AJÁNLÓ
 
00:27
2016. 01. 24.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
00:27
2016. 01. 24.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
00:27
2016. 01. 24.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
00:27
2016. 01. 24.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
00:27
2016. 01. 24.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legendás zakopanei lejtőn folytatódott szombaton a síugrók világkupa sorozata, méghozzá csapatversennyel. A norvég ifjak ezúttal nem találtak legyőzőre, így végül magabiztosan előzték meg az osztrákok négyesét. Volt ok a hazai örömünnepre is! Idén először csillantak meg igazán a lengyelek, így otthoni sáncon szerezték meg idei első érmüket.

 

A zakopanei síugrószentély, a Wielka Krokiew sánc stabil körülményekkel, viszonylag egyenletes hátszéllel várta a csapatversenyre benevezett tíz válogatottat. A sikerre éhes lengyel közönség pedig nagyszerű hangulattal örvendeztette meg a résztvevő ugrókat és még a képernyő előtt szurkolókat is. Minden adott volt egy nagyszerű versenyhez!

Az első ugrások során az élen papírforma született, az osztrákok ezúttal is Kraftot (136 m) indították elsőnek a többi nemzet viszonylag gyengébb ugrói mellett, így az osztrákok álltak az élen Japán és Lengyelország előtt. Kranjec (119 m) és Janda (114 m) már itt elszálltak, de az esélyes német és norvég csapat is 20 pont körüli hátránnyal fordult a második ugrásokra.

Maciej Kot (130,5 m) repítette tovább a fellángoló lengyel reményeket, így harmadik helyüket úgy is meg tudták tartani, hogy Andreas Stjernen (128,5 m) révén a norvégok megelőzték őket. Az élen továbbra is az osztrákok maradtak meggyőző fölénnyel. A japánok a bíztató kezdés után komoly lejtőre álltak és meg sem álltak a verseny végéig.

A harmadik ugrókhoz érkezve Fettner (120,5 m) ugrása a lengyelek ellen elég volt, viszont Norvégiát már nem tudták „kibekkelni” a sógorok, így Tande (132 m) révén Norvégia vette át a vezetést, melyet 1,1 pontos előnnyel az utolsónak jövő Kenneth Gangnes (134 m) is megőrzött Michael Hayböckkel szemben (134,5 m).

Így a második kör előtt szoros verseny volt kibontakozóban Norvégia és Ausztria között. Őket tisztes távolból követték a lengyelek, akik a végére feljavuló németekkel (Wellinger – 132,5 m, Freitag – 127,5 m) és szlovénokkal (Domen Prevc – 128 m, Peter Prevc – 128,5m) szemben kényelmesnek mondható előnyt őriztek. Bejutottak még a második körbe a csehek, a japánok és a svájciak is.

A második körben Kraft (127 m) ismét erőset ugrott az adott körülmények közt, de ezúttal Fannemel (129 m) válaszolni is tudott, ezzel további 1,1 pontot tett hozzá a norvég vezetéshez. A további helyekért harcolók közt a status quo lényegében változatlan maradt: a lengyelek őrizték harmadik helyüket, míg Andreas Wanknak (125 m) sikerült meglépnie az ismét betliző Robert Kranjectől (113 m), ezzel a szlovének számára a negyedik hely lehetősége egyre jobban homályba veszett.

A második ugrók alkalmával Poppinger-Stjernen „párbajt” rendeztek az élen állók és a norvég az eddigi legnagyobb ugrással (137,5 m) 18 pontra elhúz az osztrákoktól. Innentől sajnos az eddig kiélezett küzdelem egy csapásra köddé vált. A norvégok magabiztosan növelték tovább előnyüket a hátralévő két körben: Tande (132 m) és Gangnes (138 m) is dominálták saját ugrósorozataikat, utóbbi ráadásul az egész verseny legponterősebb versenyzője volt a mai nap. Ilyen ugrásokkal szemben a leggyengébb osztrák Manuel Fettner (126,5 m) nem sok mindent tudott tenni, Hayböck (136,5 m) viszont utolsó (szinte téttel már nem bíró) ugrásával jelezte: holnap is meg szeretné keseríteni Prevc és Gangnes dolgát.

A vezető duó mögött Wellinger (132 m) felébresztette még a német reményeket a bronzért, de a hazaiak legnagyobb sztárja, Kamil Stoch (132 m) szinte szárnyalt a felrobbanó stadionban és még növelte is a végső előnyt a németekkel szemben, ahol Freitag (130,5 m) ma visszafogottabb napot zárt.

Szlovén részről a Prevc testvérek egyaránt 135 méterig jutottak a második sorozatban és végül csak hajszálak választották el őket a negyedik helyről. A hatodik helyen a csehek, míg a hetediken Svájc végzett. Utóbbiak a továbbjutás után az egy helyes előrelépést is Simon Ammannak (123 m) köszönhették, így megelőzték az első ugrás után még második helyen álló japánokat.

Hivatalos eredmények:

Zakopane ismét bizonyította, talán még az osztrákoktól felrobbanó Bischofshofennél is nagyobb hangulatot tudnak teremteni. A hazai csapat meg is hálálta az ovációt, kisebb meglepetésre végeztek a dobogó legalsó fokán. Osztrák szomszédaink ismét az erős másodvonal hiányában szenvedtek, Kraft és Hayböck párosa mögött egyelőre még tart az útkeresés. Ha sikerül felzárkóztatniuk a Kontinentális kupában remeklő utánpótlást, akkor már sikerrel vehetik az utolsó lépcsőfokot a dobogón.

A győztesek ma mégis a norvégok lettek, ráadásul második ugrásaik már ellentmondást nem tűrtek. Stöckl fiai ezúttal arannyal igazolták, hogy bár Peter Prevc professzionalitásával ők sem tudtak az utóbbi időben mit kezdeni, de csapatszinten össze kell szednie magát bármely válogatottnak, ha le akarják taszítani a csúcsról az ifjú norvégokat.

A világkupa a holnap délután a zakopanei egyéni versennyel folytatódik. Meglátjuk, hogy a ma remeklő Gangnes, Hayböck és Kraft, vagy esetleg a hazai sztár Stoch meg tudja-e szakítani Peter Prevc öt verseny óta tartó sikersorozatát.

Képek forrása: Berkutschi.com

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk