AJÁNLÓ
 
16:00
2017. 02. 06.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2017. 02. 06.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2017. 02. 06.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2017. 02. 06.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2017. 02. 06.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

A holnapi lesikló edzésekkel kezdetét veszi az év egyik csúcseseménye, a sportág legnagyobb seregszemléje, a 44. Alpesi Sí Világbajnokság. Ötödször rendez vb-t Sankt Moritz, ahol az elkövetkező két hétben 76 ország 589 sízője (360 férfi és 229 nő) csatol lécet az összesen 11 versenyszámban. Megszokott előzetesünket ezúttal a jelenre hegyezzük ki. Előzetesünk második részében a csapatversenyről írunk, valamint a technikai számok esélyeit boncolgatjuk. Háromfős stábunk közös munkája következik.

 

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

CSAPATVERSENY

(2017. február 14. kedd)

2005 óta szerepel a világbajnokságok programján a csapatverseny. Az azóta több szabályváltozáson átesett versenyforma nem tartozik a kiemelten fontos számok közé, de egyfelől az éremtáblázaton lesz lenyomata az ottani eredményeknek, másfelől a hagyományos sínemzetek már csak presztízsből is odateszik magukat. No, nem mindig a legerősebb csapatokkal képviseltetik magukat, de a lista tartalékosnak semmiképpen nem mondható, akármelyik világeseményt is nézzük.

Komolyabb esélylatolgatásba persze dőreség lenne bonyolódni, a csapatok névsorát ugyanis a versenynapig ködfátyol borítja, sőt a névsorból sem következik sok minden, két tartalékversenyzőt ugyanis rendre neveznek a legnagyobbak. A parallel szlalomos lebonyolítás az erős technikai csapattal érkező nemzeteknek kedvez.

A papírforma elvileg a háromszoros bajnok Ausztria sikerét ígérné, de Hosp visszavonulásával és Brem távolmaradásával két alapemberüket vesztették a sógorok. Továbbá nagy összegben mernénk fogadni rá, hogy Marcel Hirscher nevét sem fogja tartalmazni a lista (túl fontos a később taglalásra kerülő duplázás), így pedig rögtön nehéz helyzetbe kerülnének nyugati szomszédjaink.

Az elmúlt négy vb-n érmes svéd válogatott így megnehezítheti dolgukat, még úgy is, hogy mindkét nemnél érzékelhető némi visszaesés. A németek esélyei azon múlnak, mennyire veszik komolyan a csapatversenyt a csapat férfi ászai (Neureuther és Luitz), illetve rajthoz áll-e egyáltalán a két nappal később versenyen szerelő Rebensburg? (Egyébiránt nem szokott elindulni csapatversenyen.) Papíron ütőképes csapattal állhatnak fel a franciák is, példának okáért Pinturault a parallel királya, de indulását nem tartjuk sanszosnak.

Még az is, hogy az eleddig érmet sem szerző olaszok meglepik a világot, elvégre mostanság ennyire jó formában lévő válogatottal nem érkeztek vb-re. A végére hagytuk a házigazdákat, azzal a nem titkolt céllal, hogy elsüssük az „utolsókból lesznek az elsők” frázist. Svájc nyerte ugyanis a tavalyi idényzárót, párját ritkítóan erős technikai szakággal rendelkeznek. S még valami, ami ennél is fontosabb: egy csomó fiatal kerülhet a csapatba, vagy olyanok, akik más számokban nem tartoznak a közvetlen esélyesek közé. Életük esélye, életük (első nagy) élménye. Biztosan harapni fognak.

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

(2017. február 16. csütörtök)

Topfavorit: Tessa Worley

A francia hölgy Killingtonban három év után tudott ismét győzni, azóta pedig rákapott a győzelem ízére. További két versenyt nyert, míg hármon dobogón végzett, ezzel magabiztosan tart élete első szakági kristálygömbje felé. 2013-ban már sikerült világbajnoki címet szereznie Schladmingban, akkor egy sikeres korszakot zárt le vele, ami után a sikerek is elapadtak. Most ismét komoly esélyekkel vág neki az újrázásnak.

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

Legnagyobb rivális: Mikaela Shiffrin

A még mindig szemtelenül fiatal amerikai műlesiklásban már mindent besöpört, idén pedig szintet lépett óriásban is. Semmeringen két egymást követő versenyt tudott nyerni, ráadásul nem is akármilyen magabiztossággal. Spórolni még nem láttuk az erejével, így attól nem kell félni, hogy valamit is visszatart a szlalomra. A technikásabb mellett pedig már a gyorsabb tűzésű pályák sem jelenthetnek neki akadályt, mivel már gyors számokban is bizonyította, otthonosan mozog.

A szezon második legsikeresebb óriás-műlesiklójaként minden esélyes megvan rá, hogy érmet nyerjen. Valószínűleg az csak jobban motiválja, hogy ezzel végérvényesen is kitörhet a szlalomspecialista burokból (már ha valakinek még kétségei adódtak volna).

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

Nagyot domboríthatnak:

Lara Gut: a hazaiak üdvöskéje mellett szól, hogy a gyors számokban való esetleges sikeres szereplés után még felszabadultabban érkezhet az óriásra. Az összetett világkupa címvédője az utóbbi időkben vált meghatározó óriás specialistává. A söldeni nyitófordulót megnyerte, emelett két dobogója van még.

Viktoria Rebensburg: a szám német olimpiai bajnoka, de az elmúlt időkben korábbi dominanciája eltűnt. Időről időre megvillantja tudását, erre akár a világbajnokságon kerülhet ismét sor. Idén kétszer állt dobogón a számban világkupán.

Az olaszok: idén eddig mindössze egy óriáson nem állt dobogón olasz hölgy. Bármelyik esélyes esett ki, mindig érkezett egy újabb, aki felvette a kesztyűt. A legnagyobb esélyesük talán idei egyetlen győztesük, Frederica Brignone. A legtöbbször viszont Sofia Goggia volt tűzközelben. Elképzelhető, hogy idei számos szakágban elért dobogója után a vb-n söpri be többen is a győzelmet. Marta Bassino és Mauel Mölgg szintén bizakodhat majd az éremben.

Anna Veith és Tina Weirather: az idei vébén mindkettejüknek a gyorsszámokban van esélye, de akár óriásban is tündökölhetnek majd. Weirathernek nem ez a legerősebb száma, de számos alkalommal állt már dobogón korábban. Veith visszatérése óta inkább szuper-G-ben tűnik erősnek, óriásban még keresi korábbi klasszis formáját, de ez akár St. Moritzban is sikerülhet neki.

Meglepetést okozhat: Stephanie Brunneralpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

A lassan huszonhárom éves osztrák lány idén vált stabil szereplőjévé a világkupa mezőnyének. Tavaly még az Európa-kupában oktatta az óriásműlesiklás mezőnyét: a versenyek több mint felét nyerte és magabiztosan nyerte a szakági versengést. Idén háromszor végzett top10-ben, ebből két alkalommal nem sokkal maradt le a dobogóról. Ellene szólhat, hogy a legutóbbi két óriáson már az első futamban sem jutott el a célig.

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

(2017. február 17. péntek)

Eljutottunk azon szakághoz, versenyszámhoz, amiben a „topfavorit” és a „legnagyobb rivális” titulust bármikor nyugodt szívvel fel tudnánk cserélni. Korszakos párharcot vívnak ők ketten, változó eredménnyel, de az állandót ők ketten képezik. Ha legyőznék őket, pláne mindkettőtöket, az lenne a világbajnokság legnagyobb szenzációja. Mi azért igyekszünk erősek maradni, s döntés hozni. Íme!

A topfavorit:                                     Marcel Hirscher

Zsinórban öt nagy kristálygömb után sem vesztette el motivációját, sőt újabb célokat fogalmaz meg az osztrákok élő legendája. Három világbajnokságon csak keveseknek jött össze a duplázás, s úgy egyáltalán, amennyiben a két technikai szakágban győzedelmeskedne, immáron hat világbajnoki aranynál tartana, amivel felkúszna a koedukált örökranglista 5. helyére. S ami a leginkább foglalkoztathatja, ha már az évkönyvek aranylapjai estek szóba, az a duplázás, vagyis az óriás-műlesiklás és a szlalom együttes bajnoki címe. Ezt legutóbb Alberto Tomba mondhatta el magáról, 1996 óta nem volt rá példa.

Marcel Hirscher mutatói félelmetesek óriás-műlesiklásban: mind a hat Világkupa-versenyen dobogón állt, mi több, másodiknál rosszabb egyszer sem volt. A tény, hogy ebből „mindösszesen” kettőt tudott megnyerni, kezeljük nyugodtan a francia vetélytársak érdemeként. Mindannyiszor kíméletlen második menettel próbálkozott az osztrák, ami után kevesen hitték volna, lehet rá válasz. Saját szemünkkel láttuk ráadásul, hogy ezek az űrsízések a maga természetességével jöttek, még igazán kritikus pillanatot sem élt át Hirscher lejtmenet.

Annyi bizonyosnak tűnik, két extra futammal lehet csak legyőzni a 20-szoros szakági győztes Hirschert, aki szokásához híven megint bizonyítani fogja, tud magasabb fokozaton is pörögni, mint amit délelőtt produkál. De jelentjük, akad egy ilyen versenyző.

A legnagyobb rivális:                    Alexis Pinturaultalpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

Az ember, akit még junior-korában Jean-Claude Killy utódjaként harangoztak be a franciák, mára beérett. Alighanem rá is igaz az az unalomig koptatott frázis, hogy rossz időben született. A Hirscher-éra végeztével azonban könnyen átveheti tőle a stafétát, elvégre vérbeli ötszámos sízőről van szó. Sankt Moritzban is igazolhatja ezt a tényállást, nem tartjuk földtől elrugaszkodott feltételezésnek, hogy ő lehet a legtöbb érmet jegyző sízője ennek a világbajnokságnak.

No, de maradjunk a tárgynál. A mezőnyből egyedüliként három győzelmet jegyez idén, közte az adelbodeni óriást illik azért külön kiemelni. Végig teljes fokozaton pörgött, Alta Badia mélypontját kivéve tartósan magas szinten síelt, ha nem vesszük a legutolsó versenyt, egész pontosan futamot. A stabilitást tehát esetében sem hallgathatjuk el. Fel fogja venni azt a bizonyos kesztyűt, kétség nem férhet hozzá.

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

Nagyot domboríthatnak:

Mathieu Faivre: A lassan végéhez közeledő VK- szezont alapul véve a dobogó legalsó foka is elkelni látszik. Az ifjú francia rendszeres jó szereplésével simán, közel 100 pont előnnyel tartja a szakági harmadik pozíciót a pontversenyben. Kétszer ténylegesen is dobogóra állt (Val d’Iséreben győzött), de ami ennél is lényegesebb, hat versenyből ötször a TOP-5-ben végzett. Mondhatni, a maga nemében ő is kiemelkedik a mezőnyből.

A németek (Felix Neureuther és Stefan Luitz): Felix a termékenyebb, ha a pontokat nézzük. S valóban, egyetlen homályversenye volt csak, egyébiránt mindig benne volt a legjobb nyolcban, egyszer dobogón állt, további egy alkalommal közel volt hozzá. Összességében nem teljesít rosszul, de minimum hárman durván átlépték a rangsorban. Luitz jóval hektikusabb rutinos honfitársánál, ám benne megvan az a fajta vagány szemlélet, minek okán belőle jobban kinézzük az éremszerzést. A főpróbán mindenesetre összejött neki. Másik alternatíva: kiesik.

Henrik Kristoffersen: Bár őt elsőrangú szlalomosként ismertük meg, része a szűk élmezőnynek óriásban is. S nem hiába nyert valaki három ízben junior-világbajnokságot. A TOP-8 állandó résztvevője, s bár más minőséget képvisel óriásban a dobogóesélyesekhez mérten, mi azért nem legyintenénk a norvég érmére sem.

Philipp Schörghofer: Az osztrákok második embere magához képest átlag feletti szezon fut. Ezt nem egy szem dobogója mondatja velünk, sokkal inkább jelentősen kimunkáltabb sízése láttán tesszük az esélyesek közé. Hirscher árnyékából nehéz feltűnést kelteni, neki ez mégis többször sikerült. Úgy dobogójával, mint számos látványos eséssel. De aki végigkövette az idényt, tapasztalhatta, benne van az a bizonyos spiritusz a salzburgiban. S mégis csak egy vb-bronzérmesről beszélünk.

Florian Eisath: Amikor még Blardonék és SImoncellik őrizték az olasz óriás-műlesiklás hagyományait, a dél-tiroli nem volt több egy szürke kiegészítő embernél. 2015-ben viszont nagyot fordult a világ, két szép ötödik helyezéssel kitört a névtelenségből. A felfelé ívelő spirál újabb állomásaként pedig élete első dobogóját ünnepelhette az ünnepek előtt Alta Badián. Egy vb-érem persze még nagyobb szenzációt okozna.

Szerintünk meglepetést okoz:                 Luca de Aliprandinialpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

A sors iróniája mozgatja szerintünk a szálakat, így nem Eisath, hanem egy fiatal fogja megmenteni az olaszok becsületét. Átütő évet síelt a trentinói fiatalember, négy TOP-10-helyezésnél tart. Amennyiben össze tudna rakni két ütőképes menetet, megszorongathat néhány nagyágyút. Éremszerzéshez persze még így is földöntúli bravúr kellene.

A legnagyobb hiányzó:                Ted Ligety

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetesIdekívánkozna az idényt remekül kezdő, karrierje egyik utolsó nagy dobására készülő Thomas Fanara neve is, elvégre a tavalyi idényzáró győzteséről van szó, vagy a vb-ezüstérmes Fritz Dopfer, de távol marad Sankt Moritztól a szakág zsenije is, márpedig ő azért más kávéházban szürcsölgeti a koffeint…

Makacs hátfájdalmak gyötrik az amerikai klasszist, így bár a söldeni ötödik helye bizakodásra adott okot, a folytatásban már csak árnyéka volt önmagának. Január közepén dőlt el, nem vállalja az indulást az előző három világbajnokság győztese. Nagy érvágás a rajongóknak, de valljuk be, nimbuszának szétszabdalása sem vezetett volna sehova. Talán majd az olimpián…

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

NŐI SZLALOM

(2017. február 18. szombat)

A topfavorit:                                     Mikaela Shiffrin

1997 óta megannyi korszakos zseni síelt a világ pályáin (a teljesség igénye nélkül Nicole Hosp, Janica Kostelić), ám Deborah Compagnoni nagy duplázását senkinek nem sikerült megismételnie mindmáig. Idén akad valaki a mezőnyben, aki jó eséllyel megcélozhatja mindezt.

Ha fogadóirodák környékére mennénk, a női szlalomra nem érdemes pénzt fecsérelnünk. Ésszerűtlen hazardírozásnak tűnik a topfavorit ellen fogadni, győzelme pedig nem hozna szinte semmi lóvét.

Shiffrin fölénye egészen dermesztő méreteket ölt szlalomban. Az előző vb óta valamennyi szakági versenyét megnyerte, általában tetemes fórral. (Előző idényben volt ugyebár egy rövid kihagyása, de amint visszatért, ott folytatta, ahol abbahagyta.) Eleve 24 VK- győzelemnél jár úgy, hogy még 23. életévét sem töltötte be. Más dimenziót képvisel, ez elvitathatatlan, ugyanakkor januárban mintha porszem került volna a gépezetbe.

El kezdett hibázgatni, s ez nem fért bele mindenhol. Zágrábban például pont nélkül zárt, miután nem tudott kirugózni egy bukkanót, majd Flachaun is legyőzték, mindezt úgy, hogy célba ért az amerikai. (Igaz, a második futamban megint hatalmasat síelt.) A remény tehát pislákolni látszik a vetélytársaknak. Ennél többet azonban nem mondhatunk el. Bődületes meglepetés lenne, ha nem nyerné meg zsinórban harmadik világbajnoki címét szlalomban.

A legnagyobb rivális:                    Veronika Vélez-Zuzulová

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes2013 októberében keresztszalag-szakadást szenvedett, kihagyott egy teljes szezont, de azóta jobb, mint valaha. Tizenhárom dobogót számlál, látványosan javult technikája, a pszichés dolgokkal pedig korábban sem voltak gondok, sosem volt az a kimondott majrés típus.

Mindezt fémjelzendő álljon itt egy mondat, amiről nem gondoltuk volna, hogy valaha leírjuk. Azok után, hogy előző idényben elpackázta élete nagy esélyét, azt, hogy kristálygömböt nyerjen, idén eljutott odáig, hogy alkalmasint elkapja Shiffrin grabancát. Ha nincs maribori kiesése, még akár szorossá is tehette volna a véghajrát a szakágiban.

A 6-8 tizednyi vereségek persze súlyosak, a két fél alapjáraton változatlanul nincs egy súlycsoportban, de az elmúlt évek másfél-két másodperces alázásaihoz mérten mégis előreléptünk. Kellett ehhez Shiffrin nyitása a gyorsabb számok felé? Meglehet. De annyi bizonyos, minőségi ugrást látunk a szlováktól, s ha elkövet egy komolyabb hibát az amerikai, ott lehet, hogy megfossza őt trónjától. A dobogó is karriertörténeti pillanat volna, elvégre az azóta a múlt ködébe vesző fedett pályás EB-címet kivéve nincs érme világversenyekről. S az idő már nem neki dolgozik…

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes
Nagyot domboríthatnak:

Frida Hansdotter: A Szlalom Világkupa 2015/2016-os kiírásának győztese igencsak haloványan kezdte az idényt. Nem kenhet mindent Shiffrin visszatérésére és Zuzulová szintugrására. Januárra aztán belelendült. Zágrábban kevés választotta el a dobogótól, 5 nappal később Mariborban már összejött a pódium. A vb-t megelőző utolsó szlalomot pedig meg tudta nyerni, méghozzá tisztes előny birtokában. Elmondható tehát esetében, formáját a vb-re hangolták.

Wendy Holdener: A számok tükrében a svájci lány a szezon harmadik legjobbja. Egy kivétellel valamennyi szlalomon dobogót ünnepelhetett, ami ebben a szakágban kiemelkedő teljesítménynek számít. A betegségek sem állítottak neki gátat, stabilitása példaértékű, Zuzulová után nála éreztük a legnagyobb előrelépést. A dobogóért élete legjobbját kell nyújtania, ismételten.

Petra Vlhová: A szlovák újgeneráció ékköve, junior-világbajnoka és ifjúsági olimpiai bajnoka a számnak. Vagány stílusa magában rejti a veszélyt, idén két dobogója ellenére visszájára fordultak a dolgok. Ám ha úgy igazándiból elkapja a fonalat, végigmegy, nagydologra lehet képes. Például arra, hogy őrségváltást idézzen elő a szlovák szlalomban.

Šárka Strachová: 2007 világbajnok egy hosszúra nyúlt középszerű korszak után 2014 táján visszatért a közvetlen élvonalba. Bár győznie egyszer sem sikerült, s idén egy dobogójának dacára nem oly meggyőző, mint például egy éve, a rutin mellette szól. Nagyot szólna mindenesetre, ha ötödik világbajnokságáról is éremmel távozhatna.

Nina Løseth: Mindig ott volt a tűz közelében a norvégok reménysége, és sokat elárul, hogy utolsó három versenyéből kettőn már sikerült dobogóra állnia. Egyébiránt ötször végzett TOP-5-ben, csak Zágrábban esett ki, tehát minden adott nála is egy kiugró eredményhez.

Szerintünk meglepetést okoz:                 Mélanie Meillard

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetesSokat gondolkodtunk, ki kerüljön ide. Az utolsó rostán kihullott a jelöltek közül a szlovénok reprezentánsa, Ana Bucik, valamint az osztrák csapatból Bernadette Schild és Katharina Truppe. Végül arra lyukadtunk ki, hogy a legnagyobb durranást a házigazdák csapatában kell keresni.

Neuchâtel szülöttje még nincs 19 esztendős, de már letette névjegyét a Világkupában. Óriás-műlesiklásban voltak és vannak jobb eredményei, a szám ifjúsági olimpiai bajnokáról és junior vb-bronzérmeséről van szó. Levi hatodik helyét azóta se sikerült utolérnie, a lelkesedés azóta négyszer is kiesést eredményezett a hórihorgas lány számára, ám ez mit sem presszionálta őt. Az utolsó versenyen, a stockholmi parallelen remekül helytállt, a 8 között a későbbi bronzérmestől kapott ki. Tét nem nyomja vállát, hazai közönség előtt mutatkozhat be világversenyen. Ilyenkor lehet igazán berobbanni. Láttunk már ilyet egy másik svájcitól…

A legnagyobb hiányzó:                Carmen Thalmann

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetesHa minden igaz, Maria Pietilä-Holmner rehabilitációja sikerrel zárult, így rajthoz állhat a világbajnokságon. Így már nehéz kiválasztani, kiért fájdulhat minden független szurkoló szíve, elvégre a szűk élmezőny teljes egészében képviselteti magát.

Jobb híján ide berakunk egy osztrákot. Csapatban szerzett vb-címe bár jól hangzik, vélhetően nagyobb becsben tartja egyéni hetedik helyét szlalomban, amit 2 éve Beaver Creeken szerzett. Azóta a Világkupában is lépeget előre, amit jól igazol kilenc TOP-10-helyezése. Két ízben a dobogótól se sok választotta el. Az idényt egy vállalható 10. hellyel kezdte Leviben, majd jött egy sajnálatos edzéssérülés, majd térdműtét. Az osztrák csapat tán legjobb formában lévő szlalomosa dőlt ki idejekorán. Igaz, Bernadette Schild formajavulását elnézve még ez sem jelenthető ki teljes bizonyossággal.

Egy pozitívuma van a dolognak: Thalmann félmeztelenül pózoló rajongói bizonyára messzire elkerülik majd Sankt Moritzot.

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

FÉRFI SZLALOM

 (2017. február 19. vasárnap)

Topfavorit: Henrik Kristoffersen

Bár még nincs huszonhárom éves, a norvég nagyágyú a világkupéban lényegében már mindent besöpört, amit műlesiklásban lehet – jelenleg 14 győzelemnél jár. Idén nyolc szlalomból ötöt nyert, egyen nem vett részt, egyen kiesett, a zágrábi versenyen pedig részben az időjárás babrál ki vele és lett harmadik. Lényegében csak Hirscher jelent neki szórakozást egész évben, de őt is rendre megveri, hol egy tizeddel, hol egy másodperccel.

Bár ez már a negyedik szezon, ahol kamatoztatja tehetségét, mindössze egyetlen érme van, egy bronz még a szocsi olimpiáról. A legutóbbi világbajnokságon pedig negyedik helyen végzett. Ha az időjárás nem szól közbe, és mindkét futamban célba ér, akkor nagy valószínűséggel aranyérmet tehet kristálygömbje mellé.

A legfőbb rivális: Marcel Hirscher

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetesAz osztrák renoméját valószínűleg nem kell hosszasan sorolni. Öt összetett győzelme és hat szakági világkupa-győzelme van, ebből három műlesiklásban. A 2013-as hazai rendezésű világbajnokságon műlesiklásban szerzett VB-aranyat, két éve viszont a második futamban vezető helyről esett ki.

Egész szezonban a norvég és az osztrák adok-kapokját figyelhettük, és Hirscher eddig négyszer végzett Kristoffersen mögött a második helyen. Két szlalomot így is sikerült nyernie, de Leviben Kristoffersen nem indult, Kitzbühelben pedig kiesett a norvég. Sovány vigasz lehet az osztrák számára, hogy stabilitásának köszönhetően vezeti a szakági világkupát (és persze az összetettet is). Ez a stabilitás azonban még jól is jöhet neki. Ha Kristoffersennel történne valami, vagy esetleg váratlanul alulteljesítene, akkor Hirscher egyből toronymagas esélyessé lép elő.

alpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

Aranyesélyesek lehetnek:

A fenti címet annyiban módosítani kellene, hogy valószínűleg az alábbi nevek a bronzért csatázhatnak majd, legalábbis ha az idei trendeket figyeljük, de láttunk már karón varjút.

Aleksander Horosilov: idén három harmadik helyet számlál, azonban Schladmingban megmutatta, hogy benne is ott van az a szinte tökéletes futam, mint az előbb említett két esélyesben, viszont nála kérdés, hogy ez egymás után két futamban is összejön-e neki. Ha az időjárás nem fordul fagyosabbra, akkor viszont meggyűlhet a baja a puhább hóval.

Dave Ryding: az angol sporttörténelmet írt kitzi második helyével, mellyel egy hosszú ideje tartó stabil időszakot koronázott meg. Schladmingban pár nappal később kissé visszább esett, de Stockholmban a parallelen ismét jobbik formáját mutatta.

Manfred Mölgg: Kristoffersen és Hirscher mellett egyedül az olasz veterán tudott idén szlalomversenyt nyerni, igaz ebben kicsit az időjárás is segítette Zágrábban. Emellett azonban további két dobogót számol. Ha jól jön ki neki a lépés, akkor akár negyedik világbajnoki érmét szerezheti.

Felix Neureuther: nem szabad megfeledkezni a németek nagyágyújáról, még akkor sem, ha korábbi fénye mára már megkopott sorozatos hátfájása miatt. Idén eddig három dobogónál jár, de nem épp ő a toronymagas esélyes, még a dobogóra sem.

Alexis Pinturault: a francia egy-egy alkalommal komolyabban meg szokta villantani szlalomtudását. Ha végre összejön szerencséje egy világversenyen, akkor elképzelhető, hogy műlesiklásban sem lehet majd megállítani.

Meglepetést okozhat: Daniel Yule és Manuel Fettneralpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

A svájci és az osztrák lényegében ég és föld. Előbbi stabil, míg utóbbi őrült meneteivel hívja fel magára a figyelmet. Ha a megbízhatóságot és a bevállalós sízést össze tudnánk kombinálni, akkor egy Kristoffersent is verő sízőt kapnánk. A realitásoknál maradva: mindkettőnek egy kicsi plusz hiányzik már csak. Ha Yule két futamra megtalálja a jobb tempót, vagy esetleg Feller két őrült menetét is hiba nélkül be tudja fejezni, akkor valamelyikük akár a világ tetejére is kerülhet.

Legnagyobb hiányzó: André Myhreralpesi sí alpesi sí világbajnokság előzetes

A svéd Kitzbühelben sérült meg, ahol elsőre ártatlan helyzetben esett ki. Ekkor már a világranglista legjobb hét szlalomosa is visszaverekedte magát, akár egy érmet is elcsíphetett volna, így azonban csak otthonról figyelheti majd a versenyeket.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk