AJÁNLÓ
 
19:19
2014. 12. 20.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 20.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 20.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 20.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 20.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Két héttel ezelőtti győzelmét még többen betudták a számára oly kedves lejtőnek, Lindsey Vonn ma azonban bebizonyította ennek ellenkezőjét. Valóban visszatért a lesiklók királynője, úgy győzött ma, hogy egy nagyobb hibát is elkövetett lemenet. A dobogó második fokára - némi meglepetésre Viktoria Rebensburg állhatott fel, aki a jelek szerint részint képes lesz pótolni a németek szívében Maria Riesch hiányát. A harmadik hely Elisabeth Görglnek jutott. Remekeltek ma a svájciak, négyen is beverekedték magukat a legjobb nyolc közé, igaz, a dobogóről legjobbjuk, Lara Gut lemaradt. Miklós Edit erőtlen sízéssel csupán a 40. helyet tudta megszerezni, így elmaradt az újabb magyar pontszerzés.

Val d’Isére szeszélyes helyszíne a versenynaptárnak évek óta. Múlt héten a krónikus hóhiány miatt kellett a messzi Svédországban pótolni a férfiak versenyeit, ezúttal pedig ugyan megjött az égi áldás, de a kelleténél nagyobb intenzitással, minek következtében egyetlen edzéssel a hátuk mögött kellett leereszkedniük az Oreiller – Killy nevet viselő lejtőn a hölgyeknek.

A mai verseny megrendezése nem ütközött akadályba, az időről időre felerősödő szélmozgás, illetve a le-leereszkedő köd alaposan megnyújtotta a programot. No, és a bukások sora. A pénteki edzésen Stefanie Moser esett jókorát egy jóformán vakon beveendő, ugratóval bonyolított szűk jobbosban, hordágyon vitték el a helyszínről. Információnk szerint azóta meg is műtötték az innsbrucki kórházban részleges szalagszakadás gyanújával. Hat-nyolc hetes kihagyás vár a tiroli lányra, vagyis kvázi befejeződött számára az idény érdemi része.

Az ominózus ugratót némiképp átalakították a helyi erők, volt azért okuk így is tartani tőle a lányoknak. Az 59 indulóból elsőként Verena Stuffer (19.) veselkedett neki a pályának, le-lecsúszkált az ideálisnak tartott lejtőrészről, ezzel együtt tempója kielégítőnek bizonyult a biztos pontszerzésre. Larisa Yurkiw (13.) érkezésével leereszkedett a köd, a kanadai hölgy sízésén ez kevéssé látszódott, igaz fél másodperces előnyének zömét lent kasszírozta. A szervezők biztosra mentek, nem akarták egy edzéssel a hátuk mögött extrém helyzet elé állítani a lányokat, eltelt majd’ 5-6 percbe, mire elindították a következő indulót.

Laurenne Ross listavezető kezdést produkált, s egészen az említett ugratóig tetemes előnnyel tartotta magát. Ott aztán túlugrott, nem sikerült a bravúrszámba menő mentés, a hálóban kötött ki, komolyabb baja szerencsére nem esett. Némi szünet után Nicole Hosp (14.) következett, sebességével meg lehetett elégedve, ha egy késéssel kevesebbet követ el, tán nem a kárára döntött volna 4 század. Carolina Ruíz Castillo (23.) bizonytalan sízése után Daniela Merighetti (9.) igazolta, nem véletlenül ment olyan jól tegnap, ha valamivel jobban síeli meg a technikás részt, még előrébb is végezhetett volna. A pálya végén mért 118 km/h-s sebessége mindenesetre csúcsra tört ma. Ám nem minden a végtempó, jól jelezte ezt Regina Sterz (26.) és Elena Fanchini (27.) szereplése, a középső részen nagyon bealudtak mindketten.

Amerikai részről rosszul kezdődött a verseny, Stacey Cook (36.) – erős szél ide, vagy oda – össze-visszacsúszkált a pályán, remek észak-amerikai siklásai után ma pontot sem szerzett. Fabienne Suter (5.) ellenben nyitányt jelzett egy remekbe szabott svájci napnak, esetében az alacsonyabb végsebességet ragyogó technikával ki lehetett váltani. Kritikusan persze hozzá kell tennünk, a végén dobogót (sőt…) dobott el magától. Marion Rolland (25.) nincs jó formában, esetleg a pálya végi sízéséből meríthet valamicske erőt. Julia Mancuso (15.) középszerű csúszása után Elisabeth Görgl (3.) síelte meg remekül a középső és az alsó szakaszt, 3 tizedes hátrányát így fordította ugyanakkora előnnyé. Mint azt már megszokhattuk, Kajsa Kling (10.) újabb TOP10-helyezéssel gazdagította eredménysorát, míg Andrea Fischbacher (20.) alighanem annak is örült, hogy épen leért, s nem esett hatalmasat Ross helyén.

Az elitcsoportot Lara Gut (4.) nyitotta, méghozzá egy egészen impozáns menettel. Végig tartotta a lépést az osztrákkal, a célban 2 tized választotta el tőle – s mint kiderült, a dobogótól is. Marianne Abderhalden (8.) botrányos Lake Louise-i lesiklásai után ma összeszedte magát. Két szektor után Vonn részidőjét hozta, aztán viszont jött két túlcsúszás, annyira azért nem tudott hátrazuhanni. Nem ment a szakági ranglista legjobbjainak, Anna Fenninger (11.) szép íveken, de lassan közlekedett, Tina Weirather (12.) hátránya hasonló formában nőtt szektorról szektorra.

Lindsey Vonn (1.) dinamikája, ha nem is idézte sérülés előtti önmagát, bátorsága mit sem kopott, remek, egy rázós helyzetet megúszott, azt leszámítva kétség sem férhetett afelől, ki kerül a lista élére szűk 2 tizeddel. Tina Maze (7.) neve mellé két erős szektort jegyezhettünk fel, másutt visszafogottabb énként láthattuk inkább. Dominique Gisin (5.) sem akart lemaradni honfitársaitól oly nagyon, harcban volt a dobogóért, s hiába kapott ki végül Guttól is, idei messze legjobb csúszását teljesítette ma.

A folytatásban is volt oka izgalomra Vonnak, Cornelia Hütter például könnyen megszorongathatta volna, amennyiben egy fenti meredek balosban nem veszít túl sok teret. Két veszélytelen menet volt soron, Ilka Štuhec (29.) az egyszerű pontszerzésnél nem remélhetett többet, Alice McKennis (18.) csúszását még maga Vonn is megtapsolta, elfogadható visszatérést nyújt eddig. Lotte Smiseth Sejerstedet elragadta a lendület, minek hatalmas bukás lett az eredménye. Egy teljes fordulatot követően métereken át csúszott arccal a föld felé borulva, mígnem a háló megállította. Saját lábán hagyta el a helyszínt, bár érződött rajta, nem igazán tudja, hol van, mi történt vele.

A kényszerszünet nem zavarta meg Viktoria Rebensburgot (2.), sőt minden korábbinál nagyobb nyomás alá helyezte Vonn idejét, remek végsebességének hála befurakodott az amerikai és Görgl közé. Miklós Edit (40.) sajnos nem tudott élni a konszolidálódó időjárási helyzettel, kimondottan bizonytalan, ritmustalan siklással esélye nem volt ma a pontszerzésre. Marie Jay Marchand-Arvier (17.) és Nicole Schmidhofer (21.) a biztos pontszerzésen túl egyébként nem örülhetett ma.

Harmincon túlról pontot szerzett az osztrák Mirjam Puchner (32-essel a 16.), a norvég Ragnhild Mowinckel (34-essel a 24.), az olasz Johanna Schnarf (39-essel a 22.) és Nadia Fanchini (44-essel a 30.), s végül a francia Jennifer Piot (45-össel a 28.). Figyelemre méltóan szerepelt még a monacói alpesi sísport képviseletében Alexandra Coletti (57-essel a 32.), négy tizeddel maradt le a TOP30-ról.

A verseny részletes statisztikájához kattints a linkre!

Lindsey Vonn visszatérése tehát álomszerűen alakul eddig, második győzelmét aratta idén, ami összességében már a 61. a sorban, vagyis egyetlenegy választja el csupán Annemarie Moser-Pröll rekordjától. Formáját elnézve akár holnap beérheti a legendás osztrákot. Viktoria Rebensburg kiegyensúlyozottsága díjazandó idén, hatodik versenyén hatodára zárt a TOP10-ben, igaz, a dobogó mindezidáig nem jött össze. Ez a 21. a sorban, az első lesiklásban. Vajon, eredményesen pótolhatja középtávon gyors számokban Maria Riescht? Elisabeth Görgl karrierje 39. Világkupa-dobogójával mentette meg ma az osztrákok becsületét.

Holnap szuperóriás-műlesiklással búcsúzik a mezőny Franciaországtól.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk