AJÁNLÓ
 
19:19
2014. 12. 29.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 29.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 29.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 29.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
19:19
2014. 12. 29.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs még 20 esztendős, s már 10 Világkupa-győzelemnél tart Mikaela Shiffrin, a szlalom regnáló világ-és olimpiai bajnokának érdekes módon ez a mai volt idei első győzelme a szakágban. Ellentmondást nem tűrve mindkét futamot megnyerte, 8 tizeddel utasította maga mögé Šárka Strachovát, aki több mint 5 év elteltével állt dobogóra, valamint a második pódiumát jegyző Wendy Holdenert. Az osztrákok napja nem volt túl fényes, legjobbjuk, Nicole Hosp a 7. helyen zárt.

Előző napinál valamivel jobb látási viszonyok közepette, napos, de legalább nem havas időben kezdődött a szezon negyedik szlalomja, melyen 66 hölgy csatolt lécet. A délelőtti futam pályáját a svédek trénere tűzte, minden adott volt tehát ahhoz, hogy Åre után újra a remek csapatteljesítményt nyújtó skandinávok ünnepelhessenek.

Frida Hansdotter (5.) a levegő csapva ünnepelt a célban, szemlátomást meg volt elégedve futamával. Mikaela Shiffrin (1.) síelése jóval pattogósabb volt, nekirontott a pályának, mint szokott, s egy szem meredeken elkövetett hibáját kivéve végig is tudta síelni, 6 tizeddel verte a szakági listavezetőt. Ráfizetett bizonytalan kezdésére Kathrin Zettel (8.), aztán már hiába mozgósította tartalékait, szűk 9 tizedes hátrányával lemondhatott a győzelemről. Maria Pietilä-Holmner (7.) sem sziporkázott edzője nyomvonalán, különösen a lankás részen volt bántóan lassú. Az osztrákok másik reménysége, Nicole Hosp (11.) óvatoskodó menettel dobta sutba dobogós esélyeit. Marie-Michéle Gagnonnak (4.) a jelek szerint jót tett kedvesének jelenléte, igencsak feltüzelte magát, zaklatott, de gyors menettel kereken fél másodperccel maradt csak el Shiffrintől. Tina Maze (2.) délelőtt szebbik arcát mutatta, két szektor után még vezetett, de a célban mért 15 százados elmaradás miatt sem szomorkodhatott.

Anna Swenn-Larsson (9.) rá jellemző kalimpálós stílusában teljesítette ki a svédek jó összteljesítményét. Jó EK-eredményei meglátszottak Nastasia Noens (12.) sízésén, egy soroló végi megbicsaklást kivéve gond nélkül végigsíelte a pályát. Wendy Holdener (6.) erős tempót vállalt, nagyobb hibát nem követett el, ami elegendőnek bizonyult dobogós reményei életbe tartásához. Nina Løseth menete a 3. kapuig tartott, a pálya feltérképezésével akadtak gondok a norvégnál. Bernadette Schild (17.) hátránya már a két másodpercet is túllépte, rendkívül bizonytalanul síelt. Šárka Strachová (3.) volt a második, aki a laposra előnnyel érkezett, s ott sem vallott szégyent, a 25 század ígéretes pozíciót nyújtott délutánra. Remekeltek a szlávok, Veronika Vélez-Zuzulová is remek formába lendült mostanra, csaknem 4 tized birtokában várta a lapos záró szakaszt. Nagy lendületében ítélve alighanem átvette volna a vezetést, már amennyiben visszatalál egyensúlyába. Kiesett. Michaela Kirchgasser (10.) közepes csúszásával nem osztott délelőtt.

Más nap, más verseny, ezúttal aki alulról súrolta a 3 másodpercet, már folytathatta délután. Osztrák részről Daum leoldó kötésével és Ager figyelmetlenségével hullottak a kiegészítő emberek, Thalmann (15.) és az ifjú Julia Dygruber (38-assal a 16.) a középmezőny javához csatlakozott, utóbbi először került VK- pontszerzés küszöbére.  Ellenben a németek benyelték a keserű pirulát, egy szem továbbjutójuk, Christina Geiger (24.) is sokáig cidrizhetett a továbbjutásért, Barbara Wirth legjobb ranglistásként túlzásba esett, Lena Dürr (54.) karrierje romokban, Susanne Riesch el sem indult, a fiatalok pedig még kevéskék ezen a szinten.

Három-három résztvevővel képviseltették magukat délután az olaszok és a kanadaiak, mégis micsoda különbség?! Előbbieknél Manuela Mölgg (34.) nagy nehézségek árán kiharcolt tűrhető rajtszámával betlizett, Chiara Costazzától (19.) ennél jóval többet várnak az olaszok, Irene Curtoni (27.) az utolsó pontszerző helyekre csusszant be, egyedül Federica Brignone (42-essel a 22.) dicsérhető, amiért echte óriás-műlesiklóként harmadjára második futamot síelhetett szlalomban. Kanadai oldalról Gagnon és Mielzynski (28.) mellett Candace Crawford (44-essel a 29.) is kvalifikálta magát a második futamba – szlalomban először.

Csapatszinten szépen szerepeltek a franciák, Adeline Baud (39-essel a 18.) magas rajtszámát figyelembe véve alighanem a legjobb formában lévő szlalomos a galloknál, rajta kívül 30-ba került még Anne-Sophie Barthet (41-essel a 26.) Laurie Mougel (30.). Hozták magukat a svájciak is, újszerű élmény négyüket látni a második futamban. A rutinosabb Feierabend (20.) mellett két ifjonc, Michelle Gisin (13.) és Rahel Kopp (49-essel a 21.) is folytathatta. A mezőnyt a svéd Wikström (28.), a szlovák junior-világbajnok, Petra Vlhová (32-essel a 22.) és Resi Stiegler (14.) egészítette ki. Az amerikai két egészen kiváló szektor után alig-alig battyogott be a célba, így nőt 2 tizedről másfél másodpercre hátránya.

.......................................................................................................................................

Délután eljött Stráchová ideje, a pálya tűzéséért ugyanis osztrák edzője volt felelős. Lényegében hasonló nyomvonalat állított össze, mint svéd kollégája, valamivel több vertikális kapukombinációval, és bújócskázós résszel próbált kedveskedni tanítványának.

Laurie Mougel (17.) már túlvan azon a szinten, hogy néhány pontért cserébe óvatoskodjon, bátor sízéssel megadta az alaphangot. Crawford (25.) volt a másik véglet, a célba érésen kívül mást nem tartott szem előtt, másféllel maradt el. Honfitársa viszont kivágta a prímet, Erin Mielzynski (16.) ugyan kissé zavarba jött a kacskaringósabb alsó részen, ahol 3 tizedet el is dobott előnyéből, a vezetést azért át tudta venni. S egy jó darabig ott is maradt. A darabosan mozgó Curtoninak (20.) egy pályán tébláboló pályamunkásra is figyelnie kellett, Barthet (21.) végig folyamatos késésben szenvedett le a célig. Wikström (24.) szintén a futottak még kategóriát erősítette, a német női szlalom pillanatnyi helyzetét pedig Geiger (23.) prezentálta a maga sanyarú valójában. Petra Vlhová (18.) a végével megkínlódott, de életerős tempójának hála szorongatta az első két helyezettet. Másodszor szerzett VK- pontot a roppant tehetséges szlovák lány. Brignone kétségek közt síelt, nem nagyon tudta eldönteni, kockáztasson, vagy sem. A vége egy lába közé vett kapu lett a cél előtt nem sokkal. (Célba ért, diszkvalifikálták.)

A svájciak nem erőltették meg magukat, Koppnak (26.) ezt még elnézzük, már a pontszerzés váratlan bravúr volt tőle, nagyobb baj, hogy a folyamatosan túlcsúszkáló Feierabend (22.) sem váltotta meg a világot. Costazza zaklatott stílusával sokáig nem maradt pályán. Adéline Baud (15.) a hétvége embere francia szemszögből, erőtől duzzadó sízése a lapos részig tartott, kár az ott elvesztegetett századokért. Bernadette Schild (13.) ezt megfejelte egy kitűnő alsó résszel, 5 tizedre növelve előnyét, a Schild- família eufóriáját azonban hamar helyre tette Julia Dygruber (14.) teljesítménye, a nemrég két EK- dobogót jegyző salzburgi lány a laposon tartani tudta vele a lépést.

A reklámszünet után érkező Carmen Thalmann (12.) kevésbé, a meredeken összesíelt 6 tizedes előny zömét eldobta a végén. Sebaj, nevének kezdőbetűit izmos mellkasúkra festő fanatikusainak a kedvét ma semmivel nem lehetett elrontani. Stiegler (27.) pici hátránnyal érkezett az ominózus részhez, de elhagyta koncentrációja, alig maradt lendülete. Az amerikai mindenesetre ígéretes formának örvend, meg kell hagyni. De ami neki nem jött össze, Michelle Gisin (10.) valóra váltotta, 6 tizedet vert csak a pálya végén az osztrákra. (Idén harmadszor végzett TOP10-ben.) Noens (18.) vergődése után következett Nicole Hosp (7.), pörgős, lendületes sízéssel közel ugyanennyivel került a svájci elé, dobogós reményei persze nem lehettek. Kirchgasser (11.) egy thalmanni alsó szakasszal csak az aktuális harmadik helyre volt jó, míg Swenn-Larsson (9.) szoros futamban kevéssel szorult Hosp mögé.

A záró felvonást Zettel (8.) nyitotta, a hazaiak utolsó mentsvára amilyen tempóban kezdett, átállt a kövér kapukra, így hát 6 század híján Hosp lett a legjobb osztrák a mai napon. Maria Pietilä-Holmner (5.) remek dinamikával folyamatos sízéssel rukkolt ki, neve mellé került a legjobb délutáni futam ideje. No, nem sokáig, Wendy Holdener (3.) önkívületi csúszással már-már a győzelemért is bejelentkezett, de aztán jött egy kis híján zuzulovás megbicsaklás. Verhető volt tehát lent a svájci, mint azt Frida Hansdotter (4.) igazolta is, más kérdés, meredeken ezúttal nem bírta tartani a lépést. Amennyiben Gagnon ugyanezt síelte volna meg a végén, élre állt volna, a kanadai ehelyett lába közé vett egy kaput.

Šárka Strachová (2.) némi meglepetésre a gyakorlatilag reászabott felső részen bukott súlyos tizedeket. A továbbiakban viszont nem hibázott, bő 1 tizeddel élre állt. Tina Maze (6.) sízéséből az extra hiányzott, dobogóról is leszorult, ezzel együtt fontos pontokkal gazdagodott. Levegőben lógott a cseh győzelem, ám Mikaela Shiffrin (1.) nem ismert ma kegyelmet, délután is a legjobb időt síelte, s végül demoralizáló, 8 tizedes előnnyel győzött.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Márciusban lesz csak 20 esztendős, de már 10 Világkupa-győzelemnél tart Mikaela Shiffrin. Ez a nem mindennapi bravúrt korábban csak Janica Kostelić és Erika Hess tudta felmutatni. Dobogók számát tekintve egy híján 20-nál jár az amerikai. Šárka Strachová borzasztó mélységekből tért vissza a világ élmezőnyébe, legutóbb több mint 5 esztendeje Aspenben tudott dobogóra állni a Világkupában, a mai 10. pódiuma. Wendy Holdener apró formahanyatlást követően kezd visszarázódni, a tavalyi ofterschwangi szlalom után duplázott ma.

A szakágiban négy verseny után teljesen kiszámíthatatlan a küzdelem végkimenetele, öten vannak 100 ponton belül, de az osztrákokat is hiba lenne leírni. A kiegyensúlyozottság mindenesetre változatlanul Frida Hansdotter javára dönt. Összetettben 245 pont Tina Maze előny az újévre.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk