AJÁNLÓ
 
13:45
2015. 03. 14.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:45
2015. 03. 14.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
13:45
2015. 03. 14.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
13:45
2015. 03. 14.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
13:45
2015. 03. 14.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végre nem fulladt unalomba egy férfi óriás-műlesikló verseny! Helyesebben - nem fulladt unalomba Hirscher miatt, hisz valójában az 1-essel rajtoló Alexis Pinturault magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. Hirscher a második futamban óriásiakat hibázva is behúzta a második helyet, ami szakági kristálygömböt ér neki. A franciák örömét Thomas Fanara dobogója tette teljessé.


Az első futam pályáját a svájci Jörg Roten, a másodikét a francia Claude Crétier jelölhette ki.

Alexis Pinturault kezdhette az első futamot, és mint utóbb kiderült, remekül ki is használta az esélyt - megközelíteni sem tudták (1.). Marcel Hirscher 6 tizedes hátrányát elsőre nem is lehetett hová tenni, utóbb derült csak ki, hogy a futam 2. legjobb csúszását produkálta. Thomas Fanara két tizeddel az osztráktól is kikapott (4.), Ted Ligety pedig másfél másodperces hátránnyal lehetetlen helyzetbe hozta magát (6.). Még rosszabbul járt Benni Raich: a verseny első kiesőjévé vált. A két német menő közül Fritz Dopfer gyenge síeléssel már két másodpercen is túlra csúszott (12.), Felix Neureuther viszont remek alsó szakasszal Hirscherrel megyegyező időt produkált (2.).

Nem ment a skandinávoknak, Leif Kristian Haugen (18.), majd Matts Olsson (16.) is csak a mezőny végét gazdagította. Roberto Nani viszont végig remekül őrizte sebességét, épphogy másodperc fölé nőtt a hátránya (5.). Tim Jitloff megszokott gyenge első futama (11.) után Henrik Kristoffersen folytatta a skandináv vesszőfutást (22.). A francia Victor Muffat-Jeandet (7.) és a finn Marcus Sandell (9.) remek helyről várhatta a folytatást, a top-15-öt záró Carlo Janka viszont a második futamba is épphogy befért (29.).

A reklámszünet után Kjetil Jansrud próbált bemutatni egy elfogadható síelést, több-kevesebb sikerrel (14.), majd Florian Eisath érkezett a középmezőnybe (14.). Az utolsó két igazán jó menetet Philipp Schörghofer (8.) és Stefan Luitz (10.) mutatta be, kettejük közt Mathieu Faivre érkezett a középmezőnybe (14.). Davide Simoncelli épphogy két másodpercen túlra csúszott (13.), majd Gino Caviezel produkált egy ennél kevéssel rosszabb időt (19.).

Christoph Nösigé az a kétes hírnév, hogy a célba érők közül ő az első, aki nem tudta továbbverekedni magát a második futamba (38.). Steve Missilliernél is jócskán rezgett a léc (30.), Giovanni Borsottinak viszont nem kellett aggódnia (21.). A kanadai Dustin Cook kiesett, André Myhrer (26.) és Filip Zubčić (27.) viszont közel sem hibátlan teljesítménnyel is tovább tudott lépni. Manfred Mölgg az óriás-műlesikláshoz képest szokatlanul óriásit esett, a fejét is beütötte, beletellett fél percbe, mire összeszedte magát és felállt. A top-30-at a rövid kényszerszünet után Massimiliano Blardone zárta, kerek 2,5-ös hátránnyal (23.).

Magas rajtszámmal kevesen léptek tovább a második futamba. Ilyen volt Tommy Ford (20.), Matthias Mayer (24.), Samu Torsti (25.) és Kryštof Krýzl (28.). Megemlítendő még a finn Eemeli Pirinen neve, aki 65-ös rajtszámmal egyetlen századdal maradt csak le a második futamról (31.).

----------------------------------------------------

A második futamot Missillier nyithatta, ám nem tudott ebből igazán profitálni (26.). Janka nevéhez fűződik az első igazán jó menet, több mint egy másodperccel vette át a vezetést (16.). Krýzl a pálya alján alaposan kikapott a svájcitól (22.), majd Zubčić hasonló menet végén kevéssel a cseh elé sorolt be (20.). Myhrer egy szektor után belassult, és szerencséje se volt - egyetlen századdal szorult Krýzl mögé (23.). Torstinak nagyot kellett volna mennie a Vk-döntőért, ám Janka ellen neki se volt esélye - végül a többiek elé azért befért (19.). Matthias Mayer gyenge menet végén a pálya alján kiesett, Blardone pedig némi hegymászás után csak a 108% ellen küzdött (28.).

Kristoffersen másodjára összekapta magát, minden egyes szektorban gyorsabb volt Jankánál, a végén 1,2 másodperccel vette át a vezetést (6.). Borítékolható volt, hogy a leggyorsabb második futamot láttuk. Borsotti valójában remek síelése a norvég után fájdalmasan lassúnak tűnt (11.), Ford második futamos tempója viszont inkább a Zaporozsec nevet juttatta eszünkbe - persze, érthető, hogy kellettek neki a biztos pontok (21.). Gino Caviezel egészen a végéig szorongatta Kristoffersent, ám az alján ő is beszedett 4 tizedet (8.). Haugen másodjára se érezte a lejtő ritmusát (17.), Eisath pedig a többséghez hasonlóan a legalján kapott igazán sokat (13.). Matts Olsson is csak szenvedett, a hátsó régiókba esett vissza (25.), majd jöhetett a reklámszünet.

Jansrud hozta az óriásban megszokott formáját, vagyis egész jó első menet után a másodikban most is csak vánszorgott, pár pontocskája semmit nem ért az összetettért folyó reménytelen harcban (23.). Faivre gyenge kezdés után egész jól összekapta magát (15.), Simoncelli viszont épp remek kezdésének köszönhette, hogy felfért a pillanatnyi dobogóra (10.). A mindkét futamban leszereplők sorát Dopfer növelte tovább, a rendben célba érők közül senkit nem előzött meg (27.). Jitloff alaposan elvétett több kanyart is, nagyot küzdött Dopferrel, majd a végén kiesett.

Luitz fél másodperces előnye eleinte lassan olvadozott, a harmadik szektorban jött egy hiba, ami után aztán elvesztette a ritmust (18.). Sandell már 7 tizedet adott el a pálya feléig, az alján aztán másodperces hátrányt szedett össze (14.). Az újabb reklámszünetet követően Schörghofer kihasználta a rendbe rakott pályát, felül a leggyorsabb volt, 1 másodperc felett is járt az előnye, az alján hibázgatva viszont Caviezeltől is kikapott (9.). Muffat-Jeandet a francia pályatűzés ellenére eladta másodperces hozott előnyét, végül a századokkal se volt szerencséje (12.). Ligety görcsösen kapaszkodott az utolsó szalmaszálba, ennek helyenként látványos kínlódás lett a vége, de néhány századot meg tudott őrizni előnyéből (4.).

Nani kiegyensúlyozottabb, ám összességében lassabb menete csak a pillanatnyi dobogóra bizonyult elégnek (7.). Fanara már az első kapuk egyikénél megbillent, óriási tempót vállalt be, végül majd egy másodperccel vette át a vezetést (3.). Hirscher kétszer is hajszál híján úszta meg a kiesést, ám ebben a szakágban akkora a fölénye, hogy még ilyen hibákkal is át tudta venni a vezetést (2.). Neureuther már egy szektor után elszállt, óvatos menetével csak a visszaesés mértéke lehetett a kérdés (5.). Pinturaultnál viszont nem lehetett kérdés, hogy odateszi magát - a pálya felénél már egy másodperces előnye is volt, végül majd 7 tizedet őrzött meg ebből (1.). Végre némi változatosság az unalomba fulladó szakágban - igaz, Hirscher most is csak magát hibáztathatja...

Alexis Pinturault 116. Világkupa-versenyén 9. győzelmét aratta, két év után tudott újból győzni óriásban. Marcel Hirscher 146. versenyén 71. dobogóját ünnepelhette, no meg az immár matematikailag is biztos szakági kristálygömböt. A mai verseny után már az összetettet is csak papíron veszítheti el. Thomas Fanara 84. versenyén 7. alkalommal fért be a top-3-ba.


A férfi óriás-műlesikló ranglista alapján az alábbi versenyzők indulhatnak a Vk-döntőn: Hirscher, Pinturault, Ligety, Fanara, Dopfer, Neureuther, Raich, Muffat-Jeandet, Nani, Kristoffersen, Janka, Haugen, Gino Caviezel, Eisath, Jitloff, Sandell, Simoncelli, Faivre, Luitz, Schörghofer, Matts Olsson, Borsotti, Jansrud, Nösig, Zubčić. Hozzájuk társulhatna elméletben a junior-világbajnok (ez itt tárgytalan, hisz Kristoffersené a cím), illetve azok a síelők, akik összetettben 500 pont felett járnak.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk