AJÁNLÓ
 
16:11
2017. 02. 15.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
16:11
2017. 02. 15.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:11
2017. 02. 15.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
16:11
2017. 02. 15.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
16:11
2017. 02. 15.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 2018-as Olimpia helyszínén, Pyeongchangban folytatódik az ázsiai turné a síugrók számára, ahol ma rendezték meg az első hivatalos VK versenyt, amelyet az osztrák Stefan Kraft fölényesen nyert meg a még mindig csúcsformában lévő Andreas Wellinger és Kamil Stoch előtt.

 

Folytatódik az ázsiai turné a síugrók számára, ám a szokásokkal ellentétben most két hétköznapi versenyt rendeznek a jövő évi Olimpia helyszínéül szolgáló Pyeongchanban — többek között azért, hogy a versenyzők bioritmusa visszaálljon a nagy időeltolódás miatt a jövő héten kezdődő világbajnokságra.

Az pyeongchangi Alpensia Jumping Park névre keresztelt 5 sáncból álló síugrókomplexum eredetileg a 2014-es Olimpiára épült, de végül, mint az ismeretes, 2007-ben Szocsi kapta meg a ’14-es Olimpia rendezési jogát. Ettől függetlenül Dél-Koreában továbbra is dolgoztak a komplexum építésén és fejlesztésén, és bár a sáncok már jó ideje bevetésre készen állnak, hivatalos VK versenyt először idén rendeztek az Alpensiában. Noha a VK naptárban nem szerepel normálsáncos verseny, mind az Olimpián, mind a világbajnokságon hivatalos versenyszám, így a jövő évi Olimpiára való tekintettel a versenyzők kedd reggel lehetőséget kaptak arra, hogy a kisebb sáncon is edzhessenek. A népes mezőny fele végül nem használta ki ezt az alkalmat, de a résztvevők közül kiemelkedően teljesített a továbbra is remek formában lévő Andreas Wellinger és Stefan Kraft, valamint a norvég Andreas Stjernen is. A versenyzők elmaradása a normálsáncos edzésen érthető, hiszen még ugyanezen a napon rendezték meg a nagysáncos tréningeket és kvalifikációt is a mai versenyre.

Izgalmas versenyre számíthattunk, hiszen a győzelemre legalább 5 esélyes is volt. Az utóbbi időben nemcsak a sárgatrikós Kamil Stoch és az egész szezonban rendkívül kiegyensúlyozottan versenyző Stefan Kraft és Daniel André Tande szerepelnek kiválóan, hanem Andreas Wellinger is, aki hetek óta ihletett formában versenyez, és Lengyelország óta Peter Prevc is egyre jobb és jobb formába lendült.

A versenyt a 22-es beülőből kezdték, erősödő szembeszélben, ennek ellenére sok ugrónak problémát okozott, hogy megugorja a 125 méternél lévő K-pontot. A norvégok fiatalja, Halvor Egner Granerud volt az első, aki K-pont fölé került (131m 17.). A Schlierenzauer és Kofler távollétében esélyt kapó fiatalok osztrákok közül Stefan Huber is remekül szerepelt az első sorozatban, 128m-t ugrott (29.), míg a már kicsit tapasztaltabbnak számító Clemens Aigner 133m-ig (12.) és Markus Schiffner 128,5m-ig (27.) jutott.

Nagy elvárásokkal ülhetett ki a beülőre Anze Lanisek, aki a kvalifikációban a második helyet szerezte meg. Végül az első sorozatban is remekelt, 130 méterig repült, ami a 10. helyre volt elég. Jól szerepelt Andreas Wank is, aki a versenyen egy 134 méteres ugrással kezdett, és az első 30 után vezetett is, és az első sorozatot végül a kiváló 8. helyen zárta. A keddi selejtező győztese, Jan Ziobro ezzel szemben gyengébben teljesített a vártnál, 129,5 méteres ugrása az első sorozatban csak a 22. helyre volt elég.

A korábbi hetekhez, hónapokhoz képest javuló tendenciát mutatott még Simon Ammann (127m 24.) és Taku Takeuchi is (129m 17.). Kiemelkedően szerepelt még Stephan Leyhe (130,5m 13.), Karl Geiger (131m 7.) és Robert Johansson is (129m 10.). Utóbbi formajavulása és egyre stabilabb szereplése fontos lehet Norvégiának, hiszen így Andreas Stjernen (129,5m 14.) és Daniel André Tande (132,5m 3.) mellett végre van még egy jó formában lévő versenyzőjük, ami mindenképp jól jöhet nekik a közelgő világbajnokság csapatversenyein.

A VK legjobbjai közül Domen Prevc (129m 16.) és Manuel Fettner (127m 20.) gyengébben szerepeltek, és Peter Prevc (131,5m 9.) sem nyújtotta azt a formáját ma, amit például a múlt hétvégén Sapporóban. Maciej Kot (131m 6.) és Michael Hayböck (132m 4.) hozták a kötelezőt, míg Kamil Stoch pár méterrel elmaradt tőlük, de mivel ő — valamint Kraft és Tande — két beülővel lejjebbről jöhettek Stoch 126,5 méteres ugrása bőven elég volt ahhoz, hogy Hayböckkel holtversenyben osztozkodjanak a 4. helyen az első sorozatban.

Az első sorozat legjobbjai Andreas Wellinger (136m 2.) és Stefan Kraft (138m 1.) voltak, és bár kettejüket csak két méter választotta el, a stílus- és kompenzációs pontok miatt Kraft nyugodtan, majdnem 12 pontos előnnyel várhatta a finálét.

Az első sorozat végeredménye

A második sorozat remek ugrásokkal kezdődött, Jernej Damjan 130, Dawid Kubacki 130,5, Markus Schiffner 128, Vincent Descombes Sevoie 130 méterig szállt. Richard Freitag volt az első, aki kicsit elszakadt ettől a 130 körüli határtól, a német 133 métert ugrott, amivel a második sorozat egyik legnagyobb nyertese lett, hiszen a 25. helyről a 11. helyig jött előre. Nagyot javított még Evgeniy Klimov is, akinek első sorozatos 125 métere csak a 22. helyre volt elég, de a másodjára ugrott 132 méter elég volt neki ahhoz, hogy 10 helyet feljebb lépve végül a 12. helyen fejezze be a hét első versenyét.

Nem tudott viszont javítani Domen Prevc (126,5m 17.), aki úgy tűnik, továbbra is szenved, és messze jár szezon eleji formájától. De nem volt kifejezetten jó napja Peter Prevcnak sem, aki a sapporói hétvége és a mai sikeres próbasorozat után izgatottan várhatta a mai versenyt, ám végül csak a 13. helyen zárt.

Ezzel szemben eddigi karrierjük legjobb napját élhette át Anze Lanisek és Stephan Leyhe, akik a második sorozatban brillíroztak. Mindketten 139,5 métert ugrottak másodjára, és a remek pontszámoknak köszönhetően egészen a top 5-ig vándoroltak. Lanisek a 4., Leyhe az 5. lett, ezzel olyanokat előztek meg, mint például Tande, akinek a második ugrása kicsit gyengébben sikerült (126,5m 6.), Maciej Kot (127m 7.) vagy Michael Hayböck (129m 8.).

A legjobb háromhoz viszont senki sem tudott közel kerülni. Kamil Stoch másodjára 134 métert ugrott, de ez nem volt elég Andreas Wellinger megelőzéséhez, akinek 8,3 pontos fórja volt a lengyellel szemben az első sorozat után, és ez az előny Wellinger még ennél is hosszabb ugrásának (136m) hála még nőtt is egy kicsit. Stefan Kraft szintén rá tudott pakolni Wellinger ugrására, 137,5 méterig repült, aminek köszönhetően nem volt kérdés, hogy fölényesen megnyeri a versenyt. A dobogón tehát megint, a lassan már szokásossá váló hármas végzett, ezúttal Kraft, Wellinger, Stoch sorrendben. Kraft ezzel szezonbeli 4. győzelmét szerezte meg, és már sorozatban a 6. versenyét zárja a dobogón, nem mellesleg továbbra is ott lohol Stoch sarkában, ami a VK összetettet jelenti.

Holnap egy második egyéni versennyel folytatódik a küzdelem Pyeongchangban, ami már csak azért is lehet fontos, mert ez lesz a világbajnokság előtti utolsó megmérettetés a mezőny számára.

A verseny végeredménye

VK összetett állása

Nemzetek Kupája

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk