AJÁNLÓ
 
18:46
2015. 01. 24.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
18:46
2015. 01. 24.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:46
2015. 01. 24.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
18:46
2015. 01. 24.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
18:46
2015. 01. 24.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A köd miatt 1 percesre rövidített pályán rendezték a patinás Hahnenkammrennent, melyet nagyon szoros versenyben, 2 századnyi különbséggel a szakági tabellát is vezető Kjetil Jansrud nyerte. A tegnapi Szuper-G-n diadalmaskodó Dominik Parisnak ezúttal a második hely jutott, míg a dobogó alsó fokára Guillermo Fayed állhatott fel. Mi tagadás, sokáig nem fogunk emlékezni erre a versenyre.

Miklós Edit dobogója körül járnak gondolataink jelen pillanatban is, így amiatt sem támadt különösebb hiányérzetünk, hogy a téli szezon tán legjobb várt eseménye, a kitzbüheli lesiklás igencsak megkurtított pályán, óriás-műlesiklásra hajazó időtartamban került csupán megrendezésre. Az idő persze nagyúr ilyenkor, meg egyébként is örüljünk, volt egyáltalán verseny a ködös, havas időben, de ha visszagondolunk úgy hétfő tájt, elfog minket az érzet, valamitől idén megfosztottak minket.

Kevesen, mindössze 45 síző vállalta be a világ legveszélyesebb lejtőjét, pedig ekkor még nem is tudták, hogy a Streif olyan klasszikus részei kerültek törlésre, mint a Mausfalle, a Steilhang, vagy éppen az Alte Schneise. A Seidlalm- ugratótól indult ma a móka, amiből a gyors indításoknak köszönhetően vajmi keveset láthattunk. Utólag elmondhattuk, a célegyenesre fordító keresztsíző rész, pontosabban az ott választott ív alapjában meghatározta adott csúszás sikerességét.

A mezőnyből több jól csengő név hiányzott. Aksel Lund Svindal rendületlenül készül a világbajnoki visszatérésre; hiába ment egészen biztatóan edzéseken, Bode Miller el tudott képzelni alkalmasabb visszatérő helyszínt is, mint Kitzbühel; a kanadai Jan Hudec térdoperáció előtt áll, véget ért számára az idény; Peter Fill Wengenben, Manuel Osborne-Paradis az első edzésen, Marc Gisin tegnap került a maródiak listájára.

Sprintlesiklást rendeztek tehát ma, ami előrevetítette a szoros versenyt. Georg Streitberger (4.) rögtön megadta az alaphangot a mágikus atmoszférát teremtő osztrák publikumnak, közel tökéletesen síelt, igaz, a traverznél többen jobb megoldással éltek. Romed Baumann (7.) a Lärchenschusst követően került késésbe, így hiába verte honfitársát végsebességben, az ott elvesztegetett időhátrányából 4 század kitartott a végéig. Marco Sullivan (41.) már közel egy másodpercet kapott, ami ezen a rövid pályán sansztalanná tette még a pontszerzésre is. Világbajnoki bronzérmesként David Poisson (22.) sincs élete formájában, egész szépen átaraszolt a traverzen, faragott is valamicskét hátrányából, többre ez sem volt elegendő, minthogy egy fél szekundummal legalább az amerikai elé kerüljön.

Óriás-műlesiklóból szép lassan vérbeli lesiklóvá formálódott Ondřej Bank (19.), a cseh ma is kitett magáért, nagyobb baj nélkül, korrekt eredménnyel zárta a napot. Pazar wengeni csapatteljesítménnyel érkeztek az ősi rivális szentélyébe a svájciak, de az már Silvan Zurbriggen (33.) bizonytalan ívektől hemzsegő, kapálódzós ugratókkal teli menetén érződött, ez nem az ő napjuk lesz. Az előző hétvégi meglepetésember, Mauro Caviezel (34.) sem remekelt, sok rontása mellett a traverzen kis híján pályán kívülre került. Carlo Janka (22.) sem lehetett elégedett, mert hiába haladt át szép magasan a keresztsíző részen, ha az átütő erő, s ezzel együtt a sebesség hiányzott ma sízéséből.

Francia részről Adrien Théaux (12.) érkezett elsőként, s ha nincs a technikás fordítón elkövetett hibája, amikor is lecsúszott a porhanyós hóba, könnyen dobogóig vihette volna. Merthogy traverze az addigi legjobb volt. Honfitársa hozta össze azt, amit ő csak szeretett volna, Guillermo Fayed (3.) 18 századnyi előnnyel taszította le az élről az osztrákot, mégpedig látható hiba nélkül. A spanyol-francia felmenőkkel rendelkező síző magabiztosan mosolygott a célban, hisz’ tudta ő pontosan, ha nem hoznak valami rendkívülit az elitcsoport tagjai, a dobogója biztosra vehető.

Ismét majd’ felrobbant a tribün, Max Franz (13.) becsülettel szorongatta Fayed részidőit, ám a kelleténél jócskán alacsonyabban fordult a traverzre, így hiába az utolsó időmérő pontnál mért ígéretes helyzet, végsebességgel nem tudta már a lépést tartani. Úgy fest, idén lejtőtől függetlenül számolnunk kell Steven Nymannel (5.). Nála láthattuk igazán, mennyit ér egy jól elkapott keresztsíző rész: addig tokra ugyanannyit ment, mint Franz, a végén mégis örökkévalóság választotta el kettejüket. Christof Innerhofer (6.) formája felfelé ível, hiába veszített teret a Hausbergkante előtt, s került rövid időre a bukótérbe, elégedett lehetett sízésével. Szoros volt a versenyfutás, Streitberger 2 századdal előzte meg Nymant, s hárommal Innerhofert. Didier Défago (34.) hamar elpackázta esélyeit, nagyon mélyre került a második ugratót követően, nem sokon múlt a háló érintése, a csúnya bukás, szerencsésen megúszta. Johan Clarey (31.) idei formáját hozva abszolút veszélytelen volt az elől állókra.

A világ legjobb lesiklóinak csoportját kínosan gyatra menet nyitotta, Travis Ganong (44.) még a traverznél elkövetett durva fékezése előtt sem volt számításba vehető tényező. Matthias Mayer (10.) ugyanott szemre beleköthetetlen, ám mint kiderült, időigényesebb ívek választott, tán a frissen esett hó okozta a gondot, mellékes, a várt nagy eredmény elmaradt. Kjetil Jansrud (1.) ellenben összerakta az úgyszólván tökéletes menetet, s jelen körülmények közt rengetegnek számító 21 századnyi előnnyel állt a lista élére. A traverz azonban túl kiszámíthatatlan volt ahhoz, hogy végső ítéletet hirdessünk.

Patrick Küng (7.) személyében újabb svájci dobogóesély érkezett, s egészen korrektül síelt, a vélt dobogóesélyt hosszúra nyúlt ugratójával bukta el. Hannes Reichelt (34.) címvédőként és a Lauberhornrennen győzteseként méretes teherrel a vállán vágott neki a pályának, ami meg is látszott teljesítményén. A traverz bejáratán elkövetett rontásával csak egy véleményes TOP10-eredményről kellett lemondania. Beat Feuz (15.) szintúgy a végét szúrta el, addig azért igazolta, valóban visszatért a lesikló elitbe. Utolsóként Dominik Paris (2.) hozhatta még a norvégra a frászt, amit a végletekig meg is valósított. Tetemes előnye birtokában a keresztsízés nem jött össze tökéletesen, majdhogynem 3 tizedet bukott, a célba 2 századnyi hátránnyal érkezett. Jansrud joggal fogta a fejét, irtó nagy malaca volt.

Josef Ferstl (37.) baja meggyűlt a pálya végével, gondoltuk, itt már komolyabb eredményt nem láthatunk, erre fel érkezett Werner Heel (7.), aki a pálya kétharmadáig a dobogósokra is veszélyt jelentett, de végül hármas holtversenyben besorolt a 7. helyre. Otmar Striedinger (24.) a fiatal, Klaus Kröll (27.) a rutinos osztrákok táborába tartozik, a világbajnoki szerepléstől mindketten távolra kerültek. A szlovén Boštjan Kline (30.) épp befutott az utolsó pontszerző helyre, Silvano Varretoninak (40.) folytonos túlcsúszásaival erre esélye nem volt. Az első harmincast Jared Goldberg (25.) és Brice Roger (25.) zárta – stílszerűen, századra azonos időeredménnyel.

A szlovén lesiklás hajdanán csúcsokat döntögetett, erre fel most zsinórban három vend csúszott harmincon túl. Andrej Špornnak (39.) tovább kell várni idei első VK- pontjára, Rok Perko két igen erős szektor után kis híján összetörte magát a Hausbergkantén, délnyugati szomszédjaink napját Klemen Kosi (14.) mentette meg, élete legjobb síelve. Bravúros pontszerzések egymás hegyén-hátán, nem annyira ez a tény, inkább a mennyiség okozott meglepetést. Az osztrák Vincent Kriechmayr (29.) még másodpercen kívül zárt kevéssel, két német azonban nagyot hasított, mind Klaus Brandner (37-essel a 18.), mind Andreas Sander (43-assal a 16.) élete legjobb eredményének örülhetett. A francia Maxenxe Muzaton (11.) a pálya bizonyos részein Jansrudnál is jobban síelt, erős napot fogtak ki a franciák. Olasz részről Mattias Casse (45-össel a 29.) és Siegmar Klotz (46-ossal a 19.) alkotott maradandót, a pontszerzők sorát a kanadaiak ranglistán fel- és leliftező lesiklója, Benjamin Thomsen (38-assal a 17.) és egy ifjú osztrák, Patrick Schweiger (41-essel a 19.) tette teljessé.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el! 

Kjetil Jansrud karrierje során nyolcadszor győzött a Világkupában, ebből ötöt ebben az idényben. A szakági versenyfutásban egy győzelmet érő pontmennyiség fölé nőtt előnye, összetettben ugyanakkor áttörte ezt a határt. Igaz, holnap és jövő hét közben szlalomok következnek, amiken Hirscher jó eséllyel szaporíthatja pontjai számát. Dominik Paris kereken 10. dobogóját ünnepelte, a norvéghoz hasonlóan ennek zöme jelen idényhez kötődik, hatot szerzett az elmúlt hónapokban. Guillermo Fayedet is idén kapta el úgy igazából a gépszíj, Lake Louise után sikerült dupláznia, grödeni negyedik és wengeni hatodik helye azért önbizalommal töltheti el a közelgő világbajnokság előtt.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk