AJÁNLÓ
 
17:10
2014. 02. 12.
Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk tegnap, amikor is a hódeszkás fiúk és...
A bejegyzés folyatódik
 
17:10
2014. 02. 12.
Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk, amikor is a hódeszkás fiúk és lányok...
A bejegyzés folyatódik
 
17:10
2014. 02. 12.
Pénteken kezdetét vette a rövidpályás gyorskorcsolyázók ötödik és egyben utolsó...
A bejegyzés folyatódik
 
17:10
2014. 02. 12.
A korábbi atléta, az atlétikai olimpiai és világbajnok Lauryn Williams által tolt bobbal a...
A bejegyzés folyatódik
 
17:10
2014. 02. 12.
A pontozásos és a test-test elleni szakágak után - az olimpia vége felé haladva - elérkezett...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kanadai fölényt, látványos versenyt és sajnos rengeteg bukást hozott a szabadstílusú síző hölgyek slopestyle- versenye. Az aranyérmet kiemelkedő gyakorlatának hála a mindössze 19 esztendős Dara Howell szerezte meg. Rövidebb lélegzetű visszatekintő posztunk következik.

A kelleténél magasabb hőmérséklet és a már milliószor emlegetett, temérdek kihívással teli pálya egyvelege alapból fokozza a sérülésveszélyt, s akkor még nem beszéltünk a hódeszkásoknál is tapasztalt bevállalós versenyzői attitűdről, ti. többek versenyen korábban még be nem mutatott trükkökkel kívánják elkápráztatni a zsűrit. Márpedig az ugratók, illetve korlátok érkezési részeinél majdhogynem gödrök alakultak ki, ráadásul a puha hó miatt jelentősen kisebb sebességgel ugorhatnak a sízők, minek következtében landolásnál nem érik el a lejtős rész. Márpedig ez vastagon balesetveszélyes.

Izgalmakat már a kora délután selejtező tartogatott, az újdonsült X-Games- győztes Kaya Turski két rontott gyakorlattal búcsúzott, ugyanígy járt a németek junior-világbajnok üdvöskéje Lisa Zimmermann. Már a kvalifikáción közel 90 ponttal jutalmazták a bírák Dara Howell már-már biztonsági gyakorlatát, jó hír volt a juharleveleseknek, hogy mögötte is egy honi kedvenc, Kim Lamarre foglalt helyet.

A finálé első négy indulója közül ketten rögtön nagyon rontottak, majd ugyan következett néhány óvatoskodó gyakorlat, a legnagyobb sztároknak nem volt okuk aggodalmaskodni. Érdemleges, vagyis 80 pontot meghaladó menetből azonban csak kettő született elsőre. Az amerikai Devin Logan szép magas ívekben teljesítette alacsonyabb forgásszámú ugrásait, ugrásait (540-es grab, hátrafelé switch 540, majd 720-as grab), utolsó leérkezése nem volt igazán tiszta, csaknem 85 pontot így is bezsebelt, amivel egészen az utolsó indulóig vezette a listát.

Ekkor azonban gyakorlatilag eldőlt az olimpiai aranyérem sorsa. Dara Howell három makulátlan ugrással lerendezte az érdemi kérdéseket. Volt köztük egy switch balra 720-as, egy switch balra 900-as és egy rodeo 540-es, tökéletes kivitelezés, üzembiztos beállás. A felső szekción talán kicsit biztonságira ment, de ez nem tántorította el az ítészeket attól, hogy 94,20-as pontszámmal olimpiai bajnokká avassák a kanadait.

A folyamatosan romló pályán egymást érték a rontott gyakorlatok, aki javítani tudott, mint a selejtező után éremre esélyesnek is kikiáltott brit Katie Summerhayes, az sem ért a dobogó közelébe. Az egyre csúnyább bukások közt sajnos akadt egy horrorisztikus is. A japán Cubota Juki alacsonyra sikerült ugrásáról még a lejtős rész előtt érkezett talajra, hátára, majd nyakára csapódott nagy erővel. Rövid időre eszméletét is elvesztette tán, a helyi erők hordágyon szállították kórházba. Állkapocstöréssel és agyrázkódással – bátran mondhatjuk – megúszta az esést.

Logan hibázott, Kim Lamarre pedig egy szinte tökéletesen kivitelezett, kevésbé anyagerős gyakorlattal felküzdte magát a dobogóra, de Howell győzelme egy pillanatig nem forgott veszélyben, aki így biztos aranyérmesként csúszhatott még egy jutalomkört.

Dara Howell egy világbajnoki ezüst- és három X-Games- bronzéremmel a háta mögött nyert olimpiai bajnokságot.

A freestyle- versenyek ma a hölgyek félcsövével folytatódnak.

nőislopestylesí

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk