AJÁNLÓ
 
19:08
2016. 02. 18.
A hétvégén a síugrók a távol kelet felé veszik az irányt, az európai szurkolók pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
19:08
2016. 02. 18.
A hétvégén blogunk mindkét fő szakágának mezőnye egy-egy jeles helyszínt látogat meg,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:08
2016. 02. 18.
Remek hétvége elé néznek a téli sportok szerelmesei, hiszen síugrásban alighogy véget ért...
A bejegyzés folyatódik
 
19:08
2016. 02. 18.
Közelednek az ünnepek, felgyorsulnak az események a téli sportok világában. Legendás...
A bejegyzés folyatódik
 
19:08
2016. 02. 18.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindkét fő szakágunk versenyzői kelet felé vették...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

sífelvonó alpesi sí síugrás

A síugrók a sífutókkal és az északi összetettesekkel egyetemben Lahtiban versenyeznek a hétvégén, ahol a hagyományos Lahti Ski Games idei kiadása egyben a főpróbája is lesz a 2017-es északisí világbajnokságnak. Alpesi síben Miklós Editért háromszorosan is szoríthatunk, míg a férfi lesiklóknál páratlan izgalmakra van kilátás.

 

Síugró szempontból a Salpausselkä sánc ma már egyfajta kuriózumnak számít, hiszen hasonló karakterisztikájú sáncokat ma már nem nagyon építenek, ám tekintve hogy a létesítmény mai formáját nagyrészt az 1989-es VB-re készülve, a legutóbbi 1985-ös átépítés során nyerte el, így főként az akkor épült északi sáncok jellemzőit viseli magán, mint a magasan kiemelt tornyot, meredek nekifutót, is viszonylag éles rádiuszt. Bizonyos mértékben persze azért a mostani vébé kapcsán is szükség volt átépítésre, ám míg a normálsánc teljesen megújult, a nagysáncon – ahol a hétvégén a férfi mezőny ugrik majd – csak kisebb módosításokat tettek a sáncprofilon.

Ami a hétvégi programot illeti, csütörtökön és pénteken a női mezőny a normálsáncot próbálja ki (illetve próbálta volna, de a lányok mai programját keresztülhúzta a szél), de péntek este már a férfiak veszik át a főszerepet, ugyanis a kvalifikációt követően már ezen a napon is rendeznek számukra egy versenyt a szezon elején elmaradt kuusamoi futamok fejében. A program ezt követően szombaton már az eredeti terveknek megfelelően egy csapatversennyel folyatódik, hogy végül vasárnap egy újabb egyéni versennyel fejeződjön be a hétvége.

Az esélyeket illetően a nagy kérdés továbbra is úgy szól, hogy vajon sikerül-e megállítani valakinek a nagy kristálygömb felé feltartóztathatatlanul menetelő Peter Prevcot, aki a vikersundi két sikerrel immár 11 győzelmet számlál az idényben, azaz egy számára ideális forgatókönyv esetén, akár már vasárnap utolérheti a rekorder Gregor Schlierenzauert az egy idényben aratott győzelmek számában, ugyanis az osztrák klasszis a 2008/09-es idényben 13-ig jutott.

Prevc mellett a legnagyobb esélyei talán az egyre jobb formába lendülő Stefan Kraftnak lehetnek ezen a helyszínen, aki ráadásul tavaly már tudott is nyerni ezen a sáncon. Emellett érdekes lesz figyelni Severin Freund és Kenneth Gangnes küzdelmét is a második helyért, hiszen a norvég Vikersundban 62 pontra közelítette meg a németet a tabellán, igaz Freundnak papíron fekszenek az északi sáncok, ráadásul 2014-ben ő is tudott már egy ízben Lahtiban nyerni.

Ami a csapatversenyt illeti, ezen a sáncon szintén sok minden elképzelhető, ám az összességében azért nagy szenzáció lenne, ha a győztes végül nem a norvég, német, szlovén hármasból kerülne ki.

sífelvonó alpesi sí síugrás

sífelvonó alpesi sí síugrás

Lahti után egyébként a mezőny rögtön utazik is tovább Kuopioba (szintén nem egy könnyű sánc), ahol hétfőn kerül majd sor a kvalira, kedd este pedig egy újabb egyéni versenyt rendeznek.

sífelvonó alpesi sí síugrás

sífelvonó alpesi sí síugrás

Hosszú hétvége vár az alpesi sí kedvelőire, három nap alatt öt versenyt tolnak le a sportág legjobbjai. A lesikló hölgyek Olaszországban szerepelnek, a jól bejáratott Cortina d’Ampezzo után pár héttel a francia határ mentén elhelyezkedő La Thuile rendez Világkupát. Ha minden igaz, először. Ráadásul rögtön duplán, az erős havazás miatt kétszeres törölt Crans Montana-i versenyt pénteken pótolják.

sífelvonó alpesi sí síugrás

A szezon végének közeledtét mi sem igazolja jobban, minthogy holnapután végérvényesen eldől, ki indulhat a Világkupa-finálén lesiklásban. Március közepéig ugyanis nem rendeznek már verseny a királykategóriában. Miklós Editnek szerencsére nincs miért izgulnia, közel másfélszáz pontjának hála büszkén feszít a szakági tabella 12. helyén. Babérjain persze nem üldögél, komoly célokkal utazott a Szent Bernát-hágó vidékére. Idejét érzi már egy dobogó beszerzésének…

A favorit nyilván Lindsey Vonn, aki szerencsés esetben bőven 200 pont fölé is növelhetné előnyét összetettben. Lara Gut persze épp ennek ellenkezőjében érdekelt, ha valamit akar még idén, muszáj lesz legalább egyszer pontokat menteni az amerikaival szemben lesiklásban is. (Szuper-G-ben mindez gyakorlatilag alapelvárásnak tűnik.) Aki egyébként 10 idei versenyből nyolcat megnyert. A mindinkább magabiztosabb Viktoria Rebensburg, vagy az osztrák fiatalság beleszólhat még a dobogós helyek valamelyikébe; ne feledjük azért, egy szakági összetett dobogónak is komoly értéke van.

sífelvonó alpesi sí síugrás

A férfiaknál tradicionális helyszínen folytatódik a Világkupa, mi tagadás, 2 hét hajnalozás, dél-koreai, majd japán versenyek után épp ideje volt visszatérni az öreg kontinensre. Chamonix alpesi összetettel nyit, majd egy különösebben nem meredek, ám egészen technikás lesiklással zárja szombaton a hétvégét. Formajavulását elnézve Alexis Pinturault számít a legnagyobb esélyesnek, s az sem zárható ki, hogy lesznek még hazai sízők a dobogón rajta kívül is.

sífelvonó alpesi sí síugrás

Ha az összetett győzelem kérdése lényegében el is dőlt, a kis kristálygömbökért ádáz küzdelemre van még kilátás. (Mi sem bizonyítja előbbi állítást jobban, hogy Marcel Hirscher el sem utazott a helyszínre, pedig kombinációban vérmes reményei lehettek volna.) Lesiklásban kiváltképp. A teljes kiszámíthatatlanság uralja a szakágat, nehéz releváns tippet adni így csütörtök este, mire számítsunk pontosan. Svindal mögött Peter Fill áll a legjobb pozícióban, aki tudvalevően nem nyerő típus, s mintha kicsit meg is rogyasztotta volna a teher. Kjetil Jansrud finoman szólva sincs élete formájában, a papíron minden téren strapabíróként elkönyvelt Hannes Reichelt sincs a helyzet magaslatán. Mi még egy veretes Carlo Janka- felzárkózást sem zárnánk ki teljesen. Netán Svindal mindenkit elképesztve élen ragad? Szombat után sokkalta okosabbak leszünk.

sífelvonó alpesi sí síugrás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk