AJÁNLÓ
 
22:36
2015. 11. 29.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:36
2015. 11. 29.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
22:36
2015. 11. 29.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
22:36
2015. 11. 29.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
22:36
2015. 11. 29.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem fordult tetejére a világ egy nap alatt Aspenben: ezúttal is megalázó fölénnyel nyerte a női szlalomot Mikaela Shiffrin. A második helyért folyó verseny győztese ezúttal Frida Hansdotter lett, aki Šárka Strachovát utasította maga mögé. Meglepően jól teljesített az újjáalakuló osztrák csapat, Thalmann és Kirchgasser is befért a top-6-ba.

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

Mikaela Shiffrin nagy örömére a finn hóhelyzet miatt elmaradt a hölgyek idénynyitó szlalomversenye Leviben, ennek köszönhetően Aspenben két napon is versenyezhettek egymással a legtechnikásabb szakág legjobbjai. Az már az első nap kiderült, hogy a hazai pálya előnyét (is) élvező Shiffrint csak önmaga tudja megfosztani az első helytől, viszont pénteken óriás-műlesiklásban az is látszott, hogy ez az egyetlen ellenfél is elég lehet…

67 versenyző nevezett a mai versenyre, alaposan átalakult a lista a tegnapihoz képest. Kevéssel fagypont feletti hőmérséklet, napos idő fogadta a hölgyeket. Az első futam pályáját a svéd Matias Eriksson, a másodikét a német Robert Krumbacher jelölhette ki. Szegény Krumbacher aligha gondolta volna, hogy nem lesz kinek tűznie, ugyanis nem jut német a második futamba.

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

Veronika Vélez-Zuzulová síelhetett elsőként, ám csak a lejtő közepéig jutott a szlovák lány. Egyre nagyobb késésbe került, majd egy balosban elcsúszott. A kicsivel óvatosabban kezdő, a svéd tűzésű pályát érthetően magabiztosan teljesítő Maria Pietilä-Holmner adta így meg a verseny alapidejét (7.), majd honfitársa, Frida Hansdotter bevállalósabb menettel, 6 tizeddel vette át a vezetést (3.). Mikaela Shiffrin hozta azt, amit várni lehetett. Két másodperces előnyét látva ne is keressük a jelzőket (1.), koncentráljunk inkább a továbbiakban a második helyért folyó versenyre. Šárka Strachová nagyot küzdött az elérhető legjobb helyért, végül 3 tizeddel meg is előzte Hansdottert (2.). Wendy Holdener fájdalmasan enervált síeléssel szomorította a svájciakat (13.), Nina Løseth viszont befért a két svéd közé (5.).

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

Nastasia Noens egy-két megbillenéssel és egy széttört kapuval vétette észre magát, utóbbi alighanem meg is zavarta kicsit (12.). A francia lány rombolása miatt Bernadette Schild kicsit várhatott a rajtban, átgondolhatta az osztrák női szakág helyzetét. Talán épp emiatt, könnyei záporán át nem látta jól a pályát – mindenesetre senkit nem előzött meg (25.). A sokkal jobb passzban lévő olaszok első képviselője, Chiara Costazza a "nemshiffrini" mezőnyben egész jónak tűnt, ám a végére alaposan belassult (14.). Marie-Michele Gagnon végig csak a pillanatnyi utolsó hely elkerüléséért küzdött (17.), majd Michelle Gisin menete is jelezte, hogy a legjobbak immár mind a célban vannak (15.). Carmen Thalmann javított valamelyest az osztrákok hangulatán, csak 1,4 másodpercet kapott Strachovától (11.), majd Michaela Kirchgasser bevállalós menettel még vígabbá tette sógorékat (9.). Erin Mielzynski a szimmetria jegyében egy kék kaput intézett el (Noens korábban egy pirosat rombolt le), viszont remek idővel, másodpercen belüli "nemshiffrini" hátránnyal ért célba (6.). Úgyis reklámszünet jött, volt idő helyrehozni az okozott kárt.

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

Lena Dürr pár kapu után hófelhőbe burkolta a pályát egy látványos, de veszélytelen eséssel, két nap alatt egyszer sem látta meg a célt. Talán jobb lett volna, ha Anna Swenn-Larsson is így cselekszik, mert igencsak lassúcskának bizonyult a síelése (24.). Laurie Mougel sokat kockáztatott, ő is röppályára állított egy piros kaput, a pálya alján már időveszteséget is okoztak a hibák (16.). Az amerikai hó előnyét élvető Resi Stiegler rutinosan hozta a kötelezőt (18.), majd a nyári szünetben házasság okán névhosszabbításon áteső Adeline Baud Mugnier gyarapította a hátsóbb régiókat (21.). A svéd pályatűző homlokára ráncokat varázsolhatott Sara Hector elcsúszása, az újabb reklámszünet után viszont Irene Curtoni megmutatta, hogy lehet még jól síelni a pályán (10.). Emelie Wikström jól kihasználta a svéd tűzést, pár századdal Curtonit is megelőzte (8.), majd a tegnap is remeklő Petra Vlhová alaposan odatette magát: remek alsó résszel, csak 7 tizedes "nemshiffrini" hátránnyal várhatta a folytatást (4.). A váratlanul jó futamok után visszatértünk a megszokott mederbe: Manuela Mölgg a kívánt sorrendben, azaz kék kaput törve az utolsó helyre érkezett (30.), Denise Feierabend csak pár századdal volt jobb nála (26.), Maren Wiesler pedig a tegnapi naphoz hasonlóan ma is búcsúzott. Nathalie Eklund magabiztosan továbblépett a második futamba (23.), majd Charlotte Chable bevállalós, ám hibákkal teli menete zárta a top-30-at (20.).

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

A megújulóban lévő osztrák csapat új arcai most is magas rajtszámmal bizonyítottak: Katharina Huber (19.), Julia Grünwald (27.) és Stephanie Brunner (29.) is továbblépett. A második futam mezőnyét Anne-Sophie Barthet (22.) és Rahel Kopp (27.) egészítette ki.

--------------------------------------------------------------------------------

A második futamot így aztán Mölgg nyithatta meg, nem biztos, hogy mindent kihozott ebből a helyzetből (23.). Igaz, Brunnernél biztosan többet: a fiatal osztrák pocsékul kezdett, majd a pálya közepén búcsúzott. Honfitársa, Grünwald fél másodpercre növelte minimális hozott előnyét, alaposan beárazva ezzel a mölggi menetet (18.). Kopp biztonsági menete alapvetően jó döntésnek tűnt (25.), de Shiffrin megalázó fölénye miatt mostanság a 108 %-os határra is figyelni illik (aki az elsőhöz képest 108 %-nál rosszabb idővel bír, nem kaphat Világkupa-pontot). Feierabend a pálya nagy részét kissé lelazsálva, alul viszont tisztességes tempóval haladva Mölgg elé sorolt be (22.), majd Bernadette Schild kettőre növelte a kieső osztrákok számát. Gyors ütemben halad afelé a kis Schild, hogy még ebben az osztrák csapatban se ő legyen az egyes számú. Swenn-Larsson két elfogadható szektor után a végére fájdalmasan belassult – a cél után aztán rekordsebességre kapcsolva tűnt el a színről (24.). Eklund fél másodperc feletti előnyt adott el, ő is a svédek vesztének tűnő alsó részen veszített rengeteget (21.).

Az újabb jó menetre Barthetig kellett várni, az utolsó kapuknál kicsit megakadva is 6 tizeddel vette át a vezetést (10.). Baud Mugnier a pálya közepén megakadt, innentől a 108 % lebeghetett a szeme előtt, végül kieséssel adta meg magát sorsának. Chable kicsivel lassabb tempót vállalt be, mint Barthet, de ez végül bölcs döntésnek bizonyult: az utolsó kapukat jobban síelve végül 5 századdal átvette a vezetést (9.). Huber remek kezdéssel rögtön ráijesztett a svájcira, de a végére fél másodperces hátrányt szedett be (17.). Stiegler hasonló menetet produkált, épp csak még gyorsabb felső résszel, végül Barthet-vel azonos idővel érkezett célba (10.). Gagnon is a végére hátrányra váltotta kezdeti nagy előnyét (15.), majd Mougel enervált menettel a pillanatnyi középmezőnybe küzdötte le magát (19.).

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

Az első reklámszünet után Michelle Gisinen volt a sor. 3 tizedes előnye ellenére ő se előzte meg honfitársát, a századokkal se volt szerencséje (13.). Costazza már alighanem az élre jött volna, ám fél másoodperces előnnyel az alsó részen egy piros kaput felkoncolva pályát tévesztett. Kis kényszerszünet után indulhatott az utolsó svájci, Holdener, szemre is kínlódós menetét látva nem lehetett kérdés, hogy Chable marad a legjobb közülük (20.). Noens már az első kapunál hajszál híján elesett, ilyen kezdés után bravúr, hogy csak 3 tized lett a hátránya a végén (14.). Chable uralmának Thalmann vetett véget, csak pár századdal ment lassabb futamot nála, hozott előnyébe ennyi bőven belefért (5.). Irene Curtoni egy szektor után búcsúzott, majd Kirchgasser besorolt Thalmann mögé (6.). Két osztrák az élen – megszokott mondat alpesi síben. Ami szokatlan: a legjobbak blokkja csak ezután jön, több osztrák pedig már nincs.

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

Wikström harmadmásodpercnyi előnyt adott el egy szektor alatt, egy svédet tehát hamar kipipálhattak az osztrákok (16.). A második pipára se kellett sokat várni, némi meglepetésre ugyanis Pietilä-Holmner is hasonlóan vérszegény futamot mutatott be (12.). Mielzynski fél másodperces előnyt fordított hátrányra a pálya közepére, de a végén remekül tekergett, véget vetett az osztrák örömnek (4.). Nina Løseth bátran vágott neki a pályának, a középső részre viszont belassult, így csak a visszaesés mértéke lehetett kérdéses (8.). A lassacskán sínagyhatalommá előlépő Szlovákia második (?) számú síelője, Vlhová kissé elizgulta második futamát, épphogy befért a norvég lány elé, persze, ez is élete legjobbja (7.). A svédek utolsó esélye, Hansdotter megmentette a skandinávok napját: kényelmesen jött be az élre, már 1,4 másodperccel is vezetett, igaz, az aljában bőven hagyott még időt (2.). Strachová tisztes hátránnyal eljutott az alsó részig, viszont nem tudott jobban kanyarogni a svédnél, így meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával (3.). Az ugyanis, természetesen, nem lehetett kérdés, hogy az első hely most is Shiffriné. Egyetlen nagy ellenfele (azaz önmaga) alaposan odatette magát, nagy izgalmában hajszál híján elesett az első kapunál. Más ellenfél hiányában így is ment egy leggyorsabb futamot, 2,65-tel alázta ezúttal a mezőnyt. Ámulunk-bámulunk, ugyanakkor nagyon sajnáljuk ezt a nagymúltú, fájdalmasan egyemberessé váló szakágat. Zárásként egy jó hír: minden célbaérő befért a 108 %-ba.

alpesi sí világkupa alpesi si Shiffrin Aspen szlalom

Mikaela Shiffrin 72. versenyén 27. dobogóját és 17. győzelmét gyűjtötte be. Három verseny múlva jó eséllyel kerek számot fog ünnepelni, és az a szám alighanem 20 lesz… Az egy ligában versenyzők legjobbja ma Frida Hansdotter lett, aki így 151. versenyén 17. alkalommal állt dobogóra. Šárka Strachová (akinek így ismerősebb: Zahrobská) sok vihart megélt pályafutása 218. versenyén 13. alkalommal fért be a top-3-ba.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk