AJÁNLÓ
 
00:07
2014. 02. 23.
Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk tegnap, amikor is a hódeszkás fiúk és...
A bejegyzés folyatódik
 
00:07
2014. 02. 23.
Pénteken kezdetét vette a rövidpályás gyorskorcsolyázók ötödik és egyben utolsó...
A bejegyzés folyatódik
 
00:07
2014. 02. 23.
A korábbi atléta, az atlétikai olimpiai és világbajnok Lauryn Williams által tolt bobbal a...
A bejegyzés folyatódik
 
00:07
2014. 02. 23.
A pontozásos és a test-test elleni szakágak után - az olimpia vége felé haladva - elérkezett...
A bejegyzés folyatódik
 
00:07
2014. 02. 23.
Nagy napjához érkezett a magyar korcsolyasport, a szocsi olimpia nyolcadik napján nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk, amikor is a hódeszkás fiúk és lányok is búcsút intettek Szocsinak. Az ötkarikás programon idén bemutatkozó parallel szlalom versenyek kiélezett, fordulatos versenyfutást hoztak. A szebbik nemnél fenekestül felfordult a szerdai erősorrend, a GS dobogósai nem jutottak el a negyeddöntőig sem. A győzelmet egy németújvári lány hódította el, Julia Dujmovits a harmadik aranyéremmel gazdagította Ausztria idei éremtermését. A férfiaknál ellenben megvalósult a címvédés, Vic Wild – ha néhol meg-meginogva is – de összességében meggyőző teljesítménnyel győzött óriás-műlesiklás után a szűkebb pályán is.

A szabadstílusú síversenyek zárása után egy nappal, az olimpia utolsóelőtti napján a hódeszkások is befejezték szereplésüket Szocsiban. Az utolsó versenyszám, mint oly sok a freestyle és snowboard világában, egy olimpián debütáló szakág, a parallel szlalom. (Azaz párhuzamos műlesiklás, hogy a sportsajtó nem kicsit körülményes meghatározását idézzük.) Unokatestvérével, az óriás-műlesiklással ellentétben itt éppúgy szűkebb tűzéssel követik egymást a fordítóakadályok, mint azt alpesi síelésben megszokhattuk. A deszkák kialakítása is eltérő ennek megfelelően, a mezőny ellenben mit sem változott, nem lehetett ugyanis külön keretet nevezni az egyes versenyszámokra, ami többek, különösen az osztrákok számára okozott fejtörést. Szakági specialistákról ugyan beszélhetnénk összefoglalónk e pontján, a világ snowboardosainak krémje van azonban olyan szinten ahhoz, hogy a két szakágban nyújtott forma viszonylatában ne nyíljék kirívóan nagyra az olló.

Magyar gyökerű lány okozott örömöt Ausztriának (Női parallel szlalom)

Csalódásként érték meg nyugati szomszédjaink a parallel versenyek szerdai felvonását, hiába volt megannyi reményük, éremesélyeiket rendre elpackázták. A teljes olimpiai csapat sem remekelt, osztrák mérce szerint legalábbis csalódást keltett a 14 nap alatt összehozott két aranyérem. Méretes teher nehezedett Hirscherék mellett a hódeszkás szakágra is, nos, utólag elmondhatjuk, mindannyian sikeresen kiköszörülték a csorbát.

A selejtezőben szokás szerint 32 versenyző állt rajthoz, az időmérő edzésnek is beillő fordulón minden lánynak egyszer a kék, egyszer a piros pályán kellett teljesítenie a távot, az így összeadandó időeredmények nemcsak a továbbjutók személyéről, hanem a sorrend révén a majdani párosításokról is dönteni hivatottak. A legjobbaknak is elemi érdeke volt tehát a teljes erejű küzdelem.

A legjobb időt az osztrákok olimpiai bronzérmese, Marion Kreiner érte el, de a küzdelem kiegyenlítettségét jól jelezte, két másodperces hátrányból már nem lehetett továbblépni. Így bukta el a kvalifikációt a GS-ben negyeddöntőig jutó kanadai Ariane Lavigne, elhullott Vancouver olimpiai bajnoka, ám azóta önmagát csak kereső, de nem találó Nicolien Sauerbreij, a szám egykori világbajnoka, a norvég Hilde-Katrine Engeli, vagy a komplett kanadai kontingens, vagyis Caroline Calvé és Marianne Leeson. Favoritokból persze így sem maradt hiány.

A nyolcaddöntők sorát Kreiner nyitotta, akinek nem is okozott nagy gondot Tudegeseva, az oroszok reménye már a rajtoknál méretes hátrányt szedett össze, majd nagy igyekezetében mindkétszer hibázott egy jókorát. Az osztrákok öröme sokáig nem lehetett felhőtlen, búcsúzott ugyanis negyvenes veteránjuk, Claudia Rieglert az olasz Boccacini búcsúztatta egy rendkívül szoros, kapuról kapura változó sorrendet hozott párharcban. Az osztrák deszkáival a második futam felénél dőlt túl, minek következtében fennakadt az egyik kapun. A sógorok fiatalabb ékköve, Dumovits ellenben sikerrel vette az első akadályt a GS-ben bronzérmet szerző Zavarzina személyében. Sokáig fej-fej melletti csata zajlott kettejük közt, amit az orosz egyetlen megbillenése döntött el a burgenlandi javára. Ez után azonnal búcsúzni kényszerült a szerdai ezüstérmes is. Az első menetben még úgy-ahogy tartotta magát Takeucsi, a második futamban aztán teljesen szétesett a japán, így az amúgy is vezető Zogg továbbjutása könnyeddé lett.

A nap legnagyobb meglepetése kétségkívül Patrizia Kummer korai búcsúja volt, az újdonsült olimpiai bajnok Amelie Koberrel szemben vérzett el, ami még megdöbbentőbb, rontását megelőzően is hátrányban volt már. Ina Meschik személyében a harmadik osztrák is továbbléphetett. Mi tagadás, különösebben nem volt nehéz dolga, Laböck kifordulása után maximális előnyről csak célba kellett csorognia a második futamban. Olyan óvatosan tette ezt, hogy kis híján megtréfálta hátulról a német. A germán duóból a kevésbé esélyes Anke Karstens verekedte tovább magát, csekélyke 2 századnyi előnnyel, itt tényleg észrevehetetlen nüánszok döntöttek. A nyolcaddöntők utolsó felvonásában búcsút intettünk az utolsó orosz hölgynek is. Szoboljeva igencsak megszorongatta a titkos favorit Ledeckát, vesztére a cseh junior-világbajnok mindkét futamban hatalmas lendülettel érkezett az utolsó kapukhoz, ott fordította maga javára kettejük csatáját.

A negyeddöntők első párjában véget ért a verseny Kreiner számára, egy alaposan elmért jobbosnál pályán kívülre került. A pályacsere után aztán kis híján megtörtént a csoda, a táv 2/3-ánál átvette a vezetést Boccacinitől, de a célban 5 századdal az olasz örülhetett. A gyorsaság itt nem minden, stabilitás és szerencse is szükségeltetik a jó eredményhez. Nyugati szomszédjainkat gyorsan kárpótolta Dujmovits tükörsima továbbjutása, a svájci Zogg méretes rontása tette le a pontot a mondat végére. Meschik és Kober duójának első felvonásán a német valamivel dinamikusabban mozgott, második nekifutásra aztán fej-fej mellett haladtak egyformán széles íveken. Egyetlen századnyi különbséget jelzett a stopper a német javára. Sokáig úgy tűnt, folytatódik Ledecká félgőzzel kivívott sorozata, az első futamon megingásokkal együtt is hozni tudta, másodjára azonban úgy erőre kapott Karstens, hogy a ritmusát vesztő cseh nem bírta tartani már vele a lépést.

Dujmovits nem bízta a véletlenre az elődöntőt, már az első futamban dűlőre akarta vinni a dolgot a két honfitársát is kiejtő olasszal. Nyolctizedes előnyét ehhez képest túl hamar eltékozolta, ám mire Boccacinitól úgy igazából tartania kellett volna, a talján egy csapásra pályán kívülre került. A második elődöntőben két német találkozott, Kober a porhanyós hóra érve komoly előnyt adott honfitársának, ami a jelek szerint inkább Karstenst zavarta meg. Folyamatosan csökkent a különbség, de a századokkal ma jó barátságot ápolt utóbbi.

A bronzpárbaj Amelie Kober sikerét hozta, sérült vállal is deszkázott két tiszta pályát, hiába küzdött becsülettel Boccacini, elmaradt az előzetesen amúgy egyáltalán nem várt olasz érem. A fiatal kora ellenére sportolói és anyukai minőségben egyaránt kipróbált Kober ellenben torinói ezüstje után újabb éremmel gazdagodott. Julia Dujmovits túlóvatoskodta a nagyfinálé első futamát, 72 századnyi előnyt hagyományozott Karstensre. S amikor már úgy tűnt, hogy minden erőfeszítés hiába, újítani tudott az apai ágon magyar felmenőkkel is rendelkező burgenlandi lány, furcsamód egy rövid ideig kifordulással járó megbillenéssel olyan lendületet kapott, amivel a német elé lehetett kerülni.  A németújvári lány tavalyi Universiade- aranyérme és vb-ezüstérme után élete legnagyobb sikerét aratta Szocsiban.

nőiparallelszlalom

A férfiak versenyével holnap reggel foglalkozunk részletesen! Értő segítségéért változatlanul köszönettel tartozunk az Eurosport kommentátorának, Pintér Lászlónak.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk