AJÁNLÓ
 
14:38
2016. 02. 26.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2016. 02. 26.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2016. 02. 26.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2016. 02. 26.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
14:38
2016. 02. 26.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A felső-ausztriai Hinterstoder öt év szünet után ad otthont hétvégén a férfiak alpesi sí világkupájának. Ezúttal a január elején elmaradt adelbodeni óri-ásműlesiklást pótolta a mezőny, melyet bevállalós sízéssel Alexis Pinturault nyert, ráadásul Thomas Fanara személyében franci léphett fel a dobogó harmadik fokára is. A hazai Marcel Hirscher újabb lépést tett az összetett megnyerés felé második helyével, hiszen legnagyobb ellenfele, Henrik Kristoffersen csak a 4. lett.

 

Különleges, az idei télen nem megszokott látvány fogadta a sízőket és a nézőket Hinterstoderben: az egész völgyet hó fedte, és szállingózott a hó, de ez érdemen a verseny alakulását szerencsére nem tudta befolyásolni. Igen különleges pálya várta ma az óriás-műlesiklókat: a majdnem másfél perces pálya végére még egy ugratót is becsempésztek a szervezők.

Az alapidőt Thomas Fanara (3.) síelte, szemre kevés hibával. Értékét növeli, hogy az utána következő Kristoffersen (5.) sem tudta megelőzni. A pálya felső szakaszát okolhatja. Faivre (7.) már másodpercen túli hátrányt szedett össze a második ellenőrzőpontig, ezt viszont a pálya alsó szakaszára elharmadolta. Alexis Pinturault (1.) volt az első aki a felső traktusban is vezetni tudott, majd egyre csak hizlalta előnyét, az ugratóról leérkezve hatalmasat kellett korrigálni, de ezzel is nagy előnnyel vette át a vezetést. Amit az egyik francia még mentetett, azt a másik már nem: Muffat-Jeandet-t a kapura dobta az ugrató, így megvolt az első kieső.

A világkupa szempontjából jelentős menet következett: de a hazai havon síző Marcel Hirscher (4.) nem tudta felvenni a kesztyűt Pinturault-val, legfontosabb konkurensét, Kristoffersent is csak hét századdal tudta megverni. A legjobb hetest Dopfer (8.) zárta, aki erősen ingadozó formájának ma a rosszabb végét kapta el, a célban senkit nem tudott megelőzni.

Neureuthernek (6.) szép, technikás menettel, de nem elég gyorsan ment végig, így viszont az ugratót precízebben tudta abszolválni, ennek köszönhette, hogy legalább honfitársát megelőzhette. Tim Jitloff (41.) folyamatosan hozzátett hátrányához, továbbjutásban sem nagyon reménykedhetett. Stefan Luitz (2.) egészen átlagosan síelt az ugratóig, ott azonban megtalálta a megoldást: sikerült kirugóznia, így felkapaszkodott Pinturault mögé a dobogóra. A finn Marcus Sandell (31.) a pálya felső részén egy lapos szakasz előtt rontott, ez majd’ két „extra” másodpercébe és a továbbjutásába került, csak Jitloffot verte.

Haugen (31.) és Nani (11.) egyaránt a pálya felső részén kerültek gondba, ennek köszönhették, hogy az egyre sűrűsödő középmezőny végét tudták elcsípni. Florian Eisath (22.) még ezt is alulmúlta, egyedül a jól vett ugrató említésre méltó, de ez sem segített rajta túl sokat… A címvédő Philipp Schörghofer (15.) zárta az első tizenöt sorát, igaz az utolsó itt rendezett verseny óta már öt év eltelt. Bár a győzelemtől ezúttal már távol volt, egy top10-es helyezésben még reménykedhetett a második futam előtt.

Két korábbi specialistája következett a számnak: Carlo Janka (16.) és Kjetil Jansrud (14.). Mindkettejük gyorsszámos tudását mutatta, hogy faragni tudtak az ugratóval, a norvég ráadásul több mint fél másodpercet. Gino Caviziel a célig sem tudott eljutni, honfitársa Justin Murisier (24.) pedig csak a mezőny hátsó régiójába érkezett. A legutóbb dobogón álló Blardone (27.) ezúttal nagyon messze került a legjobb háromtól, de még a legjobb tíztől is.

Andre Myhrer (23.) az ugratón dobta el a top10-t, majd Filip Zubčić (10.) hosszú idő után az első volt, aki másodperc alatt maradt a felső szakaszon, ő is az ugratóját bánhatja. Nem tudta a nagy tempót kordában tartani, de még ezzel is tízbe tudott kerülni. Mölgg (9.) megmutatta a horvátnak mennyit számít az ugrató: lényegében azon az egy ponton fordította a maga javára kettejük küzdelmét.

Három ifjú hazai tehetség következett: Roland Leitinger (38.) ezúttal nem került második futamba, Christoph Nösig (25.) azonban még bízhatott a délutáni előrelépésben, ahogy a nem sokkal később érkező, eszeveszetten kockáztató Manuel Feller is (20.). Ahogy két olasz, Riccardo Tonetti (19.) és Luca De Aliprandini (26.) sem pihenhetett még – bár ennek mindenképp örültek. A harmincat záró kettős, Steve Missilier (30.) és Žan Kranjec (28.) éppen továbjutottak.

A pályát nem viselte meg annyira a fagypont körüli idő, így többek is rajthoz állhattak magasabb rajtszámmal a délutáni folytatásban. Továbbjutott Benedikt Staubitzer (12.), Cyprien Richard (17.), Axel William Patricksson (18.), Tommy Ford (21.) és Christian Hirschbühl (29.) is.

Az első futam eredménye

Délre sajnos megérkezett a fagypont feletti hőmérséklet Hinterstoderbe, ezzel a pálya körüli tájkép is változott. Havat már csak a pályán és közvetlen környéké találhattunk csak. A tűzésért német edző felelt ezúttal, aki egy nem túl technikás pályát készített. Ezt igazolja a mindössze egyetlen kieső is. Nagy szerepet játszott ebben az, hogy az ugrató kevésbé kapott hangsúlyos szerept.

Az éppen bejutó Steve Missilier (28.) nyitotta, de a szponzorfal előtt egymást váltották a versenyzők: először a hazai Christian Hirschbühl (25.), majd egyből Žan Kranjec (13.) vette át a vezetést. A szlovén menete kitartott a pályát erősen megszenvedő Blardone (26.) ellen, de Luca De Alpirandini (7.) már magabiztosan állt az élre, a középső szakaszon mutatott rendkívül kockáztatós sízése volt a menet kulcsa. Kilenc tizedes előnyével nagyobb előrelépésben is bízhatott: az utána következő Nösig (27.) és Murisier (18.) jócskán visszaestek, André Myhrer (10.) pedig a Kranjec és De Aliprandini közti űrbe érkezett.

További komoly visszaesések következtek: Eisath (23.) jócskán kikapott a honfitárstól, Tommy Ford (29.) pedig nagyon zaklatott síeléssel senkit nem tudott megelőzni a leérkezettek közül. Manuel Feller (16.) ismét nem fogta vissza magát, de ezúttal bevállalós sízése nem fizetődött ki; az újabb olasz, Riccardo Tonetti viszont így is nüanszokkal még az osztráktól is kikapott. A norvég Axel William Patricksson (20.) és a szebb napokat látott Cyprien Richard (21.) is tovább erősítette a De Aliprandinitől jócskán kikapók sorát, a norvég azonban így is pontoknak örülhetett élete első VK versenyén. Az első tizenötöt Carlo Janka (22.) zárta, aki már több mint két másodpercet dobott el, ezzel De Aliprandini a 10. embert is átugrotta a sorban.

A reklámszünet után Philipp Schörghofer (14.) vette birtokba a pályát és Myhrer óta elsőként tudott egy másodperces hátrányon belül maradni. Jansrud (24.) is visszazuhant a mezőny sűrűjébe, holnap a szuper-G-ben ennél csak jobb jöhet neki. A szép számmal bejutó norvégok sorát erősítette tovább Leif Kristian Haugen (12.) is, neki pedig már az aktuális dobogót is sikerült elcsípnie, de egyből leszorította onnan Benedikt Staubitzer (11.), aki ezzel több mint két év után szerzett újabb pontokat. Roberto Nani (8.) márközel került ahhoz, hogy letaszítsa honfitársát az első helyről, de végül a másodikkal kellett megelégednie. A Kostelić utáni éra horvát reménysége, Filip Zubčić (15.) valószínűleg többen bízott még az első futam után, ezzel De Aliprandini pedig be is jött a legjobb tízbe. Manfred Mölgg (9.) nem védekezett sokat, de így is csak a harmadik helyet sikerült megszereznie, ezzel viszont hármas olasz vezetéssel fordultunk a reklámszünetre – De Aliprandini még mindig az élen.

Dopfert (19.) ismét elérte a második futam átka, zaklatott menete után talán csak annak örülhetett, hogy ezúttal nem az első helyről csúszott vissza jelentősen. Az első kiesőre a huszonnegyedik versenyzőig kellett várnunk, Mathieu Faivre idén először nem tudott versenyt befejezni. Neureuthernek (6.) ezúttal jobban kifizetődött precíz sízése, ezzel ő vetett véget De Aliprandini húsz versenyző óta tartó menetelésének.

Kristoffersen (4.) megtámadta a pályát, jelezte, megpróbálja kiénekelni Hirscher szájából az ötödik kristálygömböt jelentő sajtot. Ha Neureuther precíz, Kristoffersen pedig támadó szellemben ment le, akkor Hirscher (2.) dimenziója kamikaze menet volt. Az ugratóba majdnem beletört a bicskája, de végül a legfontosabb kihívását már célba érkezésekor teljesítette: megverte az élen álló norvég ellenfelét.

Hirscher nagyszerű menete után sejthettük, hogy felléphet a dobogóra, de Fanara (3.) kevésbé látványos menete még majdnem keresztbe tett ennek. Végül a francia Hirscher és Kristoffersen közé furakodott be. Stefan Luitznak (5.) nem osztottak ma lapot a „nagyok harcában”, a végén még a célba érkezést illetően rezgett kissé a léc. Alexis Pinturault (1.) ismét megmutatta, nem érti azt a kifejezést, hogy gazdálkodik az előnyével. Így a középső szakaszon egy kiesés közeli helyzettel egy másodpercet eladott az előnyéből, amit a célig aztán visszaépített, így kérdés nem fér hozzá, hogy kiérdemelte a mai győzelmet.

Hivatalos végeredmény

Alexis Pinturault idén negyszer állhatott fel a dobogóra, ráadásul minden alkalomman annak tetejére. Gyenge szezonkezdet után két győzelmet számlál a szezonban óriásban és ugyanennyit alpesi összetettben, amivel az idén újra kiosztásra kerülő kiskristálygömböt is bezsebelte. A mai nappal már 12 VK-győzelem szerepel a 24 éves francia neve mellett. Marcel Hirscher 203 pontra növelte előnyét Kristoffersennel szemben, így egyre valószínűbb, hogy negyedszerre is megvédi összetett elsőségét. A 34 éves Thomas Fanara élete 9. - idei 2. - dobogóját ünnepelhette.

Folytatás a fiúknál holnap szuper-G-vel déltől, előtte fél 11-től a lányok is megmérettetik magukat ugyanebben a számban.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk