AJÁNLÓ
 
17:45
2015. 12. 20.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
17:45
2015. 12. 20.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:45
2015. 12. 20.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
17:45
2015. 12. 20.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
17:45
2015. 12. 20.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Sorozatban harmadik versenyét nyerte Peter Prevc vasárnap délután Engelbergben, ráadásul ismét fölényesen, sáncrekorddal és csaknem 20 pont előnnyel magasodott a mezőny fölé, így egyértelmű Négysánc-esélyesként utazhat majd karácsony után Oberstdorfba. A dobogót az osztrák Michael Hayböck, és a norvég Kenneth Gangnes tette teljessé, míg Prevc legfőbb összetettbeli üldözője, Severin Freund ma sem jutott előrébb a 6. helynél.

 

A körülmények elég hasonlóak voltak vasárnap is Engelbergben, mint a szombati verseny alkalmával, azaz alapvetően nyugodt idő volt, ám egy enyhe, ám stabil hátszél azért nehezítette a versenyzők dolgát. Az első sorozatot ezúttal a 14-es kapuból kezdtük, ahonnan még a sorozat elején viszonylag sokan meg tudták ugrani a K-pontot, közülük 30 ugró után Stephan Leyhe (126 m 10.) vezetett Tom Hilde (128 m 12.) és Andreas Kofler (125,5 m 15.) előtt, csak, hogy tényleg a legjobbakat említsük.

síugrásAztán viszont hiába jöttek a VK-ban előkelőbb helyen rangsorolt ugrók, ezek a távolságok egy ideig nem nagyon akartak megdőlni, aminek hátterében az átmenetileg valóban megerősödő hátszél állt. Persze azért volt, aki ebből is kihozta, ami benne volt, így például Manuel Poppinger (18.) 122,5 méteres ugrása nem is számított rossznak ellenben mondjuk Kamil Stoch (118 m 30.), aki persze egyébként sincs jelenleg igazán formában, vagy Simon Ammann (120,5 m 29.) örülhettek, hogy egyáltalán bejutottak a második körbe. A selejtezőben hatalmasat (140 m) ugró Anders Fannemel viszont meg sem próbálhatta újabb VK-pontokra váltani a formáját, mivel ruhája (ki tudja már hányadik eset ez idén a norvégoknál) szabálytalannak találtatott az ugrás előtti ellenőrzésen, így a szigorú ellenőrök nem engedték elindulni.

síugrásAztán amikor a tegnapi bronzérmes, Noriaki Kasai (16.) sem jutott tovább 123 méternél, a zsűri is észbe kapott és gyorsan feljebb vitték kettővel a beülőt, így Roman Koudelkaval (128,5 m 14.) kezdődően a legjobbak már valamivel jobb feltételek mellett ugorhattak, ráadásul a sorozat végére még a szél is csillapodott egy kicsit, így aztán mondhatni dupla előnyt kaptak a legjobbak, hiába no, nem teremsport…

Azt viszont mindenképp a zsűri döntésének javára írhatjuk, hogy így a sorozat végén valóban láttunk néhány szép repülést, kezdve Andreas Wellinger (13.) ugrásával, aki 131 méternél landolt, igaz a kompenzáció miatt ez még csak a 3. helyhez volt elegendő, nem így Stefan Kraft (8.) kísérlete, aki egy 133,5 méteres ugrással átvette Leyhetől a vezetést. Sokkal Andreas Stjernen (133 m 11.) sem maradt el mögötte, ám az ő ugrása a vezetéshez nem volt elég, ellenben Domen Prevc (5.) 137 méteres repülése után nagyon nem is lehetett kérdés, hogy bejön-e vele az élre, hiszen jócskán túlugrotta a többieket.

síugrásDe ez még mindig nem a vége volt, bár Michael Hayböck (136,5 m 6.) elsőre csak megközelíteni tudta az ifjabb Prevcet, az őt követő Richard Freitag (138,5 m 4.) másfél méterrel túlugrotta, így természetesen átvette a vezetést, még úgy is, hogy az érkezése ennél a távolságnál nem volt egészen tiszta. Többek között ennek, meg a kicsivel nagyobb szélnek volt köszönhető, hogy Johann André Forfang (3.) egy 136 méteres ugrással is felül tudta múlni a németet, ám az ő vezetése sem volt hosszú életű, tekintve, hogy Tande (129 m 9.) után az utolsó még fent levő norvég, Kenneth Gangnes (2.) egy 135 méteres ugrást mutatott be, s miután nála még erősebb hátszél fújt mint Forfangál, így kicsivel megelőzve honfitársát bejött az első helyre.

síugrásSeverin Freund (7.) következett ezután, aki alighanem mindenképpen szeretett volna javítani a tegnapi nyolcadik helyén, amire az első, 134 méteres ugrásával lett is volna esélye, ha összeszedettebb a talajfogásnál. De nem volt, amire vagy 6-7 pontja biztosan ráment, így csak 6. helyre tudott végül bejönni. A sort természetesen a VK éllovas Peter Prevc (1.) zárta, aki akárcsak tegnap, ezúttal is ellenállhatatlannak látszott, és egy 138,5 méteres ugrással 6,3 ponttal jött be az eddig vezető Gangnes elé az élre, amivel karnyújtásnyira került hozzá az újabb győzelem.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot két olimpiai bajnokkal kezdtük, igencsak ellentétes előjelekkel, hiszen Kamil Stoch (125,5 m 26.) másodjára sem tudta átugrani a sjaát árnyékát, így valószínűleg lesz egy-két kellemetlen kérdés, amire nem is annyira neki, mint a Łukasz Kruczek vezette lengyel szakmai stábnak válaszolnia kell majd a Négysánc előtt. Ellenben Simon Ammann (14.) másodjára 130,5 méterig repült, amivel valamelyest javítania is sikerült az első körös 29. helyén. Az első tízes csoportot azonban mégsem ő, hanem Manuel Fettner (11.) zárta az élen, aki 132 méterig tudott vitorlázni.

síugrásA honfitárs, Manuel Poppinger (12.) 128 méterrel nem maradt el sokkal attól, hogy átvegye a vezetést, ez azonban végülis csak a 129-ig jutó Kasainak (10.) sikerült, akit pedig Andi Wellinger (9.) tudott leszorítani az élről, aki a kifejezetten erős hátszélben is 124 méterig siklott.

A zsűri egyébként ezen a ponton nyúlt bele ismét a versenybe, és vitte vissza a beülőt a 15-ösből az első kör végén már bevált 16-osba, így az ezután érkezőknek elméletileg megint egy kicsit könnyebb dolguk volt, más kérdés, hogy ezzel a Wellingert követő négyes: Hilde (119 m 24.), Stjernen (117,5 m 29.), Leyhe (124,5 m 15.), Tande (123 m 16.) egyik tagja sem tudott igazán élni. Stefan Kraftnak (8.) ugyanakkor egy 128,5 méteres ugrás már elég volt a pillanatnyi elsőséghez, akárcsak Severin Freundnak (6.) a maga 131 méteres kísérlete, még azzal együtt is, hogy a talajfogásnál ismét elkövette ugyanazt a hibát, mint az első sorozatban.

síugrásHayböck (135,5 m 2.) második ugrása viszont kifejezetten jól sikerült, olyannyira, hogy a végelszámolásnál egészen a második helyig repítette. A folytatásban ugyanis Domen Prevc (5.) csak 128,5 méterig jutott, ami nem volt veszélyes az osztrákra, míg Richard Freitag (7.) hiába repült 134,5 métert, nem tudta megállni az ugrást és látványosat bukott, így természetszerűleg ő is jócskán Hayböck mögé került, igaz, legalább saját lábán hagyta el a helyszínt.

síugrásForfang (4.) következett, aki 131 méterrel ugyancsak nem tudta megelőzni az osztrákot (az ifjabb Prevcet viszont igen) és ugyanígy járt Kenneth Gangnes (3.) is, aki másodjára 132 méterig repült, amivel a dobogó alsó fokát azért elcsípte a végén.

Peter Prevc (1.) viszont nem hagyott sok kétséget afelől, hogy ki jelenleg a legjobb, hiszen második nekifutásra még az első körös ugrásánál is messzebb, 142 méterig repült, ami új sáncrekordot ért (már ha Jaka Hvala ugrását nem számítjuk, aki 2011 decemberében ennél még fél méterrel messzebb repült egy COC-versenyen, amit viszont nem jegyeznek hivatalos rekordként).síugrás

Ezzel a végelszámolásnál 19,4 pont előnye lett a szlovénnak a 2. Hayböck, és 24,5 a 3. Ganges előtt, amire ugyan lehet mondani, hogy ugyanúgy 100 pontot ér, mint egy egyetlen tizeddel megnyert verseny, mégis, mindennél jobban érzékelteti azt a szintet, amit ezen a hétvégén Prevc – és csak ő – tudott hozni.

síugrás

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

Ennél jobban, mint a szlovén tette, nem is lehetett volna hangolni a Négysáncversenyre, más kérdés, hogy a Turné maga nem egyszer hozott már fordulatot az addig látott erősorrendhez képest. Az oberstdorfi forduló előtt mindenesetre még lesz egy bő hete mindenkinek élesíteni a formáját, s egy kicsit élvezni a karácsonyt is.

A menetrend terveink szerint itt a blogon is hasonló lesz, a következő napokra ugyanis mi is átadjuk magunkat az ünnepi készülődésnek, és legközelebb közvetlenül Oberstdorf előtt jelentkezünk a Négysánc-esélyeket boncolgató előzetesünkkel.síugrás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk