a kanyargósság együttese mellé harmadikként csatlakozik a kiismerhetetlenség, a sízőknek ugyanis itt nincs lehetőségük edzeni, csak kívülről tanulmányozhatják a pályát. Mindez meglátszott Veronique Hronek (18.) csúszásán, a német lány folyton letért a pályáról, az ideális ívet csak kereste, de nem találta. Viszont célba ért, ami ma nagy szónak számított. Marie Jay Marchand-Arvier (12.) idei formáját tekintve erőn felül teljesített, fönt már közel 8 tizeddel vezetett, majd hiába kopírozta le több helyütt a német megoldásait, fórjának javát azért meg tudta őrizni. Laurenne Ross őrült tempóval kezdett, egy szektor után klasszis különbség mutatkozott a javára. Eztán következett egy túlcsúszás, amikor is a világ végéről kellett visszatérnie, hiába, az utolsó előtti kapunál végérvényesen kint rekedt. Stacey Cook (19.) visszafogott tempóban nyugisan célba gurult, Tessa Worley (31.) menetéről mindent elárult, hogy még ennyi kieső mellett sem fért pont közelébe.

Ha hajszállal is, de élre tört Francesca Marsaglia (10.), az olasz leány pár necces kapuvétellel saját dolgát nehezítette meg. Kajsa Kling (4.) ellen azok híján se lett volna esélye, a svéd remek íveket húzott végig, különösebb hiba nélkül síelt, fél másodperces előnye mértékadó időt engedett sejtetni. Az idény nagy felfedezettje, Cornelia Hütter (5.) a középső részt kárhoztatja, nem túlzás kijelenteni, dobogót dobott el pontatlanságai miatt, a végére ugyanis 4 tizedes hátrányból megérkezett Kling sarkára. Viktoria Rebensburg (8.) menete is kétarcúra sikerült, egyfelől sebessége kielégítő volt, ám eljutottunk odáig vele kapcsolatban, hogy a kanyargós részeken hajlamos szenvedni. Regina Sterz (8.) a némettel századra azonos idővel ért célba, alighanem ez is kevés lesz a világbajnoki induláshoz.

Nadia Fanchini felejtős menetet produkált, két kapuval a vége előtt ő is a kizárás sorsára jutott. Julia Mancuso (16.) valamennyi kritikus kaput neccesen abszolvált, célba ért bár, sok köszönet nem volt benne. Verena Stuffer sízése sem volt valami bizalomgerjesztő, szokott helyen nem fért be a kapuba. Nicole Schmidhofer (6.) óvatosan viszonyult a helyzethez, sebessége nem volt az igazi, ezzel együtt tisztábban síelt, ami egy vb-indulást érő helyet hozott számára. Svéd vezetést jelzett tehát az eredményjelző az elitcsoport előtt, Kling mögött három osztrák foglalt helyet.

Remekbe szabott, magasról vett kanyarokkal nyitotta a pályát Tina Maze, 3 tizednyi előny birtokában a vége aztán rajta is kifogott, idei első kiesését könyvelte el a szlovén. Lindsey Vonnt (1.) sem kerülték el a meleg pillanatok, volt egy nagy mentése megint, ám választott tempójával köröket vert a mezőnyre, a célban közel másfél másodperces előny díszelgett. Föl volt tehát adva a lecke a többieknek, így elsőként Nicole Hospnak (3.). Az osztrák veterán mondhatni csont nélkül leért, a dinamika más kategóriát képviselt, a dobogóra ennyi is elegendő is volt. Elisabeth Görgl nagyon nem találta a pálya ritmusát, hátrányával már a 2 szekundumot ostromolta, míg annál a bizonyos kapunál be nem fejezte versenyét. Lara Gut feljebb intett búcsút az Engiadinának, a svájci lány erős kezdés után vesztette egyensúlyát, kis sebesség mellett a hálóban kötött ki. Lehetetlennek tűnő küldetés előtt állt, mégis minden követ megmozgatott ma Anna Fenninger (2.). Két szektorban is jobb volt az amerikainál, a második részen beszedett fél másodperc soknak bizonyult, végül 24 századdal szorult csak a második helyre. Tina Weirather a legjobb felső résszel a háta mögött kezdett el hibázgatni, a dobogóra így is megvolt minden esélye, ám a szokott helyen ő is mélyre került.

Carolina Ruíz Castillo vérmes reményei hamar tovaszálltak, egy vaskos pontszerzés így is benne volt a kalapban, egészen az ominózus kanyarig. Ragnhild Mowinckel (7.) ugyanott magasan tudott maradni, de nemcsak ezen múlt legjobb szakági eredménye. Elena Curtoni (14.), Mirjam Puchner (15.) és Marie-Michéle Gagnon (17.) higgadt sízéssel egyformán célba ért, ez a teljesítmény normál versenyen épp pontszerzést ért volna, de ez a mai távolról sem volt nevezhető annak. Fabienne Suter TOP10-esélyt bukott el a végén, a szokott helyen. Így, hát Priska Nufer (21.) arathatta le a kétes dicsőséggel bíró babért, ti. ő volt az első célba ért svájci a futamon. A francia Jennifer Piot (26.) rettentően bizonytalan sízése is pontot ért, hasonlóan egy hazai üdvöskéhez, Corinne Suterhez (28.).

Harmincon túl sem nyugodtak le a lányok, sőt egy négyes és két hármas kiesési sorozatot is végignézhettünk. Eljutottunk lassan odáig, hogy kis túlzással aki elvergődött a célig, pontot szerzett. Mindközül kiemelendő az 59-es rajtszámmal csodát tévő Elena Fanchini (11.), s az élete első VK- pontjait jegyző kanadai Valerie Gremier (50-essel a 13.) teljesítménye. A további pontszerzők: a francia Margot Bailet (36-ossal a 23.), a cseh Klára Križová (40-essel a 25.), a norvég Maria Therese Tviberg (44-essel a 20.), az olasz Johanna Schnarf (46-ossal a 24.), a norvég Mina Fürst Holtmann (53-assal a 29. – életében először pontszerző), Alice McKennis (55-össel a 26.), s végül Vancouver aranyérmese, Andrea Fischbacher (56-ossal a 22.).

Miklós Edit előtt tehát sokat ígérő lehetőség állott, s a magyar lány két szektoron át remekül is síelt, a későbbiekben kieső versenyzőket figyelembe véve valahol a TOP15 környékén végezhetett volna. Ekkor azonban jött egy kaputévesztés. Kár érte, de egy ilyen hétvége után ne elégedetlenkedjünk.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el!


Lindsey Vonn karrierje 64. Világkupa-elsőségével – ha 8 pont erejéig is – átvette a vezetést a szakági tabellán, összetettben pedig feljött a 3. pozícióba. Előtte a ma 35. pódiumát jegyző Anna Fenninger áll, míg a vb előtt Tina Maze tanyázik a lista élén, csaknem két győzelemmel felérő előny birtokában. Nicole Hospnak sincs oka szomorkodni, 56. alkalommal állhatott ma VK- dobogóra.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk