AJÁNLÓ
 
17:06
2014. 02. 26.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:06
2014. 02. 26.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
17:06
2014. 02. 26.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
17:06
2014. 02. 26.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
17:06
2014. 02. 26.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Svédország nyerte az alpesi sízők világkupájának foghíjas mezőnyű, de remek hangulatú innsbrucki csapatversenyét.

Igen érdekesen gondolkodtak  a FIS-nél, amikor a friss és szép emlékű szocsi olimpia utáni második "pihenőnap" estéjére csapatversenyt írtak ki az alpesi sízők számára Innsbruckba. A sorozat, egyben a sportág - jogtalanul - eléggé alulértékelt versenyszáma mindenesetre hétközi, jó hangulatú "lazító pihenésnek", egyben formában maradásnak tökéletesen megfelel,  s elvégre is, mi más vezethetne vissza a szezon utolsó állomásainak kerékvágásába, mint ez a formula?

Ennek megfelelően a kedd esti izgalmas paralell-szlalomra több ezer rajongó látogatott ki, az osztrákok a jól sikerült olimpiát követően természetesen külön nagyon kíváncsiak voltak a versenyzőkre. A szűk félperces hosszúságú kék és piros pályán tíz nemzet - Ausztria, Svájc, Olaszország, Franciaország, Egyesült Államok, Svédország, Németország, Norvégia, Szlovénia, Csehország - női és férfi tagjai próbálták ki magukat. A Roza Hutor lejtőit néhány napja még bőszen betöltők közül olyan nevek is vállalták a regeneráló csúszást, mint Mattias HarginPhilipp Schörghofer vagy Maria Pietilä-Holmner.

Az első körben a norvégoknak (Mona Løseth, Nina Løseth, Truls Johansen, Sebastian-Foss Solevaag) és a németeknek (Lena Dürr, Susanne Weinbuchner, Stefan Luitz, Dominik Schwaiger, Linus Strasser) is versenyezniük kellett, ám egyiküknek sem okozott gondot a gyöngécske szlovének, illetve csehek legyőzése. Azt viszont tökéletesen megállapíthattuk, a gyors, inkább szlalomosoknak kedvező piros és kék downhill között jóformán nincs különbség, így az egyenként négy kis-párharcban ez nem jelentett befolyásoló tényezőt.

negyeddöntőben aztán a norvégok folytatták dominanciájukat, miután meglepetésre felülmúlták a hazai pályán természetesen jóval esélyesebbnek számító osztrákokat - Eva-Maria Bremnek, Carmen Thalmannak, Manuel Fellernek és Philipp Schörghofernek mindössze egyszer sikerült győznie a betegséggel küszködő Marcel Hirscher visszalépését követően beugró Feller jóvoltából;  Schörghofer nagy hibája pedig a kiesést jelentette. Az erős, egyben vidám sorú amerikaiak (Julie Ford, Resi Stiegler, David Chodounsky, Nolan Kapser) a gyöngécske franciákat (Marion Pellissier, Jennifer Piot, Robin Buffet, Nicolas Thoule) múlták felül;  a bombafavorit svédek (Maria Pietilä-Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin, Anton Lahdenperae, Markus Larsson) a hat fővel nevező, korán hibázó olaszokat (Michaela Azzola, Marta Benzoni, Manuela Mölgg, Giordano Ronci, Riccardo Tonetti, Alex Zingerle) "küldték haza", míg a szintén nem gyönge svájciak (Denise Feirabend, Wendy Holdener, Nadja Vogel, Marc Gini, Reto Schmidiger, Markus Vogel) is megnyerték a presztízstalálkozót (nem kis fölénnyel!) a németekkel szemben.

 A szemi-finálékból hatalmas csatában a svédek, valamint a norvégok jutottak tovább: előbbiek a svájciakkal vívtak vérre menő csatát (2-2), s végül erősebb győztes idejüknek köszönhetően döntőzhettek, miközben a fjordok országa az államokbeliekkel szemben diadalmaskodott, a 2-2-t nagy amerikai hiba övezte.

bronzmeccsen aztán Svájc megragadta második esélyét, s bár Reto Schmidiger a szívbajt hozta a többiekre(diszkvalifikálták is), végül mégis ők örülhettek a harmadik helynek, az amerikaiaknak maradt az újabb döntetlenes vereség. Hasonlóan alakult a finálé is: Pietilä-Holmner és Swenn-Larsson egyaránt 0,46 századdal előzte meg a két Løseth-lányt, s bár Johansen és Solevaag legyőzte Hargint és Larssont, néhány századdal végül Svédország nyerte az innsbrucki csapatversenyt, megszerezve a maximális nemzeti pontokat és a 70.000 svájci frankot. A norvégok sem voltak letörve, hogy "csupán" a dobogó második fokára állhattak fel.

Pietilä-Holmner nyilatkozata: "Vicces és jó hangulatú esemény volt, számomra különleges módon, hisz "részmunkaidőben" Innsbruckban élek. Fáradtan keltem, de kellő adrenalinlöketünk volt a csapattársakkal együtt. Ez egy remek mód a sportág népszerűsítése érdekében, s nem bánnám, ha a szezonban többször is rendeznének ilyet, akár nálunk, Stockholmban is - nagyszerű atmoszférája lenne! Egyúttal a 2018-as olimpia műsorán is elférne a versenyszám."

További pihenésről szó nincs: a hölgyek hétvégén Crans Montanán, a férfiak pedig Kvitfjellben versenyeznek, gyors számokban.

A képek forrása: www.skiracing.com

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk