AJÁNLÓ
 
15:25
2015. 01. 04.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 04.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 04.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 04.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
15:25
2015. 01. 04.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zágráb mellett, Sljeme „Vörös lejtőjén” a Hókirálynő címéért, és a Világkupa-sorozat második legmagasabb pénzdíjáért küzdöttek a hagyományos évnyitó viadalon a női műlesiklók. Az első futamot követően szokatlanul nagy különbségek alakultak ki, csaknem 4 másodpercnyi különbséggel második futamot lehetett síelni. Mikaela Shiffrin dominanciája lassan nem ismer határokat, az elmúlt hat siklásából ötször ő síelte a legjobb időt. Toronymagasan győzött ma is Kathrin Zettel, valamint a Világkupában először dobogóra álló Nina Løseth előtt.

Erős túlzás lenne nagymúltú helyszínnek hívni, hisz mindössze 2005 óta ad otthont a Vk mezőnyének Zágráb, ám ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a legendás helyszínek közt emlegessék a Vörös-lejtőt (Crveni Spust). Ehhez hozzájárul persze a helyszín „unikálissága” is, hisz a sorozat egyetlen horvát helyszíneként a helyi szurkolóknak köszönhetően az idény egyik leglátogatottabb versenye. A sors fintora, hogy a horvátok síkirálynője, Janica Kostelić – Ivicával egyetemben – soha nem tudott itt nyerni, a jelenlegi mezőnyben pedig a hazaiaktól már-már a pontszerzés is bravúrszámba ment volna. Eredményei alapján az 1997-es születésű Leona Popović tűnik a jövő ígéretének horvát földön.

A Medvehegy specialistái egytől egyig visszavonultak az elmúlt idény végeztével. Marlies Schild négy, Tanja Poutiainen, Maria Riesch és Sandrine Aubert pedig egy-egy győzelmet könyvelhetett el Zágrábban. Egyes egyedül Mikaela Shiffrin képviseli a győzteseket a mezőnyben, óév végi Kühtaion tapasztalt formáját elnézve a mai verseny favoritját tisztelhettük benne.

A férfiak is ugyanezen a lejtőn síelnek, ennél fogva a hölgyek előtt a szokottól nagyobb kihívás állt, erre rátettek még egy lapot a tűzőmesterek, mind az osztrák, mind az amerikai edző technikás nyomvonalat készített. Fagypont alatti hőmérséklet napsütésben – az időjárásra nem lehetett panasz. A pálya viszont az előzetes bejáráshoz képest is jegesebb volt.

Tina Maze (5.) elégedett fejbiccenéssel vette tudomásul idejét, s való igaz, kühtai-i önmagához mérten egészen agresszíven síelt. Maria Pietilä-Holmner (6.) aprócska előnyről a végén került 3 százados hátrányba, gördülékeny ritmusban síelte végig a pályát. Koncentrációs hiba folytán hamar véget ért a verseny Nicole Hosp számára, klasszikus rontást követett el, kelleténél jobban bedöntötte léceit. Az aspeni győztes zúzódásokat szenvedett egy szombati esés következtében, a 2009-ben ugyanitt kis híján karrierjét derékba törő bukást elszenvedő osztrák nem kísértette a sorsot. Végre tudásának megfelelő rajtszámmal indulhatott Šárka Strachová (3.), s a cseh önbizalommal telve szelte a pályát, kapukhoz közeli íveket nagy tempóban húzott, 72 század döntött javára. Frida Hansdotter (8.) ellenben már fent elkövetett egy csúnya hibát, de a porhanyós hóból visszatérve sem kapott új lendületet, másodpercen túli hátránnyal lemondhatott dobogós reményeiről.

Kathrin Zettel (2.) igazolta, fekszik neki a lejtő, s a tűzés, koordinált sízést mutatott be, fent begyűjtött 4 tizedéből a felét a célig megtartotta. Sokáig nem volt oka örömre, Mikaela Shiffrin (1.) ugyanis ismételten bizonyította, miért is világelső a szakágban. Szektorról szektorra növelte előnyét, amiből a célig azzal együtt lett 8 tized, hogy a végén elkövetett egy apró ritmustévesztést. (Avagy ritmust váltott?)

Michaela Kirchgasser (7.) a megfontoltan tette dolgát, annyira nem ment rosszul, alig maradt el például Mazétól. A Kühtaion tapasztalt századok harcát követően most egy hatalmas különbségekkel teli verseny körvonalazódott. Marie-Michéle Gagnon (16.) egy nagy túlfordulással, Nastasia Noens erőtlen sízéssel (21.) került önmaga természetességével 3 másodpercen kívülre, a svédek fiatalja, Anna Swenn-Larsson (32.) még rátett egy szekundumot, azzal már nem lehetett továbbkerülni. Nem csúsztak ma eléggé Bernadette Schild (15.) lécei, nem úgy Nina Løsethé (4.), a norvégok reménysége bátor, pattogós menetével bejelentkezett a dobogóra. Veronika Vélez-Zuzulová (29.) mélyről vett kapuk özönét mutatta be, cidrizhetett a továbbjutásért, de Wendy Holdener (19.) sem alkotott délelőtt maradandót, fent lekerült az ívről, jókora fékezés után már hiába síelt erőtől duzzadóan, az igazán jó eredményről lemondhatott.

A reklámszünet közbeni pályakarbantartás három igazán erős menetet, na persze ne vegyük el az érdemet például Chiara Costazzától (9.), szépen összerántotta magát a veterán olasz, harcossága pontossággal párosult. Michelle Gisin (10.) tisztességes tempóban hibátlanul végigsíelte a pályát, nem sokkal maradt el a vb-indulásért küzdő Carmen Thalmann (12.). Denise Feierabend (39.) körülményes sízése nem érdemelt második futamot.

Pedig egy közepesen erős siklással nagyot lehetett ma hasítani, alig-alig csordogáltak ugyanis célba a lányok. Szenzációsan szerepeltek többen magas rajtszámmal, a szlovák junior-világbajnok Petra Vhlová (11.) 31-essel surrant be kis híján a legjobb 10 közé, míg múltkori pechje után Sara Hectort (18.) sem kerülte el a bravúr, 61. indulóként ért fel a mezőny derekára. Szintén harmincon túlról küzdhetett tovább a pontokért a francia Taïna Barioz (33-assal a 14.), Federica Brignone (43-assal a 22.), a svéd Charlotte Säfvenberg (35-össel a 25.), Irene Curtoni (42-essel a 27.), a német Lena Dürr (46-ossal a 30.), valamint Andorra képviseletében Mireia Gutiérrez (62-essel a 26.). Vicky Grau 2000-es sikere óta először jutott andorrai sízőnő második futamba Világkupán. Majd’ 4 másodperccel is be lehetett kerülni.

....................................................................................................................................... 

A mezőny csaknem 60%-a idő előtt kiesett a versenyből, s hasonló rostálódásra lehetett számítani délután is, annál is inkább, mert az amerikai edző újfent próbára tette a hölgyeket.

Javában zajlott a Tour de Ski férfi versenyének hajrája, az első 10 sízőről szépen le is maradtunk. Értékelés csak a számok tükrében tehát. Dürr (22.) a biztos pontszerzést jelölhette meg célként, hibázhatott egy nagyot, ennek tudható be Barbara Wirth (21.) fölényes vezetése. Ennyi jutott mára a németeknek, Christina Geiger kiesett délelőtt. Kettejük közt Vélez-Zuzulová a komolyabb előrelépés érdekében támadott, nem bírta sokáig pályán tartani magát. Az első igazán ütős idő Irene Curtoni (15.) nevéhez fűződött, a közvetítés kezdetéig le sem tudták taszítani az élről. Mireia Gutiérrez (20.) nyugodt sízéssel tisztes pontmennyiséggel gazdagodott, hozzá hasonlóan teljesített a svéd Säfvenberg (19.), ki ötödször végzett pontzónában. Mougel kihullott, majd Alexandra Daum (16.) ostromolta hiába Curtonit, kevéssel elmaradt tőle. Fede’ Brignone (14.) értékezésével kettős olasz vezetést mutatott a tábla, amin a gyengélkedő Noens (18.) és kapura lépése után Manuela Mölgg sem tudott változtatni.

S a svájciak fájdalmára Holdener (17.) sem tudott újítani, roppant bizonytalan sízése után éles kontrasztot teremtett Sara Hector (9.). A svédek fiatalja bombaformának örvend, úgy állt élre 7 tizeddel, hogy egy durva túlfordulással fél másodpercet dobott el középen. Életében először szerzett VK- pontot szlalomban, mi több, rögtön a TOP10-ben zárt. Az a hiba viszont sokba került neki, pillanatokon belül a 3. helyen találta magát. Erin Mielzynski (6.) másodpercet osztott ki a meredeken, pattogós stílusában meg sem állt legjobb szezoneredményéig. Nem maradt el sokkal tőle honfitársa, Marie-Michéle Gagnon (7.) jóval összeszedettebb sízéssel köszöntötte az újévet.

A reklámszünet után Schild (12.) csúszott kevés kockázattal, majd Barioz eszetlen menetének vetett lényegében véget egy durva hiba. Azért csak lényegében, mert a francia visszagyalogolt ugyan, de nem eléggé, elfeledkezett egy lába közé vett kapuról. Igaz, egyébként sem szerzett volna pontot. Resi Stiegler (13.) második futamai nem igen akarnak összeállni, túl erőszakos volt fent, túl óvatos az alján. Lényegében ugyanezt mondhattuk el a TOP10-ben végző Thalmannról (10.) is. Petra Vlhová remek matéria, egyelőre azonban nem az eszéért szeretik. Fizikuma ennyire agresszív sízés mellé elégtelen, rá is suhant kínjában a vertikálisra, joggal csapkodta botját. Gisin (11.) kiesése se sokon múlt, közvetlenül a cél előtt dobta meg a bucka, ezzel együtt nem esett sokkal hátrébb. Chiara Costazza (8.) alaposan belekezdett, másodperc fölé tornázta előnyét; ám elég volt egyetlen súlyponttörés, s 6 tized pluszban találta magát.

Eltelt még egy reklámszünet, s szükség szerint véget ért a kanadaiak nagy sorozata. Frida Hansdotter (4.) alaposan megküzdött a letörésnél, egyébiránt masszívabban síelt, mint tette azt délelőtt. Csökkent hátránya, mégis az utolsó lesiklóig dobogóesélyesként tarthattuk számon. Hullottak ugyanis a nagy nevek. Kirchgassernél egy pillanatnyi megingás elegendő volt, a jeges havon nem bírta pályán tartani magát. Pietilä-Holmnernél viszonylag ritkán láttuk, amint elsodorja a lendület, a belső sível kiütötte a külső, mint az megszokott ilyenkor. Némi meglepetésre Tina Maze (5.) sem tudta megelőzni a svéd szőkeséget, pontatlanul síelt a szlovén, de kellően stabilan és gyorsan ahhoz, hogy fontos pontokat szerezzen az összetetthez.

Nina Løseth (3.) lábai nem remegtek meg, közel fél másodperccel került élre, s ezzel bejelentkezett a dobogóra. Hozott hátránya azonban túl sok volt ahhoz, hogy a többiektől függetlenül fel is érjen oda. Szerencséjére Strachová elkövette azt a hibát, ami tőle távol állt, hiába a megfontolt kezdés, középen őt is megtréfálta a vertikális kombináció. Kathrin Zettel (2.) tetemes előnyére ráemelt jókorát, az 1,11-es fór akár még némi terhet is rakhatott volna Mikaela Shiffrin (1.) vállára. Álmainkban esetleg. Az amerikai űrsízéssel válaszolt a szintén remekül csúszó osztráknak, aki délután is megkapta a ma 8 tizedét. 1,68 a vége! No komment…

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el! 

Mikaela Shiffrin életkorát tovább nem emlegetjük, elég legyen csak annyi, hogy még mindig nincs utolsó évében juniorként, ehhez képest 12. Világkupa-győzelmét aratta, s 20. alkalommal állt dobogón a mai napon. Jutalma 41 ezer euró. Levi és Aspen után újfent dobogón köszönthettük Kathrin Zettelt, az osztrákot még egy dobogó választja el az ötvenediktől. Nina Løseth megannyi sérülés és 79 VK- indulás után ált életében először dobogóra, az ezredforduló jeles sízője, Trine Bakke Rognmo óta először mondhatta ezt magáról női szlalomosként.

A szakágiban egyetlen ponttal még mindig Frida Hansdotter vezet Shiffrin előtt. Összetettben továbbnövelte előnyét Maze, Shifrinnel szemben 232, Fenningerrel szemben 290 pontra rúg előnye.

A hölgyek Cortina d’Ampezzón folytatják az elkövetkező hétvégén – már amennyiben az időjárás jobb belátásra tér addig. A férfiak zágrábi szlalomja kedd este kerül megrendezésre.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk