AJÁNLÓ
 
18:42
2017. 02. 24.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2017. 02. 24.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2017. 02. 24.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2017. 02. 24.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2017. 02. 24.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrásCarina Vogt nyerte a női síugrók egyéni versenyét a lahti északisí VB-n Yuki Itot és Sara Takanashit megelőzve. A német ugró ezzel a 2014-es sochi olimpia és a 2015-ös faluni VB után újabb nagy világversenyről vihetett haza aranyérmet, ezzel a női síugrás első kétszeres világbajnoka lett.

 

A síugrók első éremosztó számát péntek délután rendezték meg a hölgyek számára, szokásos módon, a normálsáncon. Meglehetősen szelesen indult a világbajnokság szerdán, mikor is a lányok edzését 18 ugró után törölték, de a szerencse legalább a kvalifikáción és a versenyen mellénk állt.

A verseny K-pont alatti ugrásokkal kezdődött, és a mezőny fele belőtte magának a 83-84 méteres távolságot, az első versenyző, aki ezen a ponton túljutott a 16 éves Nika Kriznar volt, aki 90,5 méterig repült. Elena Runggaldier (92m 10.), Manuela Malsiner (91m 17.) és Chiara Hölzl (93,5m 11.) már a csütörtöki kvalifikáción is jelezték, hogy jó formában vannak, ezt a formát pedig a verseny első sorozatában is hozni tudták.

síugrás

Az ötödik világbajnokságán szereplő Sarah Hendrickson 86,5 méterrel kezdett, amivel nem igazán tudott labdába rúgni ma. A Világkupa legjobbjai azonban sorra ugrották át a K-pontot. A két héttel ezelőtt Ljubnóban dobogóra álló Svenja Würth 97 méterig (6.), a 2013-as VB bronzérmese Jacqueline Seifriedsberger 94 méterig szállt (7.), de Ema Klinec még ennél is messzebbre repült (99m 5.), ezzel fél méterrel megközelítette Sara Takanashi tavalyi sáncrekordját.

Az idén magához képest kevésbé kirobbanó formában lévő Daniela Iraschko-Stolz 93 méterig jutott, ami az első sorozatban csak a 8. helyre volt elég, amivel olyan ponthátrányt szedett össze, hogy ki is szállt az érmekért folytatott harcból — akárcsak Katharina Althaus (94m 9.), aki az utóbbi hetek kiváló teljesítménye után bizonyára vérmesebb reményekkel érkezhetett Finnországba.

síugrás

A sorozat legjobbjai közt volt, nem meglepetésre, a VK jelenlegi másodikja, Yuki Ito, aki 97 méterével a 4. helyen várhatta a folytatást. A címvédő Carina Vogt ekkor a 3. volt, ő 98,5 méterig szállt. Sara Takanashi, akinek nem titkolt célja lehetett az aranyérem, 98 métert ugrott, amivel azonban az első sorozatban csak a második volt. A sorozat leghosszabb és legtöbb pontot érő ugrása Maren Lundby nevéhez fűződött, aki 99,5 méterével beállította Takanashi sáncrekordját. A legjobb négy ugrót ekkor mindössze 4,2 pontot választotta el!

Az első sorozat végeredménye

A második sorozatban sem sikerült javítania a 2013-as világbajnoknak, Sarah Hendricksonnak, aki csupán 82 métert ugrott, és a 23. helyen fejezte be a versenyt. A fentebb már említett selejtezőn is jól szereplő Malsiner (86,5m) és Runggaldier (81m) elfogytak a második sorozatra, és a 15. és 18. helyen zártak, Chiara Hölzl viszont 90 méter fölé szállt másodjára is (91m), és 10. lett.

A top 10-ben egyébként nagy változások nem történtek Klinec (94m), Würth (94m) és Seifriedsberger (92,5m) megtartották az 5., 6. és 7. helyet, míg a mögöttük lévő Iraschko és Althaus helyet cseréltek az első sorozathoz képest. A korábbi világbajnok osztrák egy, a többiek képest gyenge ugrás (89,5m) után Althaus (93,5m) mögé került.

síugrásAz igazán nagy izgalmak, ahogy arra számíthattunk, a legjobb négy között estek meg. Az első sorozat után 4. helyen álló Yuki Ito egy 96,5 méteres második kísérlettel komolyan harcba szállhatott az érmekért. Carina Vogt, aki az első sorozatban még 3,3 ponttal lemaradva a 3. helyen állt szintén 96,5 méterig repült, és megelőzte ezzel Itot, de ekkor úgy tűnt, ez az ugrás maximum a bronzéremre lesz elég. Nagy elvárásokkal ugorhatott Sara Takanashi, aki ezúttal is a legnagyobb aranyesélyesként utazhatott a világbajnokságra. Második ugrása végül 95 méter volt, ez kevésnek bizonyult nemcsak Vogttal, de Itoval szemben is, ami automatikusan azt is jelentette, hogy újabb világversenyt fog aranyérem nélkül zárni. Az első sorozatot megnyerő Lundby sem tudott igazán élni a kínálkozó eséllyel, 91 méterrel még a dobogóról is lecsúszott és 4. lett.

síugrásEzzel a 25 éves német Carina Vogt lett a világbajnok, aki azon túl, hogy Sochi óta veretlen a világversenyeken, azt is elmondhatja magáról, hogy a női síugrás első kétszeres világbajnoka lett.

Holnap délután a férfiak normálsáncos egyéni versenyével folytatódik a világbajnokság, ahol szintén komoly esély van egy német aranyra!

Hivatalos végeredmény

A pénteki nap képei:

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk