AJÁNLÓ
 
19:47
2015. 12. 16.
A síugrók a sífutókkal és az északi összetettesekkel egyetemben Lahtiban versenyeznek...
A bejegyzés folyatódik
 
19:47
2015. 12. 16.
A hétvégén a síugrók a távol kelet felé veszik az irányt, az európai szurkolók pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
19:47
2015. 12. 16.
A hétvégén blogunk mindkét fő szakágának mezőnye egy-egy jeles helyszínt látogat meg,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:47
2015. 12. 16.
Remek hétvége elé néznek a téli sportok szerelmesei, hiszen síugrásban alighogy véget ért...
A bejegyzés folyatódik
 
19:47
2015. 12. 16.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

sífelvonó síugrás alpesi sí

Közelednek az ünnepek, felgyorsulnak az események a téli sportok világában. Legendás helyszínek, remek hangulatú versenyek várnak ránk az előttünk álló, hosszúra nyúló hétvégén. A síugrók Engerbergben hangolnak a közelgő Négysáncversenyre, míg alpesi síben többek közt, s mindenek előtt megcsodálhatjuk az Alta Badia-i óriás-műlesiklást, s persze szurkolhatuk újra a Miklós Editért.

 

Síugrás

sífelvonó síugrás alpesi síA síugróknál hagyományosan Engelbergben rendezik az utolsó versenyeket karácsony előtt, ráadásul ezúttal az északi futamok és az Ural után ezzel a versennyel tér vissza Közép-Európába a mezőny. Az itteni sáncot egyébként általában elég jól ismerheti mindenki, hiszen évek óta rendeznek itt nem csak VK, de COC-versenyeket is, így leginkább azt lehet várni ettől a hétvégétől, hogy egy kicsit letisztulnak majd az első néhány forduló során már azért alakuló erőviszonyok, aminek már csak azért is van különös jelentősége, mert a versenyzők számára is ez az egyik utolsó lehetőség, hogy biztosítsák helyüket a Négysáncversenyre utazó keretben.

Az eddigiek alapján Severin Freundnak és Peter Prevcnek ez utóbbi szempont egész biztosan nem fog fejfájást okozni, hiszen majd bolond lenne akár Wener Schuster, akár Goran Janus otthon hagyni a már az idény elején is remek formában levő versenyzőjét, akik között egyelőre úgy néz ki, hogy kialakulóban van a tavalyi késhegyre menő csata visszavágója a VK-összetettért. A párharcban pillanatnyilag Prevc vezet 364-327-re, de ez akár már szombaton változhat, hiszen ha például Freund begyűjtené a győzelemért járó 100 pontot, Prevc pedig nem tudna legalább második lenni mögötte, ismét a német vállain feszülhetne a sárga trikó.

sífelvonó síugrás alpesi síA nagy kérdés ezen a ponton az, hogy lesz-e esetleg még valaki, aki bele tud komolyabban szólni ebbe a küzdelembe például a csapatszinten eddig minden helyszínen remekül szereplő norvégok közül. Illetve legalább félszemmel érdemes lesz azokat is figyelni, akiknek nem sikerült annyira a kezdés, mint pédául az osztrákoknak, akik eddig idén kevés sikert ünnepelhettek, olyannyira, hogy Hayböck múlt vasárnapi dobogója Nizhny Tagilban eddig az egyetlen volt az évad során, viszont a korábbi években azért megszokhattuk, hogy a Négysáncversenyen rendszerint tudnak valamit villantani a sógorok, ennek pedig – már persze, ha idén is így lesz – valamilyen előjele itt is kell, hogy látszódjon.

Nagyjából egyébként ugyanez áll Kamil Stochra és a lengyelekre, akik ugyancsak nem szerepeltek túl jól az első versenyeken (lassan-lassan mintha valami furcsa hagyomány lenne ez Łukasz Kruczek együttesénél) ám Nizhny Tagilban azért már látszottak biztató jelek is, Stoch például megszerezte első top10-es helyezését, s a lengyel szurkolók abban is bízhatnak, hogy Engelbergben többször szerepeltek már átlag felett a fehér-vörösök (a legemlékezetesebb kétségkívül 2013 volt, amikor Stoch és az ezen a hétvégén kimaradó Ziobro révén egyenesen uralták az itteni futamokat).

sífelvonó síugrás alpesi síA helyi közönség persze alighanem a svájci ugrókra lesz leginkább kíváncsi, s most úgy tűnink, hogy ezúttal Simon Ammann mellett talán a Nizhny Tagilban egészen jól szereplő Gregor Deschwandenben is bízhatnak egy-egy jó helyezést illetően.

A hétvége programja szokás szerint pénteken kezdődik a hivatalos edzésekkel és a selejtezővel, majd szombaton és vasárnap kerül sor a két versenyre, amelyek – lévén az engelbergi sáncon nincsen a TV-közvetítéshez megfelelő világítás – az általában megszokotthoz képest kicsit hamarabb 14:15-től kezdődnek. A sánc adatai és a részletes menetrend alább olvasható.

sífelvonó síugrás alpesi sí

sífelvonó síugrás alpesi sí

sífelvonó síugrás alpesi sí

Alpesi sí

Karácsony közeledtével lendülnek be igazán az alpesi sízők, az előttünk álló hétvégén három-három versenyszámban csapnak össze a fiúk, s lányok. Közte egy legendás lejtőn is.

A soknevű Val Gardena (németül: Gröden, helyi ladin nyelvjárásban: Gherdëina) Olaszország egyik leghíresebb síterepe. A Dolomitok síparadicsomát rejtő völgyet sokáig csak fakitermelésre használták, míg aztán a XX. század második felében fokozatosan a téli sportok világhírű központjává vált (igaz, az első síversenyt már korábban, 1908-ban rendezték itt, de a mai versenyeknek otthont adó Saslongot csak 1969-re alakították ki).

Normális körülmények közt idén még nem szorították meg Aksel Lund Svindalt gyors számban, most sincs okunk elbizonytalanodni, mihelyst az esélyeket boncolgatnánk. Kjetil Jansrud speciel mintha belendülni látszana, s egy bizonyos Steven Nyman nevét is ki kell emelnünk, elvégre egy kétszeres győztesről, a helyszín egyértelmű specialistájáról beszélünk. Komoly nyeretlenségi sorozatot szakítanának meg az osztrákok, nagyokat fogadkoztak, meglátjuk, mire futja nekik.

sífelvonó síugrás alpesi sí

Alta Badia mára fogalommá vált az alpesi síelés szerelmeseinek szívében. A Dolomitokban fekvő lejtő 1985 óta íródó történelme során a szakág majd’ minden specialistája megvillantotta legalább egyszer nagyságát itt. A csúcsot a 90’-es évek ásza, Alberto Tomba tartja négy sikerével, a triplázók közt találjuk Kalle Palandert, aki jelenleg a finn technikai szakág edzéseiért felelős, s munkája mintha meg is látszana az eredményeken; s Massimiliano Blardonét, aki könnyen lehet, hogy utolsó csúszásaira készült kedvenc lejtőjén. Nyert már itt 2 másodperces különbséggel, mégsem Ted Ligety tűnik a verseny favoritjának, Marcel Hirscher formáját elnézve az osztrák ismételt címvédése sokkal valószínűbbnek tűnik.

sífelvonó síugrás alpesi sí

Az urak után a lányok síelnek Val d’Isére-ben. Alpesi összetettben nehéz favoritot kijelölni, Lindsey Vonn műlesikló formája erős kérdés tárgya. Talán Lara Gut nevét emelhetnénk ki, ha nagyon muszáj lenne. Lesiklásra szót sem vesztegetnénk, annyira egyértelmű a képlet.

Courchevel a Les Trois Vallées mega-síparadicsom része, méregdrága telep, kisebb falvak láncolata, amik direkt a luxusra vágyó turisták tömegei végett formálódott a 60’-as, 70’-es évek folyamán. (Az ötlet egyébként még a Vichy-rezsim időszakában született meg.) Nagyon komoly a konkurencia, hiszen ezen a környéken egymást érik a világhírű telepek, úgy, mint: Val d’Isère, Tignes, Albertville, La Plagne, Les Arces vagy Méribel. Courchevel adott otthont az 1992-es téli olimpia síugró és északi összetett versenyeinek. A Tour de France mezőnye is ellátogatott ide, három hegyi hajrát rendeztek az egyik első kategóriásnak minősített hegyen. A filmrajongók kedvéért jelezzük, hogy a James Bond-sorozat 1997-es darabja, „A Holnap markában” síelős jeleneteit szintén itt forgatták Pierce Brosmanék. A Világkupában sokáig csupán egyszer szerepelt Courchevel, 1979-ben a svédek ötszörös világbajnok legendája, Ingemar Stenmark győzött óriás-műlesiklásban. Európa-kupa és FIS Race-versenyeket viszont az ezredforduló tájékától rendszeresen tartottak. Az előző években tért vissza a versenynaptárba.

Két szakági klasszis (Sara Hector és Mikaela Shiffrin) is kidőlt hosszabb időre, így a papírforma Brignone és Brem küzdelmet hozhatja, mi viszont húzunk egy merészet, s arra voksolunk, hogy hazai havon végre visszatér a csúcsra Tessa Worley, akinek formája amúgy is kielégítőnek látszik.

sífelvonó síugrás alpesi sí

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk