AJÁNLÓ
 
12:51
2016. 01. 30.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
12:51
2016. 01. 30.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:51
2016. 01. 30.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
12:51
2016. 01. 30.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
12:51
2016. 01. 30.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrásKét évvel ezelőtt egyszer már előfordult olyan, hogy a szlovénok éppen itt, Sapporoban elvitték mindhárom dobogós helyet, mégis más ez most egy kicsit, hiszen míg 2014-ben a közelgő olimpia miatt kevesen szánták rá magukat a japán túrára, ezúttal egy lényegesen erősebb mezőnyben tartottak erődemonstrációt a Prevc fivérek Robert Kranjeccel kiegészülve. A sárga trikós Peter Prevc ezzel idei nyolcadik győzelmét ünnepelhette és tovább növelte előnyét az összetett élén.

 

Sapporóban versenyeznek tehát ezen a hétvégén a világ legjobb síugrói, ami ezúttal nem túlzás, hiszen az osztrák csapatot leszámítva, ahol Kraft és Hayböck otthon maradtak ezúttal csaknem minden nemzet elhozta a legjobbjait Japánba.

A magyar idő szerint szombat reggeli (amúgy késő délutáni/esti) versenynek nagyjából stabil hátszél mellett, a 15-ös kapuból vágtak neki a versenyzők, ennek ellenére nem kellett sokat várni az első K-pont feletti repülésre, ugyanis a szlovén újonc Bor Pavlovcic (18.) 121,5 méterrel már viszonylag elején átugrotta az első piros vonalat. Ezzel természetesen egy ideig vezetett is, míg nem érkezett a jóval rutinosabb honfitárs, Robert Kranjec (2.), aki messze túlugorva addig mindenki 131,5 méternél landolt, és utcahossznyi előnnyel állt az élre.síugrás

Ráadásul sokáig nem is igenvolt senki, aki meg tudta volna őt közelíteni, lévén a többiek továbbra is inkább csak a K-pontot ostromolták több-kevesebb sikerrel, bár Andreas Koflertől (122,5 m 15.), Maciej Kottól (122,5 m 14.) majd Stepah Leyhetől (123,5 m 9.) azért egy-egy jó ugrást így is feljegyezhettünk. Daiki Ito (125 m 7.) és Anze Lanisek (127 m 6.) aztán már valamivel közelebb jártak, de így is csak a pillanatnyi 2. helyre tudtak odaérni, mint ahogy Simon Ammann (10.) 126 méteres kísérlete is csak egy üldözőboly-beli helyezéshez volt elegendő, így aztán Kranjec állt az élen akkor is, amikor már csak a tíz minősített ugró volt hátra az első körből.

Közülük a sort Noriaki Kasai (8.) nyitotta, aki 124,5 méteres ugrással a 4. helyre tudott bejönni, mint ahogy hasonló volt Roman Koudelka (10.) kísérlete is, aki 124 méterig jutott. Nem így Domen Prevc (3.), aki 129,5 méteres repülésével, köszönhetően annak, hogy viszonylag erősebb hátszélben érte el, ha meg nem is előzte, de 4 tized pontra megközelítette Kranjecet, és bejött a 2. helyre.

Ezek után Anderas Wellingertől (13.) láttunk egy jó közepesnek számító 123 méteres ugrást, majd Daniel André Tande (35.) következett, aki viszont jókorát betlizett, mivel 111,5 méterrel nem jutott be a legjobb 30 közé.síugrás

Ezt követően Richard Freitag (12.) jött be 123 méterrel kilencediknek, majd tovább folytatódott a norvégok rossz szériája, ugyanis Johann André Forfang (29.) sem jutott messzebb 115 méternél, bár szerencséjére ő legalább ezzel ott volt a továbbjutók között. Kenneth Gangnes (4.) aztán javított valamelyest a Stöckl-legénység mérlegén, hiszen egy 128,5 méteres ugrással ott volt a 3. helyen, nem sokkal lemaradva Kranjecéktől, mint ahogy Severin Freund (5.) is tartotta velük a lépést egy 128 méteres repülésnek köszönhetően. Peter Prevc (1.) viszont a mai napon is egy magasabb szintet képviselt, mint a többiek, hiszen 131,5 méterig repült az első sorozatban, ami ugyan nem hangzik soknak, de ha mellé tesszük, hogy Kranjechez képest jó kétszer olyan erős hátszele volt, nyilvánvalóvá válik a különbség, ami a pontokat tekintve ekkor 5,6 pont előnyt jelentett a VK listavezetőjének.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot a 16-os kapuból indította útjára a zsűri, és mindjárt az elején láthattunk is egy nagyobb ugrást Johann André Forfangtól (19.), aki jócskán javítva az első körös teljesítményéhez képest ezúttal 126 méterig jutott. Mégsem vezetett vele sokáig, ugyanis Stefan Hula (16.) az első körből hozott előnyének is köszönhetően egy 123,5 méteres ugrással átvette tőle az elsőséget és meg is őrizte azt az első tízes csoport végéig.síugrás

Kamil Stochnak (18.) viszont a zakopanei jobb szereplés ellenére ezen a hétvégén egyelőre kevésbé ment, hiszen az első kört is csak a 20. helyen zárta, és ezúttal is csak egy 122 méteres ugrást tudott bemutatni, amivel elmaradt honfitársa mögött. Joachim Hauer (14.) ezzel szemben egy 123,5 méteres ugrással már át tudta venni a vezetést, de még ennél is „nagyobbat szólt” Taku Takeuchi (8.) második kísérlete, aki 130 méternél landolt, ezzel vezetett is magabiztosan, miközben a riválisok sokáig nehezen találtak fogást rajta.

Hiába repült ugyanis a kissé megenyhülő szélben Maciej Kot (12.) 125,5, Andi Wellinger (11.) 127, Richard Freitag (DSQ 30.) pedig 127,5 métert, a japán ugrót egyikük sem tudta vele megelőzni, mint ahogy nem volt ehhez elegendő Simon Ammann (13.) 126 méteres ugrása sem.

Az utolsó tízes csoportot nyitó Roman Koudelka (7.) viszont 131 méterig repülve már magához ragadta az elsőséget, amit Stephan Leyhevel (126 m 9.) szemben könnyedén meg is őrzött, Noriaki Kasai (4.) viszont még neki is túl nagy falat volt, miután a veterán japán másodjára 133,5 méterig szállt. Ettől egyébként csak egy hajszálnyival maradt el rögtön utána érkező honfitársa Daiki Ito (133 m 5.), aminek megfelelően nüanszok döntöttek kettejük között a végelszámolásnál is. Végül 4 tizeddel Kasai neve mellé került több pont, így továbbra is ő maradt az élen, ahogy Anze Lanisek (6.) kísérlete után is, aki 132 méternél landolt.síugrás

Következett Severin Freund (10.), aki a maga 133,5 méteres ugrásával jó eséllyel átvehette volna a vezetést (és esetleg dobogós is lehetett volna), ha nem veszti el az egyensúlyát a talajfogásnál, aminek sajnos bukás lett a vége, így elszálltak a reményei a jó helyezéseket illetően.

Kenneth Gangnes (DSQ 29.) viszont, legalábbis ekkor úgy tűnt, egy 131,5 méteres ugrással már átvette a vezetést, amivel azonban így is könnyű préda volt Domen Prevc (2.) számára, aki kihasználva, hogy kapott egy minimális szembeszelet 134,5 méterig vitorlázott. Ezzel pedig át is ugrotta Robi Kranjecet (3.), aki 131,5 méterrel a dobogót azért mindenesetre bebiztosította magának. Peter Prevc (1.) viszont ezúttal sem engedett az „öcskösnek”, ugyanis 136,5 méterrel a verseny leghosszabb ugrását mutatta be, ami után nem lehetett kérdés, hogy övé a győzelem. De még milyen győzelem, hiszen a dobogó másik két fokán is szlovén versenyző állhatott ezen az estén, ami a VK történetében mindössze másodszor fordult elő (egyébként legutóbb is éppen a szlovénok mutatták ezt be két éve ugyanitt, Sapporóban), összességében pedig ez volt a 25. olyan verseny, amikor valamelyik nemzet minden dobogós helyet besöpört (nem meglepő módon az örökranglistát az osztrákok vezetik 16 hármas sikerrel, a japánoknak 3, a finneknek és a szlovénoknak 2-2, a norvégoknak és a németeknek 1-1 alkalommal jött ez össze).síugrás

A verseny története viszont ezzel még nem ért véget, ugyanis a zsűri a verseny után még kizárta Richard Freitagot és Kenneth Gangnest a szabályoknak nem megfelelő ruhája miatt, ami főleg a norvég esetében kellemetlen, hiszen így a még az összetettben is a dobogós helyekre esélyes ugró kereken 50 pontot bukott (ennyi járt volna ugyanis a 4. helyért).

Ha úgy tetszik, egy kicsit ma ez is Prevcot segítette, a VK-éllovas ugynis idei 8. sikerével jócskán 300 pont fölé növelte előnyét, és bár egyelőre még a versenyeknek kicsit több mint a fele hátra van, jelen állás szerint igen nagy fordulatnak kellene bekövetkeznie, ha valaki még az idén utol szeretné érni.

síugrás

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

Lehetőség persze már holnap is lesz erre, hiszen magyar idő szerint a hajnali órákban, (egészen pontosan 2:00-tól) jön az újabb verseny Sapporoban. Hogy aztán sikerül-e végre a riválisoknak megfogni a látszólag megállíthatatlanul menetelő szlovént az nagy kérdés, de legkésőbb úgy hajnali 4 tájban megtudjuk.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk