AJÁNLÓ
 
09:16
2014. 02. 23.
Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk, amikor is a hódeszkás fiúk és lányok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:16
2014. 02. 23.
Pénteken kezdetét vette a rövidpályás gyorskorcsolyázók ötödik és egyben utolsó...
A bejegyzés folyatódik
 
09:16
2014. 02. 23.
A korábbi atléta, az atlétikai olimpiai és világbajnok Lauryn Williams által tolt bobbal a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:16
2014. 02. 23.
A pontozásos és a test-test elleni szakágak után - az olimpia vége felé haladva - elérkezett...
A bejegyzés folyatódik
 
09:16
2014. 02. 23.
Nagy napjához érkezett a magyar korcsolyasport, a szocsi olimpia nyolcadik napján nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk tegnap, amikor is a hódeszkás fiúk és lányok is búcsút intettek Szocsinak. Az ötkarikás programon idén bemutatkozó parallel szlalom versenyek kiélezett, fordulatos versenyfutást hoztak. A szebbik nemnél fenekestül felfordult a szerdai erősorrend, a GS dobogósai nem jutottak el a negyeddöntőig sem. A győzelmet egy németújvári lány hódította el, Julia Dujmovits a harmadik aranyéremmel gazdagította Ausztria idei éremtermését. A férfiaknál ellenben megvalósult a címvédés, Vic Wild – ha néhol meg-meginogva is – de összességében meggyőző teljesítménnyel győzött óriás-műlesiklás után a szűkebb pályán is.

A hölgyek versenyéről készült beszámoló után néhány órával következzék hát a férfiakénak a taglalása!

Ha nem is hemzsegtek a meglepetések a férfiak selejtezőjében, azért lehetett találni megint néhány nem várt szereplőt a kiesők listáján. Elsőként már csak az udvariasság miatt is Salt Lake City és Torino bajnokát, Philipp Schochot kell kiemelnünk, a svájci klasszis óriás-műlesikláshoz hasonlóan szlalomban sem vette sikerrel az első akadályt, tegnap célba sem ért. Bukott az amerikaiak világbajnoki ezüstérmese, Justin Reiter, búcsúzott két szlovén, közte az esélyesek közt emlegetett Rok Flander. Nagyon gyengén teljesítettek a kanadai hódeszkások, Matthew Morrison, másik két indulójuk pedig csak az utolsó két helyen bírta továbbverekedni magát. Michael Lambert századra azonos idővel végzett a 16. helyen, csakis erősebb második menetével előzte meg az osztrák Anton Unterkoflert.

A legjobb időt egyébiránt toronymagasan, egy másodpercnyi különbséggel Vic Wild deszkázta, az amerikaiból orosszá lett rider ennyivel ütötte edzőtársát, a szlovén Žan Koširt. Elég legyen annyi, hogy utóbbitól újabb egy másodpercre már a kiesők szerepeltek a tabellán. Mára kora reggel megállapíthattuk, hogy ezt az aranyat csakis Wild vesztheti el, olyan mértékű tempóbeli fölénye. Világkupás szereplése fényében nem hittük volna, hogy ilyet kell majd egyszer leírnunk, na, de térjünk az egyenes kieséses szakaszra!

Senkit nem ért váratlanul, hogy a nyolcaddöntők nyitányán Wild alaposan helybenhagyta Lambertet, rontott is a kanadai, de ez nem osztott-szorzott már, külön dimenzióban deszkázott az orosz. Határozottan szebbik arcát mutatta Szocsiban Roland Fischnaller, továbbjutását első menetével alapozta meg a széles íveken bizonytalankodó svájci Flütschcsel szemben. Patrick Bußler még simábban verte a szlovén Margučot, utóbbin látszott talán leginkább, mennyire idegenül mozog szűkebb tűzésű pályán, meg is billent annak rendje, s módja szerint. Hatalmas küzdelmet és egy bámulatos fordítást hozott az osztrák rangadó. Az első futam után még közel fél másodperccel Prommegger állt jobban, Benjamin Karl aztán feltámadt poraiból, s kapuról kapura felőrölte túlfordulások özönét bemutató idősebb honfitársát. A mezőny legfiatalabbja is osztrák volt, Lukas Mathies igazolta, nem a véletlen műve volt selejtezőbeli harmadik helye, pattogós meneteivel esélyt nem adott a német Baumeisternek. Aaron March tükörsima továbbjutásnak örülhetett, Simon Schoch mindkét futamban jelentős hátrányból hibázott. Galmarini és Dufuor párosa is hasonló forgatókönyv szerint alakult, utóbbi mindkétszer belegabalyodott késéseibe. Košir is végig meggyőzőbb volt JJ Andersonnál, még azt is megengedhette magának, hogy mindkét futam végén kiengedjen egy kicsikét.

A legjobb nyolc között tehát már nem találkoztunk kanadai deszkással, de svájci részről is az előzetesen legkevésbé várt Galmarini folytathatta. Wild újfent bizonyította lehengerlő robbanékonyságát, igaz, néhány széles kapuval izgalmassá tette az ismétlést. Ott már egy fokkal nagyobbat rontott az orosz, ám Fischnaller most nem harapott eléggé. Karl első futamai nem voltak tegnap az igaziak, kis előnyét aztán hamar eladta Bußler, a kapuról kapura dinamikusabb osztráknak megint összejött a fordítás. 20 esztendős honfitársa viszont búcsúzott a verseny ezen pontján, Mathies mindkétszer kiesett a ritmusból, így az összeszedett versenyzést bemutató Marchnak nem volt túl nehéz dolga. Galmarini őrült meneteivel eleddig bizonyultak eredményesnek, az első körben minden volt, elrugaszkodás a talajtól, kézletétel, kifordulás, majd hiába zárkózott becsülettel, 2 tized maradt a taktikus Košir előnyéből.

Vic Wild és Benjamin Karl kettőse előrehozott döntőnek bizonyult. Karl szorításában hatalmasat rontott a ruszki, kifordulása után maximális hátrányból kellett volna továbbverekednie magát. Nos, erre az osztrák túlzottan biztonsági kezdése miatt meg is adatott minden esélye. Bebizonyosodott újfent, ebben a szakágban semmi nem lehetetlen, amint a hátulról jövő elkapja a gépszíjat, komoly távolságok áthidalhatók. Mindösszesen 4 század döntött kettejük közt. March és Košir párharca már kevésbé volt izgalmas, az olasz megtorpanásával 74 százados előnyből gazdálkodhatott utóbbi, illetve erre sem volt szüksége, March ugyanis már a pálya első felében kicsúszott.

A bronzért rendezett kisdöntőben Karl akarata érvényesült, a piros pálya valamivel gyorsabb záró szakaszán fordította maga javára a párharcot, ami March kifordulásával könnyed második csúszással zárult az osztrák szemszögéből. Idei eredményeit elnézve nem lehetett csodálkozni Benjamin Karl kitörő örömén. A nagyfinálé első menete után nem dőlt el semmi, Wild csupán 12 századdal előzte a megbillenő szlovén edzőtársat, igaz, tegyük gyorsan hozzá, az orosznak ekkor még hátravolt a gyorsabbik pálya. Becsülettel helytállt a szlovén, de Wild már nem hibázott, 11 százados különbséggel ünnepelte második szocsi aranyát. Az őt befogadó, majd megfelelő anyagi és erkölcsi támogatással ellátó oroszoknak két aranyéremmel hálálta meg a törődést a washingtoni sportoló. Hogy a szerelemről, Alena Zavarzináról már ne is beszéljünk, így is mézes-mázas ez a történet.

férfiparallelszlalom

A szabadstílusú sís szakágak után a hódeszkában is véget értek a küzdelmek. Ezúton is köszönöm, köszönjük Pintér László Eurosport- kommentátornak, hogy értő megjegyzéseivel, tanácsaival segítette munkánkat. Kívánjuk, hogy 4 év múlva már teljes műsoridőben szakértő tolmácsolásában nézhessük az egyes szakágak versengéseit!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk