AJÁNLÓ
 
00:06
2014. 04. 01.
Magyar szempontból nagyszerű eredménnyel ért véget a Svájcban rendezett Curling Európa-bajnokság,...
A bejegyzés folyatódik
 
00:06
2014. 04. 01.
Az oroszok a sírból hozták vissza első dobogójukat Fordulatos mérkőzésekkel...
A bejegyzés folyatódik
 
00:06
2014. 04. 01.
Hatnapnyi játék után véget értek a csoportkörök a női curling világbajnokságon...
A bejegyzés folyatódik
 
00:06
2014. 04. 01.
Egyelőre úgy tűnik, a tapasztalat uralkodik a fiatalsággal szemben a női curling világbajnokságon....
A bejegyzés folyatódik
 
00:06
2014. 04. 01.
Az olimpia a curlingesek számára sem jelentette a szezon végét, hiszen a világbajnokságok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 2013-14-es télisport-szezon utolsó rangos tornája a férfi curlingesek világbajnoksága, amely első alkalommal kerül megrendezésre a kínai fővárosban, Pekingben.

Az olimpia miatt persze itt is kissé összekuszálódtak a szálak, nem minden nemzet érkezett a Szocsiban szereplő felállásában. Vannak jól ismert arcok, visszatérők, de láthatunk újoncokat is - egyes szövetségek szánt szándékkal egy fiatal kvartettnek adták meg a bemutatkozás lehetőségét, máshol önerőből kvalifikált egy új nemzedék. Mindenesetre a mezőny most is vegyes, és nem lehet tudni, hogy a rutintalan agresszivitás vagy a szezon során megfáradt tapasztalat lesz-e a nyerő ezen a héten.

A torna szombaton rajtolt, a döntőt pedig a szokás szerint sűrű menetrend végeztével vasárnap játsszák majd. Három nap eltelt, a csoportküzdelmek pedig féltávhoz érkeztek, így ha a továbbjutók névsorától még messze is vagyunk, az már látható, hogy ki, milyen formában volt a kezdésnél.

Nézzük most először a jelenlegi állást a skipek nevével, hogy értelmet nyerjenek a továbbiak:

Mindenki öt mérkőzést játszott eddig, de csak egyetlen csapat van, amelyik mindegyikből győztesen került ki. Igen, Norvégiáról, mégpedig a jó öreg Thomas Ulsrud-féle csapatról van szó, akik idén nyolcadszor nyerték meg a nemzeti bajnokságukat, ezzel együtt pedig az itteni részvétel jogát is. Az idei szezon mondhatni eddig átlagosan sikerült számukra, hiszen „csak” egy EB-ezüst áll a nevük mellett, míg az olimpián épp hogy lecsúsztak a legjobb négyesről. Mostanáig legyőzték a váratlanul jól kezdő japánokat, valamint a regionális rivális svédeket és dánokat is. Kanadával ugyan még nem találkoztak, de meglepő lenne, ha ilyen rajt után nem lennének ott a rájátszásban, mégpedig egy előkelőbb helyen. Oh, és a nadrágjaikat most sem felejtették otthon a közönségkedvenc skandinávok, sőt, az olimpia óta egyedi sapkát is szabattak hozzá magukhoz, ha ez nem lett volna elég.

Kanada egy meccset már elveszített, amikor a végjátékban hibáztak a japánok ellen. Kevin Koe csapata eddig csak egyszer szerepelt világbajnokságon, 2010-ben, de akkor meg is nyerték azt. A munka nagyobb részét mondhatni meg is oldották azzal, hogy ismét sikerült kvalifikálniuk a gyakran világszínvonal felett elhelyezkedő kanadai bajnokságból, de azért az eddig látottak alapján tudnak rajtuk fogást találni az ellenfelek.

Mögöttük 3-2-es aránnyal álló csapatból négy is van. Kettő olyan, akiktől talán nem volt várható a pozitív mérleg, és kettő olyan, akiktől nem tudjuk, hogy várható volt-e.

A németek és a japánok tartoznak az első kategóriába; John Jahr és Yusuke Morozumi is tapasztalt résztvevőknek számítanak már. Jahr most igyekszik ismét felvirágoztatni a német curlinget - ez a szezon a legjobbak közé történő visszamászásról szólt számára, így méltó zárás lenne egy itteni erős helyezéssel pontot tenni az ügy végére. A japánok megdöbbentően kezdtek Kanada legyőzésével, de nem biztos, hogy egész héten át kellően következetes teljesítményt tudnak majd nyújtani.

 

Az ismeretlen kategóriába tartoznak jelenleg a svájciak és a svédek. Mindkettőjük csapatában lehetnek ismerős nevek, hiszen skipjeik azok a játékosok, akik a korábbi évek nagy tornáin csereként vettek részt nemzetük elsőszámú csapatának oldalán. Egy tornára ugyanis általában öten utaznak, de a legtöbb csapatnak nincs öt állandó játékosa - mivel a cserékre csak kivételes esetekben van szükség, a nagy bajnokságokra többen is egy rivális hazai válogatottból hívnak el magukkal valakit tartaléknak. Most azonban ezek az „ötödik játékosok” vannak itt saját csapatukkal, hiszen a svájci Peter de Cruz gárdájában ott van az EB-csapat cseréje, Benoît Schwarz, az ő mostani cseréjük pedig az ottani third, Claudio Pätz. Lehet még követni?

A svédeket pedig az az Oscar Eriksson irányítja, akinek a neve mellett - és a vitrinjében is - ott sorakoznak a mindenféle színű európai- és világbajnoki érmek, ő maga viszont minimálisan vette ki a részét ezekből a curlinges „kispadon” Niklas Edinék oldalán. Most itt a lehetőség, hogy személyesen ő alkosson maradandót hazájának.

A házigazda kínaiak előtt nagy lehetőség áll, hiszen az olimpián esélytelenként majdnem éremig meneteltek, és hol máshol lehetne igazán kibontakozni egy ilyen torna után, mint hazai pályán?! Ezzel együtt Liu Rui csapata most mérsékelten kezdett, 2-3-mal állnak, de persze még semmi nincs veszve. Csak már minden egyre nehezebb.

Rasmus Stjernével a dánok és Pete Fensonnal az amerikaiak viszont tapasztaltaknak számítanak, ám eddig nem mutattak olyan meggyőző játékot, ami a legjobb négy közé predesztinálná őket. Egyébként is mindketten hagyományosan az a továbbjutás szélén hintázó csapat, amelyik végül mindig a rossz oldalra esik.

A tabella végén tanyázó két szláv csapatnak a jelek szerint most sem terem majd sok babér. Pedig a csehek az elmúlt évek bíztató formája után joggal reménykedhettek volna. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy Kanadát kis híján legyőzték a hétfő esti programban, de a kilencedik endben Jiří Snítil utolsó köve elképesztően szerencsétlenül éppen a legfontosabb pillanatban lassult le egy a jégen lévő apró szennyeződésben - ezzel négy lopott pont ütötte a kanadaiak markát, és ez a minden játékoson kívül álló körülmény azonnal eldöntötte a mérkőzést. Olykor ilyen is előfordul a curlingben.

Az orosz férficsapat most esik át azon a fázison, ami a nőknél már úgy 4-6 éve megtörtént. A hazai vezetők olykor ki-kicserélnek egy-egy játékost, így próbálva megtalálni az ideális felállást, amivel aztán világuralomra törhetnek. Ja, bocs, ez egy másik történet vége. Pedig a hölgyeknek curlingben legalább Európát már kétszer is sikerült uralmuk alá hajtaniuk.

Végezetül esik csak szó a sport egyik legeredményesebb nemzetéről, a skótokról, akik a női után a férfi világbajnokságra sem a legjobbjaikat küldték, aminek az összesítésre pillantva egyértelműen meg is van az eredménye. Oké, ebben az esetben nem tapasztalatlan újoncokat küldtek, a csapat két tagjának már évtizedes történelme van többek között David Murdoch mellett is játszva, ám ez a négyes mégsem állt össze erre a tornára.

Még hat mérkőzés mindenkinek hátravan a csoportkörökből, amelyben csütörtökön hirdetnek végeredményt. Erről és a legjobb négy csapat további sorsáról is beszámolunk majd. Addig is a mérkőzések követhetőek a YouTube-on, és ezúttal az Eurosporton is - még ha az időeltolódás miatt nem is mindig a legkedvezőbb időpontokban. 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk