AJÁNLÓ
 
00:35
2016. 08. 15.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
00:35
2016. 08. 15.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
00:35
2016. 08. 15.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
00:35
2016. 08. 15.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
00:35
2016. 08. 15.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás magyar síugrás Vörös Virág

Fantasztikus eredményeknek örülhettek azok a lelkes síugrás-rajongók, akik az elmúlt napokban nyomon követték Vörös Virág szereplését az Alpencup-sorozat németországi versenyein, hiszen a 17 éves szombathelyi születésű versenyző 6 versenyből 4-et megnyerve összetett-éllovasként zárta az egyhetes turnét.

 

Ha hihetünk a Nemzetközi Síszövetség (FIS) adatbankjának, akkor olyan még korábban soha, még a szakág rendszerváltást megelőző korszakában sem fordult elő, hogy magyar síugró a szövetség égisze alá tartozó versenyt tudott volna nyerni, így már csak emiatt is sporttörténelmi siker Virág menetelése az Alpencup-sorozatban.

Három helyszínen rendeztek összesen 6 versenyt szűk egy héten belül, ezek közül az első kettőt a klingenthali Vogtlandschanzen (HS65), ahol Virág rögtön meg is nyerte mindkét fordulót, mindkétszer német Selina Freitagot (Richard Freitag húgát) megelőzve, aki a későbbiek során is az egyik legnagyobb ellenfele maradt a magyar lánynak. Ezzel Virág összetett éllovasként utazhatott Pöhlaba (HS65), amely sánc főként arról nevezetes, hogy itt vált síugró a párhuzamos léctartással és V-stílus által uralt érában is olimpiai aranyérmes Jens Weissfogból, nekünk magyaroknak pedig mostantól arról is, hogy Virág sorozatban harmadik győzelmét is megszerezte rajta, ezúttal a szintén nagy ellenfélnek bizonyuló osztrák Lisa Eder előtt, míg Freitag ezúttal a 3. helyet szerezte meg.

Másnap egy kis szerencsével talán összejöhetett volna sorozatban a negyedik magyar siker is, ám az első sorozatban a körülmények a kőszegi ugró ellen játszottak, aki ezzel együtt is a 3. helyen állt az első kör végén, majd a másodikban kicsit kockáztatva támadott a győzelemért is, ám hiába volt az övé a leghosszabb ugrás az egész versenyen, az érkezésnél letette a kezét, így az alacsonyabb stíluspontjai miatt a 8. helyen végzett.síugrás magyar síugrás Vörös Virág

Az egyik nagy rivális: Selina Freitag (GER)

síugrás magyar síugrás Vörös Virág

És a másik: Lisa Eder (AUT)

Ettől függetlenül a sárga trikó a sorozat 5. versenyén is az ő vállain feszült Bischofsgrünben (HS71), ám végül ezt a futamot, akárcsak a pöhlai másodikat is Lisa Eder nyerte, ki más, mint Selina Freitag előtt. Ezzel a német lány, ha csak kicsivel is, de vezetett Virág előtt 380-377-re az Alpencup sorozatban, sőt Eder is közel volt a maga 370 pontjával, jóllehet egy másik összesítésben, amelyet a németek a Négysáncverseny módjára az ugrásra kapott pontok összesítésével számoltak továbbra is Virág vezetett. A hatodik, és az egyhetes turné egyben utolsó verseny után viszont ilyen kettősség már nem volt, hiszen Virág megszerezte negyedik győzelmét is ezúttal a német Arantxa Lanchot és az ismét jól szereplő Edert megelőzve, így megnyerte a német turnét és jelenleg az Alpencup összesítése is az ő nevével kezdődik.

Eredmények:

Klingenthal 1

Klingenthal 2

Pöhla 1

Pöhla 2

Bischofsgrün 1

Bischofsgrün 2

Német-turné

Alpencup-összetett

És hogy pontosan mekkora siker is ez? Ennek megítéléséhez érdemes megnézni a korábbi Alpencup-győztesek listáját, amelyen – bár ez azért kicsit csalóka – szerepel többek között a világbajnok Daniela Iraschko-Stolz is, aki a kétezres évek elején háromszor is nyert, de ha szigorúan csak az elmúlt néhány évre szorítkozunk, akkor nyert itt a VK-ban azóta többször dobogóra álló Ema Klinec, a tavaly rendszeresen VK-pontokat szerző Elisabeth Raudaschl, illetve a legutóbbi két alkalommal az az Agnes Reisch, aki szintén eljutott már a VK-ig és egyébként utánpótlás szinten is remek eredménylistával büszkélkedhet. Mi a magunk részéről szurkolunk, hogy Virágnak is sikerüljön valami hasonló utat bejárni.

Ehhez egyébként már a közeljövőben tehet egy nagy lépést, ugyanis Virág számára a következő fontos megmérettetés augusztus 26-27-én következik a COC oberwiesenthali versenyein (persze várhatóan azért jóval erősebb mezőnyben), ahol, ha sikerülne bekerülnie a legjobb 30-ba, és ezzel legalább 1 pontot szerezni, azzal komoly „kapuk” nyílhatnának meg előtte. Ezzel ugyanis automatikusan indulási jogot szerezne a GP, illetve VK-futamokra**, ahonnan adott esetben kvalifikálhatna az ötkarikás játékokra, bár ez azért most még jó esetben is a jövő zenéje.síugrás magyar síugrás Vörös Virág

Vörös Virág a 2. bischofsgrüni versenyen

** A FIS versenyrendszere alapvetően háromlépcsős, (bár vannak azért kisebb, ide nem tartozó versenyek mint az Alpencup, vagy az annak mintájára létrehozott, igaz egyelőre kevésbé sikeres, elsősorban Romániára és Lengyelországra támaszkodó Kárpátok Kupa). A legalsó szint a FIS-kupa, amelynek versenyeire bármely a FIS-által regisztrált versenyző nevezhető. Innen egyel feljebb, a Kontinentális Kupába (COC) úgy kerülhet a versenyző, ha a FIS-kupában pontot szerez (azaz bejut a legjobb 30-ba) és hasonlóképpen lehet bekerülni a VK vagy az azzal ilyen szempontból egyenrangú GP-futamokra. Egy pontszerzés egyébként két évig jelent indulási jogot a magasabban rangsorolt sorozatban, kivéve, ha valaki ott is pontot szerez, ugyanis azok a versenyzők, akik valaha is szereztek legalább 1 pontot, azokra a 2 éves szabály nem már nem vonatkozik, pályafutásuk végéig indulási joggal bírnak az adott sorozatban.

És hogy mi a helyzet közben a fiúknál? Nos, július végén két fiatal ugró, Molnár Flórián és Kelemen Dávid is részt vett a hinterzarteni GP-hétvége kereteiben a fiataloknak megrendezett versenyen, amelyen főleg Molnár Flórián eredménye ad okot a bizakodásra, ugyanis a rangos nemzetközi mezőnyben egy értékes 8. helyet szerzett, jónéhány nagy nemzet versenyzőjét maga mögé utasítva, míg Kelemen Dávid a 45. helyen végzett.

Eredmények

Nyilvánvalóan azt esetükben nem szabad elfelejteni, hogy nekik a szélesebb férfi mezőny miatt kicsit nehezebb dolguk is van, de ezzel együtt reméljük, hogy hallunk még felőlük is, és előbb-utóbb ők is eljutnak majd arra a szintre, amit megálmodtak maguknak.

A képek forrása: Ochsenkopf-Schanzenarena Skispringen Bischofsgrün - Facebook., https://www.facebook.com/groups/261726327367242/

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk