AJÁNLÓ
 
11:31
2016. 01. 13.
A síugrók a sífutókkal és az északi összetettesekkel egyetemben Lahtiban versenyeznek...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2016. 01. 13.
A hétvégén a síugrók a távol kelet felé veszik az irányt, az európai szurkolók pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2016. 01. 13.
A hétvégén blogunk mindkét fő szakágának mezőnye egy-egy jeles helyszínt látogat meg,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2016. 01. 13.
Közelednek az ünnepek, felgyorsulnak az események a téli sportok világában. Legendás...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2016. 01. 13.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

sífelvonó síugrás alpesi síRemek hétvége elé néznek a téli sportok szerelmesei, hiszen síugrásban alighogy véget ért a Négysáncverseny, máris itt van szezon a következő kiemelt eseménye, a sírepülő világbajnokság, míg a férfi alpesi sízők az egyik legnagyobb klasszikusnak számító helyszínen, Wengenben küzdenek az újabb VK-pontokért.

 

Síugrás - Bad Mitterndorf /Kulm/

sífelvonó síugrás alpesi sí

Alig Másfél héttel a Négysáncverseny után itt van az újabb csúcspont a síugró-szezonban: a hétvégén rendezik ugyanis Bad Mitterndorfban a sírepülő világbajnokságot. Az itteni versenyeknek otthont adó kulmi sáncot a korábbiakhoz képest jelentősen megnagyobbítva a tavalyi évre építették újjá, az első versenyen azonban az is kiderült, hogy nem egy különösebben könnyű sánc ez (sőt) a meredek sáncasztallal és a viszonylag magas röppályával. Meg is szórta tavaly rendesen a mezőnyt, hiszen bár láthattunk egy-két kiemelkedő ugrást is, a legtöbben ugyanis rendesen megküzdöttek már azzal is, hogy a K-pontot elérjék, az összpontszámban pedig manapság még sírepülésben is ritkán látható különbségek alakultak ki.

Azt persze az osztrákok is látták, hogy ez így tavaly talán egy kicsit túlzás volt, na meg, a létesítmény bizonyos paraméterei (pl. a nekifutó hossza) egyébként ki is lógtak a FIS regulái által megadott értékekből, így erre az évre már csak ezért is eszközöltek néhány újabb módosítást, meglátjuk majd milyen eredménnyel.

sífelvonó síugrás alpesi sí

sífelvonó síugrás alpesi síAmi viszont az esélyeket illeti, a kép az elmúlt hetek eseményei után meglehetősen egyértelműnek teszik, hiszen Peter Prevc az elmúlt nyolc VK-futamból hétszer tudott győzni (és a nyolcadik sem feltétlenül rajta múlt), ráadásul egyébként is kitűnő sírepülő, nyert is már itt (igaz még az átépítés előtt). Összességében olyan formában van, hogy még a síugrás (pláne a sírepülés) közismert kiszámíthatatlanságát ismerve is bátran leírhatjuk: bármi más, mint a 23 éves szlovén ugró győzelme már legalább egy kisebb meglepetésnek hatna.sífelvonó síugrás alpesi sí

A legkomolyabb kihívónak mindenesetre ezúttal is Severin Freund tűnik, már csak azért is mert a kulmi sáncra több szempontból is címvédőként érkezik, egyfelől 2014-ben Harrachovban övé lett az aranyérem a legutóbbi vébén, másrészt ő nyerte az eddig az új sáncon rendezett egyetlen versenyt, illetve ő tartja a sáncrekordot is 237,5 méterrel.

Freund mellett persze ezúttal is érdemes lesz figyelni a norvégokra, akik sírepülésben ráadásul rendelkeznek egy igazi specialistával is a világcsúcstartó Anders Fannemel személyében, de azért a többiek sem szoktak hadilábon állni a műfajjal, így a mostanában stabil jó formát mutató Kenneth Gangnes is esélyes lehet a dobogóra. És hát persze kérdés az is, hogy mit tudnak a hazaiak, hiszen az osztrákok közül Stefan Kraft és Michael Hayböck formája, ha nem is kirobbanó, de rendben van, tavaly egyébként főleg Kraftnak feküdt a sánc, így az ő esetleges éremszerzése sem számítana itt megeleptésnek.sífelvonó síugrás alpesi sí
Ezen kívül érdekes lehet a szlovén csapat teljesítménye is (ahol egyedül Domen Prevc távollétét sajnálhatjuk, de eljön még alighanem az ő ideje is), hiszen Jurij Tepes és Robert Kranjec is szeretik a sírepülő versenyeket és kíváncsian várjuk azt is, hogy a neki talán leginkább kedvező műfajban mennyire tudja kamatoztatni a kiváló technikáját a mezőnyben rangidős, jubileumi tizedik sírepülő vébéjére készülő Noriaki Kasai.

sífelvonó síugrás alpesi sí

sífelvonó síugrás alpesi sí

A hétvége programja a szokásos VK-hétvégéktől eltérően már csütörtökön megkezdődik az edzésekkel és a kvalifikációval, amit ezúttal a sírepülő VB sajátos lebonyolítási rendje indokol, ugyanis itt az egyéni verseny két nap alatt, összesen 4 értékelt sorozat alapján dől el (legalábbis szerencsés esetben, mert utoljára 6 éve volt olyan, hogy mindet meg is tudták rendezni), amelyek közül a az elsőben a sírepülő-versenyeken megszokottak szerint 40-en, a többi háromban viszont már csak 30-an szerepelhetnek. Ennek megfelelően a péntek és a szombat is az egyéni verseny jegyében telik majd, míg a program vasárnap a csapatversennyel zárul.

sífelvonó síugrás alpesi sí

Alpesi sí - Wengen

Regélhetnénk egy keveset a hölgyek két versenyéről, elvégre Mikaela Shiffrin hiányában régen nem látott kiélezett küzdelem zajlik mindkét technikai számban (szlalomban 4 verseny, 4 győztes). Bizonyára nem lesz ez másként a hóhiány miatt törölt Ofterschwang helyére beugró Flachauban sem, ám mi a magunk részéről vigyázó szemeinket inkább Wengenre vetjük e hétvégén.

sífelvonó síugrás alpesi sí

Az alpesi síelés szerelmesei megnyalják mind a tíz ujjukat januárban, csak úgy sorjáznak a klasszikus versenyek egymás után. Nagy kár, hogy a tél nem akart beköszönteni Európában, minek eredményeként kásás havon voltak kénytelenek szenvedni az óriás-műlesiklók Adelbodenben (az óriást lehetetlen volt megrendezni), Wengen és Kitzbühel ellenben minden bizonnyal probléma nélkül lemegy, azzal együtt, hogy a tegnapi edzést törölték.

Bern kantonban, Interlaken kerületben fekszik Lautenbrunnen település, amely a világ egyik legszebb és legnehezebb alpesi sípályáját rejti. Hogy nem ismert a név? Nos, egyszerű a magyarázat: a közigazgatásilag Lautenbrunnenhez tartozó településrész, Wengen neve vált ismertté a világ téli sportjában, nem pedig az „anyavárosé”.  A három hegy, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau lábánál fekvő Wengen igazi síparadicsom, a Lauberhorn lejtőjén már 1930-ban is Világkupa-versenyt rendeztek, a hazai pálya előnyét élvező Christian Rubi nyert a premieren. Diadalmaskodott ezen a lejtőn többek között Karl Molitor, Toni Sailer, Marc Girardelli, Kristian Ghedina, Lasse Kjus vagy Stephan Eberharter; a jelenlegi mezőny csúcstartója Bode Miller, aki 2007-ben és 2008-ban is diadalmaskodott. Korábban nyert már egyszer Michael Walchhofer is, a tavalyi versenyt pedig Didier Défago nyerte – 24. alkalommal győzött hazai síző.

sífelvonó síugrás alpesi sí

A múlt, s főleg a jelen eredményeinek tükrében döbbenetes a tény, hogy Lasse Kjus 1999-es sikere óta, s előtte nem nyert norvég lesikló Wengenben. Így tehát azon kevés lejtők egyikéről beszélünk, ahol Aksel Lund Svindal mindeddig nyeretlennek mondhatja magát. Idei elképesztő dominanciáját érzékelve szombaton akár meg is szakadhat ez a rossz sorozat. Az osztrák, francia és olasz csapat részéről felfedezhető jelentős formajavulás ugyanakkor bizonytalanná is teszi kicsit az embert. Címvédőként Hannes Reichelt feltétlenül megnehezítheti a norvég(ok) dolgát, Christof Innerhofer teljesítménye meredeken ível felfelé, s ha nem létesít ismét közelebbi kapcsolatot egy kapuval, bőven odaérhet egyik kedvenc helyszínén. Francia részről Théaux és Fayed lehet esélyes, de Kjetil Jansrud is régóta vár a wengeni győzelemre.

Legalább ekkora hagyományra tekinthet vissza a műlesiklás a svájci szentélyben. Minden idők legjobb szlalomosai általában révbe is értek Wengenben. A legeredményebb három-három sikerével az 50’-es évek osztrák csillaga, Andreas Molterer, a francia Guy Périllat, a legendás Ingemar Stenmark, s nem utolsósorban Benjamin Raich. A kétszeres győztesek közt találjuk egyebek közt az olasz Zeno Colót (40’-es évek), Alberto Tombát (90’-es évek) és Giorgio Roccát (2000-es évek), a német Christian Neureuthert (70’-es évek), s fiát, Felixet (2013 és 2015) a jugoszláv Bojan Križajt, Marc Girardellit és végezetül Ivica Kostelićet. A mostani mezőnyből Grange és Pranger győzött Wengenben. sífelvonó síugrás alpesi sí

Említett klasszisok sorából épp egyvalaki maradt ki, mégpedig az ügyeletes ász, Marcel Hirscher. Henrik Kristoffersennel való párviadalának érdekesen pikáns állomása lehet Wengen. Hiába vesztett magabiztosságából, stabilitásából, s tempójában, hiba lenne leírni Neureuthert, s a helyszín okán a franciák előretörése sem lenne épp szenzáció. Az már sokkal inkább, ha nem előbbi kettő közül kerülne ki Wengen győztese.

Zárójeles megjegyzésként essék szó a program nyitóversenyéről, a hasonlóan patinás kombinációról, pardon, szuper-kombinációról, még pontosabban alpesi összetettről. Könnyen lehet, itt búcsúzhatunk el úgy igazán Ivica Kostelićtől, aki a 2010-es évek elején triplázott ebben a műfajban. Az utolsó komolyan vehető eredményét pénteken érheti el a Világkupában, köszönhetően a mezőny részéről eluralkodó közönynek. A dobogós helyekért vajon kik vívhatnak? Döntően az aktuális forma, s a műlesikló pálya nehézsége lehet a mérleg nyelve egy Franz és egy Ligety, egy Svindal és egy Pinturault, avagy egy Fill és egy Bank közt.

sífelvonó síugrás alpesi sí

sífelvonó síugrás alpesi sí

Az elmúlt évek győztesei:

Wengen

Kombináció                      Lesiklás                      Szlalom

2015. Carlo Janka             Hannes Reichelt               Felix Neureuther

2014. Ted Ligety               Patrick Küng                      Alexis Pinturault

2013. Alexis Pinturault      Christof Innerhofer            Felix Neureuther

2012. Ivica Kostelić           Beat Feuz                          Ivica Kostelić

2011. Ivica Kostelić           Klaus Kröll                         Ivica Kostelić

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk