AJÁNLÓ
 
10:00
2015. 12. 10.
A síugrók a sífutókkal és az északi összetettesekkel egyetemben Lahtiban versenyeznek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 12. 10.
A hétvégén a síugrók a távol kelet felé veszik az irányt, az európai szurkolók pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 12. 10.
A hétvégén blogunk mindkét fő szakágának mezőnye egy-egy jeles helyszínt látogat meg,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 12. 10.
Remek hétvége elé néznek a téli sportok szerelmesei, hiszen síugrásban alighogy véget ért...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 12. 10.
Közelednek az ünnepek, felgyorsulnak az események a téli sportok világában. Legendás...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

sífelvonó síugrás sífutásÁltalánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették vagy veszik majd az irányt a hétvégén, hiszen az alpesi sízők most térnek vissza Európába az észak-amerikai turné után, míg a síugrók egy gyors hétvégi kiruccanás erejéig az Ural-hegységet veszik célba.

 

Síugrás

Igencsak messze utazik a hétvégén a síugró-vándorcirkusz, hiszen Európa és Ázsia virtuális határától kb. 25 kilométerrel keletre, az Ural-hegységben fekvő Nizhny Tagilban rendezik a következő két fordulót a Világkupában.

A jobbára Közép- és Észak-Európa által dominált versenynaptárban egy-egy ilyen helyszín mindig egyfajta egzotikumnak számít, és valóban, Oroszországnak VK-versenyek rendezése terén igazán nagy hagyománya egyelőre nincsen, ezzel együtt az idei sorozatban már a negyedik évad, amikor megfordul náluk a világ élmezőnye (a sor még Sochiban kezdődött) és ez lesz a második alkalom, hogy a nizhny tagili sáncon rendezik a versenyeket. Az itteni sánckomplexum több orosz társához hasonlóan az elmúlt néhány évben esett át egy alapos felújításon, így gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy minden létesítmény a legutolsó szabvány szerinti, vagyis a körülményeken aligha fog múlni a hétvége sikere, és ha a helyszíni érdeklődés legalább megközelíti majd a tavalyit, amikor egészen korrekt tömeg láthatta Anders Fannemel és Severin Freund győzelmeit, akkor minden bizonnyal a hangulattal sem lesz különösebb gond.

sífelvonó síugrás sífutásAmi ugyanakkor mindenkori mumusunkat, az időjárást illeti, nos, az előrejelzések (http://www.windfinder.com/forecast/nizhny_tagil) alapján garantáltan szélmentes időt most sem ígérhetünk, ezzel együtt nagyon bízunk benne, hogy a balszerencsés szezonkezdet után előbb utóbb talán lesz egy kis szerencsénk is és láthatunk végre egy nyugodtabb hétvégét.

A lassan kialakuló hétvégi keretek alapján (szerda esti állás szerint) mindenképpen örömteli hír, hogy a legtöbb jó formában levő versenyző elutazik Oroszországba, így biztosan láthatjuk majd többek között Freundot, Peter Prevcet és a remeklő norvégokat is, egyedül talán Domen Prevcet hiányolhatjuk majd igazán az összetett élmezőnyéből, aki amellett, hogy Goran Janusék nyilván nem szeretnék, ha túl hamar ellőné minden puskaporát állítólag azért is marad otthon, hogy az iskolában is lépést tartson a mezőnnyel (izé… a tananyaggal… elvégre csak 16 éves).

sífelvonó síugrás sífutásPersze lesz más nagynevű hiányzó is a hétvégén, de Gregor Schlierenzauer vagy Andreas Kofler távolmaradását gyakorlatilag előre borítékolhattuk, hiszen egy távoli helyszín általában kézenfekvő alkalom azoknak, akiknek éppen nem megy jól, hogy egy kicsit megpróbáljanak egy-két extra edzéssel formába kerülni, s alapvetően hasonló okokból kell nélkülöznünk a norvégoktól Rune Veltát is. Illetve, ha már Oroszországban leszünk, akkor meg kell említenünk Dmitiy Vassilievet is, akiről idén ezidáig keveset hallottunk, nem véletlenül, hiszen a népszerű „Gyima” egy kiújuló térdsérülés miatt gyakorlatilag karácsonyig még edzés jelleggel sem nagyon ugorhat, így a hazai hétvégét is kénytelen kihagyni.

A hétvégi program egyébként nagyjából a megszokott képet mutatja, azaz pénteken rendezik az első edzéseket és a szombati verseny selejtezőjét, majd szombat és vasárnap lesz a két versenynap, ráadásul a helyi szervezők arra is igyekeztek gondolni, hogy az európai nézők az időeltolódás miatt (4 órával járnak előrébb) se járjanak rosszul, ugyanis helyi idő szerint este rendezik a versenyeket, így mi nagyjából a megszokott délutáni időpontban láthatjuk őket. Ezen kívül, amit még érdemes kiemelni, hogy hasonlóan Lillehammerhez a férfiakkal párhuzamosan zajlik majd a hölgyek versenyhétvégje is, az ő futamaikra néhány órával a férfi versenyek előtt kerül majd sor.

A sáncok adatai és a hétvége programja:

sífelvonó síugrás sífutás

sífelvonó síugrás sífutás

sífelvonó síugrás sífutás

Alpesi sí

December derekához érve elérkezett újra az európai versenyek ideje, az észak-amerikai kalandot követően a mezőny többsége otthonának közelében folytathatja a küzdelmet. Az előttünk álló hétvégén a technikai szakágak legjobbjai vetélkednek.

sífelvonó síugrás sífutásA hölgyek a svéd-norvég határon innen folytatják. Az összetett Lake Louise-ból hozott 300 pontjával Lindsey Vonn vezeti, ám az Åre-i hétvége kapcsán a kérdés inkább az, mennyivel lóg meg tőle a honfitárs, Mikaela Shiffrin. Óriás-műlesiklásban minden bizonnyal bepróbálkozik néhány pontért, ezzel együtt nagyon meglepődnénk, ha a bombaformában lévő trónkövetelő ne szerezne egy komplett futamgyőzelemnyi előnyt magának.

Óriásban Lara Gut éppenséggel konkurálhatna is vele, állt már dobogón. Tény, itt nagyobb a konkurencia, Brignone, Worley és Brem is bele fog szólni az érmes helyekért való küzdelembe. Szlalomban viszont nem képezi vita tárgyát, mire számíthatunk. Rekorderi, Marlies Schild korszakában se nagyon tapasztalt fölénnyel nyomta hóba üldözőit Shiffrin, ami azzal együtt is iránymutató, hogy azon a hegyen tette mindezt, ahol kis túlzással felnőtt. Ha követjük ezt a gondolatmenetet, a svéd lányok (Pietilä-Holmner, de különösen Hansdotter) talán képes lehet rá, hogy egy ütős futammal nyomást helyezzék rá.

sífelvonó síugrás sífutásAz urak a karácsonyi őrületet felvezető franciaországi helyszínre, Val d’Isére-be utaznak. A helyzet hasonló, mint a lányoknál. Bár jelenleg Svindal áll az összetett élén, 57 pontja aligha lesz elegendő a kiegyensúlyozottsága mellett még felettébb szerencsésnek is mondható Hirscherrel szemben. Az osztrák ráadásul imádja a helyszínt, négy Világkupa- győzelme kötődik hozzá, mi több, mind szlalomban, mind óriásban itt győzött először a világ legjobbjai közt. Óriásban kezdenek kikristályosodni az erőviszonyok, kiélezett küzdelemre számíthatunk szombaton, a vasárnapi szlalom azonban az első lesz idén, a sógorok is kíváncsian várják, mire lesz képes kedvencük eredendően legjobb szakágában, miután – szó szerint – rágyúrt a gyorsabb számokra. Ha a hírek igazak, Alexis Pinturault személyében egy lehetséges riválist kihúzhat a listáról, a francia múlt hétvégi bukása után ütemezhet be kényszerpihenőt. (Cikkünk publikálásokat legalábbis még ez a helyzet.)

Végezetül két rövidhír:

  • Petra Vlhová őrzi remek formáját. A szlovákok junior-világbajnoka a norvégiai Trysilben rendezett EK- versennyel hangolt a Világkupára. Igaz, a lehetséges legkisebb különbséggel, 1 századdal verte a sokadik svéd aranygeneráció tagját, Ylva Staalnackét. Az Aspenben szépen debütáló osztrák fiatalok és két aduászuk kivételével a teljes svéd válogatott képviseltette magát a versenyen.
  • „Rehabilitációm a tervek szerint halad. A célom a 2016-as idénynyitó” – nyilatkozta Anna Fenninger. Az összetett címvédője közvetlenül Sölden előtt bukott hatalmasat egy edzésen, minek következtében több szalagja is elszakadt.

A hétvége programja: 

sífelvonó síugrás sífutás

Az elmúlt évek győztesei:

Åre

                              Óriás-műlesiklás                         Szlalom

2014.                   Tina Maze                                       Maria Pietilä-Holmner

2013.                   Anna Fenninger (2x)                       Mikaela Shiffrin

2012.                   Viktoria Rebensburg                       Mikaela Shiffrin

2011.                   Lindsey Vonn                                  Maria Höfl-Riesch

2010.                   nem rendeztek                                 nem rendeztek

Val d’Isére

                              Óriás-műlesiklás                         Szlalom

2014.                   elmaradt                                         elmaradt

2013.                   Marcel Hirscher                              Mario Matt

2012.                   Marcel Hirscher                              Alexis Pinturault

2011.                   elmaradt                                         elmaradt

2010.                   Ted Ligety                                      Marcel Hirscher

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk