AJÁNLÓ
 
20:51
2014. 12. 28.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
20:51
2014. 12. 28.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:51
2014. 12. 28.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
20:51
2014. 12. 28.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
20:51
2014. 12. 28.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újonchelyszínhez debütáló győztes dukál, gondolhatták az égiek. Azok után néhány héttel, hogy az Årében megrendezésre került óriás-műlesikláson másodikként végzett, Kühtaion egy lépcsőfokot feljebblépett Sara Hector, a 22 esztendős svéd lány élete formájába lendült a világbajnoki évad első felére. Az osztrák szíveket a betegséggel küszködő Anna Fenninger boldogította, a dobogó harmadik fokára az első futam után még vezető Mikaela Shiffrin állhatott fel, míg a szakági listavezető Eva-Maria Bremnek ezúttal meg kellett elégednie a 4. hellyel. Érdekesség, hogy akárcsak a szocsi lesikláson, ezúttal is századra azonos időt síelt Tina Maze és Dominique Gisin – ezúttal a 7. helyhez volt elegendő teljesítményük.

Már-már hagyománynak számít így karácsony és szilveszter közt félúton, hogy a világ legjobb technikai sízőnői összetalálkoznak Ausztriában két évbúcsúztató, remek hangulatú verseny erejéig. Megszokott módon minden páros évben Semmering, páratlan évjáratban pedig Lienz ad otthont a sportrendezvénynek. Mindezidáig az időjárás nem szólt közbe, idén azonban hirtelen új helyszínt kellett találni, az osztrákok természetesen ragaszkodtak a hazai lejtő nyújtotta előnyhöz. A hőmérsékleti viszonyok és a hóhelyzet valamelyik tiroli lejtő mellett szóltak, így jött képbe Kühtai. Az aprócska falu 2000 méter fölött terül el, ezzel Ausztria egyik legmagasabban fekvő települése, nem akad jószerivel száraz tél arrafelé, infrastrukturális téren viszont meglehetősen elmaradottnak tűnt. Nemhogy Világkupának, EK-nak sem adott otthont, újabban már az osztrák válogatott sem nagyon edzőtáborozik a nagyjából 30 fős törpetelepülésen. A szervezők és a helyi erők dicséretére legyen mondva, a sok tekintetben fapados külsőségek és a komor égbolt ellenére hangulatos versenynek vezényeltek le.

Szép számban érkeztek hölgyek a vb-t megelőző utolsó óriás-műlesikló VK- viadalra, a farkasordító, 14 fokos hidegben összesen 66-an csatoltak lécet. A „Hohe Mut” nevű lejtőnél több meredekebbet találnánk a naptárban, a tűzőmesterek kihozták azért a lehető legtöbbet lehetőségeikből. Torino ezüstérmese, Joël Chenal például a franciák segítségére igyekezvén kifejezetten ritmusos, kihívásokkal teli pályát állított össze.

Mikaela Shiffrin (1.) megadta az alaphangot, lesodródásai magas sebességéből eredtek, felülmúlni délelőtt nem lehetett. A rutinosabb svédektől speciel erre nem is számítottunk, Jessica Lindell-Vikarby (16.) rontások tömkelegét egy aprócska repüléssel súlyozta, másodpercen kívül zárt; a nem sokkal később érkező Maria Pietilä-Holmner (21.) még rosszabbul járt, külön nyomasztó lehetett, hogy ő érdemleges hibát sem követett el. Az osztrákok szívek nem törtek össze rögtön az elején Eva-Maria Brem (4.) kihasználta, hogy a szó legszorosabb értelmében véve hazai havon síelhetett, kockázatvállalása egy súlyos térvesztéssel együtt is bevált, végére egészen kontrollált menetet rakott össze. Anna Fenninger (3.) is közel 4 tizeddel maradt el Shiffrintől, beszélhetnénk itt késéseiről, de ez a nagyobb sebesség velejárója volt. No, nem feltétlenül, mint példázta Tina Maze (13.) körülményes, de legalább pontatlan sízése. Kathrin Zettel (11.) zárt legrosszabbul a favoritnak tartott osztrákok közül, túl széles íveket használt.

Federica Brignone (8.) a laposon beszerzett fél másodpercet bánhatja, Viktoria Rebensburg (18.) menetéről semmi extrát nem tudtunk feljegyezni, ahogy átkapcsolt a gyorsabb számokban, vesztett kanyartechnikájából. Lara Gut (10.) tisztább menetével épp másodpercen belül maradt, kortársának, Sara Hectornak (2.) azonban ennél láthatóan komolyabb céljai voltak. Kezdésként jó pár hibát elkövetett, aztán hamar visszaszerezte uralmát lécei felett, mire egy topkategóriás lapos résszel szépen lefelezte hátrányát. Anémone Marmottan (12.) kereken 1 szekundumos hátránnyal folytatta, ami ezen a rendkívül kiélezett versenyen nem túl acélos helyezéssel párosult. Tina Weirather (5.) a meredeken szedte be hátrányának zömét, ezzel együtt remek helyzetből várhatta edzője pályáját. Nadia Fanchini (14.) fásult, pláne Tessa Worley (24.) óvatoskodó csúszása nem termett babért.

Marie-Michele Gagnon (28.) beleállt a betlizők sorába, célba érkezvén továbbjutására se vehettek mérget. Svájci részről délelőtt Dominique Gisin (6.) vitte a prímet, végletekig kicentizett, precíz sízésének végén nem is értette az ember, mire fel csóválta, s fogta a fejét. Perceken át abban a hitben volt, hogy az 5 másodperces pittyegést megelőzően rajtolt, saját bevallása szerint dafke meg akarta mutatni, mire lett volna képes, ha nem zárták volna ki…

Az osztrákok önbizalmát Elisabeth Görgl (7.) csak továbbhizlalta, járt szűzhavon, tempója ezzel együtt lehengerlő volt a végén. Roppant szoros verseny formálódott, két másodperces különbséggel már a ki lehetett ma esni. Kilenc ember híján mindenki célba ért, a látási viszonyok csak tovább romlottak, ennek megfelelően viszonylag kevesen tudtak nagyot hasítani magasabb rajtszámmal. Kanadai részről Marie-Pier Préfontaine (28-assal a 9.) és a norvég Ragnhild Mowinckel (25-össel a 14.) emelhető ki ezek közül. Harmincon túlról két olasz fiatal, Nicole Agnelli (33-assal a 25.) és Karoline Pichler (38-assal a 30.), valamint a német Simona Hösl (41-essel a 29.) folytathatta tovább.

.......................................................................................................................................

Szoros kis folytatásra volt tehát kilátás, egy-egy nagyszerű menettel temérdek helyet lehetett előrelépni. A harmincas sor vége felé zárt sízők esélyeit fokozta az időjárási helyzet is. Konkrétan szakadni kezdett a hó, az FIS emberkéi pedig a gyorsabb indítás mellett döntött, így mi nézők max. visszajátszásokból tájékozódhattunk a pálya első szakaszáról.

Elsőként a februári junior-világbajnokság ezüstérmese, Karoline Pichler (23.) élvezhette ki, milyen hófúvásban szinte vakon lesíelni egy előzőnél is technikásabbra tűzött pályán. Sokat nem kockáztatott az ifjú dél-tiroli lány, élete első VK- pontszerzése így nem forgott veszélyben. Eredményes hetekkel búcsúztatja egyébiránt az óévet, két héten belül két-két 1., illetve 2. helyezést könyvelt el az Európa Kupában, most pedig érkezett a hab a torta tetejére.

Na, de gyorsuljunk fel kicsit, akárcsak a közvetítés. Hösl (27.) egy méretes hiba után a célba érésnek is örülhetett, mire Gagnon (19.) kiemelkedőnek nem nevezhető sízéssel az élre került. Sokáig nem maradt ott, ehhez kellett Adeline Baud (9.) verhetetlennek bizonyult menete. A fiatal francia már túl van azon a ponton, hogy néhány pontért óvatoskodjon, bevállalta az őrült iramot, s meg sem állt a célig. Végeredményül életében először keveredett a TOP10-be. Egy jó darabig köze nem volt senkinek összesített eredményéhez, a dologhoz persze hozzátartozik, hogy a 15. helyezettel bezárólag 6 tizednél kisebb hátránnyal kellett csupán kalkulálnia.

Kirchgasser (21.) kis híján kirepült a pályáról, sebességét esélye nem volt visszaszerezni. Az olasz lányok szép számban képviseltették nemzetüket délután, szám szerint heten voltak, ám a minőség és a mennyiség esetükben sem idomult egymáshoz. Agnelli (17.) legjobb VK- helyezésével persze érthetően elégedett volt, a jóval rutinosabb Marsaglián (24.) Mölggön (16.) viszont igenis számon kérhető bizonytalanságokkal teli sízésük, míg Fanchini igen korán kaput tévesztett. Legjobb olaszként végül Irene Curtoni (14.) zárt, a letörést követő részre építhet, a többit feledjék el szimpatizánsai, jobban járnak. Eközben több nagynevű síző, hovatovább szakági specialista mutatott terített betlit. Regnáló világbajnokként Worley (28.) a tökutolsó helyre szorult, miután fent annyira elvesztette a balanszát, hogy kb. nulláról kellett indulnia. A svédek se jártak sokkal jobban, Pietilä-Holmner (25.) észrevehetően nem szeretett volna bukni a hóviharban, a főversenye amúgy is holnap lesz esedékes, Lindell-Vikarby (22.) széles ívein a pocsék formát kell számon kérni. Mindent elárul teljesítményükről, hogy két túlóvatoskodó menettel is előttük végzett Hansdotter (20.).

Baud első helyét Viktoria Rebensburg (10.) veszélyeztette először úgy igazán, s ha ez végül nem is jött össze, legalább kiderült, meredeken lehet jobban síelni a franciánál. Megerősítette feltételezésünket Nina Løseth (12.) is, egy derekas túlcsúszással együtt remek sebességgel érkezett a lapos részre. A másik norvég, Ragnhild Mowinckel (5.) gyakorlatilag nem tett egyebet, minthogy egyesítette Baud és honfitársának erényeit, jogos volt kicsattanó öröme a célban, 4 tizedes előnye birtokában merész álmokat szövögethetett. Karrierje legjobb VK- helyezését szerezte, s legjobb négyig nem került legyőzőre.

Maze (7.) bevállalós menetével pedig rögtön ráhozta  a frászt a norvégra, a századok mellette álltak. Marmottan valami hasonlóval próbálkozott, nem sokáig bírt pályán maradni, pontot tett egy katasztrofális francia nap végére. Zettel (15.) menetével sem lehettek sokan kibékülve, roppant indiszponáltan síelt az első néhány hétvége után még önbizalommal telve csúszó osztrák. Lara Gut (18.) nagyon nehézkesen kanyarodott, lemondhatott a TOP10-helyezésről. Marie-Pier Préfontaine (6.) harcossága ellenben kamatozódott, 5 századon múlt csupán az ideiglenes elsőség. Oka persze nem volt szomorkodni, hisz’ ő is élete legjobbját teljesítette.

Az első, s egyetlen reklámszünet után következtek a délelőtt legjobbjai, elsőként az olaszok favoritja. Brignone (26.) és az érte szorítók reményei hamarjában tovaszálltak, egy méretes satufék formájában. Görgl (11.) pár kapuval arrébb követett el méretes rontást, de ezzel, s a minden korábbinál rosszabb láthatóság dacára tartotta magát a középmezőny elején. Jó eséllyel ő lehet a negyedik számú osztrák óriás-műlesikló a vb-n. Dominique Gisin (7.) néhol alternatív íveket követett, ami végső soron bejött neki, az erősebb tempónak hála bejött a pillanatnyi dobogóra.        Emlékeinkben fejsejlettek a magyar szívnek oly kedves szocsi lesiklás, akárcsak ott, ma is századra azonos időt síelt Mazével.

Weirathernek (13.) nem ízlett az edzője tűzte pályán, már az első szektorban elbukta minden esélyét. Eva-Maria Brem (4.) esetében is ugyanígy nézett ki a dolog, de minthogy a helyieket is képviselő sportoló remek formának örvend, túl tudott lépni kezes-lábas mentéssel, s fékezéssel egybetűzdelt hibáján. Lent elsőrangúan síelt, 17 századdal átvette a vezetést. Azon nyomban kettős osztrák vezetést mutatott a tábla, Anna Fenninger (3.) kihasználva Brem hibáját, 6 tizedre srófolta fent előnyét, amiből 28 század a célig is kitartott. Vagyis a karácsonyt meghűléssel letudó salzburgi menete messze nem volt tökéletes. Sara Hector (1.) egy bremi alsó szakasszal ezt azon nyomban bizonyította is, 9 századdal a maga javára fordította a dolgot. Mikaela Shiffrin (3.) csúszása közben végig ezredekről szólt a móka, a dobogó alsó fokára végül felállhatott az amerikai. (A célra fordulva mintha a kelleténél kanyargósabb irányt szabott volna magának.)

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Sara Hector 22 esztendősen érkezett el karrierje első csúcspontjához, 62. Világkupáján megszerezte első győzelmét. Az elkövetkező évek meghatározó óriás-műlesiklója lehet, ha elkerülik végre a sérülések. Egykori junior-világbajnokról beszélünk. Anna Fenninger 32. alkalommal állhatott dobogóra, különösen örömteli lehet számára, hogy két sikertelen verseny után újra kivágta a prímet kedvenc számában. Bár tény, megszakadt a december 28-a mágiája, negyedízben nem tudott csúcsra érni ezen a napon. Mikaela Shiffrinre ez fokozottan igaz, sokat kellett várnia söldeni győzelme óta a 19. VK-dobogóra. A szakágit változatlanul Brem (270) vezeti, de mögötte szorosabbá vált a helyzet, sorrendben: Fenninger (242), Shiffrin (226), Hector (219) és Maze (195) az állás. Összetettben Maze vezet 205 pontos előnnyel Fenninger előtt, azaz szerencsés esetben 300 környéki előnnyel vághatna neki a januárnak a szlovén.

Ehhez nagyot kellene még alakítania a holnap szlalomon!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk