AJÁNLÓ
 
13:13
2014. 03. 21.
Magyar szempontból nagyszerű eredménnyel ért véget a Svájcban rendezett Curling Európa-bajnokság,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 03. 21.
A 2013-14-es télisport-szezon utolsó rangos tornája a férfi curlingesek világbajnoksága,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 03. 21.
Az oroszok a sírból hozták vissza első dobogójukat Fordulatos mérkőzésekkel...
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 03. 21.
Egyelőre úgy tűnik, a tapasztalat uralkodik a fiatalsággal szemben a női curling világbajnokságon....
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 03. 21.
Az olimpia a curlingesek számára sem jelentette a szezon végét, hiszen a világbajnokságok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hatnapnyi játék után véget értek a csoportkörök a női curling világbajnokságon a kanadai Saint Johnban. Az élbolyban tapasztalt kiegyenlített erőviszonyok mellett senki sem tudta veretlenül zárni a csapatonként 11 mérkőzésből álló Round Robint. A mezőny hamar jól láthatóan két részre szakadt, s míg az egyik csoportban a továbbjutásért, a másikban az utolsó hely elkerüléséért küzdöttek a hölgyek. Végül a házigazda Kanada és a svájciak kerültek a rövidebb ágra a rájátszásban, a kiváló formában lévő oroszok pedig még ellenfélre várnak, amiről egy ma esti tiebreaker dönt majd.

Minden csapat rendkívül kimerítő időszakon van túl, hiszen szombattól csütörtökig napi két-két mérkőzésen kellett jégre lépniük, amelyek egyenként három órán át is tarthattak. Nem csoda, hogy a curlingben ugyanolyan erős fizikális és mentális állapotban kell lenniük a játékosoknak, mint bármely másik élsportban. Elsősorban nem is a nagyjából 20 kilós kövek mozgatása, hanem a jég szinte folyamatos söprése jelent nagy megterhelést. A skipek félig viccesen a hangszálaik fáradására is célozgattak a csoportkörök végén, hiszen játék közben a házban állva sűrűn csak kiabálva tudnak szót érteni a pálya másik végén álló dobókkal.

Fáradtság ide vagy oda, a csapatok különösebb formaingadozások nélkül vészelték túl ezt a hat napot. Ugyan még a legjobbak is belefutottak egy-egy kellemetlen vereségbe, ám ez nem feltétlenül baj - a játékosok azt mondják, talán még hasznos is, ha egy ilyen hosszú torna során néhányszor alulmaradnak, hiszen így elkerülhetik annak a veszélyét, hogy makulátlan mutatók mellett túlzott önbizalommal készüljenek a rájátszásra.

A házigazdák mindenesetre hozták a kötelezőt - Rachel Homan csapata egyedüliként 10-1-es aránnyal zárt az élen, egyetlen botlásukat a svájciak ellen elszenvedve. Az viszont elég látványos volt, hiszen Binia Feltscherék ott 8:2-re utasították maguk mögé a közönség kedvenceit.

Ennek a mérkőzésnek a visszavágójára kerülhet sor hamarosan, hiszen a svájci hölgyek kiváló formát nyújtva a második helyen zárták az alapszakaszt - elmondásuk szerint ez őket lepte meg legjobban, hiszen a skip kivételével egyikük sem rendelkezik még tapasztalattal a világbajnokságokról, még ha hazájukban hosszú ideje a legjobbak közé is tartoznak. Ők két vereséget számlálnak, egy enyhébbet az oroszok, egy súlyosabbat pedig a koreaiak ellen gyűjtöttek össze. Játékerejükhöz kétség sem fér - leginkább azzal tűntek ki a többiek közül, hogy a tizenegy mérkőzésük alatt 17 lopott endet jegyeztek, ami jól mutatja, hogy a befejezés joga nélkül is gyakran feltalálják magukat, így az ellenfelek egy pillanatra sem kényelmesedhetnek el velük szemben.

A második hely könnyen az oroszok kezébe is hullhatott volna, hiszen Anna Sidorova és társai utolsó találkozójuk előtt szintén csak kétszer kaptak ki, ám zárásként a csehek ellen nem tudták behúzni a kötelező győzelmet. Döntetlennel fordultak az utolsó endre, ahol az orosz skip egy könnyű kiütéssel fordíthatta volna a maga javára a mérkőzést, ám köve célt tévesztett és ütközés nélkül túlcsúszott a házon, előidézve a cseh lopást. Sidorováék így is harmadikak lettek, így noha a hosszabb ágon, de simán jutottak túl a csoportkörön. Mindezek mellett egy rossz szavunk sem lehet az orosz hölgyekre, akik egy rendkívül sűrű szezon végén járnak, hiszen minden világeseményen ők képviselték hazájukat. A tavalyi EB-n ötödikek lettek, majd rögtön utána megnyerték az Univerziádét. A hazai olimpiára nem sikerült a formaidőzítés, ott csak a vert mezőnyben végeztek, most azonban minden adott számukra ahhoz, hogy szezonbeli első felnőtt érmüket, és mindenkori első világbajnoki érműket gyűjtsék be.

Ellenfelük kiléte még kérdéses, hiszen Svédország és Dél-Korea a ma esti tiebreakerben fog dönteni az utolsó továbbjutó helyről. Ők is 8-3-as aránnyal zártak, akárcsak az oroszok, s azért kerültek ők hátrébb, mert rosszabb volt az átlageredményük a meccsek előtti draw dobások pontosságában. Ez az a mutató, ami a holtversenyeket hivatott eldönteni, és ennek köszönhetően menekültek meg Sidorováék attól, hogy egy pluszmérkőzésre kényszerüljenek.

A svédek és a koreaiak közül előbbiek lehetnek csalódottabbak az események alakulása miatt. Margaretha Sigfridssonék egész héten az első négy között álltak a tabellán, míg Korea lesipuskás szerepében a többiek hibájára várt. A skandinávok utolsó meccsüket éppen Kanada ellen játszották, és annak megnyerésével egyértelműsíthették volna helyzetüket, ám 9:6-ra kikaptak Homanéktól. A koreaiak elleni, 13:4-es sikerre végződő első meccsük fényében még mindig a svédek az esélyesebbek a továbbjutásra, és a végső győzelmük sem jelentene meglepetést, ám rossz hír számukra, hogy az aranyért így már dupla annyi mérkőzést kell nyerniük, mint Svájcnak vagy Kanadának, azaz négyet a kettő helyett.

Korea mellett Kína és az Egyedült Államok ácsingózhatott még a rájátszásra, ám ők a zárás felé haladva lassan lemorzsolódtak az élmezőnyről. Az USA meglepően erős kezdése után nem tudta kiheverni, hogy zsinórban négy erős ellenfelétől is kikapott, míg az új csapattal érkezett kínaiak lendülete a legvégére fogyott el. A fiatal skip, Liu Sijia azonban letette a névjegyét a sport ismert alakjai között, csapata egy pillanatra sem játszott megilletődötten, így nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben látni fogjuk még őket Bingyu Wangék helyett.

A 12 csapat utolsó öt helyezettje azonban annyira elkülönült az élen álló hetestől, mintha másik ligában játszottak volna. A németek, a csehek, a skótok, a dánok és a lettek a maguk kis alsóházi tornáját vívták, s a többiek közül - a csehek Oroszország elleni zárásától eltekintve - senkit nem tudtak legyőzni. Szoros meccsek persze voltak, de erre az ötösre az élmezőny kötelezően átugrandó akadályként tekintett. Ez kissé sajnálatos volt a bajnokság szempontjából, s egyrészt azzal magyarázható, hogy a csehek kivételével mindenki legalább részben megváltoztatott felállással érkezett, másrészt pedig azzal a megkerülhetetlen ténnyel, hogy az Európából kvalifikáló nyolc nemzet legjobbjai nem képviselnek azonos játékerőt. De elvégre ez minden sportban így van.

Ezt a különbajnokságot végül Anna Kubešková és Imogen Oona Lehmann csapatai tudták három győzelemmel zárni. A sport legjobbjai közé tartozó Skócia pedig sikeresen kukába dobta ezt a VB-t azzal, hogy nem engedte kvalifikálni a címvédő Eve Muirhadéket.

A csupán legelső és legutolsó meccsét megnyerő Dánia különös jelenség volt. A Dupont lányok és új társaik a torna legnagyobb csalódását okozták, néhány parádés megmozdulásuk elveszett a rengeteg rontott dobás mellett. A sokat megélt skip, Madeleine Dupont is képest volt alapvető hibákra, a csapat egyáltalán nem volt összeszedett a támadó és a védekező stratégiák mellett sem. Ráadásul, mint ilyenkor lenni szokott, az ág is húzta őket. Utolsó játéknapjuk előtti estén büszkén osztották meg a fényképeket helyi specialitásokból álló bőséges vacsorájukról, másnap reggelre pedig a csapatuk két tagja is lebetegedett, s végül a cserejátékost is bevetve csak nagy nehezen tudták megoldani, hogy négyen a jégen legyenek.

Lettországnak viszont még a dánok kálváriája sem volt elég ahhoz, hogy előrelépjenek az utolsó helyről, pedig stílusosan az utolsó napjukon kerültek szemtől szembe egymással. Ám a curlinget nemzetközi jelenlétük ellenére is még gyerekcipőben űző lettek játéka túlságosan egyszerű volt egy ekkora torna mércéjéhez képest. Mindössze két lopott endjük volt az egész hét során, és egy meccset nyertek a skótok ellen, azt is a csarnok A pályáján, amely igazi rejtélyes színhelynek számított eddig a tornán.

A csapatok végig arra panaszkodtak, hogy ott a jég nézőtérhez közelebbi oldalán sokkal kevésbé kanyarodnak a kövek, mint a másikon. Az A pálya végig nagyarányú győzelmek, érthetetlen vereségek színhelye volt, de ez is hozzátartozik a játékhoz - a körülmények helyszínenként minden sportágban eltérnek, s az is csak tovább színesíti, nehezíti a kihívást, hogy a résztvevőknek alkalmazkodniuk kell ehhez.

A Round Robin végeredménye:

Itt pedig az összes eddig lejátszott mérkőzés alakulása:

A további menetrend tehát a következő:

1v2 Playoff

Kanada - Svájc

3v4 Playoff

Oroszország - (a Svédország - Dél-Korea mérkőzés győztese)

Ezt követően pedig a megszokottak szerint az 1v2 vesztese a 3v4 győztesével játszik a döntőbe jutásért.

A mérkőzések YouTube-on élőben követhetőek.

Fotók: WCF

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk