AJÁNLÓ
 
14:30
2016. 07. 13.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2016. 07. 13.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2016. 07. 13.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2016. 07. 13.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
14:30
2016. 07. 13.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás grandprix

Akárhonnan is nézzük, sportos nyár az idei, hiszen ki ne tudná, hogy a minden évben megrendezett tornák mellett foci EB-t és olimpiát is rendeznek. Az előbbin már túlvagyunk, utóbbi még csak most jön, a két globális esemény közötti néhány hét pedig remek alkalom arra, hogy egy-egy verseny erejéig a síugrók is képernyőre kerüljenek. Kisebb versenyeket ugyan már rendeztek az elmúlt hetekben, mégis, a nyári síugrószezon igazi kezdetének a Grand Prix sorozat hétvégi courcheveli nyitófordulója számít, nézzük hát, milyen előjelekkel futunk neki az idei versenyeknek.

 

Nyolc helyszín, tíz egyéni és egy csapatverseny, számszerűsítve így néz ki a 2016-os Síugró Nyári Grand Prix sorozat, amelynek mint a bevezetőben említettük, az első állomását szombaton rendezik majd Courchevelben, az 1992-es albertville-i téli olimpia versenyeinek is otthont adó Le Praz sánckomplexumban.

Az ötkarikás játékok sem teljesen véletlenül kerültek szóba az elején, ugyanis a FIS-nél érezhetően igyekeztek úgy pozícionálni a versenyeket, hogy azok a nagy eseményekkel lehetőleg ne nagyon ütközzenek, ez viszont némi kompromisszummal is jár, hiszen a sorozat így elég széttöredezett lett. A nyitányt követően ugyan még közte egy-egy hét szünettel három nyári versenyeket illetően hagyományosnak mondható helyszín Wisła, Hinterzarten és Einsiedeln következik, aztán viszont a következő, hakubai fordulóig három hét telik majd el, amivel egyébként a naptári nyár végére is érünk majd. Ezek után szeptemberben még Chaikovskyban lesz egy dupla forduló, majd október elején a nagyjából megszokott Hinzenbach-Klingenthal duplával záródik a hó nélküli versengés.

síugrás grandprix

A versenynaptárat egyébként a Nemzetközi Síszövetség még júniusban, a cancuni kongresszusán véglegesítette, és ugyanitt döntöttek az új évadra vonatkozó szabálymódosításokról is, azt pedig már megszokhattuk, hogy ilyen vonatkozásban a GP sokszor egyfajta kísérleti terepként is működik. Így lesz ez idén is, bár igazán egetrengető, a lebonyolítást vagy a pontszámítást érintő változásokról ezúttal nincs szó, mindössze az ugróruhákon módosítanak egy kicsit. Egészen konkrétan egy 2-4 cm széles „nem rugalmas” szalagot kell csípőmagasságban belevarrni, ami az esetleges trükközéseket hivatott meggátolni a toronyban felállított ellenőrzőponton (merthogy ez marad idén is), ahol kifejezetten a ruhák lábak közötti méretét nézik a FIS funkcionáriusai.síugrás grandprix

Ezen kívül szintén a felszerelést érintő változás lesz az új idényben, hogy (névleg legalábbis) két sílécgyártó is szakított a síugrással, ami a gyakorlatban inkább tulajdonosváltást jelent. Egyrészt a német Flüege léceket innentől Verivox néven fogjuk viszontlátni, a nagyobb port viszont kétségkívül a hagyományos szlovén gyártó, az Elan kivonulása verte fel, hiszen ők szállítottak többek között a regnáló VK-győztes Peter Prevcnak és Sara Takanashinak is, ám végül a történet egy Peter Slatnar nevű szlovén vállalkozónak köszönhetően rendeződni látszik, így innentől az ő neve alatt futnak majd a szlovénok (meg persze sokan mások) lécei. Slatnar úr egyébként az átvételkor meglehetősen ambiciózusan nyilatkozott, és forradalmat ígért a lécek terén, hát majd meglátjuk…síugrás grandprix

Ami hiányozni fog ebből az előzetesből – hiába kötelező eleme minden beharangozónak – az a szó szoros értelmében vett esélylatolgatás, ennek ugyanis a GP összetettjére nézve az utóbbi időben nem sok értelme van. A legjobbak ugyanis – sajnos vagy sem – elsősorban felkészülésnek tekintik a nyári időszakot, ahol bár a jó szereplés fontos, de azért nem élvez feltétlen prioritást, így aztán elég gyakran előfordul, hogy a „nagyok” akár több versenyhétvégét is kihagyjanak. Különösen igaz ez az Európán kívüli versenyekre, és miután idén is a versenyek csaknem fele ilyen lesz, így hacsak valaki nagyon nem emelkedik ki a mezőnyből, akkor várhatóan az dönthet majd az összetettről, hogy ki utazik el kellőszámú versenyre, ráadásul, mint arra fentebb utaltunk, idén még a versenynaptár is egy kicsit ebbe az irányba terelheti a versenyzőket.

Amit mindenesetre tudni lehet, hogy a VK-győztes Peter Prevc továbbra is jó formában van, legalábbis Kranjban egyértelműen uralta a COC-versenyeket (jóllehet az a mezőny, azért nem egészen volt VK vagy GP szintű), így őt mindenképp az elejébe várhatjuk most is a versenyeken. Ellenben a szlovén tavalyi riválisai közül többen is sérüléssel bajlódnak, Severin Freund például még az innsbrucki VK versenyen szerzett sérülése miatt esett át április végén egy csípőműtéten, míg a norvégoknál Kenneth Gangnes a felkészülés során szenvedett keresztszalag-szakadást, és néhány napja látott napvilágot a hír, hogy egy másik norvég tehetség, Daniel André Tande is pihenőre kényszerül, miután a sípcsontjában diagnosztizáltak repedést.síugrás grandprix

Érdemes lesz viszont figyelni a tavasszal kapitányt váltó lengyelekre, ahol ugyan szintén igaz, hogy a Łukasz Kruczek helyére érkező Stefan Horngacher megítélésében nem ezek a versenyek fognak majd elsősorban számítani, a tavaly hullámvölgyben levő csapat hangulatának feltétlenül jót tenne, ha Kamil Stochhal az élen már most oda tudnának majd férni a mezőny elejébe. Ha már edzőváltások, akkor itt kell megemlítenünk, hogy az új idényben immár a finneknél is egy osztrák edző, Andreas Mitter irányítja a felkészülést, az oroszok Matjaz Zupan helyett ismét a régi-új kapitányban Aleksander Arefievben bíznak, a lengyelektől távozó Kruczek pedig az olasz válogatottat irányítja.

A nyitóhétvége programja pénteken kezdődik az edzésekkel és a selejtezőkkel (a női mezőny is itt lesz), míg a két versenyre szombaton kerül sor, amelyek közül a férfiak versenye az Eurosporton is látható lesz.

Courchevel program:

Július 15., péntek

9:00 Hivatalos edzés férfiak (HS132)
11:00 Hivatalos edzés nők (HS96)

17:00 Női kvalifikáció (HS96)
18:00 Férfi kvalifikáció (HS132)

Július 16., szombat

10:00 Próbasorozat nők (HS96)
11:00 Női verseny (HS96)

17:00 Férfi próbasorozat (HS132)
18:00 Férfi verseny (HS132, Tv: Eurosport)

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk