AJÁNLÓ
 
14:29
2014. 12. 22.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
14:29
2014. 12. 22.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:29
2014. 12. 22.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
14:29
2014. 12. 22.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
14:29
2014. 12. 22.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Freitag tegnapi győzelme után kiderült, hogy a közelgő Négysáncverseny esélyeseit latolgatva nem tud az ember biztos favoritra rábökni. A mai verseny után viszont körvonalazódni látszanak az esélyek, hiszen az a három ugró, akik ma a dobogón végeztek jelentős fölénnyel utasították maguk mögé a teljes mezőnyt! Roman Koudelka tegnapi ezüstérmével és idei harmadik győzelmével nem hagyott kétséget a felől, hogy kijelenthető legyen:   a Négysánc legfőbb esélyesévé lépett elő! A rajt-cél győzelmet arató cseh ugró csak két ponttal marad le a sárga trikót viselő Anders Fannemel mögött, aki tegnap és ma sem tudott kiemelkedő teljesítményt felmutatni, így a kazah versenyeket kihagyó cseh klasszis beérte összetettben. A verseny ezüstérmese a hazaiak legnagyobb örömére Simon Ammann lett, míg a szezon során sokadik bronzérmét szerző osztrák Michael Hayböck végzett a harmadik helyen!

Nos, az újabb Négysáncverseny kapujában állunk és a csehek kíválóságának a lehető legjobbkor jött ez a győzelem, melynek birtokában hatalmas önbizalommal várhatja a szezon legfontosabb síugró eseményét, a 63. Négysánc turnét! A csehek utoljára 2005/06-ban várhatták olyan nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel ezt a sorozatot, mint most, ami az akkor elsőszámú kedvenc, Jakub Janda győzelmével ért véget a Négysáncversenyek történetének első és eddig egyetlen alkalommal végződő holtversenyében (Ahonennel tizedre pontosan végzett négy verseny után). Koudelka idei szezonja eddig szenzációsan alakul, hiszen harmadik győzelmét ünnepelhette vasárnap és egy ezüstérmet is maga mögött tudhat. Mikor a nyári Grand Prix záró versenyén, Klingenthalban második lett Freitag mögött senki sem gondolta volna, hogy a 2014/15-ös szezonban nagyot fordul vele a világ. A téli nyitó szezont pedig ott folytatta (szintén Klingenthalban), ahol azt megelőzően egy hónappal abba hagyta. Egy nagyon intenzív felkészülési etapon van túl minek eredményét hétről-hétre csodálhatjuk. 

Pályafutását tekintve első komolyabb sikerét a síugrás harmadik vonalának számító FIS Kupában aratta Roman, mikor 2006-ban Harrachov normálsáncán első győzelmének örülhetett, két hónappal később Zakopanéban pedig a másodiknak. Fejlődése töretlen volt, még ez évben bronzérmes lett a Grand Prix kranji állomásán, valamint a kuusamói nyitóállomáson debütált a Vk-ban, Engelbergben pedig már első pontját is megszerezte (30. lett). Az igazi áttörést a 2007-es tarvisiói junior vb megnyerése jelentette számára, onnantól kezdve pedig stabil csapattaggá vált  a nemzeti csapatban.

A 2007/08-s szezontól kezdve rendszeres pontszerzők között végzett a Vk-ban, a szezonban 3-szor is csak hajszállal maradt le a dobogóról. A 2009-es helyi rendezésű (Liberec) VB mindkét egyéni sáncán top10-es helyezést (9.) ért el. 2011-ben  szerezte első Vk érmét a harrachovi repülősáncon, az elmúlt napi selejtező megnyerését követően másnap bronzérmes helyen végzett. 2012-ben javított egyéni legjobbján, Willingenben ezüstérmet szerzett a Vk-ban, majd két sikertelen Vk szezon után az idei harrachovi sírepülő VB-n vétette magát észre egy összetett 6. helyezéssel. A nyáron  eddigi legjobb helyezését érte el csapatban, második lett Wislában, majd egyéniben megszerezte első győzelmét is Hinzenbachban, Klingenthalban pedig ezüstérmes lett. A téli szezontól kezdve pedig a többit már ismerjük. Roman Koudelka 152 Vk versenyen eddig 6 dobogós (3 arany, 2 ezüst, 1 bronz) helyezést ért el, ebből négyet idén. 

A kvalifikáción 19 nemzet 75 ugrója állt rajthoz, akik többnyire a 14-es, majd 15-ös beülőből indulhattak neki a selejtezőnek. A legjobbnak az a Richard Freitag bizonyult, aki a tegnapi versenyt is megnyerte. 135,5 m.-es ugrásával, valamint 5 pontos fórjával előzte meg a szlovén Anze Laniseket (136,5 m.) és a norvégok egyik fiatal tehetségét, Johann Andre Forfangot (137,5 m.), akinek nevéhez a selejtező leghosszabb ugrása is fűződik. A prekvalisok már lejjebb, a 13-as beülőből vágtak neki, közülük a leghosszabb ugrást az engelbergi hétvége egyik legjobbja, Michael Hayböck produkálta (139 m.), aki tegnap a szezon során már harmadik bronzérmét könyvelhette el.  Meglepetésre nem jutott tovább a kvaliból  David Kubacki és Wolfgang Loitzl sem, utóbbinak mindössze 3 tized pont hiányzott ehhez. Történt egy kizárás is, a szombati kvali 3. helyezettjének, Kento Sakuyamának a lécét találták túl hosszúnak, így ő nem kaphatott esélyt, hogy a vasárnapi versenyen is pontszerző lehessen. A kvalifikáció eseményeit sajnos két bukás is tarkította, mindkét szenvedő fél az oroszok csapatából került ki, Ilmir Hazetdinov (103 m.) és Dmitri Vassiliev (131,5 m.) is elesett, közülük utóbbi kaphatott még egy esélyt egy speciális szabálynak köszönhetően. Bár az esés miatt csúnyán lepontozódott Gyima kiesett volna, viszont a zsűritávolság 90%-át meg tudta ugrani, ezért tovább juthatott.

A selejtező részletes végeredménye:

http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3916/2015JP3916RLQ.pdf

Az 50. Vk versenyt rendezték meg vasárnap Engelbergben, ahol a legtöbb győzelmet Janne Ahonen aratta (5-ször nyert itt), aki formahanyatlás miatt a hétvégi versenyeket kihagyta. A legtöbb dobogós helyezést (12) is Ahonen érte el itt, valamint a sáncrekordot is ő tartja (141 m.) negyedmagával  (Ammann, Ziobro, Bardal) együtt.

Aztán a verseny elején hamar ki is derült Vassiliev mégsem tud rajthoz állni, hiszen neki kellett volna el kezdenie a versenyt. Úgy látszik a bukást mégsem úszta meg következmények nélkül, hiszen az esés után saját lábán hagyta el a kifutózónát. Mindenesetre remélhetőleg nincs komoly baja és a Négysáncon már ismét találkozhatunk majd vele.

A versenyt az ugrók a 13-as beülőből kezdték, 10 ugró után Vassiliev csapattársa, Mikhail Maksimochkin vezette a mezőnyt 128 m.-es ugrásával. Olyan ugrók sem tudták őt megelőzni mint pl.  tegnap a szezon során első pontjait szerző, legutóbbi  Négysánc győztes Thomas Diethart (123 m.), vagy a tavaly első győzelmét épp itt szerző Jan Ziobro (120 m.), akik végül a második körbe sem tudták beverekedni magukat. Az olasz Davide Bresadola 125 m.-es ugrása elvileg elég lett volna a folytatáshoz, viszont neki nem oldott le a léce időben, így bukása hamarabb történt mielőtt túl haladt volna a számára biztonságot jelentő kifutózóna határvonalán. Michael Neumayer volt az első, aki veszélyt jelentett Maksimochkin elsőségére, miután a német ugró 128,5 m.-en landolt, így már ő vezetett.

Nem sokkal utána Jan Matura következett, aki 128 m.-es ugrását követően a talajfogása ugyan sikerült, de neki is, mint Bresadola esetében kicsúszott a jobb léce olyannyira, hogy azt már nem tudta korrigálni, elesett, ami a kiesést jelentette számára is. Ezután az oroszok legjobb formában lévő ugrója, Vladimir Boyarintsev következett, akinek pluszosra fordultak a szélértékei, amit ennek megfelelően ki is használt, elsőként neki sikerült 130 m. fölé kerülnie (133 m.), s mivel volt levonása  bőven a szembeszélnek köszönhetően, így csak honfitársát tudta megelőzni, Neumayert nem. Szerencsére a kedvező széljárás megmaradt, amit sikerült még pár ugrónak kihasználnia. 

Elsőként Piotr Zyla örülhetett, mivel az orosz ugró hasonló szélértékeire ugorva ő még ezt 5 méterrel „megfejelte”, 138 m.-es ugrását követően már ő került az élre több mint 10 pontos előnnyel. Andreas Kofler következett a sorban, aki még ennél is messzebbre ugrott, és csak egy méter választotta el őt (140 m.), hogy ötös társbérletben (Ahonen, Ammann, Ziobro és Bardal mellett) lehessen sáncrekorder. Sajnos a telemark már nem sikerült neki, ezt a zsűri alacsony pontszámokkal honorálta, így csak Zyla mögé tudott kerülni. Bár a zsűri egy beülőt csökkentett (a 13-asból a 12-esbe), ennek ellenére még nem volt vége az alkalmi „repülő show”-nak, hiszen a kedvező széljárás még a szlovén Matjaz Pungertart is előnyhöz juttatta. Bár nem ugrott akkorát, mint Kofler, de 138,5 m.-es repülése, magas stíluspontjai és kevesebb kompenzációs levonása már elég volt, hogy Zylát maga mögé utasítsa.

Aztán amilyen hamar jött olyan gyorsan ment is kedvező égi áldás, bár a finn Lauri Asikainen sem panaszkodhatott, ő 130 m.-en landolt, amivel akkor a 4. helyre tudott  beérkezni. Robert Kranjec (130 m.) és Rune Velta (126,5 m.) átlagos ugrásai után az a Richard Freitag érkezett, aki tegnapi győzelmével magasra tette a lécet saját magával szemben. Pechjére mire sorra került átfordult a szélérték mínuszba, de ez sem zavarta abban, hogy ott folytassa, ahol tegnap abbahagyta. 131 m.-es ugrására kapott pontjait a beülő- és szélkompenzációra kapott plusz pontok is segítették, így csupán 2 tized ponttal szorult Zyla mögé a 3. helyre.  

A németek meglepetésembere, Markus Eisenbichler az egész verseny egyik legrosszabb időjárási körülménye (-0,69 m/s) ellenére is kihozta a maximumot ugrásából, 132,5 m.-ig repült, mely elég volt ahhoz, hogy át vegye a vezetést a szlovén ugrótól, igaz csak hajszállal, egy tized különbséggel. Már csak a top10 volt hátra. A tegnap holtversenyben bronzérmet szerző Jernej Damjan csak 129,5 m.-ig szállt, amivel egy kissé visszaesett a rangsorban. A pénteki kvalin még sáncrekordot ugró Anders Bardal (129 m.), valamint a jelen mezőnyben legtöbb engelbergi győzelmet arató (4) Schlierenzauer (128,5 m.) sem járt jobban.

Az osztrákok egyik legígéretesebb tehetsége, Stefan Kraft 130,5 m.-ével csak Pungertar mögé tudott besorolni, míg nem következett a hazaiak kedvence, Simon Ammann, aki -0,7m/s-es hátszél ellenére is 134 m.-ig vitorlázott el, ami a hazai közönség hangorkánja közepette az élre repítette, még ha ideiglenesen is. Peter Prevc  ugrása (128,5 m.) nem igazán sikerült, a csehek kíválóságának, Roman Koudelkának viszont annál inkább, aki 135,5 m.-es ugrását követően az élre került, onnan viszont már a szünetig nem is adta át a helyet az őt követő ugrók egyikének sem. Bár a verseny egyik legnagyobb esélyese, Michael Hayböck szintén messzire repült (135,5 m.) ez csak a második helyre volt elég. Már csak Severin Freund (133 m.) és Anders Fannemel (135,5 m.) voltak hátra, de hiába ugrottak nagyot, a kisebb hátszeles érték miatt a kompenzáció is kevesebb volt náluk, így csak a top10-es helyezésnek örülhettek.

A szünet után a beülő maradt a 12-esben, onnan folytatták a versenyt. Az első 10 ugró közül páran tudtak javítani első körös helyezésükön, mint pl. Stephan Leyhe (129 m.) és Nejc Dezman (129,5 m.), de olyan is volt, aki jelentősen rontott, ilyen volt Boyarintsev (125,5 m.), akinek első ugrását majdnem 10 m.-rel kisebb követte, így 9 helyet esett vissza. Közel a fele lejött a második kör mezőnyének, amikor Prevc következett és 131 m.-es ugrását követően ha pár helyet is, de sikerült javítania a helyezésén. Kranjec is hasonló távolságot ért el, de mivel ugrását követően a landoláskor valami jobbra vezette ki a lécét, kezdett kicsúszni, de sikeresen mentette a helyzetet, nem lett bukás belőle, viszont az alacsony stíluspontok miatt nem tudott Prevc elé kerülni. Schlierenzauer ha nem is sokkal, de 130 m.-es ugrásával már sikeresen előzte szlovén vetélytársát. 

Damjan következett, akinek jobban sikerült második ugrása (133 m.) az előzőnél, amivel nem kis előnnyel vehette át a vezetést az osztrák extraklasszistól. Őt sem Kofler (125 m.), sem Bardal (128,5 m.) nem tudta megközelíteni pontszámban, de Fannemel (130 m.) sem maradt el sokkal tőle. Jöttek a német ugrók, Freund (128 m.), majd Freitag (130,5 m.), akitől most elpártolt a szerencse, csupán egy tized pont választotta el őt, hogy Damjant beérje. Zyla ígéretes első körös ugrása után jó pozícióból várhatta a folytatást, viszont a másodikat jelentősen elrontotta, csak 123,5 m.-ig repült, amivel visszazuhant a középmezőnybe.

Krafttól az utóbbi versenyek alapján megszokhattuk, hogy mindig tud valami hatalmas ugrással előrukkolni, ami által jó helyezést tud elérni. Most ez nem sikerült, viszont 128 m.-ével  így is top10-es helyezést tudhat maga mögött. Pungertar (128,5 m.) sem tudott javítani a versenyen, de összeségében elért 7. helyezése eddigi legjobb teljesítménye lett a Vk-ban. Már csak öten voltak hátra, de Eisenbichler sem (127,5 m.) tudott  Damjan elé kerülni, csak az vígasztalhatta, hogy Pungertarhoz hasonlóan egyéni legjobbját (6.) érte el. Már csak az első sorozat top3-asa volt hátra és valamelyikük rontásával megnyílhatott  Damjan előtt az út, hogy újból dobogón végezhessen, emelve értékét, hogy mindezt a 13. helyről érhette volna el. A hangorkán aztán jelezte is ki a következő ugró. 

Ammann nem bízott semmit sem a véletlenre, komoly hátszélben is (-0,64 m/s) 136,5 m.-ig repült, amivel már sikerült a szlovén versenyzőt megelőznie, ráadásul elképesztő előnnyel, közel 20 pontos fórt mérve rá. Ezzel Ammann nem csak dobogós lett, de nagy eséllyel pályázott a végső győzelemre is. Aztán jött Hayböck, aki előtt újabb lehetőség nyílt, hogy az elmúlt versenyek kirobbanó formáját végre első győzelmére váltsa. Annak ellenére is hatalmasat ugrott (134,5 m.), hogy neki is meggyűlt a baja a széllel, de a hazai közönség nagy örömére nem sikerült kedvencüket megelőznie.

Már csak az volt a kérdés, hogy a szezon során ki ünnepelheti harmadik ízben a győzelmét, Ammann vagy Koudelka. A cseh ugró nagyon szép testtartással uralta a levegőt, míg le nem tette magát 138,5 m.-nyi repülés után, amire nagyon szép stíluspontokat is kapott. Kétség nem férhetett hozzá, hogy ő nyeri meg a versenyt, több mint 5 pontot vert még a svájcira is. Ezzel a teljesítménnyel kijelenthető, hogy Jakub Janda után a cseheknek újabb nagy aspiránsuk van a Négysánc trófea bezsebelésére, ami 6 éves osztrák hegemóniát szakítana meg! Összetettben Koudelka két pontra megközelítette a sárga trikót viselő Anders Fannemelt, így nagy eséllyel várhatja a folytatást az ünnepek után a Vk kristálygömbért folytatott harcban is!

Roman Koudelka így nyilatkozott a verseny után:   „Az ugrásaim ma jobbak voltak, mint tegnap. Természetesen elégedett vagyok a teljesítményemmel és az eredménnyel, bár még mindig kissé késésben vagyok a sáncasztal küszöbén, az ugrásaim  90%-osak voltak. Most egy nagyon jó érzés tölt el az ünnepek előtt és optimistán várom a Négysáncversenyt. Minden sportbarátnak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!”

A verseny részletes végeredménye:

Az összetett Vk részletes állása:

Ezúton szeretnék minden síugrás rajongó olvasónak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánni és remélem a Vk szezon legjobban várt eseményét, a Négysáncversenyt is hasonló érdeklődéssel fogjátok kísérni, mint ahogy azt az eddigi versenyeken is tettétek!  

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk