AJÁNLÓ
 
13:00
2016. 02. 04.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 02. 04.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 02. 04.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 02. 04.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2016. 02. 04.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás alpesi síVitán felül a legnagyobb hagyományokkal rendelkező helyszínére látogat a hétvégén a síugró VK mezőnye, hiszen a Holmenkollen méltán nevezhető az északi sísportok (egyik) bölcsőjének, ahol az 1898 óta (egy-egy háborús esztendő kivételével) évente megrendezett Sífesztivál valóságos népünnepélynek számít.

 

síugrás alpesi sí

 

A hétvége fő eseményének a „femmila” azaz a férfiak 50 km-es sífutóversenye számít (illetve a hölgyek megfelelő futama a „tremila” azaz a 30 km-es verseny), amit a helyiek előszeretettel kötnek egybe némi piknikkel, sütögetéssel a pálya mellett, ami egészen egyedi hangulatot kölcsönöz a versenynek.

De persze a síugrásnak is megvan errefelé a maga rangja, sőt az északi összetettnek is (amely szakág innen indult), akik számára az ugrósorozatokat ugyancsak a Holmenkollbakkenen rendezik, ami nem is olyan rég, a 2011-es VB előtt esett át egy alapos felújításon, így jelenleg az egész szezon egyik legmodernebb létesítményének számít, kialakítását tekintve pedig egészen egyedi, hiszen a tervezők a tornyot úgy álmodták meg, hogy egyúttal „szélfogó hálóként” is működjön. Erre egyébként szükség is van, hiszen a sánc elég nyílt területen fekszik, kitéve az Oslo-fjord felől fújó szélnek, így egy-egy szeles verseny egyáltalán nem számít ritkaságnak.

Ami az esélyeket illeti, érdekes lesz látni, hogy a megterhelő sapporói kiruccanás mennyiben kavarja majd meg a status quo-t, és különösen a múlt hétvégét kihagyó, előtte Zakopaneban viszont kettős győzelmet arató osztrák párosra: Stefan Kraftra és Michael Hayböckre leszünk különösen kíváncsiak.síugrás alpesi sí

Más kérdés persze, hogy az összetett szempontjából sokkal lényegesebb kérdés, hogy miként alakul Peter Prevc és Severin Freund hétvégéje, hiszen jelenleg a német látszik a szlovén klasszis egyetlen még lehetséges kihívójának, erre a sáncra pedig nem is érkezik rossz előjelekkel, hiszen az elmúlt 3 versenyt ő nyerte a Holmenkollenen, így ha valahol, akkor itt reális esélyei lehetnek Prevc megállítására.

Persze esélyesek lehetnek a norvégok is, ráadásul Sapporóban Fannemel és Forfang révén kettős győzelmet arattak a legutolsó versenyen, így jó előjelekkel érkezhetnek a hazai sáncokra. Más kérdés, hogy Osloban már nagyon régen nem nyert norvég ugró (utoljára Roar Ljøkelsøynek sikerült ez 2004-ben), úgyhogy már csak ezért is lenne nagy fegyvertény egy esetleges norvég siker.

síugrás alpesi síErre egyébként az idén (a világversenyeket leszámítva) először megrendezett szombati csapatversenyen még nagyobb esélyük is lesz, mint vasárnap az egyéniben, hiszen a legutóbbi két ilyen eseményt a Bad Mitterndorfban és Zakopanéban az északiak nyerték.

A hétvége érdekessége, hogy csütörtökön a női mezőny is versenyez a sáncon, ami az ő szempontjukból azért különleges, mert ez az egyetlen nagysáncos versenyük a szezonban.

Ami a folytatást illeti, a jövő héten is marad majd a mezőny Norvégiában, szerdán ugyanis egy hétközi versennyel Trondheim, majd a rákövetkező hétvégén Vikersund lesz a következő állomás, de ez utóbbiról majd egy későbbi felvezetőben szólunk részletesebben.

síugrás alpesi sí

síugrás alpesi sí

síugrás alpesi sí

síugrás alpesi sí

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 síugrás alpesi sí

Sporttörténelmi pillanat előtt állunk, elsőként ad otthont Dél-Korea lesikló versenynek. Az apropó világos, a lassan két év múlva sorra kerülő Téli Olimpia alpesi síversenyeire muszáj éles körülmények közt is felkészülni.

Dél-Koreáról tudni érdemes, hogy legmagasabb pontja nem éri el a 2000 métert, a Halla-vulkán sem a félszigeten, hanem a Csedzsu-szigeten magaslik. Az alpesi síversenyeket két helyszínen bonyolítják le, a gyors számoknak a Jeonseon Alpine Center ad otthont.

Bő 800 méteres szintkülönbség, durván 2 és fél km hosszú a pálya. Az első benyomások felemásak, a mérleg talán a pozitív vélemények felé tér ki. Egyfelől keményre előkészítették, technikás kanyarulatok, izgalmas ívek és számos ugrató teszi különlegessé a lejtőt. Ugyanakkor finoman szólva sem meredek. (Ehhez hozzátartozik, hogy az utóbbi mutatóban jobban teljesítő lejtőt környezetvédelmi aggályok miatt törölték a képletből.)

„Nem valami nehéz, egy picit rövidebb, lassabb a szokásostól, de döbbenetes emóciót nyújt. Hatalmas ugratók, különleges érzés.” – véleményezte a pályát az első edzést nyerő Kjetil Jansrud. Christof Innerhofer másként közelíti meg a témát: „A hajlékonyabb versenyzők előnyben vannak, a többiek ma alaposan megszenvedtek. Nem nyújt eufóriát a 96 km/h-s maximális sebesség, egy óriás-műlesiklásra emlékeztet minket leginkább.”

Sok a kanyar, sok a hibázási lehetőség, a buckás részek megsíelése kulcskérdéssé válhat. Az időjárásra nem lehet panasz. Az európai tavasz helyett Koreában napsütötte, hideg idő fogadta a stábokat, az infrastrukturális feltételekre sem érkezett eddig különösebb panasz, tehát minden adott egy remek debütálásra.

Nekünk rossz hír, hogy mind a szombati lesiklást, mind a vasárnapi Szuper-G-t – magyar idő szerint – hajnali 4 órakor rendezik.

Esélyekről nehéz bármit is mondani. Aksel Lund Svindal kiesésével teljesen felborult az asztal. Garmischban kis híján egy olyan szlovén lesikló aratott le mindent, aki előzetesen még a TOP-10 környékén nem végzett. Történt aztán, hogy 30-as rajtszámmal Aleksander Åmodt Kilde beelőzte Boštjan Klinét. A szakági legjobbak egytől egyig lebőgtek. Így még az sem zárható ki teljesen, hogy az utolsó 5 verseny kihagyásával is kristálygömböt visz Svindal? Ha meglepetés történik Dél-Koreában, újabb lépést tehetünk ebbe az irányba.

 síugrás alpesi sí

Gyorsváltással a nők vették birtokba Garmisch-Partenkirchent, a legendás helyszínen természetesen a két gyorsasági számban rendeznek Világkupát szombaton és vasárnap.

Rögtön utána Crans Montana következik, vagyis egyet kell értenünk némely szakértők véleményével: sorsfordító versenyek várnak Lindsey Vonnra és Lara Gutra. Per pillanat 45 ponttal megy az amerikai, jelentékeny ponthátrányból fordított, mi több, a svájciak klasszisa két komoly esélyt hagyott elúszni óriás-műlesiklásban. Mondanunk se kell, az amerikai számít a hétvége favoritjának, ám ha valahol, a Kandaharon meg lehet őt szorítani. Hiába minden profizmus, biztosan ott motoszkál fejében a világbajnokságon elszenvedett sérülés, majd a lényegében 2 éves kihagyás. Emellett Gut és Weirather is imádja a lejtőt.

síugrás alpesi sí

Miklós Editért is szoríthatunk. Két TOP-10-helyezésnél tart az idényben, a szezonfinálés tagság már-már a kezében, így nincs más hátra, mint újra csatlakozni a legjobbak versengésébe. Tavaly remekül síelt, nagy kár, hogy befigyelt egyetlen hiba, ami kieséséhez vezetett.

„Két napot Kühtai-on edzettünk a hét elején, szerda óta pedig Garmisch-ban vagyok.  Szeretem ezt a pályát is, egy évvel ezelőtt majdnem sikerült egy jó lesikló versenyt produkálnom, de sajnos elestem. Tavalyhoz képest idén egy hónappal hamarabb rendezik a versenyt, ezért a nap olyan szögben süt majd, hogy a pálya árnyékban marad, úgyhogy nehezek lesznek a látási viszonyok. De így mindenkinek egyformák a körülmények. Nagyon várom már a versenyt, melyre eljön volt trénerem, Dietmar Thöni és kondi edzőm, Zakariás Zsolt is” – mondta Miklós Edit.

(Forrás: Magyar Sí Szövetség)

síugrás alpesi sí

Garmisch-Partenkirchen

                           Lesiklás                 Szuper-G

2015                   Tina Weirather             Lindsey Vonn

2014                   törölve                          törölve

2013                   Tina Maze                   Tina Weirather és Anna Fenninger

2012                   Lindsey Vonn              Julia Mancuso

2011                   nem rendeztek            nem rendeztek

síugrás alpesi sí

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk