AJÁNLÓ
 
16:29
2016. 12. 28.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
16:29
2016. 12. 28.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:29
2016. 12. 28.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
16:29
2016. 12. 28.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
16:29
2016. 12. 28.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mikaela Shiffrin zsinórban második óriás-műlesikló győzelmét aratta Semmeringben, amivel ismét száz ponton felülre tudta növelni előnyét az összetettben a 6. helyen végző Lara Guttal szemben. A dobogóra felfért még a szakág két klasszisa, Tessa Worley és Victoria Rebensburg is. A szakadó hó, szél és a pályára telepedő köd közel sem teremtettek ideális versenyfeltételeket, amit leginkább a hatalmasat bukó Taina Barioz érezhetett. További hír, hogy a férfiak mára tervezett versenye elmaradt.

 

A tegnapi szürkeség után szerda reggel igazi tél fogadta a női mezőnyt Semmeringen. Rendkívül sok hó esett az éjszaka folyamán, a havazás pedig egész nap kitartott, ami nem kis kihívást okozott a pályamunkásoknak. Bár a táj tagadhatatlanul így a legszebb minden sírajongó számára, a látási viszonyok és a pályára folyamatosan lehulló hó nem épp a legbiztonságosabb feltételei egy alpesi sí versenynek.

Bassino (14.) adta az alapidőt, de több hiba is volt menetében, az íveket nagyon nem találta meg. Ezzel szemben Rebensburg (2.) szépen húzta meg a kanyarokat, és nagyon bevállalós tempót választott hozzá, így több mint egy másodperces előnnyel állt az élre. Ana Drev (13.) sokáig a német idejéhez volt közelebb, de a pálya aljára szétesett, és komoly hátrányt szedett össze. Worley (3.) kezdeti hátrányát végül majdnem teljesen lefaragta dinamikus sízésével, de a vezetésről két századdal lemaradt. Frederica Brignone (4.) is komoly hátrányt faragott le a pálya középső részén, de egy késés után az első helyre ő sem volt veszélyes.

A tegnapi győztes Mikaela Shiffrin (1.) ott adott a legtöbbet Rebensburgnak, ahol eddig senki, a pálya elején. Onnan már nem tudott olyan sokat hozni a németen, mint a többiek, de a vezetéshez ez így is elég volt, igaz Rebensburg és Worley is tizeden belül voltak az amerikai lányhoz képest. Lara Gut (7.) "hazai", édesapja által tűzött pályán jöhetett, ezt viszont nem tudta kellően kihasználni. Majdnem egy másodperccel elmaradt a fő rivális Shiffrintől. A pályát első hazaiként Stephanie Brunner (5.) síelhette, precíz menettel tudott közel maradni a dobogóesélyesek táborához. A tegnapi meglepetésember, Manuela Mölgg (6.) ismét a pálya elejét rontotta el, után egészen sokat faragott, újabb dobogós esélyei így nem szálltak el végleg. Nina Løseth (11.) is felül volt rendkívül lassú, ott összeszedett hátrányát már alig növelte. Itt már valószínűsíthető volt, hogy a hegy tetejére rátelepedett köd miatt tovább romlottak a látási viszonyok.

Kirchgasser (17.) bevállalós volt, mint mindig, de a megfelelő nyomvonalat nem találta, így nagy hátránnyal ért célba. Tina Weirather (22.) nem tudta átmenteni tegnap délutáni formáját, végül senkit nem tudott megelőzni az addig leérkezettek közül. Taina Barioz (16.) szintén megküzdött a pálya tetején uralkodó köddel. Anna Veith (25.) precíz sízést mutatott be, bár korábbi tempója elmaradt, a továbbjutásban azért reménykedhetett. Idejétől függetlenül hatalmas üdvrivalgás várta a célban. Sofia Goggia egy trükkös kanyarban az eddig leérkezőkkel szemben nem fogta vissza magát. Emiatt végül nem tudott bevenni egy kanyart, a tegnapi után újabb kiesés lett a vége.

A pálya felső részén a körülmények eddigre már messze elmaradtak az ideálistól: a ködhöz szeles hóvihar társult, így ott szinte garantált volt az egy másodperces elmaradás, amivel eleve számolnia kellett mindenkinek. Sem Hansdotter (33.), sem Gagnon (23.) nem tudtak mit kezdeni a zord körülményekkel. Itt jegyezte meg McDave kolléga enyhe iróniával, hogy ha nem Ausztriában lenne a verseny, akkor már rég félbeszakították volna… Wendy Holdner (20.) és Kajsa Kling (19.) hosszú idő után tudtak viszonylag kis különbséget produkálni felül, ezt valamelyest ki is használták a célig.

Baud-Mugnier (12.) egy nagy mentés közepette egy kaput is letarolt, de legalább a pályán maradt, alul pedig még ezzel együtt is szenzációsan ment, így nem sokon múlt végül, hogy a legjobb tíz közé kerüljön. Két olasz következett; Francesca Marsaglia (17.) és Irene Curtoni (21.) is biztos továbbjutó pozíciót tudhattak maguknak. Ragnhild Mowinckel (10.) hosszú idő után jött nagyon erős felső szektort, bár a célig végül egy kicsit leeresztett, de ez is elég volt a másodpercen belüli hátrányra. Petra Vlhova ( 8.) szintén fergeteges sízést mutatott be a zord körülmények közt, így az első futam utáni top10 komoly támadó pozíciót jelenthetett számára a délutáni második futamra.

Simone Wild (28.) két másodperc feletti hátránnyal jött be, ez épp csak továbbjutást ért a rendkívül szoros mezőnyben. Elena Curtoni (15.) ennél jóval erősebb produkcióval rukkolt elő. Ricarda Haasernek (9.) felső fél másodperces hátránya volt a "keresztje", onnantól nagyon szépen őrizte hátrányát, így bejött a tízbe. Bejutott még a második futamba Frasse Sombet (30.) és Truppe (27.) is. Harmincon kívülről mindössze ketten síelhettek második futamot: az elmúlt időben ihletetten síelő Ilka Štuhec (29.) és az Európa Kupában már többször bizonyító Kristin Lysdahl (24.).

Az első futam eredménye

A második futamot a francia Coralie Frasse-Sombet (11.) nyitotta, komolyabb hiba nélkül abszolválta a pályát. Utólag kiderült, mennyit is ért ez a sízés: 19 helyet javított. Ilka Štuhec (22.) nagyon biztonsági oldalról közelítette meg a pályát, ideje messze elmaradt az előtte érkező franciáétól. Simone Wild (19.) ennél valamivel bevállalósabb volt. Az első hazai, Katharina Truppe (23.) meglehetősen zaklatott menettel rukkolt csak elő, célba érkezésekor senkit nem előzött meg. Nadia Fanchini (27.) még ennyire sem érezte a pálya ritmusát.

Anna Veith (leánykori nevén Fenninger) (25.) ma már legalább bejutott a második futamba. Ő és férje is láthatóan örült már annak is, hogy le tudott jönni pontszerzéssel a pályán. A norvég Kristin Lysdahl (17.) nagyon jól kezdett, a pálya aljára azonban elfogyott – így is élete első világkupa pontjait szerezte, második VK indulása alkalmával. Marie-Michele Gagnon (7.) is növelni tudta előnyét az első szektorban, majd egy keveset elvesztve, de magabiztosan síelve száguldott az első helyre. Végül a második futam legjobb sízése is a kanadai nevéhez fűződött. Tina Weirather (14.) nem is tudta tartani ezt az eszeveszett tempót, de a mezőny többi részéhez képest erős idő volt a liechtensteinié. Irene Curtoni alig bírta befordítani léceit a kapuknál, végül a sorozatos késéseknek kiesés lett a vége. Wendy Holdener (28.) két kapitális hiba után szinte álló helyzetből, a szűzhóba könyökölve csúszott tovább, majd onnan már nem tudta összeszedni magát.

Kajsa Kling (15.) precíz, de lassú második futamot mutatott be. Kirchgasser (12.) egy közepes menettel és hozott előnyével végül a pillanatnyi dobogó legalsó fokát csípte el. Francesca Marsaglia (21.) több alkalommal is a friss hóba csúszott, ami jelentősen lassította. Taina Barioz lába egy hiba közben kitekeredett, ami miatt először fel sem tudott kelni. Ennek ellenére Elena Curtonit (18.) elindították, maradandót viszont nem alkotott. Barioz-t ezután segítették le a pályáról, ami miatt egy hosszabb kényszerszünet következett.

Valószínűleg a várakozás nyomhatta rá a bélyegét Bassino (26.) futamára, ugyanis öt percig folyamatosan hullott a hó a pályára, az olaszra jutott a szerep hogy azt lekotorja. Ana Drev (24.) is jócskán hátracsúszott lassú futamával. Ezután ismét félbeszakadt a verseny, a pályamunkások a havat lapátolták az idális nyomból. Eközben Barioz egy síléces edző hátába kapaszkodva tartott a cél felé. Baud-Mugnier (20.) is megszenvedte az elemekkel folytatott küzdelmet, több mint két másodpercet kapott Gagnontól. Nina Løseth (16.) egy fokkal gyorsabban tudta megsíelni a pályát, de ez is messze volt még az élen állóktól. Ragnhild Movinckel (4.) bevállalta a nagy tempót a rossz látási viszonyok közt is – kifizetődőnek bizonyult, átvette a vezetést. Ricarda Haaser (10.) sem ment rá egy biztonsági sízésre, kihasználta, hogy a második és harmadik hely közt háromnegyed másodperces űr tátongott. Petra Vlhova (13.) jóval óvatosabban vette a kanyarokat, de óriásban ez így is bíztató a részéről.

Lara Gut (6.) jó tempót vállalt el, de szélesebb kanyarvételei miatt a vezetést nem tudta átvenni. Manuel Mölgg (8.) tegnap kétség kívül meglepte a síértő közönséget, ismét a felső szakaszon kapott rendkívül sokat, amiből a célig próbált faragni valamelyest. Stephanie Brunner (5.) több helyen késésben volt, de a pálya alsó szakaszán fél másodperces hátrányát majdnem teljesen eltüntette. Brignone (9.) az osztrákhoz hasonlóan állt a pálya kétharmadánál, de az ő hátránya még tovább dagadt a célig.

Movinckelnek már csak egy embert kellett kiszurkolni a dobogóért, de ezt a szívességet már senki nem tette meg neki. Tessa Worley (2.) nem adta el teljes előnyét az első ellenőrzőpontig és bátor sízéssel letaszította az élről Movinckelt. Victoria Rebensburg (3.) rettentő sokat adott a pálya elején a franciának, ez azonban bizonytalanabb kanyarvételek után elfogyott a célban. Mikael Shiffrin (1.) nem tudott annyit hozni Worleyn, mint a német, de sokkal precízebben síelte a pálya többi részét, így meg tudta tartani győztes pozícióját.

Mikaela Shiffrin élete 25. versenyét nyerte ma, a harmadikat óriás-műlesiklásban. Ráadásul a semmeringi versenyek közül a holnapi nap indul a legnagyobb esélyekkel. Összetettben 115 pontra növelte előnyét a második Lara Guttal és 203 pontra a harmadik Ilka Štuheccel szemben. A szakági versenyben az elmúlt két napi győzelmével az amerikai 35 pontra csökkentette hátrányát a vezető Tessa Worleyvel szemben.

A férfiak számára ma lesiklást rendeztek volna Santa Caterinán, de az erős szél miatt a versenyt végül törölni kellett. Az igen szoros világkupa menetrend és a Lake Louise-i törlések pótlása miatt a verseny későbbi megrendezésére már nem lesz lehetősége - tájékoztatott a FIS. Így az idei szezonban a tervezett 9 helyett csak 8 lesiklást rendeznek majd.

Holnap láthatjuk az alpesi sízőket utolsó alkalommal versenyezni 2016-ban: a hölgyek továbbra is Semmeringen versenyeznek, de ezúttal már műlesiklásban, míg a férfiak számára Santa Caterinán a tervezett alpesi összetettet rendezik meg.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk