AJÁNLÓ
 
19:43
2016. 02. 06.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
19:43
2016. 02. 06.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:43
2016. 02. 06.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
19:43
2016. 02. 06.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
19:43
2016. 02. 06.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Továbbra sincs igazán szerencséje a házigazdáknak az oslói világkupákon, legalábbis a síugrást illetően, hiszen Roar Ljøkelsøy 2004-es győzelme óta várnak már az újabb győzelemre, amire papíron a mai csapatverseny jó esélyt jelentett volna, ám ezen az estén a szlovén csapat uralta a sáncot, míg a Norvégok a 2. helyen végeztek, megelőzve a csapatban idei első dobogóját szerző Japánt.

 

A tegnapi havazás után ma a köd telepedett rá a Holmenkollenre, ami egyébként itt nem egy ritka jelenség, így a látási viszonyok korántsem voltak tökéletesek, de szerencsére ugrani azért még bőven lehetett, legfeljebb csak az operatőr maradt le egy-egy ugrásról. Viszont cserébe a szél nem volt túl erős, így 16 órától rendben elkezdődhetett az első sorozat, amelynek a 15-ös kapuból vágtak neki a versenyzők.

A csapatok első emberei után a japánok álltak az élen Taku Takeuchinak köszönhetően, aki 125 métert ugrott, 1 méterrel kisebbet, mint az osztrákoknál Hayböck (126 m), akitől viszont egy picit többet vontak le a szembeszél miatt, így a sógorok egy hajszállal a japánok mögé kerültek. Tande 125 métere ugrásával, ugyancsak minimális hátránnyal Norvégia állt ekkor a 3. helyen, majd Szlovénia (Tepes 122,5 m), Németország (Geiger 121 m) és Lengyelország (Stoch 115 m) következett a 4-6. helyen.

A második csoportot már a 16-os kapuból engedte el a zsűri, a versenyben pedig előre törtek a szlovénok, Domen Prevc ugyanis 126 méterig vitorlázott, jócskán túlugorva ezzel az ellenfeleket, hiszen a japánoknál Sakuyama csak 120,5 méterig jutott, amivel visszacsúsztak a 2. helyre, majd a norvégok (Fannemel 119,5 m) és a németek (Wllinger 121,5 m) következtek a sorban, és csak azután az osztrákok, akiknél Poppinger mindössze 116 métert ugrott.

síugrásA harmadik csoportban aztán a norvégok tudtak előrébb kerülni Johann André Forfang 119,5 méterét követően, amivel pontszámban éppen beérték a szlovénokat, akiknél Kranjec 116 métert ugrott, de a japánok lemaradása is mindössze 1 pont volt ekkor az első helytől, őket Daiki Ito tartotta versenyben egy 118,5 méteres kísérlettel (még a 16-os kapuból, a többiek már a 17-esből jöttek). A németek Freitag 118 méterét követően maradtak a 4. helyen, az osztrákok viszont megint sokat vesztettek a többiekhez képest, náluk ugyanis Kofler már 108,5 méternél landolni kényszerült, így átmenetileg még a lengyelek is eléjük kerültek Kubacki (egyébként kifejezetten erős) 119,5 méteres ugrásával.

Bár a rövid ugrásokért elsősorban okolható hátszél még kitartott, a csapatok utolsó embereit ismét csak a 16-os kapuból indíthatták edzőik, ahonnan Peter Prevc 126 méterig repült, ezzel jócskán felülmúlva a közvetlen riválisokat, hiszen norvég részről Gangnes, a japánoktól Kasai és a németeknél Freund egyaránt 119,5 méterig jutott, így csapataik az addigi sorrendnek megfelelően követték egymást a 2-4. helyeken. A legjobb ugrás viszont csoporton belül Stefan Krafté volt, aki 127 métert repülve legalább ötödiknek behozta az osztrákokat, így a lengyelek (Hula 118 m) visszacsúsztak a 6. helyre. Az utolsó két továbbjutó helyen a csehek és az oroszok osztoztak, míg a 9. helyre szoruló Svájc számára befejeződött a küzdelem.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat első ugrásaihoz a 17-es beülőből vehettek lendületet az ugrók, akik közül a legmesszebb, 130 méterre Daniel André Tande jutott, 5,4 pontosra csökkentve a szlovénok előnyét, akiket Jurij Tepes azért egy 126 méteres ugrással továbbra is a tabella élén tartott. A japánoknál Takeuchi, a németeknél pedig Geiger egyaránt 122,5 métert ugrott így a két csapat összevetésében kevés változás történt, az osztrákok viszont mindössze 7 tizedre voltak már csak a német csapattól azok után, hogy Hayböck 127,5 méterig vitorlázott.

A második csoport már a 18-as beülőből jöhetett, amit a legjobban ezúttal is Domen Prevc tudott kihasználni, aki másodjára 130 métert repült ezzel Szlovénia ismét ellógott az üldözőktől, ugyanis norvég részről Fannemel csak 123 métert ugrott, így a két csapat között jó 20 pontosra nőtt a különbség. A japánok továbbra is őrizték a 3. helyet, igaz, Kento Sakuyama 118,5 métere ugrását követően a többiek igencsak a sarkukban voltak már, hiszen ennél Wellinger (121,5 m) és Poppinger (122 m) is nagyobbat ugrott, így még a német és az osztrák csapat is esélyes volt a dobogóra. A lengyelek viszont, miután az előző körben Stoch csak 119 méterig jutott, Andrzej Stękała 129,5 méteres ugrása ellenére is jó 20 pontra voltak ekkor a pódiumtól.síugrás

A csapatok harmadik ugróit követen aztán lényegében eldőlt a verseny, köszönhetően Robi Kranjec 127 méteres ugrásának, na meg annak, hogy a riválisok közül a norvégok és németek is egy igencsak kockázatos húzással próbálták csökkenteni a hátrányukat, ugyanis mind Alexander Stöckl, mind Werner Schuster lejjebbről indította versenyzőjét a zsűri által előírtnál, amihez a szabályok szerint joguk van, ugyanakkor pluszpont csak abban az esetben járt volna érte, ha elérik a zsűritávolság 95%-át (ezen a sáncon 127,5 métert), amihez viszont nem voltak megfelelőek a körülmények. Egyetlen szerencséjük, hogy pozíciót így sem buktak, mindazonáltal Forfang 120,5, illetve Freitag 116 méteres ugrását követően mindkét csapat további értékes pontokat bukott az előttük levőkhöz képest (még mielőtt elfelejtenénk, Ito 125 méterrel tartotta a japánokat a 3. helyen).

Az osztrákok dobogója viszont Kofler ugrásán ment el, aki 133,5 méterrel újfent „maga elé engedte” a lengyeleket is (Kubacki 125-öt ugrott), így a sógoroknak még az 5. helyért is küzdeniük kellett az utolsó csoportban.

Itt szokás szerint az aktuális állás szerint fordított sorrendben érkeztek a csaptok befejező emberei, így először azt nézhettük végig, ahogy biztossá válik a második körbe kerüléssel a fő célt már teljesítő oroszok 8., illetve a tőlük lényegesen jobb, ám a nagyok versenyébe ezúttal beleszólni képtelen csehek 7. helyezése. Ezután következhetett Stefan Kraft, aki 129,5 méterrel végül megszerezte Ausztriának az 5. helyet, miután lengyel részről Hula csak 119,5-ig jutott. Ezt követően Severin Freund biztosította be a németek 4. helyét egy 128 méteres kísérlettel, majd Kasai 124,5 méterig vitorlázva hozta be a dobogóra a japán csapatot.síugrás

A házigazdáknál Kenneth Gangnes volt az utolsó ember, aki a végére egy szépségtapasznak beillő 130 métert azért még elővarázsolt a kalapjából, más kérdés hogy Peter Prevcnak igencsak nagyot kellett volna így is rontania ahhoz, hogy a szlovénok elveszítsék az első helyet. Nem tette, sőt éppen ellenkezőleg, ő is 130 méterig repült, így végül több mint 30 pontos előnnyel nyerték a versenyt, ebben a szezonban egyébként először. Ha győzni nem is sikerült, a norvégok mai szerepelésükkel legalább a nemzetek kupájában meg tudták erősíteni a vezetésüket, hiszen újabb 100 pontot vertek a németekre, akikre a most győztes szlovénok is kezdenek veszélyesnek látszani.

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

Nemzetek kupája

A program holnap délután 14:15-től az egyéni versennyel folytatódik.

síugrásA felhasznált képek forrásai: fisskijumping.com, skijumping.pl, nrk.no

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk