AJÁNLÓ
 
16:58
2014. 02. 10.
Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk tegnap, amikor is a hódeszkás fiúk és...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2014. 02. 10.
Az olimpiai utolsó előtti napjához érkeztünk, amikor is a hódeszkás fiúk és lányok...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2014. 02. 10.
Pénteken kezdetét vette a rövidpályás gyorskorcsolyázók ötödik és egyben utolsó...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2014. 02. 10.
A korábbi atléta, az atlétikai olimpiai és világbajnok Lauryn Williams által tolt bobbal a...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2014. 02. 10.
A pontozásos és a test-test elleni szakágak után - az olimpia vége felé haladva - elérkezett...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

gyorskori_charles_hamelin2

SilverMike írása:

Hétfőn a férfiak 1500 méteres versenyszámának selejtezőivel és döntőjével, a hölgyek 500 méteres selejtezőjével, valamint a 3000 méteres női váltóval a rövidpályás gyorskorcsolya olimpiai programja is kezdetét vette. 1500-on három magyar is érdekelt volt, ám egyikük sem került döntőbe, a női váltó azonban kivívta a B-döntőben való indulás jogát. Az első aranyérem a kanadai Charles Hamelin birtokába került.

Gyorskorcsolya, férfi 1500 méter:

A magyar korcsolyások közül a 2006-os torinói olimpia ötödik helyezettje, Knoch Viktor lépett pályára, futamának utolsó körében azonban rálépett a pályát szegélyező korongra és elesett. Az esés után még folytatta a versenyt, a célt azonban utolsóként (hatodik) látta meg. Ahhoz, hogy továbbjusson az első három között kellett volna végeznie.

„Nincs mit szépíteni, nagyon elrontottam. Taktikailag hibáztam, de a legjobb, ha gyorsan elfelejtem az egészet és mostantól az ezer méterre koncentrálok!” – nyilatkozta Viktor a mob.hu-nak.

Másodikként (a negyedik futamban) Béres Bence képviselhette hazánkat, aki sokáig a továbbjutást érő harmadik helyen haladt, az ezerötszáz méteres táv végén azonban egyre több pozíciót veszített és végül hatodikként ért célba.

gyorskori29

A továbbjutáshoz az ötödik futamban induló  Liu Shaolin Sándor került legközelebb, aki folyamatosan tartani tudta az élmezőny tempóját, a verseny végén azonban lecsúszott a harmadik helyezésről, a francia Thibaut Fauconnet ugyanis egyetlen egy ezredmásodperccel hamarabb ért célba. Sándor azzal vigasztalhatja magát, hogy 2:14.055-ös időeredményével megdöntötte Darázs Péter hét évvel ezelőtt felállított országos csúcsát. Időeredménye egyébként a mai nap negyedik legjobbja volt…

„Egyáltalán nem izgultam, nem gondoltam arra, hogy pályafutásom első olimpiai versenye. Összességében könnyebb volt annál, mint amire számítottam. Sajnos, amikor feljöttem másodiknak a kanadai mögé, ő belassult, és arra nem reagáltam időben. A többieknek lehetőségük volt előzni, én a végén hiába próbálkoztam kívülről, már nem sikerült. A célban ugyan azt mutatta az edzőm, hogy megvan a harmadik hely, de sajnos a célfotó más eredményre jutott” – mondta Péter a mob.hu-nak, majd hozzátette, hogy nagyon keményen készül az 1000 méteres versenyszámra, melyben szebb eredményt szeretne elérni.

A férfiak 1500 méteres versenyszámában egyébként már a mai napon eldőlt az olimpiai aranyérem sorsa, ami a 2010-ben 500 méteren győzedelmeskedő kanadai klasszis, Charles Hamelin birtokába került. A döntőbe rajta kívül két kínai (Han Tian-ju és Csen Te-csüan) egy amerikai (J. R. Celski) egy dél-koreai (Li Han Bin) és egy dél-koreai születésű, ám orosz színekben versenyző sportember került (Viktor An). A mezőny sokáig együtt tudott maradni, két körrel a vége előtt azonban a kanadai, Tian-ju és An elszakad a többiektől, hármójuk csatáját pedig, ahogyan azt már említettük Hamelin nyerte, aki ezzel a verseny után aktuális éremlista élére juttatta Kanadát. A második hely sorsáról hét ezred valamint egy célfotó döntött a kínai javára.

Gyorskorcsolya, női 3000 méteres váltó:

Rendkívül erős futamban kellett helyt állnia a Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra összeállítású női váltónak, a végső győzelemre is esélyes kanadai és dél-koreai csapat mellett ugyanis a hazai közönség előtt bizonyítani vágyó orosz staféta is ebben a versenyben indult. A lányok nagyon jól kezdték a versenyt, Keszler ugyanis azonnal az élre vágott, ezt a pozíciót pedig Heidum is megtartotta, később azonban a váltó visszaesett a negyedik helyre, így a február 18-án rendezendő B-döntőben folytathatják szereplésüket.

A futamot Dél-Korea nyerte, Kanadát és Oroszországot megelőzve, míg a másik ágon Kína diadalmaskodott, Olaszország és Japán előtt. Hollandiát végül kizárták a futamból, így a magyar lányoknak csak egy csapatot kell legyőzniük ahhoz, hogy pontot szerezzenek a 22. téli olimpián.

gyorskori32

A B-döntő margójára:

Sajnos meglehetősen paprikás a hangulat a női váltó háza táján, Darázs Rózs ugyanis egy tavalyi novemberben rendezett sikertelen kvalifikációs futam után bejelentette visszavonulását, a csapat azonban később (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia összeállításban) kivívta az olimpiai részvétel jogát. Darázs ekkor meggondolta magát, édesapja (aki csapatvezetőként ténykedik) pedig bevette a keretbe, sőt a mai megmérettetésre is nevezte. Ennek hatására megromlott a viszony Darázs és a váltó többi tagja között, miközben a csapatvezető Kónya „kisebb betegségével” indokolta döntését.

„Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, egyénekre lebontva sem. Erről viszont nem szeretnék beszélni, beszéljenek az okokról azok, akik illetékesek ebben, én nem fertőzöm az agyamat ilyen gondolatokkal” – mondta a pénteki megnyitó alkalmával a magyar delegáció zászlóját vivő Heidum Bernadett az MTI-nek.

Keszler Andrea később kijelentette, hogy nem egy emberen múlott a csapat kiesése, hiszen a versenyen mindent elrontottak, amit csak el lehetett rontani (utalt itt a váltásokra és a kigyorsításokra). Andrea szerint rendkívül csalódást keltő az, hogy végül az oroszoktól is kikaptunk. A négy éve ötödik helyezést szerző váltóban is szereplő Keszler bízik abban, hogy a B-döntőn már a tizenkilenc esztendős Kónya Zsófia is részt vehet, akivel véleménye szerint sokkal erősebbé válik a staféta, mi pedig csak remélni tudjuk, hogy az „ehhez hasonló esetek nem teszik tönkre legújabb feltörekvő sikersportágunkat”.

Gyorskorcsolya, női 500 méter:

 A legrövidebb távon a váltóban is vitézkedő Keszler Andreáért izgulhattunk, ám sajnos neki sem sikerült továbbjutni, hiszen utolsóként végzett előfutamában, a folytatáshoz pedig az első kettő között kellett volna zárnia.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk