AJÁNLÓ
 
23:46
2016. 01. 21.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
23:46
2016. 01. 21.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:46
2016. 01. 21.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
23:46
2016. 01. 21.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
23:46
2016. 01. 21.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Óriási sikerrel zárult a Snowboard Világkupa slopestyle versenye. Gyarmati Panka győzelmet érő futamot csúszott, ezzel megszerezve élete és a magyar havas sportok történetének első világkupa sikerét.

 

Az amerikai Mammoth Mountainben kezdetét vette Gyarmati Panka idei világkupa szezonja. Hivatalosan a második slopestyle-t rendezték meg az idei világkupában, ám a legutóbbira még augusztusban került sor Új-Zélandon. Így lényegében új szezont kezdtek a freestyle deszkások az USA-ban.

Eredetileg csütörtökön csak a Slopestyle versenyek selejtezőit rendezték volna a hölgyek számára, de az időjárás átírta a programot. Az helyszínen várható hóvihar miatt a versenyt a selejtező időpontjában, kvalifikáció nélkül rendezték meg.

A slopestyleban 2 futamot teljesítenek a versenyzők és a jobbik pontszám adja a végleges eredményt. A pontok a hat zsűri fejenként maximum 100-100 pontjából számítják: a síugráshoz hasonlóan a legnagyobb és legkisebb eredményeket kihúzzák, majd a négy középső pont átlaga adja a végeredményt.

Panka a rajtlista második helyéről egyből az élre ugrott 82,75 pontos eredményével. Igazán ponterős futama komoly eredménnyel kecsegtetett és a szponzorfal előtt várhatta legnagyobb ellenfeleit, a hazai pályán versenyző amerikai vetélytársakat. Rögtön utána következett Jessika Jenson (aki tavalyról VK-dobogóval is rendelkezik), 78,50-nel szorongatta Pankát, de az első menetekben ennél közelebb már senki nem került hozzá.

Pankát az első menetek után hét hazai versenyző követte az eredménylistán: az előbb említett Jessika Jenson 4,25 pontos, míg Karly Shorr 7,75 pontos hátránnyal állhatott fel az aktuális dobogóra. De mivel a második próbálkozások alkalmával lényegében mindenki tiszta lappal próbálhatta megjavítani pontszámait, így nagy izgalommal várhattuk a folytatást.

A második körben is az első futam sorrendje szerint indultak a versenyzők, így Panka ismét másodikként csúszhatott a pályán, ám eddigi eredményétől jócskán elmaradt, így javítani nem tudott, maradt a 82,75 pont. Ezután már „csak” a hátralévő 16 versenyzőt kellett kiszurkolnunk.

Panka eredménye szempontjából az egyik legnagyobb téttel bíró csúszás egyből utána következett: az aktuális második, Jessika Jenson szintén elmaradt eddigi eredményétől, így egy ideig fellélegezhettünk. Bár a javítás lehetősége mindenki előtt nyitva állt, azt érdemben kihasználni senki nem tudta, így Panka első helyét sokáig senki nem veszélyeztette.

A „hazai szekció” végén érkezett az eddigi harmadik Karly Shorr, aki második próbálkozásra saját pontszámával sem tudott versenyre kelni, így Panka maradt továbbra is az élen. Bár a hátralévő 13 versenyző miatt még izgulnunk kellett, de végül messze elmaradtak még a 80 pontos álomhatártól is. Attól az álomhatártól, melyet a mai nap csak Gyarmati Panka tudott átlépni, ezzel megszerezve nemcsak élete, de a magyar havas sportok történetének is első világkupa-győzelmét.

Hivatalos végeredmény:

Gyarmati Panka győzelme az első, ami a magyar téli sportok havon rendezett szakágait illeti. A siker már érett egy ideje, de hogy ekkorát szól, arra talán senki nem számított. 2011-ben még a juniorok közt ért el világbajnoki címet, majd a világkupa mezőnyben is eredményesen helytállt: két alkalommal is csak egy hely választotta el a dobogótól. A tavalyi szezonban pedig kvalifikálta magát a Kreischberg-i világbajnokság hatfős döntőjébe, de ott az edzések során szerzett sérülés miatt már nem tudott rajthoz állni. Így megszerzett 6. helye így is a legjobb magyar havas világbajnoki eredményt jelentette. Mai győzelmével ezt a nagyszerű eredménysort tudta tovább bővíteni.

A Síparadicsom teljes stábja nevében gratulálunk Pankának a sikerhez!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk