AJÁNLÓ
 
12:20
2015. 03. 22.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:20
2015. 03. 22.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:20
2015. 03. 22.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
12:20
2015. 03. 22.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
12:20
2015. 03. 22.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Marcel Hirscher mindent vitt, az összetett győztese a mai szlalomot megnyerve a legkanyargósabb szakág kristálygömbjét is begyűjtötte. Neureuther az első futamát elrontotta, a másodikat ellazsálta, megérdemelten bukta el nyert helyzetből a szakágit. Giuliano Razzoli és Alekszandr Horosilov fért még fel a dobogóra, az első futamban remeklő Gross-Kristoffersen duó végül alaposan hátraesett.


A 2014/2015-ös férfi alpesi sí szezon utolsó versenyén, a méribeli Vk-döntő műlesiklásán is előírásszerűen megjelent a szakági lista első 25 helyezettje. Köztük volt a junior-VB-t ebben a számban is megnyerő Henrik Kristoffersen, létszámfelettiként pedig ismét ott találtuk a Vk-döntő sztahanovistája címet kiérdemlő (egyébként viszont csak csalódást szállító) Ted Ligetyt. Az első futam pályáját a svéd Magnus Andersson, a másodikét az oroszokat edző szlovén Jani Hladnik jelölhette ki.

Hóesés és köd fogadta az első futam résztvevőit, így nem is tűnt olyan szerencsésnek az elsőként induló Mattias Hargin (7.). Marcel Hirscher óvatos kezdés ellenére is háromnegyed másodperccel gyorsabbnak bizonyult (3.). Fritz Dopfer tegnapi felvillanása után ma visszasüllyedt a szezon végi apátiába, épphogy megelőzte a körülményekkel küzdő Hargint (6.). Kristoffersen viszont ma is remekül kezdett, a pálya aljára is előnnyel fordult, és a célban is 7 századdal gyorsabbnak bizonyult az osztráknál (2.). Alekszandr Horosilov a felső részt kicsit óvatosra vette, alul pedig hibázott egyet, így jött össze egy 4 tizedes hátrány (4.).

Stefano Gross a leggyorsabb első szektorral nyitott, majd a közepén még egy fokozattal feljebb tudott kapcsolni, alul viszont egy nagy megbillenéssel egyetlen századra csökkentette előnyét (1.). Felix Neureuther is jól kezdett, ám a pálya alján szinte meg kellett állnia, 1,74-es hátrányával tálcán nyújtotta át a szakági trófeát Hirschernek (14.). André Myhrer hozta a svéd tűzésnél megszokott svéd szenvedést, csak Neureuthert előzte meg (8.). Felül kicsit sűrűbbé vált a köd, ám nem lehet csak erre fogni, hogy Jean-Baptiste Grange látványos hiba nélkül is tökutolsó lett (15.). Giuliano Razzoli ugyanis jobban átvészelte a ködös szakaszt, az alján pedig fél másodperces hátrányra küzdötte vissza magát (5.).

A franciák napját Julien Lizeroux tette még rosszabbá, a szilveszteri bakiparádé biztos résztvevője lesz az indulása: egy szép szabályos előrebukfenccel érkezett a rajtból az első kapura. Gyalogolt egy jót, majd végigment, 16 másodperces hátránnyal (23.). Sebastian Foss-Solevåg talán még mindig ezen a produkción hüledezett magában, mindenesetre igencsak nagy hátrányt gyűjtött be (10.). Daniel Yule szürke árnyát alig láthattuk a ködben, nem csoda, hogy hamar kapura lépett. Markus Larsson svédként esélytelen volt ebben a futamban (hihetetlen, hogy évek alatt nem jöttek rá a svéd edzők, milyen pályát tűzzenek saját versenyzőiknek), Neureuther elé érkezett (11.). Alexis Pinturault a legjobb francia címéért hajtott, a finoman szólva is gyenge konkurrencia ellen ezt gond nélkül meg tudta valósítani egy remek alsó szakaszzal (9.).

A reklámszünet után Victor Muffat-Jeandet tovább folytatta az alig haladó gall hagyományt, látszólag jobb körülmények között síelve is a mezőny végi honfitársait célozta meg (17.). Axel Bäck épphogy befért Neureuther elé (13.), majd Patrick Thaler is csak vánszorgott a pályán (20.). Jens Byggmark hasonlóan hatalmas hátránya egyértelművé tette: hiába lettek sokkal jobbak a látási viszonyok, egyszerűen túl nagy a különbség az élboly és a középmezőny közt (18.). Linus Strasser végre megmutatta, hogyan is kellene síelni ezen a pályán, igaz, cserébe az alsó részen kaput tévesztett.

Calle Lindh svédhez méltón síelt, ez viszont ebben a futamban egyértelműen negatív jelző - igaz, legalább a pálya második felére némileg összekapta magát (12.). Benjamin Raich nyugdíjas tempóban jött le, így csak az nem előzte meg, aki bukfenccel indult (21.). Anton Lahdenperä bátor síeléssel, ám gyarapodó hibákkal, majd végül kieséssel tűnt ki. David Chodounsky lassú tempót ötvözött nagy késésekkel, csoda, hogy eljutott a célig (19.). Reinfried Herbst legalább gond nélkül célba ért, a pályafutása őszén járó osztrák ebben a szezonban nem is tudott ennél többet nyújtani (16.). Zárásként Ted Ligety síelt még egy jót, gondoskodva róla, hogy meglegyen az új utolsó a futamot végig talpon teljesítők közt (22.).

------------------------------------

A második futam nyitányaként sajnálattal láttuk, hogy a Munka Hőse és a Legjobb Sztahanovista érdemérmeket mégsem oszthatjuk ki: Ted Ligety visszalépett. Lizeroux viszont ott volt a rajtban, nagy bánatunkra ezúttal cirkuszi produkció nélkül ment végig a pályán (20.). A veterán Raich 13,6-os előnye érthető módon elégnek bizonyult, mindenesetre majd egy másodperccel gyengébben jött a franciánál (19.). Thaler sokkal inkább odatette magát, az alján talán kicsit belassult (18.). Chodounsky már felül bajba került, a közepén aztán egy elcsúszás véget vetett szenvedéseinek. Byggmark lassúcska menetét középen egy hatalmas fékezéssel tetézte, az alján mégis minimális előnyt tudott összekaparni Thalerrel szemben (17.). Muffat-Jeandet a felső részt alaposan lelazsálta, utána viszont bekapcsolta a tegnapi rakétákat, végül még növelte is hozott előnyét - összességében azért nem volt ez egy tökéletes menet (15.). Herbst felül kihasználta a francia gyengélkedését, majd rutinosan tartotta előnyét (14.).

Grange gondoskodott róla, hogy ma se maradjanak nagy második futam nélkül a házigazdák: minimális előnyről indulva majd egy másodperccel vette át a vezetést (9.). Neureuther kicsivel lassabban kezdett, a közepére összekapta magát, az alján viszont mintha túlzottan óvatos lett volna (12.). Fél másodperces hátrányával tovább növelte Hirscher esélyeit. Bäcket sikerrel kibekkelte a német, hiába erőlködött a svéd, hatalmas hátrány lett a vége (16.). Kisebb kapujavítás után Lindh folytatta a svédek sorát, lassú kezdés után szépen felvéve a tempót, az alján viszont Neureuther mögé esett vissza (13.). Markus Larsson a pálya aljára eladta tetemes előnyét, meg is billent, ám Neureuther hangulatát tovább rontva pár századdal befért a német elé (11.). Solevåg a középső részen még Grangenál is gyorsabb volt, így az alján a lassabb ívek is belefértek, átvette a vezetést (8.).

Pinturault a közepén óriásit mentett, mégse vett vissza, majd 3 tizedes előnnyel érkezett az élre (4.). Jöhetett a tévészünet, majd Myhrer remek menete, amit viszont kényelmesre vett utolsó kanyarokkal elrontott: 6 századdal kikapott Pinturaulttól (5.). Hargin még egy fokkal rátett az első szektorra, ám a középső szektorban látványos eséssel zárt. Dopfer a lehető legrosszabbat tette a német csapat szempontjából: félgőzzel haladva eladta előnyét, jócskán vissza is esett, ám így is Neureuther elé érkezett (10.).

Razzoli már 6 tizedes előnyről indult, az aljáig nagyjából tartotta is, végül majd 3 tizedet őrzött meg belőle (2.). Horosilov ízlését nem találta el az orosz edző, hamar nagy hátrányba került, végül épphogy befért Pinturault elé (3.). Hirschernek annál jobban tetszett az orosz pálya, 8 tized feletti előnnyel vette át a vezetést, és gyakorlatilag megnyerte a szakági kristálygömböt (1.). Kristoffersen rögtön hátrányba került, majd hatalmasat hibázott, végül egyetlen századdal előzte csak meg Solevågot (7.) - Hirscher pedig hivatalosan is nyert. Gross is már egy szektor alatt eldobta a versenyét, Razzolival küzdött, sőt, az alján egészen Kristoffersenig zuhant hátra (6.).

Marcel Hirscher 150. Világkupa-versenyén 31. győzelmét aratta, 72. alkalommal állhatott a dobogóra. Giuliano Razzoli 84. versenyén 9. dobogóját gyűjtötte be, Alekszandr Horosilov 124 verseny után 3 dobogónál jár. A szakági tabellán Hirscher végül 23 ponttal előzte meg Neureuthert, Horosilov pedig feljött a dobogóra, köszönhetően Kristoffersen második futamos betlijének. Összetettben Hirscher és Jansrud mögött Pinturault szerezte meg a bronzot, végül ő is átlépte az 1000 pontot.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk