AJÁNLÓ
 
20:27
2015. 12. 13.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
20:27
2015. 12. 13.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:27
2015. 12. 13.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
20:27
2015. 12. 13.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
20:27
2015. 12. 13.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Peter Prevc, bár megfosztották a verseny előtti kvalifikáción ugrott sáncrekordjától, megszerezte első győzelmét az idei szezon során. Elsősége tényét emeli, hogy Freund betlizett, így a világkupa éllovasának járó sárga trikót is a szlovén húzhatja magára a jövő hétvégi engelbergi első futamon. Prevc mellett Michael Hayböck és Johann André Forfang ugrott dobogót érő helyre – az norvég ráadásul sáncrekorddal.

 

A szélviszonyokról az idei évben már minden verseny előtt beszélnünk kell: ezúttal szerencsére viszonylag stabil szembeszél várt a mezőnyre, csak rövidebb időre zavarta meg a verseny gördülékenységét a egy-egy megerősödő széllökés.

A selejtező ezúttal nem jelentett gondot Kamil Stochnak, így komolyabb hiányzó nélkül állt fel a mai nap ötvenfős mezőnye. A kvalifikációt egyébirányt a tegnap remeklő Joachim Hauer nyerte, míg a leghosszabb ugrást Peter Prevc mutatta be, aki sáncrekordot érő 138,5 méteres ugrással jelezte, megpróbál visszavágni Severin Freundnak tegnapi második helyéért.

síugrásAz első futam kisebb csúszással kezdődött a 8-as beülőből, ahonnét Collorédót (26.) és a hazai Kalinitschenkót (28.) kell kiemelni, de ők is elmaradtak a 120 méternél lévő K-ponttól. A zsűri gyorsan reagált is: a 9-es beülőre váltottak, ahonnét Klemens Muranka (18.) és Piotr Żyła (20.) már éppen elérték a kalkulációs pontot, míg Gregor Deschwanden (4.) jócskán túl is szárnyalta azt 127 méteres ugrásával. Hlava (16.) és Fannemel (19.) ugrása pedig jelezte, a svájci ugrása komoly értékkel bír. Jurij Tepeš (10.), bár megközelítette Deschwandent, de a nagyobb levonás miatt pontszámban jócskán elmaradt. Kamil Stoch (9.), Manuel Fettner (11.) és Anze Lanisek (8.) is csak megközelíteni tudta az élen álló svájcit.

Deschwanden menetelésének végül az osztrák Michael Hayböck (3.) vetett véget, aki elsőként tudott 130 méterig jutni és ezzel toronymagasan vette át a vezetést. Simon Amman (13.) ezúttal nem a legjobb svájciként szerepelt az eredménylistán, dacára annak, hogy ugrása végén még a telemark talajfogással is megpróbálkozott. Joachim Hauer (6.) ezúttal helyezésben kicsivel elmaradt tegnapi teljesítményétől, jobban fájhatott neki, hogy az éllovasoktól 10 ponttal elmaradt.

síugrásA világkupa tíz legjobbjának sorát Andreas Wellinger (2.) nyitotta, aki még Hayböcköt is túlszárnyalva 132,5 méterig jutva vette át a vezetést. A német remeklése után azonban négy gyengébb ugrás következett a sorban: a Négysánc címvédője, Stefan Kraft (21.) és Andreas Stjernen (12.) legalább továbbjutottak a második körbe, nem úgy, mint Koudelka (32.) és Freitag (42.), akit a rövid időre szembeszélbe forduló időjárás tréfált meg.

Az utolsó ötös idejére szerencsére visszatért a stabil szembeszél. A norvég triót Johann André Forfang (4.) nyitotta, aki az erős szembeszélben joggal lehetett elégedetlen ugrásával, így csak Deschwandennel holtversenyben állt az aktuális dobogó legalsó fokán. Ezután Gangnes ugrása az első futam 7., míg Tande 123 métere csak a 14. helyre volt elég.

Ezután viszont Peter Prevc (1.) igazolta jó formáját és harmadikként tudta megugrani a versenyben a 130 méteres lélektani határt, így a vezetést is átvette Wellingertől, bár igen szűk fórja volt csak. Legnagyobb ellenfele Severin Freund csak 4 méterrel jutott túl a K-ponton, így 15. helyét a helyi speaker is csak egy hangos „ojjojjoj” felkiáltással nyugtázta.

Így az első futam után Peter Prevc 1,1 ponttal vezetett Andreas Wellinger és 2,3-mal Michael Hayböck előtt. 10 pontos előnyük a mezőnnyel szemben azt jelentette, hogy komoly hiba kell ahhoz, hogy ne a fent említett hármas adja a dobogósokat.

Az első sorozat eredménye

A második futam nyitó ugrását Ronan Lamy Chappuis (23.) mutatta be, de David Kubacki (21.) egyből túl is szárnyalta őt, majd kicsivel később Robert Kranjec (16.) állhatott a szponzorfal elé. Stefan Kraft (27.) ezúttal sem csillogtatta meg tavaly mutatott tudását. Żyła (17.) az eddigi leghosszabb ugrással is csak Kranjec mögé jött be – köszönhetően a szembeszélnek.

Anders Fannemel (8.) személyében újabb ember csatlakozott a „130-asok” táborához, pontelőnye tudatában pedig reménykedhetett, hogy visszakapaszkodik a top tízbe. Hlava (15.) és Freund (12.) egymásnak adták a kilincset az aktuális második pozíciójában, igaz a világkupa címvédője a szembeszélnek köszönhetően legalább eljutott 131,5 méterig.

síugrásDaniel-André Tande (5.) sokkal jobban használta ki az erős szembeszelet és második próbálkozásra már megugorja a nap addigi leghosszabb ugrását (136,5 m), majd Stjernen (11.) is csatlakozott honfitársaihoz, így Amman (13.) és Fettner (14.) gyengébb ugrásai után, a Tande-Fannemel-Stjernen trió várta a dobogón az utolsó tíz ugrót.

Tepešt (30.) anniyra kibillentette a szél, hogy csak az utolsó pontszerző helyet tudta megcsípni. Ezután Kamil Stoch (6.) és Anze Lanisek (4.) is a virtuális zöld vonalat ostromolták, végül utóbbi tudott az élre állni.

Gagnes (9.) viszont közelébe sem ért az előző ugrásoknak, míg a tegnapi meglepetés dobogós Hauer (20.) megbillent a levegőben, így messze elmaradt tegnapi eredményétől. Deschwanden (7.) két métert javított első sorozatos ugrásán, de ezzel is csak az aktuális 4. helyre tudott kerülni, ami így is minimum legjobb eredményének beállítását jelentette már (ezt végül egy hellyel felül is múlta).

síugrásForfang (3.) megmutatta, hátránya ellenére nem tett le a dobogóról és 140 méterrel megdöntötte Peter Prevc alig két órával ezelőtt felállított sáncrekordját. Michael Hayböck (2.) lába nem remegett meg a norvég eredménye láttán és jóval gyengébb szélben is eljutott 136 méterig, így a kettejük közti különbség szinte semmit nem változott az első futamhoz képest. Nem úgy a fiatal Andreas Wellinger (10.), aki a K-pontig sem tudott elugrani, így épp csak bennmaradt a top 10-ben.

Egy kérdés maradt már csak: Prevc vagy Hayböck szerzi-e meg idei első sikerét. A szlovén 139,5 méteres ugrással végül a sáncrekordot nem, de a magabiztos győzelmet megszerezte.

síugrásPeter Prevc magabiztos győzelmének (és Freund hirtelen jött gyengélkedésének) köszönhetően átvette a vezetést az összetett élén. Az osztrákok eddigi teljesítményét jól mutatja, hogy Michael Hayböck második helyével a sógorok idei első dobogós helyezésüket szerezték meg. Ezzel szemben a norvégok a 8. dobogójukat könyvelhették el Johann André Forfang révén az idei szezonban.

síugrás

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

A folytatásban advent negyedik hétvégéjén a mezőny a hagyományoknak megfelelően a svájci Engelbergbe látogat, ami a karácsony után kezdődő Négysáncverseny utolsó erőfelmérőjeként szolgálhat számunkra.síugrás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk