AJÁNLÓ
 
19:17
2015. 01. 27.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:17
2015. 01. 27.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
19:17
2015. 01. 27.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
19:17
2015. 01. 27.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
19:17
2015. 01. 27.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hagyományos schladmingi éjjeli szlalom várt a férfi alpesi síelők mezőnyére ma este. A Planai csodát látott: a szovjet korszak óta először nyert orosz férfi alpesi síző, a legjobb osztrák pedig csak a 14. lett. Alekszander Horosilov az első futambéli űrsízésével alapozta meg a győzelmét, végül hirscheri szinten alázta a mezőnyt (apropó: az a bizonyos 14. épp Hirscher). Stefano Gross hatalmas második futama 2. helyet ért, mögötte három (!) német sorjázik: Felix Neureuther, Fritz Dopfer és Linus Strasser. A VB előtt aligha kavarodhattak volna össze ennél jobban az erőviszonyok! Samsal Dalibor viszont nem változtatott VB-reményeinken (vannak ilyenek vele kapcsolatban?), kiesett.


Már VB-lázban ég az alpesi síelők nagy része, a férfi szlalomosokra azonban előtte még a szezon általában legnézettebb Világkupa-versenye, a scladmingi éjszakai szlalom várt. Alighanem az időzítés az oka, hogy Nachtslalom-léptékkel mérve viszonylag kevesen neveztek, mindössze 77 név szerepelt a rajtlistán. 50-essel most is ott volt köztük Samsal Dalibor.

Az első futam pályáját a francia Stéphane Quittet, a másodikét az olasz Simone Deldio tűzte. Quittet ultrakönnyű pályái többnyire az osztrákoknak hoztak korábban szerencsét (sajátjainak pedig balszerencsét), Deldio új arc a pályatűzők közt. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a mezőnyt, szakadt a hó a Planaion az első futam kezdetekor.

Henrik Kristoffersen így 1-es rajtszámával esélytelennek tűnt, a szinte átláthatatlan hóködben nem jött rosszul neki az ovisszintű Quittet-pálya (5.). Marcel Hirscher meglepetésre nem tudott igazán gyorsabb lenni a norvégnál, századokra elmaradva követte, a célnál aztán - szokás szerint - neki kedvezett az óra (4.). Stefano Gross látszólag bevállalósabb menete ellenére majd 3 tizedes hátrányt gyűjtött be (8.). Felix Neureuther viszont már megmutatta, mennyit is jelenthet a tisztuló pálya: a leggyengébb kezdés ellenére a végére több mint fél másodperces előnyt gyűjtött be (2.). Az újabb német, Fritz Dopfer hasonló ritmusban haladt végig a pályán, a végére azért ő is beszedett 3 tizedet (3.).

Alekszandr Horosilov oroszként megszokhatta a nagy hóviharokat, ám eredménye így is viharos meglepetést jelentett: nem egyszerűen átvette a vezetést, de még Neureutherre is majd 8 tizedet vert (1.)! Mattias Hargin menete rögtön jelezte, nem a körülmények javultak ennyit: két másodpercen túli hátránnyal vergődött célba, nagyobb hiba nélkül (12.). Mario Matt eleinte a legjobb osztrák címéért küzdött, ám pocsék alsó szektorával végül senkit nem előzött meg (14.). André Myhrernek könnyebb dolga volt a legjobb svéd címéért, Hargin elé végül be is sorolt (10.). Jean-Baptiste Grange darabosan induló menetével ugyanígy a mezőny hátuljával küzdött, átvette az utolsó helyet (19.).

Svédből persze most is volt bőven: Jens Byggmark 3 és fél másodperces hátránnyal keserítette tovább a skandinávokat (31.), Markus Larsson viszont 2 másodpercen belül tudta tartani a hátrányát (11.). Patrick Thaler a középső részen hibázgatott kicsit, épphogy két másodpercen túlra csúszott (13.). Sebastian Foss-Solevåg megmutatta ugyan, hogy lehet még jól síelni a pályán, ám egy nagy hiba miatt végül rosszabbul járt a célba csorgóknál (32.). Alexis Pinturault a Quittet-pályán megszokott szenvedést mutatta be, az aljára azért ráérzett a ritmusra, így megelőzött egy-két embert (23.).

A reklámszünet után Giuliano Razzolin volt a sor, a valamelyest letisztogatott pályát is kihasználva besorolt a dobogó mögötti sűrű bolyba, épphogy Kristoffersen mögé (6.). Julien Lizeroux is nagy rössel vágott neki a pályának, ám jöttek a hibák, a Quittet-faktor nála is érvényesült - a francia edző pályáin a franciák most se teljesítettek jól (18.). Manfred Mölgg szemre lassúnak tűnő futammal is csak 2,5 másodpercet kapott, talán egészen kicsit lanyhult a havazás intenzitása (15.). Daniel Yule remek kezdése is ezt támasztotta alá, a meredeket is jól síelte, az aljára alaposan belassulva is Razzolival azonos időt ért el (6.). Franciaként Victor Muffat-Jeandet is csak a második futamban bízhatott (20.), Benjamin Raich pedig a Planai egykori királyaként a középmezőnybe legalább befért (16.). A hasonlóan szebb napokat látott Reinfried Herbst elvétett egy kaput, fordított íven véve a következő kapukat továbbment, végül vizsgálták, ki is zárták, de ígyis-úgyis végetért a versenye (37. lett volna).

Az újabb reklámszünetet Anton Lahdenperä követte, aki pechjére a világ legerősebb szlalomcsapatában küzd a VB-ért - 3 másodperces hátrányával nem lépett ehhez közelebb (25.). Ivica Kostelić ismét küzdött egy jót a második futamért, csak a körülményekben bízhatott, nem jött össze neki (34.). David Chodounsky egy elcsúszással együtt az alján kevéssel a horvát elé került (28.), Luca Aerni viszont körtáncot járt a meredeken, felesleges is volt továbbmennie (51.). Steve Missillier se tudott mit kezdeni a Quittet-pályával (26.), a japán fényember, Juasza Naoki egy nagy hibával együtt is jobbnak bizonyult nála (23.). Linus Strasser végre 30-on belülről indulhatott, kiváló sízéssel, top-10-es eredménnyel hálálta meg - a németek nem panaszkodhattak erre a futamra (9.). Hasonlóan először fért be a 30-ba a svéd Calle Lindh is, szégyent ő se vallott (20.).

A pálya nehézségét mi sem jelzi jobban, hogy egészen a 38-assal induló Julien Cousineauig kellett várni az első kiesésre. A kiesők hiánya persze azt is jelentette, hogy magas rajtszámmal kevesen juthattak be a második futamba. Will Brandenburgnak (17.), Jonathan Nordbottennek (22.), Dave Rydingnak (29.), Matič Škubénak, majd 57-es rajtszámmal - csak hogy tökéletes legyen a németek futama - Dominik Stehlének (27.) sikerült ez a bravúr. Samsal Dalibor a meredeket egész elfogadhatóan síelte, ám ahogy felcsillant volna a remény a második futamra, rögtön ki is esett. Eredmény nélkül várhatja a VB-t.

-----------------------------------------------------------

A második futamot Škube kezdhette, kicsivel talán kevésbé intenzív hóesésben, biztonságban célba érve (29.). Ryding jócskán rávert a szlovénre (28.), majd Chodounsky a futam első igazán jó menetével, másfél másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést (19.). Stehle a meredeken nem tudta tartani a lépést az amerikaival, emiatt szorult csak kevéssel mögé (22.). Missillier kereken egy másodperces hátránnyal jutott el a célig (24.), Lahdenperänek még ez se sikerült - a meredeken látványos csúszással szórakoztatta a nézőket. Pinturault összességében olyan futamot teljesített, mint Chodounsky, hozott előnyével vette át a vezetést, mindezt úgy, hogy a meredeken hibázott egy nagyot (17.). Juasza már az elején hibázott egyet, utána viszont nem - övé is lett az addigi legjobb idő (16.).

Nordbotten is összehozott egy nagy hibát a meredeken, hatalmas hátrány lett az ára (27.). Muffat-Jeandet visszavette a vezetést a franciáknak, igaz, óriási mentéssel zuhant be a célba (12.). Lindh viszont rögtön jelezte, nem akarja megkönnyíteni a svéd edzők dolgát a VB-kerethirdetéskor, végig őrzött pár századot hajszálnyi előnyéből (11.). A francia válasz Grange lehetett volna, ám nem találta a ritmust, alaposan hátraesett (26.). A következő francia, Lizeroux is már az elején elszállt, utána aztán egész szépen összekapta magát (21.). Brandenburg amaerikaias őrült menete az elsőnél nehezebb pályán kevéssé fizetődött ki, egy nagy fékezéssel és egy necces kapuval így is jó helyre érkezett (18.). Raich mostanában megszokott tempója csak tisztes hátrányra lett volna elég, ráadásul nagyot hibázott is (25.).

A reklámszünet után Mölgg következett, csak a visszaesés mértéke lehetett kérdéses öreguras tempója mellett (23.). Mario Matt hasonlóan meglett kora ellenére sokkal nagyobb elánnal indult, ám a meredeken eladta előnyét, majd hibázott is egy nagyot (19.). Thaler már majd 8 tizedes előnyt adott el, nem volt szerencséje, az aljára belassulva 4 századdal kapott ki Lindhtől (13.). A svéd vezetés egy darabig így biztos volt, hisz három svéd sorjázott a folytatásban. Hargin hatalmas lendülettel indult, a meredeket is óriási tempóban végigvitte, de az alján hatalmasat fékezett, alig maradt az előnyből (8.). Markus Larsson a meredekre érve nagyon lecsúszott, ám így is megelőzte 7 századdal Lindhet - alighanem ezzel vette meg a VB-re a jegyet (9.).

Myhrer hasonlóan csúnyán fordult a meredekre, és végül nem volt szerencséje a századokkal sem, honfitársai mögé szorult (15.). Strasser szépen tartotta a lépést a svédekkel, az alján pedig nem hibázott - majd négy tizedes előnye neki is biztos VB-t ért (5.). Jött az újabb reklámszünet, majd Gross nagy menete: az olasz pályatűzést is élvezve, remek meredeksíeléssel rápakolt még fél másodpercet a legjobb időre (2.). Razzoli tovább fokozhatta volna az olasz örömöt, ám az alsó részen nagyot fékezve végül csak Strasser mögé fért be (6.). Yule a meredekig jól jött, ám aztán sorjáztak a rontások, másodperc fölé csúszott a hátránya (10.).

Kristoffersen ezúttal is enerváltabb arcát mutatta, nem jött rosszul, de a sebessége nem vetekedett az élbolyéval - épphogy Razzoli mögé szorult (7.). Hirscher kis híján már a harmadik kapunál elcsúszott, később is fél lábon síelt egy kaput, a meredektől pedig teljesen belassult (14.) - lehet hogy épp a VB előtt fejben szétesett az osztrákok egyetlen reménye?! Dopfer már több mint fél másodperces előnyről indult, ám az alsó szektorra ezt eladta, a végén az olasz mögé szorult (4.). Neureuther már 8 tizedet adott el ugyanígy, egálból fordulva a célban 7 százados hátrány mutatott az óra (3.). Három német sorjázott Gross mögött... Horosilov így 1,63-as előnyről indulhatott, hogy a független Oroszország első férfi Vk-győztes alpesi sízőjeként bevonuljon a történelembe. 1,4 maradt egy szektor, 1,22 két szektor után - Horosilov pedig úgy gondolta, akkor mostmár játsszunk Hirschert Ausztriának: feljebb kapcsolva 1,44-es előnnyel nyerte meg a versenyt (1.).

Alekszandr Horosilov sokszor megmutatta már, hogy egy futamon bárkinél gyorsabb tud lenni. Most összerakott kettőt - pedig tulajdonképp már az az egy is elég lett volna ma a győzelemhez. Több mint 10 év és 122 Világkupa-verseny kellett neki ahhoz, hogy ő legyen az első orosz férfi alpesi síző, aki Vk-versenyt nyer (szovjet győztes is 1981-ben volt utoljára). Stefano Gross is élete formájában van, 62. versenyén 6. alkalommal állt dobogóra. Felix Neureuther az egyetlen "hagyományos" tagja a mai top-3-nak, 191. versenyén 36. dobogóját szerezte, és megszilárdította vezető helyét a szakági tabellán.

Jegyezzük meg ezt a számsort: 14., 19., 25. Az osztrákok helyezései Schladmingban - úgy, hogy aki bejutott közülük a második futamba, mind célba is ért. Olyan rekordgyanús eredménnyel lepték meg a schladmingi közönséget, amelyre vélhetően senki nem vágyott a Planaion. Csak hogy még fájdalmasabb legyen mindez a házigazdáknak, az örök rivális németek, akik csapata sokak szemében még ma is csak két emberből áll, négyen is pontot szereztek, és hárman a top-5-ben találhatóak. Nem beszélve az alig létező svájci szlalomcsapatról, hisz Yule is top-10-ben zárt...

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk