AJÁNLÓ
 
14:26
2015. 02. 20.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
14:26
2015. 02. 20.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:26
2015. 02. 20.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
14:26
2015. 02. 20.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
14:26
2015. 02. 20.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

  Orosz fricska Lochéknak

A megszerezhető 4 aranyéremből „csak” 3-at vihettek haza a sportág legnagyobbjának számító németek.

Az épített, vagy ha úgy tetszik mesterséges pályán zajló szánkó (Luge) Világkupa 2014/15-ös idénye sok érdekességet szállított. Ami az elmúlt évek szokásaitól eltér, az az, hogy a párosok versengésénél csakis a legerősebb nemzetnek számító németek tudtak labdába rúgni: a megszerezhető kilenc győzelemből 5 jutott a Toni Eggert/Sacha Benecken duónak, míg 4 az olimpiai bajnok Tobias Wendl/Tobias Arlt párosnak, vagyis semelyik másik nemzetnek nem osztottak lapot.

A női idény is újfent csak egy hölgyről szólt, természetesen a német Natalie Geisenbergerről, aki az eddigi 7 állomás (ez összesen kilenc versenyt foglal magában) alatt hétszer győzött (immáron 24 egyéni sikert számlál), a tökéletes sormintába mindössze két rivális, a kanadai Alex Gough és az orosz Tatjana Ivanova tudott belerontani. A 27 éves Geisenbergert a világkupában senki sem szorongatja, mögötte két honfitársa, Dajana Eitberger és a nagy visszatérő, a kétezres évek végén Geisenbergert rendre elpáholó Tatjana Hüfner állnak a második és a harmadik helyen.

A férfiaknál viszont viszonylag nagy volt káosz, ugyan a kétszeres ötkarikás bajnok Felix Loch uralja az idényt, de azért néha nála is akadozott a gépezet. Calgaryban és Lake Placidben két amerikai, Tucker West és Chris Madzer is odapörkölt a német „uralkodónak”, de a kanadai Samuel Edney és az orsztrák Wolfgang Kindl is képes volt a világkupa sikerre – mindketten életükben először. Az összetett pontlistán így sincs veszélyben Loch elsősége, de azért ez a vb előtt már előrevetített némi kétséget a siguldai vb-cím egyértelmű esélyesének kilétében.

A vk eseményeinek áttekintése után térjünk át a lettországi világbajnokság eseményeire.
A siguldai pálya amúgy köztudottan kedvelt terepe az orosz szánkósoknak, a korábbi nagy egyes sztár, Albert Demcsenko is vb-címig vitte itt.

Az események feltárását kezdjük a párosok viadalával. Az első futamban az olasz Ludwig Rieder, Patrick Rastner duó rajtolt a legjobban, de ők a pálya további részén már nem muzsikáltak olyan fényesen, mint az elit. A leggyorsabban végül Tobias Wendl és Tobias Arlt siklottak végig az 1200 méteres katlanban, de csak alig 6 századdal előzték meg a viadal meglepetéscsapatát, a Linger testvérek örökébe lépő Peter Penz/Georg Fischler osztrák párost, a harmad helyen ekkor Eggert és Benecken állt. A második csúszásra némileg lassult a jég, amit pont az utóbbi páros sínylett meg igazán, bizonytalanodásuk miatt lecsúsztak a dobogóról, helyükbe az olasz Christian Oberstolz/Patrick Gruber kettős lépett. A vb-cím végül Wendlék nyakába került (ez volt a harmadik elsőségük), Penzék megragadtak a dobogó második fokán.



A nők versenyét sajnos unalomba fullasztotta Geisenberger, a két futam alatt majdnem 4 tizedet! vert a második Ivanovára és a harmadik Hüfnerre. a rajtot leszámítva mindenhol oktatta a mezőnyt, a végsebességek tekintetében is egyedül ő ment 114 km/h fölé. A viadal igazi vesztese Eitberger lett, aki vk-másodikként egyáltalán nem volt versenyben, joggal elégedetlenkedett a 6. hely a miatt.

A férfiaknál jött aztán a fekete leves, a kellemetlenkedő orosz riadalom. Egy dolog már az első csúszás alatt borítékolható volt, méghozzá a verseny szorossága, amely végül az orosz Semen Pavlicsenko elsőségével ért véget. A hozzáértők csak hüledeztek az eredmény láttán, ami nem is csoda, hiszen a 23 éves orosz mindössze 15. a világkupa sorozatban, idén egyedül a lillehammeri második helyet tudta felmutatni. Loch persze viszonylag nyugodtan, az ígéretes harmadik pozícióból várhatta a folytatást, és az ő versenyzői kvalitásait ismerve hihette, hogy ismét nem talál legyőzőre. A 25 éves német talán jobban tartott a második olasz, Dominik Fischnallertől. Aki viszont nagyot bakizott, a tét okozta nyomás a falnak repítette, így visszacsúszott a 13. helyre. Loch ekkor még mindig gondolhatta, hogy tökéletes második futama elegendő lehet az újabb, immáron 5. vb-címhez, Pavlicsenko viszont hitt magában, és kihasználva Sigulda trükkösségét, és az „ősi” szánkópályáktól (Königsee, Oberhof, Winterberg) való eltérését behúzta az első helyet, köszönhetően a pálya utolsó kanyarjai során elért félelmetes végsebességének.

A szokásoknak megfelelően a csapatverseny zárta a vb eseményeit, méghozzá egy német diadallal. Az oroszok nüánsznyi felülmúlásával Felix Loch összességében 9 vb-aranynál tart, ami egyedülálló a sportág történetében, fiatal koránál fogva nyugodtan megcélozhatja Armin Zöggeler egyéniben elért 6 aranyérmét. 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk