AJÁNLÓ
 
19:06
2014. 03. 18.
Magyar szempontból nagyszerű eredménnyel ért véget a Svájcban rendezett Curling Európa-bajnokság,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:06
2014. 03. 18.
A 2013-14-es télisport-szezon utolsó rangos tornája a férfi curlingesek világbajnoksága,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:06
2014. 03. 18.
Az oroszok a sírból hozták vissza első dobogójukat Fordulatos mérkőzésekkel...
A bejegyzés folyatódik
 
19:06
2014. 03. 18.
Hatnapnyi játék után véget értek a csoportkörök a női curling világbajnokságon...
A bejegyzés folyatódik
 
19:06
2014. 03. 18.
Az olimpia a curlingesek számára sem jelentette a szezon végét, hiszen a világbajnokságok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyelőre úgy tűnik, a tapasztalat uralkodik a fiatalsággal szemben a női curling világbajnokságon. A csoportkörök féltávjánál a svájciak az egyetlen veretlen csapat, s lassan az is kirajzolódik, hogy mely négyesek maradhatnak állva a végjátékra.

Szombaton kezdődött, és e hét vasárnapig tart a női curlingesek legrangosabb, évente sorra kerülő eseménye a kanadai Saint Johnban. A 12 jelenlévő nemzeti csapatból csak három érkezett ugyanazzal a felállással, amelyet az olimpián is láthattunk. A legtöbb országban ugyanis nem akarták, hogy két ilyen rangos világverseny ossza meg valamelyik kvartettjük figyelmét, ezért most a VB-n a megszokott arcok mellett néhány visszatérőt és újoncot is láthatunk. A csapatokat előzetesünkben mutattuk be részletesebben.

A torna első hat napja alatt mindenki 11 mérkőzést hivatott lejátszani, az így kialakult tabelláról pedig a legjobb négy helyezett jut tovább a rájátszásba, és küzdhet meg az érmekért. Jelenleg 5-6 meccsnél járnak a hölgyek, így ideje vetni egy pillantást a félidei helyzetre.

Nem csak előzetesen, még mindig Kanada és Svédország válogatottját tartják a legesélyesebbnek a bajnoki címre, ám a tabellát mégsem ők vezetik, hanem az a Svájc, amely a fent említett okokból nem az elsőszámú csapatával érkezett. A Binia Feltscher által irányított kvartett szolgáltatta eddig a legnagyobb pozitív meglepetést, hiszen még a kanadaiakat is meggyőző fölénnyel, 8:2-re múlták felül hétfőn. Feltscher harmadszor vesz részt világbajnokságon, de érmet még nem szerzett, míg csapattársai mind először vannak ott a legjobbak között - az alkalmazkodás illetve visszarázódás a jelek szerint nem tartott nekik sokáig. Vajon kitarthat a végéig ez a lendület?

Persze mivel mindenki mindenkivel játszik, legfeljebb egy csapat maradhat veretlen a legjobbak közül is a Round Robinban, így a házigazda Rachel Homanéknek sem jelent tragédiát ez a vereség, és inkább a hatalmas hazai médiaérdeklődés gyakorolt rájuk nyomást, mintsem az elveszített meccs ténye.

Akárhogy is, Homan fiatal csapata így is bőven jól áll, ütőjátékukkal legtöbb ellenfelük képtelen tartani a lépést, így szinte borítékolható, hogy ezúttal is ott lesz a legjobb négy között a tavalyi bronzérmes. Oké, a dobogó mindig alapelvárás Kanadától, az utolsó lépéssel azonban már jó ideje hadilábon állnak. A legnagyobb curlingnemzet legrosszabb sorozatát nyújtva 2008 óta nem végzett az élen a világbajnokságon - akkor az immár olimpiai arannyal is rendelkező Jennifer Jonesnak sikerült ez.

A másik egyetlen vereséget jegyző csapat jelenleg Svédország. A Margaretha Sigfridsson vezetésével felálló tapasztalt négyes a torna legjobb dobásait is rezzenéstelen arccal, a világ legtermészetesebb dolgaként kivitelezi - legutóbb például Dánia ellen, egy gyengén játszott end végén tudtak egyet lopni a biztosnak tűnő három dán pont helyett. Ők az oroszok ellen szaladtak bele egy vereségbe, akikkel most szintén számolni kell.

A VB-ken eddig eredménytelenül próbálkozó Anna Sidorova-féle csapatnak a jelek szerint éppen a mostani, a megszokottnál kicsit gyengébb összetételű mezőnyre volt szüksége ahhoz, hogy végre itt is előhozakodhassanak azzal a játékkal, amivel már Európa-bajnokságot is nyertek. Ők a két vereséget számlálók sűrű csoportjában tanyáznak, akik közül vélhetően csak egyvalaki lesz jogosult a továbbjutásra - legalábbis ha feltételezzük, hogy a három élen álló csapat már nem fog kicsúszni a legjobb négy közül.

Jó benyomást tettek az amerikaiak is, hiszen három győzelemmel indítottak, ám az erősebb ellenfelekbe ezután beletört a foguk. Előrejelezni sem lehet, hogy az ő statisztikájuk hogyan alakul még csütörtök estig.

A tabella hátsó fertálya felé haladva viszont óhatatlanul is néhány kellemetlen meglepetéssel találkozunk. Kerry Barr vezetésével a skótok új csapata csak magát keresi a jégviszonyok között, és noha az nem is volt reális elvárás, hogy beugróként azonnal megvédjék Eve Muirhead tavaly szerzett bajnoki címét Skócia számára, a tisztes helytállás mindenképpen illő lenne a nemzetük bármelyik élcsapatától. Hat meccsből mindössze kettőről távozhattak győztesként, a legfájóbb mindenképpen a lettek elleni vereség volt számukra a nyitónapon. Bár matematikai esélyük még van, kijelenthető, hogy nem lesznek ott a végjátékban.

Szintén nagy csalódást jelentenek a nemzetközi porondra visszatért Dupont-testvérek, azaz a dánok. Egyetlen eddigi győzelmüket éppen a skótok ellen szerezve már biztos, hogy nem azt kapják a tornától, amiért jöttek. Persze ezért csak magukat tehetik felelőssé. Nagy gyengeségüknek tűnik, hogy gyakran minden ok nélkül, ráadásul céltalanul mennek bele sokköves, építkezős endekbe, amiből aztán befejezőként is több pontot veszítve tudnak csak kikeveredni. Emlékezetes a Dél-Korea elleni nyitómeccsük, ahol 7:2-es vezetésnél romboló taktikára váltva könnyedén ellehetetlenítették volna az ellenfél törekvéseit, ehelyett azonnal négy pontot engedtek írni Kim Ji-sun csapatának, akik azt rögtön egy 3, majd egy 2 pontos lopással fejelték meg, végül pedig a meccset a sírból visszahozva tulajdonképpen sima győzelmet arattak. Az arcát tenyerébe temető Madeleine Dupont a torna napi szinten visszatérő látványossága lett.

A Round Robin a mi időzónánkban csütörtök éjszaka fejeződik be. Az állás tehát jelenleg a következő:

A mérkőzések a YouTube-on élőben követhetőek minden nap 13:30, 18:30 és 23:30-as kezdéssel, s a korábbi közvetítések bámikor vissza is nézhetők.

Fotók: WCF

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk